Sivu 1/2

Peruna pit?? tosi hyvin n?lk

Lähetetty: 27 Elo 2009 10:18
Kirjoittaja *P*
Kertoo Iltalehti. Siin? on my?s hyvin ravinteita.

http://www.iltalehti.fi/laihdutus/2009082610140139_lh.shtml

Mielest?ni t?llaisesta disinformaation jakelusta pit?isi joutua leiv?tt?m?n p?yd?n ??reen.

Lähetetty: 27 Elo 2009 12:28
Kirjoittaja Varpu
PERUNA (suluissa lihavoituna vastaavat arvot PARSAKAALILLE)

Kivenn?is- ja hivenaineet
kalium 500.0 mg (400.0 mg)
magnesium 24.0 mg (24.0 mg)
kalsium 5.6 mg (48 mg)
fosfori 45.0 mg (90.0 mg)
rauta 0.7 mg ( (1.1 mg)
sinkki 0.3 mg (0.1 mg)
jodidi (jodi) 1.0 ?g (1.0 ?g )
seleeni 0.6 ?g (0.4 ?g )

Typpiyhdisteet
tryptofaani 0.5 mg (37.0 mg)

Vitamiinit
A-vitamiini RAE 0.6 ?g (85.9 ?g)
D-vitamiini 0 ?g (0 ?g)
E-vitamiini alfatokoferoli <0.1 mg (0.7 mg)
K-vitamiini 1.04 ?g (110.0 ?g )
C-vitamiini 10.0 mg (120 mg)
folaatti (HPLC) 23.2 ?g (113.1 ?g )
niasiiniekvivalentti NE 0.6 mg (1.5 mg)
niasiini (nikotiinihappo + nikotiiniamidi) 0.6 mg (0.9 mg)
riboflaviini (B2) 0.03 mg (0.20 mg)
tiamiini (B1) 0.21 mg (0.10 mg)
B12-vitamiini (kobalamiini) 0 ?g ( 0 ?g)
pyridoksiini vitameerit (vetykloridi) 0.12 mg (0.11 mg)
karotenoidit 67.9 ?g (2858.2 ?g )

100 g perunaa 74 kcal ; parsakaalia 30 kcal
josta t?rkkelyst? perunassa 14,9; parsakaalissa 0 g
sokeria perunassa 0,6 g (HH yht 15,5 g) ; parsakaalissa 2g (HH yht 2 g)
kuitua perunassa 1 g; parsakaalissa 2.5 g
proteiinia perunassa 1.9 g ; parsakaalissa 4,6 g

Siit?h?n laihduttajan on helppo laskea, mit? kannattaa lautaselle m?tt?

Lähetetty: 29 Elo 2009 9:55
Kirjoittaja MahaTar
:mrgreen: Raakana vai kyps?n

Lähetetty: 29 Elo 2009 13:28
Kirjoittaja Ksantippa
Mua t?kkii toi perunan kaikkivoipaisuus ja nostaminen johonkin sf??reihin ihan ?lytt?m?sti. Siis kysymyksess?h?n on yksi raaka-aine muiden joukossa. Miksi siit? on tehty joku jumalolento :shock: ?

Lähetetty: 30 Elo 2009 9:59
Kirjoittaja MahaTar
Pyh? Peruna!

Jos Lopella todellakin kasvatteittaisiin perunaa, niin paljon kuin sit? myyd??n, niin sit? pit?isi kasvattaa nelj?ss? kerroksessa.

T?st? taas paukkuu pikkuriikkiseen mieleeni t?m? kotomaamme maatalouspolitiikka. :P No, kohtahan meill? ei en?? ole maataloutta, kun se ei kannata.

Lähetetty: 10 Marras 2009 16:31
Kirjoittaja karviainen
Ksantippa kirjoitti:Mua t?kkii toi perunan kaikkivoipaisuus ja nostaminen johonkin sf??reihin ihan ?lytt?m?sti. Siis kysymyksess?h?n on yksi raaka-aine muiden joukossa. Miksi siit? on tehty joku jumalolento :shock: ?


se sopii kaikkeen ja kaiken kanssa, koska se ei maistu millek??n :cool:

Lähetetty: 11 Marras 2009 11:47
Kirjoittaja MahaTar
Perunaan pit?? siis syyt?? rasvaa ja suolaa ja makuaineita, ett? siit? saa jonkin makuisen! Kastiketta jne.

Kuulkaa.
Sorruin t?ss? taas pitk?st? aikaa yhden hormonaalisen py?rremyrskyni aikana vet?m??n pottuja (valkosipulipottuja) ja aamusella verensokurini oli 12! Vaikka pistin illalla sek? pitk??- ett? aterian j?lkeen lyhytt?. :shock: Annos oli kohtuullinen, mutta kun siihen kuului my?s leivitetty leike ja salaattiakin, niin potun ja makaryynin ja sen sellaisen kanssa en vaan tule toimeen.

Lähetetty: 11 Marras 2009 12:30
Kirjoittaja Ksantippa
^Aika huikeita lukuja :shock: . Ei tartte ihmetell?, ett? t??ll? podetaan diabetesta, kun kehotetaan sy?m??n pottua ja t?ysjyv?

Lähetetty: 11 Marras 2009 12:32
Kirjoittaja pete
en ole v?h?n aika mitannut kun on mittari kateissa, mutta tied?n ett? parilla leip?palalla saan arvot 15 kieppeille helposti

Lähetetty: 11 Marras 2009 15:15
Kirjoittaja Ksantippa
pete kirjoitti:en ole v?h?n aika mitannut kun on mittari kateissa, mutta tied?n ett? parilla leip?palalla saan arvot 15 kieppeille helposti


Oletanko oikein, jos oletan, ettei leip?palan v?rill? (ranskanpullaa tai ruisleip??) ole kauhean suurta eroa arvoissa?

Lähetetty: 12 Marras 2009 12:30
Kirjoittaja MahaTar
Ainakaan minulla ei juurikaan leiv?n v?rill? ole ollut v?li?. Se ja sama sy?k? pullaa, ranskanpullaa vai niiiiin helevetin terveellist? rrruisleip??, ilman vehn?lisi?, jo l?hti arvot nousuun. Mutta omatunto soimaa.

Ett? perunaa vaan kehoon ja kehiin, niin kyll? siit? luvut somenee. Verensokerit, diabeteksen tyyppi 2:n sairastuneet, perunateollisuuden voittoluvut... ;)

Siis: nykymaailmassa ON perunateollisuutta. Ranskanperunat ja muut pakkasen helppotuotteet, valmiit "kermaperunat" foliovuoissaan, suurkeitti?iden k?ytt?m?t puolivalmisteet, niin suikaleina kuin muissakin muodoissaan, KAIKKI ne tarvitsevat lis?aineita! Aromillisesti ja k?sittelyllisesti. :shock:

Lähetetty: 12 Marras 2009 13:29
Kirjoittaja Ksantippa
^Joo, mutta mill??n ei ole v?li?, kun kysymyksess? on PYH? PERUNA. Ett? pist?? vihaksi. Vaikka itsekin sy?n joskus pottua, v?h?n ja harvoin, ja siksi mua pidet??n omituisena :roll:

Lähetetty: 12 Marras 2009 15:38
Kirjoittaja pete
Ksantippa kirjoitti:
pete kirjoitti:en ole v?h?n aika mitannut kun on mittari kateissa, mutta tied?n ett? parilla leip?palalla saan arvot 15 kieppeille helposti


Oletanko oikein, jos oletan, ettei leip?palan v?rill? (ranskanpullaa tai ruisleip??) ole kauhean suurta eroa arvoissa?


yht?korkeelle nousee niinnoilla kuin perunamuussilla ja sokerilla

t?ysjyv? tuotteilla my?s pysyy korkealla kaun, pikahiilari tuntuu my?s poistuvan pikaisesti :oops:

Lähetetty: 12 Marras 2009 16:55
Kirjoittaja Ksantippa
pete kirjoitti:
Ksantippa kirjoitti:
pete kirjoitti:en ole v?h?n aika mitannut kun on mittari kateissa, mutta tied?n ett? parilla leip?palalla saan arvot 15 kieppeille helposti


Oletanko oikein, jos oletan, ettei leip?palan v?rill? (ranskanpullaa tai ruisleip??) ole kauhean suurta eroa arvoissa?


yht?korkeelle nousee niinnoilla kuin perunamuussilla ja sokerilla

t?ysjyv? tuotteilla my?s pysyy korkealla kaun, pikahiilari tuntuu my?s poistuvan pikaisesti :oops:


Kyll? taas t?ytyy ihmetell?! Miten voi olla mahdollista, ett? alan asiantuntijat eiv?t ole t?st? tietoisia, jos/kun t?rkkelyshiilareita suositellaan my?s diabeetikoille? Tai jos ovat tietoisia, niin sitten eiv?t ole asiantuntijoita. Kyll? usko ja luottamus on koetuksella.

Lähetetty: 12 Helmi 2010 15:28
Kirjoittaja Perenna
MahaTar kirjoitti:Perunaan pit?? siis syyt?? rasvaa ja suolaa ja makuaineita, ett? siit? saa jonkin makuisen! Kastiketta jne.

Nototanoin. Perinteinen keitetty lisukepottu kyll? sy?d??n ihan au naturel. Kastike ei ollenkaan itsest??nselv?sti ole kuulunut asiaan - eik? ollut nimenomaan perunan lisuke vaan sen muun.

Parsakaali se valmistusta vaatii, ja rasvaa ja suolaa, ollakseen oikeasti hyv??. Pelk?st??n h?yrytetty parsis rupeaa tymp?isem??n parin sy?ntikerran j?lkeen.

Mutta tietysti on makuasia, jos joku ei perunasta ole koskaan tyk?nnyt. Min? olen. Enk? tietenk??n nyt puhu perunateollisuuden tuotteista.

EDIT: v??rink?sitysten v?ltt?miseksi korostan, ett? puhun perunasta ns. p??ruoan ohella sy?t?v?n? lisukkeena. En siis tarkoita ett? perinteisesti olisi sy?ty pelkk?? perunaa koko ateriaksi - ellei sitten menn? ajassa viel? minunkin muistini ulottumaa kauemmas taaksep?in. Puhun 1900-luvun puoliv?lin kieppeist? alkavista suomalaisista ei n?lk?? n?kevien ihmisten sy?ntitavoista.