Kyllä kolesterolista jäkättämistä riittää...

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvojat: Tri Kuusela Info, Timo Kuusela

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1714
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Kyll? kolesterolista j?k?tt?mist? riitt??...

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 22 Elo 2011 22:12

Professorit Kovanen ja Strandberg kirjoittivat kirjaksi viralliset kolesterolimadonluvut.
Varmasti toruminen on otettu todesta. T?m?n puolesta puhuu se, ett? KELA:n tilastojen mukaan statiinpoikotilla reagoineet potilaat ovat palanneet riviin. Mit? nyt meniv?t h?mm?ilem??n sen MOT-ohjelman j?lkeen. Tehokas saarna.

On tietenkin jo tunnettua, ett? nykynen l??ke- ja ravitsemustiede ei liikunnan lis?ksi osaa suosittaa muuta kuin "pehmeit?" (kasvisper?isi?) rasvoja ja niit?kin s??steli??sti sek? sokerina imeytyvi? hiilihydraatteja (sit?kin enemm?n 50 - 60 E%). Anteeksi! Huh huh, meinasi kuitu unohtua. Kolesterolia kuulu l??kit?. ett? paha LDL laskisi. T?m? siis osataan replikoida syv?st? unesta her?tett?ess?.

Palaan professorien opetukseen kirjassa "Totuus kolesterolista".

Professori Kovanen kuvaa "kolesterolin" muodostumisen, joka tapahtuu maksassa. Syntyneet kolmirasvat (triglyseridi) ja kolesteroli-molekyylit pakataan pallukoiksi, hiukkasiksi, partikkeliksi, miten vain, joita kutsutaan VLDL-hiukkasiksi (Very Low Density Lipoprotein). Hiukkasia tehd??n siksi, ett? verenkierrossa liikkuvat rasvat mm tappaisivat is?nt?ns?. N?m? hiukkaset maksa pukkaa verenkiertoon.

Kun rasva poistuu VLDL-hiukkasista kirjan tiedon mukaan rasvakudokseen (itse v?it?n jakelun olevan paljon laajempaa mit? moninaisimpiin elimist?n tarpeisiin mm suoraan energiaksi). Ei riidell?.
Triglyseridien luovuttamisen j?lkeen hiukkasia kutsutaan LDL-hiukkasiksi (Low Density Lipoprotein). Niihin on j??nyt n?it? el?m?lle v?ltt?m?tt?mi? ja ah niin pelottavia kolesterolimolekyylej? ihan arviotava m??r?.

Yht?l? kulkee:

VLDL ----> (IDL) ----> LDL

VLDL:n kerrotaan olevan kelluvan kevytt? - ei vaaraa. Ei pid? paikkaansa! Sit?kin on, kuten LDL:?? hiukkaskokoja suuresta pieneen.
Mielest?ni olisi kaikkein t?rkeint? oivaltaa, ett? kun laskemme muodostuvien VLDL-hiukkasten m??r?? ja parannamme laatua, v?henn?mme "pahojen" LDL-hiukkasten m??r?? ja parannamme niiden laatua v?hemm?n verisuonihy?kk??viksi.

Rasvojen k?ytt? on siis suositeltu alas jo hengen pysymisen rajoille. Hiilihydraattien k?ytt? on valtavaa.
Luonnon kummallisuuksiin kuuluu, ett? maksa muuttaa liian verensokerin rasvaksi (kun v?h?t varastot ovat t?ynn?).
Kun siis mittaamme kolesterolia, VLDL:n m??r? ilmoitetaan Triglyn?, ja korkea arvo on tulosta ylipainottuneesta hiilihydraattikuormasta.
Kuinka se nyt n?in menee?
Useimmat ylipainon, diabeteksen, verisuonitautien jne vuoksi hiilihydraattirajoitukseen siirtyneet huomaavat muutamassa viikossa l?hes dramaattisen Triglyn laskun verikokeessa. Samalla "hyv?ksi" mainostettu kolesterolihiukkanen HDL on alkanut kivuta entisist? arvoista yksil?ntasolla ennen n?kem?tt?m?sti yl?s ja vaikka vain kriittisen rajan 1 yli (miehill?).

N?it? asioita ei tietenk??n pohdita pelotteluun ja kurinpalautukseen tarkoitetussa kirjassa. Mahdetaanko edes tiet??? (Kyll? tiedet??n).

J?k?tyst? voisi (ja pit?isi) t?ydent?? monella tavalla ja rinta rottingilla arvonimist? (denialisti). Ehk? toiste. T?ss?kin on monelle sulattamista - varsinkin ammattilaisille.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailija