Nyt sokeriverolle tukea eduskunnassa, nyt S&T-valiokunnassa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5258
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Nyt sokeriverolle tukea eduskunnassa, nyt S&T-valiokunnassa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Marras 2016 20:50

Nyt heräsi viimeinenkin dinosaurus

Helsingin Sanomat: PÄIVÄN LEHTI 7.11.2016 MIELIPIDE

Lasten lihominen on suuri terveysriski

Myös elintarviketeollisuus ja kauppa voisivat omilla ratkaisuillaan edistää lasten ja nuorten terveyttä.

SOKERIVEROSTA on keskusteltu kiivaasti. Kantoja on esitetty sekä puolesta että vastaan. Yleisesti ottaen väestön terveyden edistäminen on perusteltua ja tavoiteltavaa, ja sillä on saavutettu myös Suomessa paljon hyvää; onhan sekä miesten että naisten keskimääräinen elinikä noussut 30 viime vuoden aikana lähes kymmenen vuotta. Väestö on myös terveempää kuin aikaisemmin.

Terveyttä edistävät kansalliset suositukset, joita on annettu esimerkiksi liikunnasta ja terveellisestä ruokavaliosta. Suositusten ohella valistus auttaa, mutta myös verotuksella voidaan tutkitusti vaikuttaa väestön terveyskäyttäytymiseen. Tupakka- ja alkoholivero ovat tästä oivia esimerkkejä.

Lainsäädännöllä ja kohdennetulla verotuksella on todella ohjaava vaikutus ihmisen käyttäytymiseen. Erityisesti lasten ja nuorten lihominen on merkittävä terveysriski. Tässä ikäryhmässä myös sokerin kulutus on runsainta ja ylittää reippaasti annetut suositukset. Kun esimerkiksi sokeripitoisen limsan hinta nousee merkittävästi, se panee nuoren ajattelemaan ja ohjaa valintoja.

Myös elintarviketeollisuus ja kauppa voisivat omilla ratkaisuillaan edistää lasten ja nuorten terveyttä, eivätkä aina vedota verotuksen ja muiden rajoituksien tuomiin uhkakuviin taloudellisista menetyksistä ja työpaikkojen katoamisista.

Lasten ja nuorten lihomisen pysäyttämiseen on suhtauduttava vakavasti. Tarvitaan luovuutta, uusia tuotteita ja uudistuvia markkinoita.
Sokeriveron hyödyt ja haitat on selvitettävä perusteellisesti. Ei tämän maan, sen kaupan tai elintarviketeollisuuden talous sokeriveroon kaadu.

Matti Uusitupa lääketieteen ja kirurgian tohtori professori emeritus, Helsinki

Kommentti: Perhanan sudet! Meinasivat jättää vanhan hampaattoman uroon huutamaan yksinään. Kuorossa meitin on ulvottava, sillä muutoin tuloo rasvapeikko ja vie kansan pois. Kukapa silloin sponsaisi meitä, jos lääkkeitä ei kulu?

"Myös elintarviketeollisuus ja kauppa voisivat omilla ratkaisuillaan edistää lasten ja nuorten terveyttä." Epäilen tästä lauseesta haamukirjoittajaa.
Entinen Daniscon hallituksen lääketieteellinen neuvonantaja ei usko hammaspeikkoon yhtä lujasti kuin rasvapeikkoon. Hänen vankkumaton uskonsa Kuopion ruokintatieteellisen työväenopiston kummallisuuksiin antaa meille taviksille myös uskoa, että kaikki valot eivät pala vintillä.
Jokainen tulkoon omilla uskoillaan autuaaksi. Kaikkihan me tiedetään ja senpä takia ei kannata mitään enää tutkia. Ja se on Matti se!
Kalakukko

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5002
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Nyt sokeriverolle tukea eduskunnassa, nyt S&T-valiokunnassa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 07 Marras 2016 21:53

Entisenä diabetestutkijana (joka antoi diabeetikoille toimimatonta epäorgaanista kromia ja sai ei-positiivisen tuloksen) ja Sydänliiton toiminnanjohtajana Matti U:n soisi perehtyvän alla olevaan linkkiin. Yli 10 vuotta sitten meilasin Matille karnosiinitutkimuksia diabeteksen hoidossa, ja hän vastasi, ettei ole mahdotonta että jonakin päivänä karnosiini voitaisiin jopa lisätä diabeteksen hoitosuosituksiin. On tainnut aika ajaa Matin ohitse.
Diabetes.co.uk: Vhh-ruokavalio vähentää diabeteksen hoitokuluja miljoonilla

En tiedä miksi, mutta sivuillani on ollut 4 viime päivän aikana yhteensä 46 903 vierailua.
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Kalakukko
Viestit: 5258
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Nyt sokeriverolle tukea eduskunnassa, nyt S&T-valiokunnassa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 21 Marras 2016 17:18

HELSINGIN SANOMAT: PÄIVÄN LEHTI 21.11.2016 Kotimaa Jaana Savolainen

Diabeteslääkkeistä saatetaan pian korvata vain osa – lääkäri pelkää, että osa jättää lääkkeet ostamatta

Hallitus esittää, että diabeteslääkkeistä muut kuin insuliinivalmisteet siirtyisivät kokonaan korvattavista vain 65-prosenttisesti korvattaviksi.
Diabeteksen hoidon kustannukset ovat kasvaneet nopeasti. Suurin syy kustannusten kasvuun on kalliimpien lääkkeiden käyttöönotto.

Fakta: Diabetes on kansantauti. Diabetestä sairastaa 350 000–500 000 ihmistä. Suurimpaan arviolukuun on laskettu mukaan ne 150 000 suomalaista, joiden arvioidaan sairastavan kakkostyypin diabetesta tietämättään. Diabetes on joukko sairauksia, joita yhdistää verensokerin nousu liian korkeaksi. Diabetes jaetaan yleensä ykkös- ja kakkostyypin diabetekseen. Tämä on yksinkertaistus, sillä tosiasiassa alalajeja on useita.

HALLITUKSEN esitys diabeteslääkkeiden korvattavuuden heikentämisestä herättää huolta.
Esityksen mukaan diabeteslääkkeistä muut kuin insuliinivalmisteet siirtyisivät ensi vuoden alusta lähtien kokonaan korvattavista 65-prosenttisesti korvattaviksi.
”Pelkona on se, että osa potilaista jättää lääkkeet ottamatta, koska ne maksavat heille liikaa”, helsinkiläinen diabetologi Timo Valle sanoo.
Diabetesliiton mukaan säästö kohdistuu kipeimmin noin 155 000 ikääntyneeseen, jotka sairastavat kakkostyypin diabetesta. Monet heistä ovat pienituloisia, ja usein heillä on muitakin sairauksia.

Diabetesliitto jätti sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilalle (ps) marraskuun alussa vetoomuksen esityksen perumisesta. Sen oli allekirjoittanut 15 000 ihmistä. Myös kaikkien oppositiopuolueiden edustajat jättivät asiasta vastalauseensa viime tiistaina.

VALLE on huolissaan potilaiden eriarvoistumisesta. ”Tähän asti olen voinut määrätä samat lääkkeet toimitusjohtajalle ja pienituloiselle eläkeläiselle. Jatkossa parasta hoitoa diabetekseen saavat vain ne, joilla on siihen varaa”, Timo Valle sanoo. Diabeteksen hoitoon on viime vuosina tullut uusia ja aiempaa tehokkaampia lääkkeitä, jotka ovat kuitenkin vielä kalliita. Lääkkeet halpenevat 10–15 vuoden kuluttua. Monella diabetespotilaalla on käytössä kaksi tai kolme lääkettä. Tällä hetkellä potilas maksaa näistä täysin korvattavista lääkkeistä 4,50 euroa kolmelta kuukaudelta.
Jatkossa yksi lääke maksaisi potilaalle kolmessa kuukaudessa 50 euroa. Sen lisäksi potilas voi tarvita pistoshoitoa, joka maksaa 60 euroa kolmessa kuukaudessa.

HALLITUKSEN tavoite 20 miljoonan euron säästöstä tuskin toteutuu, Valle arvelee.

”Jos lääkkeet jäävät ottamatta, seurauksena voi olla sydäninfarkteja, munuaissairauksia tai silmänpohjasairauksia. Säästö on lyhytnäköistä, koska se voi aiheuttaa paljon isommat kustannukset myöhemmin”, Valle sanoo.
Riskinä on myös se, että erityisesti pienituloiset voivat joutua aiottua nopeammin siirtymään lääkityksessään insuliiniin, joka on vielä kalliimpi lääke ja kokonaan korvattava. Diabeteksen hoidon kustannukset ovat kasvaneet nopeasti. Korvauksia saavien määrä on kasvanut 50 prosenttia vuodesta 2010. Samaan aikaan erityiskorvaukset ovat nousseet 45 miljoonasta eurosta 97 miljoonaan euroon. Suurin syy kustannusten kasvuun on kalliimpien lääkkeiden käyttöönotto.

Hallituksen esitys perustuu selvitysmies Heikki Ruskoahon ehdotukseen. Perusteluna on muun muassa se, että lääkkeiden korvattavuus tulisi samalle tasolle sydän- ja verisuonisairauksien hoidossa käytettävien lääkkeiden kanssa. Timo Vallen mukaan perustelu ontuu, koska uudet diabeteslääkkeet ovat nyt paljon kalliimpia.

OPPOSITIOPUOLUEET moittivat hallituksen esitystä. ”Leikkaus kohdistuisi erityisesti monisairaisiin, iäkkäisiin ja vähävaraisiin ihmisiin. Lisäsairaudet kasaantuvat jo tällä hetkellä alimpiin tuloluokkiin, ja tämä esitys tulee entisestään lisäämään sosioekonomisia terveyseroja”, kansanedustajat Tuula Haatainen (sd), Eeva-Johanna Eloranta (sd) ja Veronica Rehn-Kivi (r) sanovat vastalauseessaan.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto ehdottaa, että hallitus uudistaisi säästön sijaan apteekkijärjestelmää muun muassa lisäämällä apteekkien määrää. Se voisi hänen mukaansa tuoda valtiolle samaa luokkaa olevat säästöt. Kristillisdemokraattien Sari Tanus ehdottaa, että valtio korvaisi nämä säästöt korottamalla sokeri- ja alkoholiveroa.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5258
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Nyt sokeriverolle tukea eduskunnassa, nyt S&T-valiokunnassa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 30 Marras 2016 5:42

HS: Kotimaa Julkaistu: 29.11. 19:03 Tuomas Hämäläinen HS

Sokerivero ei toteudu – Elintarviketeollisuusliitto: ”Myös juoma-alaa haittaava virvoitusjuomavero tärkeää poistaa”

Sokerivero olisi perustunut elintarvikkeiden sokeripitoisuuteen, ja se olisi toteutuessaan tullut makeisveron tilalle.
Sokeriveron kaltaista terveysperusteista veroa ole käytössä EU:n jäsenvaltiossa.

POISTUVAN makeisten ja jäätelön valmisteveron tilalle ei tule sokeriveroa. Eduskunnan valtiovarainvaliokunta on päättänyt asiasta tiistaina mietinnössään.
Sokeriveron kaltaista terveysperusteista veroa ole kuitenkaan käytössä EU:n jäsenvaltiossa, ja sellaista olisi käytännössä hyvin hankala toteuttaa.

ELINTARVIKETEOLLISUUSLIITTO on aiemmin sanonut, että luontaisen ja lisätyn sokerin määriä on vaikea erottaa toisistaan. Elintarviketeollisuusliiton mukaan tasapuolinen rajanveto luontaisesti sokeria sisältävien ja lisättyä sokeria sisältävien tuotteiden välillä olisi vaikeaa.

”Valtiovarainvaliokunta on pohtinut perusteellisesti sokeriveron juridisia ja teknisiä ongelmia. Sokerivero olisi haitannut myös elintarvikkeita valmistavien yritysten toimintaa, ja se olisi heikentänyt koko elintarvikeketjun työllisyyttä. Samoista syistä on tärkeää poistaa myös juoma-alaa haittaava virvoitusjuomavero, joka jää edelleen voimaan”, toteaa johtaja Marleena Tanhuanpää Elintarviketeollisuusliitosta liiton tiedotteessa.

VIRVOITUSJUOMIEN valmistusvero jää voimaan muilta osin, mutta maitoa korvaavat maustamattomat kasvipohjaiset juomat sekä jääpalat vapautetaan siitä sekä juomapakkausverosta.

Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017.

Kommentti: Kun on vastassa iso raha, on vaikea perustella muutosta. Ehkäpä päätös syntyi kunnon hiilarihumalassa, kuka tietää? Nyt työllisyys on kuitenkin turvattu sairaanhoidon ja hautaustoimen osalta. Olkaamme siitä onnelliset.Eihän lihavuus johdu sokerista vaan liikkumattomuudesta, kuten neropattien kingi Pska on sanonut.
Olkaamme onnellisia myös siitä, että suomalaiset ovat erilaisia ja meidän "tiedemiehistömme" on Linnunratamme viisaimpia. Statiinin vaikuttavuustutkimuksia tekevä prof. Huupponen on tuhertanut jo vuosikymmenen ja valmista ei vaan tule. Miksi ylipäätään tehdä tuommoisia tutkimuksia kun kerran lääketehdas on ilmoittanut että terveiden lääkitseminen on hyväksi - lääketehtaalle.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa