NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

Lääketieteen tohtori Timo Kuusela kirjoittaa blogissaan ajatuksiaan terveydestä, ravitsemuksesta ja lääketieteestä.

Valvoja: Timo Kuusela

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3408
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 01 Tammi 2020 13:17

Tänne uuden vuoden asiat. Hyvää uutta vuotta!

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 01 Tammi 2020 21:36

Kiitos otsikkoveivauksesta, ja Hyvää Alkanutta Uutta Vuotta kaikille.

Vuosi 2019 päättyi lähes huipentumaan, kun Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin harvakseltaan mutta säännöllisesti toteutetun vuorokausipaaston myönteisistä vaikutuksista sydänsairaiden kuolemiin ( Pätkäpaasto voi edistää sydämen terveyttä ja antaa eväitä parempaan painon­hallintaan – ”Nälkä laittaa soluja uusiutumaan, siivoamaan itseään sisältäpäin”).
Lähes kliimaksi koettiin, kun yksi arvostetuimmista tiedelehdistä (N engl j med 381; nejm.org December 26, 2019) julkaisu:
Effects of Intermittent Fasting on Health, Aging, and Disease
Rafael de Cabo, Ph.D., and Mark P. Mattson, Ph.D.

saatiin Suomessa lukuun ravitsemusväittämiä tiiviisti seuraavan karppaus.infon aktivistien toimesta (linkki julkaisuun: https://www.gwern.net/docs/longevity/2019-decabo.pdf).

Voi olla, ettei artikkeli SUOMESSA herätä ansaitsemaansa huomiota - sattuneista syistä (väärin tutkittu), mutta tulee saamaan maailmanlaajuista kantavuutta ja herättämään laajaa tutkimusaktiivisuutta, kun muut keinot ovat pettäneet (vrt. VirtaHealth'n onnistumiset).

Itselleni luku tuntui, kuin olisin lukenut laudatur+ ainetta, jonka maltillinen kertomus perustui vankkaan teeman hallintaan ja huippu osaamiseen. Kokemus ei ole edes harvinainen mainitun tiedelehden artikkeleita lukiessa - laatu vaikuttaa.
Ja miksi tuntui sellaiselta? Oma kokemus ja tulokset (n=1) ovat noin kahden vuosikymmenen kuluessa vakuuttaneet siitä, ettei ketoravitsemus ainakaan järin vaarallista ole. Lisäksi noin vuoden (viime vuosi) hengitys-asetonin mittaus kertoo päivittäisestä ketoosissa olosta (huom. & huom. ei lähelläkään ketoasidoosia). Harvat yksittäiset poikkeamat ketoosista on helppo selittää ”hurvittelulla” syömisissä, siis vankat suositukset saaneissa syömisissä (joita ei sitten noudateta tai rimpuilla tarpeeksi jollakin lihaskuormituksilla).
En nyt kinaa henkilökohtaisista terveysarvoista, kun en niihin tai tulkintoihinsa ole tottunut luottamaan. Parempiakin mittareita on (mm uusi Nightingale.com mittaus vuoden alusta uusittuna, Hki). Vanhat ”kolesteroli”mittaukset ovat syli-mittojen luokassa, kun pitäisi mitata senttejä ja millejä.
Se on kuitenkin jo leuhkimisen paikka, että moninaiset metabolisen oireyhtymän (MetS) erillivaivat (T2D, verenpaine jne ovat ns remissiossa jopa tiukimpien kansainvälisten normien mukaan). Ikä ei ole ongelma. Sitä on tarpeeksi. Kuinka paljon sitä voikaan olla tarjolla huonoista materiaaleista tehdylle (sotavuodet hyvässä muistissa)?
Osaamista tietenkin tarvittaisi ja varsinkin tavattomasti kuormittavissa elintapasairauksissa. Organisaatiot ovat raskaita mutta tehottomia. Tästä esimerkki: ystävä lähetti joulutervehdyksiä. Ei tavattu vuosiin. Muistissa on pitkä (vuosia) kamppailu sellaisen välitila-diabeteksen (LADA) kanssa. Mutta; puhelimessa pirteä kaveri (85v), ei viitteitä aivoston rappeutumista, ajokortti uusinnassa, vuosia sitten alkanut silmänpohjarappeutuma hallinnassa ja näyttää eteneminen pysähtyneen/vahvasti hidastuneen (HbAic n.6%). Karppauksesta puhui ja uskoi olevansa ketoosissa. Sen uskoin, kun kertoi syömistavoistaan. Eipä luottanut enää diabetesorganisaatioihinkaan. Soittelevat parin vuoden välein ja ehdottavat ajan varaamista. Ei ollut kiinnostunut jonottamaan ja kuulemaan, miten väärän elämän on valinnut. Ai piru, kun täyspäiset ukotkin ovat mielenkiintoisia. Stara ei ole päässyt pilaantumaan huonoilla opeilla.

Eivät yllekirjoitetut ole hienon julkaisun sisältöä, mutta tällaisia mieli-/kielikuvia ja kokemuksia nousi pintaan.
Vahva suositus: faktat julkaisusta.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Tammi 2020 14:11

Kiitän taas karppaus.info n palstalaisia innokkaasta julkaisuseurannasta ja tällä kertaa artikkelista:

https://medium.com/@JPMcCarter/forty-ke ... ee2f478cc0

Kirjoittelen ajoittain ajatuksiani ja mielipiteitäni siitä, mitä vaikutuksia yksilön kohdalla voikaan tapahtua, kun vahvasti häiriintynyt aineenvaihdunta (metabolinen oireyhtymä, MetS) on jo aiheuttanut vakavia ja henkeä uhkaavia elin- / elimistömuutoksia.
Uhkaavin oli 52 vuotiaana koettu sepelvaltimotauti, ns. kolmen suonen ahtautuminen ja vaarallisimmasta kohdasta (LAD) 98 prosenttisesti (muuallakin vaaratasoisesti). Vuoden 1992, ensimmäisenä työpäivänä, sain ensiapuluonteisen avun valtakunnan osaavimmassa hoitopaikassa (HYKS/ sydänosasto). Silloin pystyttiin laajentamaan osittain LAD:n tyven ”leskentekijä”. Stentit olivat vasta lupaavaa tulevaisuutta. Tietenkin sain ajankohdan teholääkityksen ml. silloin vielä harvinaisen statiinilääkityksen. Vähäoireisuus tuntui tosi hyvältä.
Elintavoista tiesinkin jo vallitsevat suositukset.
Seuraava kohtaaminen MetS oireiden kanssa tapahtui, kun verensokerin laiskalla mittaamisella tavoitettiin paasto arvo 8 mmol/l.
Päädyttiin lääkitykseen (metformiini). Kokeilin itseeni erilaisia vahvasti tutkimuksen puoltamia diabeteslääkityksiä niiden vaikutuksia seuraamalla monipuolisin MITTAUKSIN aina ensimmäiseen suolistohormoniin (inkretiini, Januvia) mittaamalla kuuden kuukauden ajan hyvin perusteellisesti veriarvoja (ml. insuliinin eritys ja lukuisia muita lab. tutkimuksia). Ihmettelin eräälle aseman saavuttaneelle kollegalle lääkitysten vähäistä / olematonta vaikutusta. Vastaus oli: ”eihän ne kaikilla...”. Itse tiesin, ettei syynä ollut ainakaan ohjeistuksen noudattamattomuus.
Matkan edetessä MetS muutoksina lääkittiin mm verenpainetta silloiseen hyvään tasoon 140/80 mmHg.
Suurin elintapamuutos tapahtui vuosituhannen lopulla. Silloin pelättiin millenium-vaikutuksia mm ”tietokone”-tuhoja. Olin kuitenkin ennättänyt selata itselleni vieraan tutkimusmateriaalin varsin perusteellisesti. Metaboliaan vaikuttaminen alkoi aluksi ns. Zone-menetelmällä ja varovaisesti tunnustellen.
Aste asteelta edettiin hiilihydraatteja (vhh) rajoittavaan ravitsemusmuotoon. Rajoitus asettui energiatasoon 5 - 15 E%. Kun elämiseen kuitenkin tarvitaan tietty energiamäärä, rasvojen osuudeksi tuli n. 50 - 70 E%. Valkuaisen osalta entinen käytäntö on säilynyt eli n. 20 E% (lihaa, kalaa ja harvoin kanaa - tuskin koskaan teho-broileria).
Rasvoissa pääpaino on ollut priima-oliiviöljyssä ja eläinrasvoissa (ml maitorasvat). Tämän päivän tieto ja osaaminen vahvistavat käytännön vaikka ”osaajat” jo sukupolven mittaisen aivopesuun jälkeen (ainakin Suomessa) edelleen puhuvat ”kovista eläinrasvoista” jotka tukkivat suonet. Enemmän tietävät puhuvat jo eräiden ”kovien rasvojen” osien, rasvahappojen erinomaisesta energiavaikutuksesta mitokondrioissa (palmitiini- ja steariinihapot). Ne suorastaan boostaavat ATP tuotantoa 20 - 30 % sokeriin (glukoosi ) verrattuna.

Viime vuosina on todella ilmestynyt elimistön rasvan polttoon (kykyyn) käsite keto-, ketoosi jne, jotka ovat aineenvaihdunnan ja energiakäytön normaaleista normaalimpia elimistön reaktioita. Ketoosi / ketoaineet ovat myös mitattavia (verestä tai ulohengitetystä ilmasta).
Havainnoimalla viime vuoden kuluessa päivittäistä ketoosin astetta hengitysilmasta mittaamalla, voin tuloksena kertoa noudattamani vhh-ravitsemuksen merkitsevän myös jatkuvassa ketoosi-tilassa olemista. Olen muuttanut vähän sanastoakin: vhh:n sijasta käytän ”keto-ravitsemusta” kuvaamaan pysyvää ravitsemuksen muutosta. Liitän sanaan dieetti vähän sellaista satunnaista kokeilua mm painon pudottamisen hengessä. Kysymyksessä on paljon syvällisemmät elimistövaiktukset, joiden merkitys on oleellinen ainakin väestömme 60 prosentille (ehkä enemmällekin).

Yllä välittämänä linkki johtaa erinomaisen hyvään artikkeliin, jossa VirtaHealth’n tarjoamat T2D:n hoitolinjaukset ja niiden tehot T2D:n poikkeuksellisen hyvien hoitotulosten saavuttamisessa täysin kiistattomasti ylittävät perinteisen virallisen hoitomallin (lääkityksen ja ravitsemusohjeet).
Eikä hoitotulokset rajoitu pelkästään T2D:stä toipumiseen. Vaikutus yltää koko metabolisen oireyhtymän moninaiseen aineenvaihdunnan häiriöön, mikä puolestaan vähentää keskeisen tappajan, sepelvaltimotaudin vaikutusta ihmiskohtaloihin.

Virallisessa Suomessa eletään edelleen päreen valaisemassa savutuvassa. Köyhyyden merkit aiheutuvat terveydenhuollon kyvyttömyydestä hoitaa elintapasairauksia ja hoitokustannusten kriisiytymisestä. On myös mielenkiintoista, kuinka harvat ”vaikuttajayksilöt” ovat tilanteen tällaiseksi saattaneet ”tinkimättömällä tieteellä” perustellen.
On muutoksen aika.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 09 Tammi 2020 22:23

Lueskelin muuten hitaasti ja ajatuksella myös kertaillen yo.linkin takaa löytyvän artikkelin.

- se poiki noin 30 sivua erittäin hyvää opetusmateriaalia dioina - paitsi en enää harrasta sellaisia sulkeisia.

- kaikki Suomen laatikais-fogelholmit saisivat ilmaiseksi omat kyvyt ylittävää koulutusmateriaalia (oops! unohdin diabetologit ja heille uskolliset).

- asiaakin oli: kuvattu uutuus, ketoosi-mittari saattaisi olla hyvä vaan on kallis. Toisaalta Mersu on yleensä hintansa väärti. Omani irtoaa neljännekseksellä - siis Euroina.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 22 Tammi 2020 11:53

Hyvä tanskan englannilla puhuttu video Triglyn merkityksestä hyvin dioin. Tällä sivustolla on yleensä myönteinen statiini- ym asenne ja ”virallismyönteinen”
Kuvataan Triglyn merkitystä sydän-, aivo- ja haimatapahtumiin (pankreatiitti).
Vhh-/keto-ravitsemukseen perehtyneet ja ajoittain ”kolesteroleja” mittailevat tietävätkin jo Triglyn merkityksen ennuste-arvona.
Toivon, että aukenee:

https://pace-cme.org/2020/01/16/how-can ... e-cv-risk/
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5316
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 22 Tammi 2020 14:49

Kiitos tri Timo, onpa erinomainen tuore esitelmä havainnollisine kuvineen. Suosittelen jokaiselle katsottavaksi.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Tomppa
Viestit: 379
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Tomppa » 31 Tammi 2020 21:54

Mielenkiintoinen oli tuo "vääräkin" linkki, kiitos siitä. Nähtävästi oli taas "väärin laihduttu", VHH:lla.

Luen juuri uusinta BMJ:n uutispostia, laitanpa siitä tähän mielenkiintoisen linkkauksen, tosin ihan off-topikkina.
Koskee Tamiflu-rokotteita ja niihin liittyviä vedätyksiä. Tavallaan siis ajankohtainen. Ja osattin sitä Suomessakin
töpeksiä noiden influenssarokotteiden kanssa.

https://www.bmj.com/content/368/bmj.m314
A UK epidemiologist and Cochrane Collaboration researcher is suing the drug company Roche in the US,
claiming that it defrauded federal and state governments by falsely claiming that its antiviral drug
oseltamivir (Tamiflu) could be a powerful tool in mitigating a flu pandemic.
Tom Jefferson, a frequent contributor to The BMJ, is suing as a private whistleblower for $1.5bn (£1.1bn;
€1.4bn), roughly the amount that US public health authorities spent building up their pandemic stockpile of
oseltamivir. The stockpile is still maintained today, though recent purchases have involved generic
versions, as Tamiflu’s main patent expired in 2016.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 31 Tammi 2020 23:17

Muistan hyvin tuon Tamiflu-kohun. Tuotetta ”pihisteltiin” apteekkisaatavuuden osalta ikään kuin kovien tilanteiden varalle.

Toisaalta olen poistamassa koko Time-juttua liian provokatoorisena Suomessa kirjoitettuna. Odottelen sivun hallinnan toimia.
Niin, ei se vääräkään linkki ole huono, vain väärässä kohdassa. Luettavaa virtaa jatkuvasti lähes yli sulatuskyvyn, vaikka ei mitään suolistovaivoja olekaan.
Lääkärilehteä voi käydä lukemassa vaikka kirjastossa ja tuoreimmassa diabeteksen hoito-artikkelissa kerrotaan hienosti ne hoidot (lääke), joilla ei ainakaan saavuteta remissio-tilaa.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 02 Helmi 2020 12:51

Pyysin täyden poiston Time-lehti kirjoitukseeni.

Seli, seli!

Time-lehti on riittävän selvästi raportoinut ”kovan (eläin)rasvan” hirveistä terveyshaitoista Ancel Keysin näkemysten pohjalta,
Mutta on sen jälkeen täysin ”kääntänyt kuppinsa” A.K:n ”valistuksen” pohjauduttua valheeseen.

Oma ennenaikainen ilahtuminen ja Timen mukaan vetäminen perustui ”omajalkaisen” tutkijan Jason Fungin kirjoitukseen, jossa viittailtiin aikaisempiin Timessä esitettyihin näkemyksiin. Odotan siis edelleen Time-lehden selkeää kantaa ”suola valehteluun”
Tämä siksi, että Timen laaja, kansainvälinen ja valistunut lukijakunta osaa kyllä arvioida lukemaansa.
Se ainakin tiedetään, että keto-ravitsemuksen yhteydessä suolan ”U-muotinen terveyskäyrä” sallii suosituksiin nähden ainakin kaksinkertaisen Na (Natrium) käytön. Silloinkin verenpaine alkaa palailla uusien USA suositusten tasolle ja pitää lääkityksen taso sovitta tilanteen mukaan.

Kirjoittamani teksti poistettiin kokonaan siitä tietoisena kuinka ”herkkää” suomalainen suolakeskustelu on.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 12 Helmi 2020 11:05

Statinoidun sydänvikaisen sokeritautisen paras riskimittari: HbA1c

Impact of Baseline Glycemic Control on Residual Cardiovascular Risk in Patients With Diabetes Mellitus and High‐Risk Vascular Disease Treated With Statin Therapy
Venu Menon , Anirudh Kumar , Divyang R. Patel , Julie St. John , Kathy E. Wolski , Ellen McErlean , Jeffrey S. Riesmeyer , Govinda Weerakkody , Giacomo Ruotolo , Paul C. Cremer , … Show all Authors
Originally published19 Dec 2019 https://doi.org/10.1161/JAHA.119.014328 Journal of the American Heart Association. 2020;9:e014328

Conclusions
Glycemic control, as measured by HbA1c, remains strongly and independently associated with cardiovascular outcomes in high‐risk patients with diabetes mellitus on statin therapy
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 16 Helmi 2020 13:27

Jännä kannanotto 10.000 askeleen ”terveyskävelyyn” Harvardin epidemiologilta. Terveys, markkinointi ja tiukkapipoisuus onkin näkyvintä ja yhteen koplattua ”must”-suositusta myös Suomessa, ihan virallisestikin.
Pitääkin tästä lähteä...

https://link.medium.com/8tYc94kE73

Taisi lopulta puolella askelmäärällä pärjätä mukavasti ja vähemmillä kuolemilla (ainakin monet naiset). ”HAMPAAT IRVESSÄ” ei taida olla suositeltavaa.

https://www.hsph.harvard.edu/news/hsph- ... ss-number/

En kaivanut ”originaalia”, kun ei ole enää siihen oikeuttavaa työsuhdetta, vain lyhennelmän.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 21 Helmi 2020 13:00

Terveydestään kiinnostuneille ja varsinkin metabolisesta oireyhtymästä (MetS/MBO) kärsiville henkilöille, jotka epäilevät rasvamaksaa, laaja tuore tietopaketti: rasvamaksan käypähoitosuositus

https://www.kaypahoito.fi/hoi50123#readmore

Lääkärilehden sisäisessä ”jäsentenvälisessä” asiasta keskustelua viritellessäni törmäsin itseeni suunnattuihin käsitteisiin mm salaliittoteoreetikkona ja liiketoiminnan suosijana. Vetosin kyllä mm T2D:n maailmalla ”uuden näkemyksen” hoitosuosituksiin (VirtaHealth). Vaa-assa ei painanut mitään remission saavutuksen ero 60% (VirtaHealth, elitapapainotteinen, keto-ravitsemuksellinen) vs. 1-2% (yleisesti suositetut terveelliset elintavat/ravitsemus ja lääkintävoittoinen hoito).
Keskustelu käynnistyi kohteliaasta menestyksen toivomuksesta yo. käypähoitosuositukselle. Ilmaisin kyllä myös epäilykseni tulosten osalta. Myös vielä tuntematon lääkehoito esiintyy suosituksessa. Ei kai vain jo vuosia sitten vaarallisena hylätty pioglitatsoli??
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5316
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Helmi 2020 13:26

Kas kummaa, Hannele Yki-Järvisen käypähoitotyöryhmä suosittelee jättiannosta E-vitamiinia ei-alkoholiperäisen rasvamaksan hoitoon:

"E-vitamiini (d-alfa-tokoferoli) ilmeisesti parantaa maksan histologiaa ja pienentää maksaentsyymien pitoisuutta ei-alkoholiperäistä steatohepatiittia sairastavilla potilailla, joilla diagnoosi on varmennettu maksabiopsialla B. Tutkimuksissa on käytetty yleensä 800 IU/vrk:n E-vitamiiniannosta (= 536 mg/vrk). Suomessa on markkinoilla yksi E-vitamiinin reseptivalmiste, joka sisältää 350 mg (= 525 IU) d-alfa-tokoferolia."

"E-vitamiinin ja pioglitatsonin käyttöä voidaan harkita erikoissairaanhoidossa potilailla, joilla on kohtalainen tai vaikea fibroosi ja NASH. E-vitamiinia ja pioglitatsonia voidaan antaa myös samanaikaisesti."

Tähän asti Duodecimin porukka on pitänyt E-vitamiinia ja muita antoksidantteja turhina, tehottomina ja suorastaan vaarallisina terveydelle. Suomen valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan 6–65-vuotiaan tulisi joka vuorokausi (vrk) saada E-vitamiinia keskimäärin 7,6 milligrammaa (mg) α-tokoferoliekvivalentteina (α-TE). Rasvamaksassa annetaan nyt peräti yli 500 mg/pv! Kalaöljyn omega-3-rasvahapoista ja muista tärkeistä ravintolisistä ei ohjeissa näy vielä sanaakaan. Kyllä nekin vielä tulevat mukaan, sanokaa minun sanoneen.

Kirjoitin omaan katsaukseeni jo kauan sitten:
"Myös berberiini, B3-vitamiini, kurkumiini, maarianohdake, kalaöljyn omega-3-rasvahapot, D- ja E-vitamiinit, pre- ja probiootit sekä ubikinoni ehkäisevät ja korjaavat rasvamaksaa, ilmenee pätevistä uusista tutkimuksista ja kirjallisuuskatsauksista. Minusta on tuiki merkillistä, etteivät suomalaiset lääkärit (mm. professori Hannele Yki-Järvinen) ja kuopiolainen ravitsemusterapian professori, agronomi Ursula Schwab – joita valtamedia haastattelee jatkuvasti – osaa taikka halua kertoa näiden ravintolisien eduista rasvamaksan ehkäisyssä ja hoidossa."

Katso videoitu haastatteluni rasvamaksasta
https://www.youtube.com/watch?v=Kax1x18JFBw&t=7s
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 28 Helmi 2020 12:20

Onko herännyt epäilyksiä:

HUS nosti riippumattomuuden ykköseksi

HUS:n lääkärit eivät enää saa osallistua lääke­yritysten tarjoamiin koulutuksiin. Tämä on ­kaikkien mielestä ihan hyvä, jos vain työn­antajalta löytyy riittävästi koulutusrahaa.

https://www.laakarilehti.fi/ajassa/ajan ... ykkoseksi/

PS
Työnantajan koulutusraha on ollut ikuinen vitsi.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1900
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: NÄHTYÄ JA KUULTUA v. 2020

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 11 Maalis 2020 12:06

Aurajoessa on virrannut paljon vettä ja muutenkin on aurinkokello kiertänyt ajast’aikoja, kun asiasta kiinnostuneet malttamattomasti ovat odotelleet kolesterolilääkkeiden, statiinien vaikuttavuustutkimusten tuloksia. Joku on jopa uskaltaunut omapäisesti olemaan ilman lääkitystä (erilaisin hoidollisin saatesanoin, yleensä pelotteluin).
Aurajoki siksi, että Turun Yliopistossa piti tutkittaman statiini-lääkityksen vaikuttavuutta ns. pitkässä juoksussa ja valtion raha-avun turvin. Ja onhan ”pitkä juoksu” jo Turuus ennättänyt historiallisiin mittoihin ilman selkeitä tutkimustuloksia. Oletan (tai olen täysin vakuuttunut), että jos statiinien vaikuttavuustutkimus olisi antanut myönteisen (myös teollisuuden malttamattomasti odottaman) tuloksen, tieto olisi levinnyt kulovalkeaa nopeammin salotorppia myöten.
Kun ei Turusta, niin hypomaanisen julkaisijan (DR Mercola) blogista vinkki muiden havaintoja vaikuttavuustutkimuksista:

https://articles.mercola.com/sites/arti ... =827061248

Asioita tutkiva virallisia tilastoja hyödyntävä eläkeläinen (DI Leino Utriainen) kertoi Suomessa käytetyn statiinien ostoon yli neljä (4) miljardia euroa. Neljä tuhatta miljoonaa on aika pitkä penni epävarmaan sijoitukseen.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa