Uusi päällikkö antaa julkilausuman VRN:n johdosta, viisautta kerrakseen

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4844
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Uusi päällikkö antaa julkilausuman VRN:n johdosta, viisautta kerrakseen

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 10 Loka 2017 17:06

HS: Kotimaa Julkaistu: 10.10. 10:49 Minna Pölkki HS

Heikosti koulutettujen äitien lapsilla syömistavat vinoutuvat jo nuorena, sanoo asiantuntija

”Ravitsemuksen kautta eriarvoistuminen tulee ilmi”Tuore ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Sebastian Hielm haluaa parantaa etenkin lasten ja nuorten ravitsemusta.

Ravitsemusneuvottelukunnan puheenjohtaja Sebastian Hielm katselee kasviksia Helsingin Kauppatorilla. Hän on lisännyt kasvisten käyttöä omassa ja perheensä ruokavaliossa.

RUOKA jakaa suomalaiset kahtia. Korkeasti koulutetut hyvätuloiset syövät yhä paremmin ja terveellisemmin. Pienituloiset joutuvat säästämään ruoassakin – ja ravitsemuksessa. HS kertoi syyskuussa, kuinka ruoka eriarvoistaa ihmisiä. Vielä parikymmentä vuotta sitten suuri- ja pienituloisten ruokamenot olivat melko lähellä toisiaan. Nyt hyvätuloisten ruokakulut ovat karanneet kauas pienituloisten ruokakuluista, jotka eivät ole juuri kasvaneet. ”Ravitsemus on indikaattori, jonka kautta eriarvoistuminen tulee ilmi. Osa ihmisistä syö huonommin ja voi huonommin. Se näkyy myös kehon painossa ja yleiskunnossa. Sillä on jo nyt vakavia kansanterveydellisiä vaikutuksia”, sanoo valtion ravitsemusneuvottelukunnan tuore puheenjohtaja Sebastian Hielm.

Ravitsemusneuvottelukunta on asiantuntijaelin, jonka edistää väestön ravitsemusta ja laatii suomalaisten viralliset ravitsemussuositukset. Maa- ja metsätalousministeriössä elintarviketurvallisuusjohtajana työskentelevä Hielm aloitti neuvottelukunnan puheenjohtajana lokakuun alussa.
UUSI puheenjohtaja on huolissaan etenkin lasten ravitsemuksen eriarvoistumisesta. Hänen mukaansa on nähtävissä, että vähän koulutettujen äitien lapsilla syömistavat vinoutuvat jo nuorena. Ajan myötä siitä voi seurata ylipainoa, diabetesta ja muita terveysongelmia. Huonot ruokailutottumukset periytyvät. ”Lasten ylipaino on melkein verrattavissa ilmastonmuutokseen. Tiedämme, että lapset liikkuvat vähemmän kuin 20 vuotta sitten mutta syövät vähintään yhtä paljon. Tiedämme, että asialle pitää tehdä jotain, mutta koska vaikutukset näkyvät vasta vuosien päässä, ongelmiin on vaikea tarttua tänä päivänä.”

Hänen mukaansa asiaa pitää käsitellä hienovaraisesti eikä ketään pidä syyllistää. Silti on löydettävä keinoja, joilla etenkin lasten ja nuorten ravitsemusta saataisiin kohennettua.
Hielm uskoo, että tieto terveellisestä ruoasta on tavoittanut pienituloisetkin. Terveellinen ruoka ei hänen mukaansa myöskään ole sen kalliimpaa kuin roskaruokakaan. Hielm kuitenkin ymmärtää, että ihmiset, joilla on jatkuva huoli toimeentulosta, eivät aina jaksa miettiä ruoan terveellisyyttä.
SIKSI onkin tärkeää, että terveellistä ruokaa olisi yhä paremmin saatavilla, Hielm sanoo. Yhtenä työkaluna siihen hän näkee ravitsemussitoumukset.

Ravitsemussitoumus on suomalainen toimintamalli, jossa ruoka-alan toimija, kuten koulu tai ruokayritys, voi sitoutua vähentämään esimerkiksi suolan tai sokerin määrää ja kantaa kortensa kekoon paremman kansanterveyden hyväksi.
Hielmin mukaan lasten ravitsemustottumuksia pitäisi myös seurata tarkemmin, jotta toimien vaikutukset nähtäisiin nopeasti. Tutkijoilla ja viranomaisilla ei kuitenkaan ole tehokasta seurantajärjestelmää, mutta kaupan alalla on. ”Meillä on kaksi suurta ruokaketjua, joiden asiakkailla on asiakkuuskortit. Kaupat tietävät ruokatalouden tarkkuudella, mitä jokainen perhe syö. Jollain tavalla se tieto pitäisi saada käyttöömme”, Hielm sanoo.
Lisäksi Hielm toivoo, että ruoan arvonlisäverossa otettaisiin paremmin huomioon terveellisyys. Hän poistaisi kokonaan tuoreiden kasvisten ja hedelmien arvonlisäveron sekä vastaavasti nostaisi niin sanotun roskaruoan arvonlisäveroa.

VAIKKA suomalaisten ravitsemuksen parantamisessa riittää työsarkaa, Hielm on iloinen nähdessään merkkejä ruokatottumusten siirtymisestä terveellisempään suuntaan. Yhä useampi pitää lihattomia päiviä ja ottaa ruokavalioonsa kasvipohjaisia proteiininlähteitä. Jopa hyönteiset tekevät tuloaan suomalaisten ruokalautasille. ”Kun siirrytään parempaan ravitsemukseen, siirrytään myös vastuullisempaan ruoantuotantoon. Jos halutaan ruokkia tällä planeetalla ihmisiä vielä tulevaisuudessa, lihaa ei voida syödä samassa mittakaavassa kuin tänään.”

RUOASTA puhutaan paljon, ja se jakaa mielipiteitä. Näkyvyyttä saavat myös ruokatrendit, joiden vaikutuksista ei ole tutkimustietoa.
Hielm sanoo, ettei ravitsemusneuvottelukunta kiellä keneltäkään omaa ruokavaliota: jokainen vastaa omasta syömisestään. Neuvottelukunnan suositukset nojaavat kuitenkin vain vankkaan tutkimustietoon.

”Ravitsemusneuvottelukunnan tärkeimpiä tehtäviä on pysyä keskustelussa jonkinlaisena moraalisena kompassina. Yksittäisen ihmisen kohdalla jokin dieetti voi tuntua hyvältä. Meillä on kuitenkin hyvä tietämys siitä, mihin suuntaan koko väestön ravitsemusta pitää kehittää, jotta suomalaisista tulee terveempiä”, Hielm sanoo.

”Jaamme parhaaseen tieteelliseen näyttöön perustuvan tiedon. Kun uutta tietoa löytyy, kerromme mielellämme myös siitä. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että vanhat suositukset eivät ole katoamassa minnekään.” Nykyiset ravitsemussuositukset neuvovat vähentämään suolan, kovan rasvan ja sokerin käyttöä sekä syömään vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia ja kalaa. Kaikkien pitäisi myös liikkua niin, että ruoasta saatu energia tulee kulutettua. ”Siinä ovat avaimet parempaan kansanterveyteen. Siihen eivät auta mitkään superfoodit ja paastot. Ihmiset vain pitää saada pikkuhiljaa syömään terveellisemmin.”

HIELM itse sanoo syövänsä kaikkea kohtuullisesti. Oma ja perheen ruokavalio on kuitenkin vuosi vuodelta siirtynyt terveellisempään, virallisten ravitsemussuositusten viitoittamaan suuntaan. ”En ole julistanut mitään ruokia pannaan, ja kyllä meilläkin joskus herkutellaan. Pyrin kuitenkin siihen, että syömme joka päivä kasviksia ja enemmän kalaa sekä pidämme kasvisruokapäiviä.”
”Lihattomat ateriat ovat vaatineet opettelua sekä minulta että lapsilta, mutta kyllä niihinkin tottuu. Enää ne eivät tunnukaan yhtään oudoilta.”

Fakta: Terveyden edistäjä: Valtion ravitsemusneuvottelukunta ( VRN) on pysyvä asiantuntijaelin, joka edistää suomalaisten ravitsemusta ja terveyttä sekä laatii viralliset ravitsemussuositukset.
Ravitsemusneuvottelukunnan nimittää maa- ja metsätalousministeriö. Sen toimikausi on kolmivuotinen.Kommentti:" Pienituloiset joutuvat säästämään ruoassakin – ja ravitsemuksessa. " Ei tarvinne edes eläinlääkärin koulutusta kun jo huomaa asian laidan. Oikeastaan riittää, kun katsoo vaikkapa köyhille jaettavan EU-tukipaketin sisältöä: VAIN HIILIHYDRAATTIA. No eipähän aivot köyhällä pysähdy.

"Valtion ravitsemusneuvottelukunnan tuore puheenjohtaja Sebastian Hielm." On koulutukseltaan siinä agronomin ja ihmislääkärin välissä, eläinlääkäri tarkemmin sanottuna. Ehkä tietää vaikkapa KAVIOKUUMEEN JA DIABETEKSEN YHTEYDEN. Molemmat samaa tautia.

"eikä ketään pidä syyllistää" Mahtaako tuommoinen asenne johtaa pitkälle. Tähän asti on entinen kansansairauskonttorin ylipäällikkö, poliittinen professori jumalan armosta (presidenttti Kekkosen) on vankkumattomast todennut kansan olevan laiskaa ja syövän tappavia valmisteita- Kuolemanluvut ovat olleet esillä pääuutislähetysten yhteydessä. Siis silkka puhdasoppien vittuilu on kansalle poikaa, ei hymistely!

"Ravitsemussitoumus on suomalainen toimintamalli" Säkillä on valoa kannettu sisään kansansairauskonttoriin ja hyvää on seurannut. Ruokintasuositus on samasta "Hölmöläisten uroteot"-kirjasta napattua viisautta.
VRN:ssä ei kait sitten enää ole yhtään ihmislääkäriä? No ei se ole ennenkään haitannut paskoja suosituksia , kun muistaa nimet PP jne.
Suomalaiset tuntuvat pelkäävän sitä, että joku esittelee heille tolppakengät kun ennen on menty aina p..se edellä puuhun , oksia väistellen.

"Näkyvyyttä saavat myös ruokatrendit, joiden vaikutuksista ei ole tutkimustietoa." Tutkittua tietoa on vaikka kuinka paljon, valitettavasti englanniksi. Maaseudun Tulevaisuuden satonäkymien seuranta ei aina kerro maailmalla tapahtuvista asioista eikä varsinkaan ravintoon liittyvistä tutkimuksista. Jymyjuttu on kuitenkin navetoiden kärpäspaperien saaliiden hyötykäyttö. Ennen roskiin, nyt vihannespataan...

”Ravitsemusneuvottelukunnan tärkeimpiä tehtäviä on pysyä keskustelussa jonkinlaisena moraalisena kompassina." Kannattaisi konsultoida merenkulkijoita, mitä tarkoittaa kompassin eksymä tai paikallinen eranto. VRN:n kompassi on vahvasti virheellinen ja kompensoimaton (siirtotiedon eli magneettien) avulla oikaistu näyttö. Suosittelen siirtymistä hyrräkompassiin ja lukemaan tulkkien avustuksella ulkomaisia julkaisuja.

”Jaamme parhaaseen tieteelliseen näyttöön perustuvan tiedon. Kun uutta tietoa löytyy, kerromme mielellämme myös siitä. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että vanhat suositukset eivät ole katoamassa minnekään.”
Suositan edelleen tutkimaan tulkkien avulla ulkomaisia julkaisuja.

ravitsemussuositukset neuvovat vähentämään suolan, kovan rasvan ja sokerin käyttöä sekä syömään vähemmän lihaa ja enemmän kasviksia ja kalaa. Kaikkien pitäisi myös liikkua niin, että ruoasta saatu energia tulee kulutettua. ”Siinä ovat avaimet parempaan kansanterveyteen. Siihen eivät auta mitkään superfoodit ja paastot. Hyvin ovat talibaanien ohjeet purreet. Puolet kansasta ylilihavia ja yli 500 000 sairastaa diabetesta diagnoosilla tai ilman. Jos onnistumista mitataan tuolla tavoin, on juttu kuin entisen ylipäällikön horinat, "omin käsin pelastettu..."

”Lihattomat ateriat ovat vaatineet opettelua sekä minulta että lapsilta, mutta kyllä niihinkin tottuu. Enää ne eivät tunnukaan yhtään oudoilta.”
No ottaa kunnon kännin, niin kaiketi kärpäsetkin menee hieman kakistellen ales. Ihmettelen noita lapsia, viinan alaikäraja on sentään 18v...

Köyhille tuli mukavasti piikkejä. Milloinkahan nuo ruusut sitten jaetaan?
Kalakukko

Tomppa
Viestit: 276
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Uusi päällikkö antaa julkilausuman VRN:n johdosta, viisautta kerrakseen

ViestiKirjoittaja Tomppa » 10 Loka 2017 21:56

Joopa, ohuilla eväillä on uusi kansankynttilä taipaleelle lähdössä. "Nykyiset ravitsemussuositukset neuvovat vähentämään suolan, kovan rasvan ja sokerin käyttöä..." Moraalinen kompassi, paras tieteellinen näyttö. Jotain kuitenkin puuttuu.

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3173
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Uusi päällikkö antaa julkilausuman VRN:n johdosta, viisautta kerrakseen

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 13 Loka 2017 1:30

Siitä on jo lähes kymmenen vuotta, kun kirjoitin ministeri Kataisen avustajalle, ja ehdotin että tuoreiden vihannesten ja hedelmien arvonlisä poistettaisiin. Minulle vastattiin, ettei sellainen ole mahdollista!

Hän poistaisi kokonaan tuoreiden kasvisten ja hedelmien arvonlisäveron..


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa