Ulkolaisten poimima kotimainen marja voi olla vaarallinen

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4680
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Ulkolaisten poimima kotimainen marja voi olla vaarallinen

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Kesä 2017 19:48

Ilta-Sanomat: Julkaistu: 19.6. 15:46

Metsämustikoissa voi piillä vaarallinen loinen – onko syytä huoleen? Suomalaiset voivat syödä mustikoita turvallisin mielin, kertoo professori.

Kivuliaan parantumattoman taudin aiheuttava loinen voi majailla metsämarjoissa. Pahamaineinen loinen myyräekinokokki voi piillä metsän marjoissa tai koiraeläinten ulosteessa. Loinen munii koiraeläimen suolistossa ja leviää ulosteen kautta ympäristöön, kuten metsän marjoihin ja kasveihin. Pahimmassa tapauksessa loiset ovat levinneet ihmisiin. Ekinokokin pelätään leviävän villikettujen mukana Suomeen. Asiasta uutisoi ensimmäiseksi Helsingin Sanomat.

Ruotsissa on havaittu vähän tartuntoja, samoin muuallakin Euroopassa. Professori Antti Oksanen Evirasta kertoo, että yleisimmin ihminen saa loistartunnan kotikoiran ulosteessa piilevistä munista, vaikka ekinokokki viihtyy koiria paremmin ketuissa. Loinen on ihmiselle vaarallinen, sillä se aiheuttaa rakkuloita esimerkiksi maksaan ja muihin sisäelimiin. Tartuntaa voi hoitaa lääkkeillä, mutta pysyvää parannuskeinoa ei ole.
Oksasen mukaan innokkaallakaan marjastajalla ei ole hätää, ja marjoja voi poimia huoletta. – Suomessa ei ole todettu vielä yhtäkään tartuntaa, ja missään ei ole todistettu, että loistartunta olisi saatu juuri mustikoista, Oksanen sanoo. – Ei varmasti ole syytä paniikkiin, hän korostaa.

Oksasen mukaan itämisajasta ei ole olemassa kunnollista tietoa. Hän kertoo, että itämisajan on kuitenkin arveltu olevan pitkä, jopa 5–15 vuotta.
Loinen tekee tuhojaan elimistössä hitaasti. Oksasen mukaan tartunnan voi havaita esimerkiksi siinä vaiheessa, kun maksa ei enää kestä. Loinen aiheuttaa kantajalleen kipuja.

Marjoja voi syödä kuten ennenkin

Oksanen kertoo, että Ruotsissa on annettu neuvo, jonka mukaan marjoja voi syödä aivan kuten ennenkin. Samaa ohjetta voi noudattaa myös Suomessa. Vaikka syytä pelkoon ei ole, on Oksasella neuvoja, miten loistartunnan voi välttää marjoista varmasti. Keittäminen tappaa loisen munat nopeasti, aivan kuten bakteerit ja viruksetkin. Ohje on yleisesti ottaen hyödyllinen, sillä pakastemarjoissa tavataan silloin tällöin esimerkiksi norovirusta.

Pakastaminen sen sijaan ei riitä. – Loisen muna kestää pakastamista hyvin, joten tavallisella pakastamisella ei ole vaikutusta.
Karoliina Paananen

Kommentti: "Suomalaiset voivat syödä mustikoita turvallisin mielin" Tämä väite on ensimmäinen, jossa kansallisuudella on merkitystä. Suomalaisten erilaisuus saa nyt uuden merkityksen. Onneksi työttömiä ei erotella. Onneksi thai-poimijoiden keräämät suomalaiset metsämarjat saavatkin sitten maistua niin eläkeläisen, työssäkäyvän kuin työttömänkin suussa, lapsista nyt puhumattakaan, kunhan purkissa lukee erään tanskalaisen valmistajan nimi ja sokeripitoisuus on ainakin tuossa 55-60% luokkaa.

Lintuja ei liene tutkittu kansallisuuden mukaan, leivot erikseen, jotka suomalaisia syntyjään. Ja pääskyset ja kottaraiset ennenvanhaan, kunnens italialaiset pistivät ne parempiin suihin.

Jotkut uskovaiset ovat hieman näreissään tilhien syksyisistä hummausreissuista etelän pihlajiin. On mukavaa ja pienessä pöhnässä on kiva lennellä häirittemässä noita pirun drooneja eli rikkaiden uusimpia leluja. Poliisi on tunnetusti välinpitämätön juopuneita tilhejä kohtaan ja ei suostu näkemään sulkien alle, että alkkareitakaan ei käytetä, kuten Ankkalinnassa on yleinen tapa. Pulunnu...ijat tietävät tämänkin homman. Heitä kohtaamme jokaisessa virastossa ja liikenteessä. Hyi heitä!

Varokaa siis kettujen temppuja ja myös oman koiran tutkimatonta ulostetta. Virallisessa kuitutulosteessa ei ole tiettävästi mitään vaarallista, sanovat elukanpskaan erikostuneet agronomit, jotka ruokintasuosituksia jakavat ihmisille. Uskokaamme heitä! He ovat kaiken maistaneet ja lisäksi haistaneet.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa