Vegaanien hirmuinen protesti, kertoo kaikki siitä, mihin tiukkapipoisuus johtaa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4636
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Vegaanien hirmuinen protesti, kertoo kaikki siitä, mihin tiukkapipoisuus johtaa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Elo 2017 7:25

HS: Päivän lehti 13.8.2017 |Ulkomaat: Näkökulma Elisa Rimaila HS http://www.hs.fi/paivanlehti/13082017/a ... 23702.html

Eläinrasvaa sisältävistä uusista seteleistä tuli piikki Britannian vegaanien lihaan

Vegaanit taistelevat Englannin pankkia vastaan suuressa periaatteellisessa asiassa. Uusissa viiden punnan seteleissä on eläinrasvasta peräisin olevaa talia, minkä vuoksi yli 135 000 ihmistä on allekirjoittanut seteliuudistusta vastustavan adressin.

PÄÄMINISTERI Winston Churchill ei perimätiedon mukaan ollut mikään kasvissyöjä. Herran lempiruokiin lukeutuivat muun muassa kilpikonnan lihaa sisältävä keitto ja kirkas lihaliemi. Niine tottumuksineen häntä voisi pitää itseoikeutetusti sopivana hahmona Britannian uusiin painettuihin viiden punnan seteleihin.

Viime syksynä julkistettu rahauudistus on nimittäin herättänyt vihaa Britanniassa erityisesti yhden ihmisryhmän kesken. Kasvissyöjät ja erityisesti eläinkunnan tuotteita vastustavat vegaanit ovat järkyttyneet Englannin pankin, Bank of Englandin vahvistamasta tiedosta, jonka mukaan uusien viiden punnan seteleiden valmistuksessa käytetyissä polymeeripelleteissä on käytetty eläinperäistä rasvaa, talia.
Kyseistä ainesosaa saadaan erityisesti nautojen ja lampaiden lihan rasvakudoksista murskaamalla ja sulattamalla noin 60 asteen lämpötilassa. Talia on käytetty myös saippuan ja kynttilöiden valmistuksessa.

SETELEIDEN käyttöön ottamista vastustava adressi on kerännyt yli 135 000 allekirjoitusta internetissä. Adressissa vedotaan siihen, että eläinrasvan käyttäminen seteleissä on miljoonien kasvissyöjien moraalin vastaista, mutta sortaa myös useiden eri uskontokuntien edustajien oikeuksia. Setelit ovat esimerkiksi hindujen, sikhien, ja jainalaisten uskontojen vastaisia. Edellä mainittuihin uskontokuntiin kuuluu jokunen miljoona ihmistä Britanniassa.
”Vaadimme, että eläintuotteiden käyttämistä vältetään sellaisen valuutan valmistamisessa, jota meidän kaikkien on pakko käyttää”, adressissa kirjoitetaan.

ENGLANNIN Pankki ilmoitti elokuussa jatkavansa vastustuksesta huolimatta eläinrasvoja sisältävien seteleiden painamista. Syyskuussa tiedossa on uudistettu kymmenen punnan seteli ja vuonna 2020 pankki julkaisee samasta materiaalista valmistetun 20 punnan setelin. ”Päätös heijastelee monia näkökulmia, joihin kuuluvat yleisössä heränneet huolet, ympäristöystävällisten materiaalien saatavuus, keskuspankkimme positio, rahan arvo sekä eläinperäisten tuotteiden yleisyys jokapäiväisissä tuotteissa, kuten vaihtoehtoisissa maksutavoissa”, pankki sanoi tiedotteessaan.
Sen mukaan päätös ei kuitenkaan syntynyt kevyesti. Lopulta ympäristöarvot voittivat. Pankin mukaan uudet polymeereja sisältävät setelit ovat kestävämpiä kuin vanhat puuvillaiset.

MIKÄ eläinrasvatuissa seteleissä on niin vastenmielistä, voisi joku kysyä? Kyse on tietysti periaatteesta.

Vegaaniaatteessa vältetään kaikkia eläinperäisiä tuotteita. Vegaani jättää lautaseltaan pois lihan, kalan, maitotuotteet ja kananmunat, ei juo kananmunan valkuaisella, kalaliimalla, liivatteella tai maitoperäisellä kaseiinilla kirkastettua viiniä (uskokaa pois, kaikki viinit eivät ole vegaanisia), ei käytä nahka- eikä villavaatteita, ei syö mehiläisten keräämää hunajaa eikä edes sivele huuliinsa punaa, johon on käytetty hyönteisistä saatavaa karmiinia (yleistä sekin). Niin, eikä polta syksyn pimenevissä illoissa talista valmistettuja kynttilöitä.

KAUHEAN vaikeaa, tuuminee nyt joku siellä ruudun toisella puolella. Miksi vegaanien pitää olla niin tiukkapipoisia ankeuttajia? Eikö ole parempi, että teurastettu eläin käytetään kokonaan? Otetaan reilusti liivatteet sorkista ja talit rasvakudoksista eikä vain muutamaa sisäfilepihviä ja ribsit?
Vegaaninäkökulmasta asia on joko–tai. Britannian setelikohu kuulostaa tietysti naurettavalta. Eihän seteleitä syödä tarvitse. (Englannin Pankin mukaan tosin esimerkiksi vuonna 2015 käytöstä poistettiin 5 364 seteliä sen vuoksi, että niitä oli imeskelty tai pureskeltu.)
Eläinten riiston poistamiseen tähtäävä vallankumous tapahtuu yksityiskohtia tarkkaillen, jos eläinoikeusaktivisteilta kysytään.

JOS eläinperäisiä ainesosia saisi hyödyntää vähemmän, eläinten kokonaisvaltainen hyväksikäyttö olisi hankalampaa. Yhden setelin sisältämä talimäärä on vain pieni pisaran pirskahdus, noin 0,05 prosentin luokkaa seteleiden valmistamiseen käytetyistä materiaaleista. Yhden ainesosan kokonaismäärä kasvaa tosin aivan eri luokkaan, kun huomioidaan, että uusia viiden punnan seteleitä painettiin jo viime syksyyn mennessä yli 440 miljoonaa kappaletta. Se alkaa olla jo isompi köntti talia, mikä lisännee tuotantoeläinten pitämisen kannattavuutta, kun hukkaan heitettäviä ruhonosia on vähemmän.

Mitä Winston Churchill mahtaisi sanoa vegaaneille? ”Menestys ei ole lopullista, tappio ei ole kuolemaksi: merkityksellistä on rohkeus jatkaa”?
Entä Jane Austen, jonka kuva painetaan uusiin kymmenen punnan seteleihin? Kenties hän toteaisi kuivasti, että hiljeneminen kulkee politiikan tekemisen rinnalla. Aina voi valita, kumpaa jatkaa.
Vegaanit ovat saaneet Britanniassa yhden jättivoiton aikaan painostamalla legendaarisen Guinness-olutyhtiön vegaaniseksi. Irlantilaisyhtiö ilmoitti 2016 luopuvansa tietystä suodatustekniikasta, johon käytetään kalan uimarakosta valmistettua kollageenia.
Kuluttaja voi tietysti aina valita, mitä ostaa. Britanniassa taistelu koskee nyt sitä, ettei tietoiselle kuluttajalle anneta valinnanvapautta siitä, millä hän ostaa.

Kommentti: "Talia on käytetty myös saippuan ja kynttilöiden valmistuksessa." Miten rastatukkavegaani pesee itsensä? Siveleekö hän itseään voikukan lehdillä? "eläinrasvan käyttäminen seteleissä on miljoonien kasvissyöjien moraalin vastaista, mutta sortaa myös useiden eri uskontokuntien edustajien oikeuksia. Setelit ovat esimerkiksi hindujen, sikhien, ja jainalaisten uskontojen vastaisia. Edellä mainittuihin uskontokuntiin kuuluu jokunen miljoona ihmistä Britanniassa." Sossun velvollisuus on antaa tukiaiset luottokortille, ettei "likainen raha" sotke saajansa käsiä.

Kun seilasin aikoinaan kreikkalaisilla laivoilla, oli helleenien käsitys sellainen, että Alppien pohjoispuolella ei ole älyllistä elämää. Kuitenkin sieltä tuleva raha kelpaa heille melkoisen hyvin. Uskonto se on tuokin.

Suomalaislle on tulossa miljoonavoitto. Vanha valuuttamme ORAVANNAHKA tullee olemaan kaikkein arvokkain "seteli". Väärentäjät kauhuissaan, koska silloin joutuu menemään metsälle ja työnteko jos mikä on kauhistus. Rikollinen kun tekee kaikkensa, ettei tarvitse tehdä rehellistä työtä. Rikollisuus on harrastus ja sitä ei voi työksi kutsua.

On muutes merkillistä, että prinssi Charleksen vaimoa Camillaa ei kelpuutettu seteleihin. Nainenhan edustaa englantilaista naiskauneutta parhaimmillaan, takaapäin ja etäältä kuvattuna. Ja joku hieno lause Charleksen ja hänen lemmenkisailuistaan olisi hieno lisä Churchillin mietelmiin.

Odotan mielenkiinnolla suomalaisten vegaanien protesteja. Öljystä saatava parafiini on pelastus kynttilöihin. Koulujen kemian opetus on saatava uusille urille ja saippuan valmistus on lopetettava. Vanha suomalainen saippuakonsti on haudattava maan rakoon yhdessä punaisen lihan kanssa.
Talvi ja kesä tuo ongelmia oravannahkan arvoihin, kesällä ruskea, talvella harmaa. Entä välikaudet ja "setelin" arvonmääritys? Toisaalta oravakin on eläin ja siten nahkan muodostama uusi valuutta on perkeleestä.
Miten margariiniteollisuus suhtautuu eläinrasvoihin , kun kissa on ollut merkittävä ainesosa prosessissa?
Entä miten paimentolaiskansat pärjäävät ilman eläinten nahkoja, kun asumukset ovat olleet niistä tehtyjä?

Kun asiallisia ravinteita ei saa riittävästi, niin silloin alkaa päässä viirata. M.O.T.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa