Suolistosairaudet yleistyvät

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5992
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Suolistosairaudet yleistyvät

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Maalis 2017 11:22

Iltasanomat Terveys Katarina Pimiä Julkaistu: 18.3. 9:11

Uusi kansantauti? ”Sairastuneita on Suomessa nyt noin 44 000, ja joka vuosi reilut 2000 sairastuu”

Yleisyytensä perusteella tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ovat Suomessa muodostumassa uudeksi kansantaudiksi.
Vatsavaivat Tulehduksellisten suolistosairauksien lisääntyminen on professorin mukaan kaikkein hurjinta Suomessa.
Tulehdukselliset suolistosairaudet, eli haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti, ovat lisääntyneet Suomessa nopeammin kuin missään muualla.
– Ilmiö näkyy ympäri maailmaa Aasiaa myöten, mutta kaikkein hurjinta nousu näyttää olevan Pohjoismaissa ja etenkin Suomessa. EU-tilastoissa olemme ylivoimaisesti molempien tautien osalta kärjessä, kertoo Husin gastroenterologian poliklinikan ylilääkäri, professori Martti Färkkilä.

Yleisyytensä perusteella tulehdukselliset suolistosairaudet (IBD) ovat Suomessa muodostumassa uudeksi kansantaudiksi. Niiden yleistymistä on verrattu samaan vauhtiin, jolla diabetes on lisääntynyt. – Kohta näistä voidaan puhua kansantautina. Sairastuneita on Suomessa nyt noin 44 000, ja joka vuosi reilut 2 000 sairastuu. Tyypillisesti IBD tulee nuorelle tai työikäiselle. – Tutkimusten mukaan 45–55-vuotiaista miehistä jo prosentilla alkaa olla haavainen paksusuolentulehdus. Tässä ikäryhmässä tapausten määrä on viisinkertaistunut 25:n viime vuoden aikana.

Ruokavaliolla suuri vaikutus Varmaa syytä siihen, miksi sairaudet lisääntyvät juuri Pohjoismaissa, ei vielä tiedetä.
– Taustalla on sama hygieniahypoteesi kuin astmassa ja allergiassa. Eli hygieeninen, urbaani kaupunkiympäristömme on johtanut suoliston mikrobiston muuttumiseen, minkä taas ajatellaan vaikuttavan sairastavuuteen. Professorin mukaan suuri merkitys on todennäköisesti myös ruokavalion muutoksella. – Syömisemme on muuttunut 50 viime vuoden aikana todella radikaalisti.

Myös matala D-vitamiinitaso voi olla yhteydessä tulehduksellisiin suolistosairauksiin.
– Tiedetään, että D-vitamiini vaikuttaa suoraan tulehdussolujen toimintaan.
Tutkijoiden mukaan tautien lisääntyminen on todellista kasvua eikä johdu siitä, että sairauksia diagnosoitaisiin Suomessa paremmin kuin muualla tai aiempaa tehokkaammin. Myöskään perinnöllisen alttiuden muutoksesta ei voi olla kyse.
– Kun lisäys on lyhyessä ajassa ollut näin rajua, on päivänselvää, että taustalla eivät ole geneettiset muutokset.

Lääkityksestä apua: Tulehduksellisille suolistosairauksille ovat tyypillistä jatkuva, kiusallinen vessassa ravaaminen ja vatsakivut.
Vaikeimmissa tapauksissa joudutaan tekemään leikkaus, jossa osa suolta poistetaan.
– Isolla osalla taudit ovat onneksi oireiltaan suhteellisen lieviä ja säännöllisellä lääkityksellä hoidettavissa.

Voiko omaa sairastumisriskiään mitenkään pienentää?
– Tästä ei valitettavasti ole toistaiseksi näyttöä, mutta normaalilla kontaktilla luontoon voi olla vaikutusta. Sormet multaan! Färkkilä neuvoo.

Ruokavalioon hän kehottaa lisäämään kasviksia ja vähentämään punaista lihaa.
– Terveellinen kasvispainotteinen ruokavalio, joka sisältää vain vähän punaista lihaa ja niukasti runsassokerisia ruokia, näyttäisi olevan hyödyllinen myös näiden sairauksien välttämisen kannalta.

Faktaa tulehduksellisista suolistosairauksista
-Tulehduksellisia suolistosairauksia ovat haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti.
-Taudeista käytetään lyhennettä IBD (inflammatory bowel disease).
-Haavaisen paksusuolentulehduksen oireita ovat viikkoja jatkuva ripuli, jonka mukana tulee lähes aina verta ja limaa, ja kramppimaiset vatsakivut.
-Taudin jatkuessa yleistila heikkenee, paino laskee ja voi esiintyä kuumeilua.
-Crohnin taudin oireet alkavat yleensä vähitellen, ja alkuvaiheessa voi olla vaikea päätellä, mikä tauti on kyseessä.
-Yleisimmät oireet ovat vatsakivut, ripuli, tihentynyt ulostustarve, kuumeilu ja laihtuminen.
-Molemmat sairaudet todetaan tähystyksellä, ja niitä hoidetaan lääkkeillä. Vaikeissa tapauksissa osa sairasta suolta poistetaan leikkauksella.
Lähde: Duodecim Terveyskirjasto

Kommentti: Moni suolistovaiva paranee itsestään tai oireet ainakin poistuvat/helpottuvat, kun viljasta luovutaan. Toisaalta viranomainen saattaa hakea passin pois, jos ei syö kaupan korttitilastojen mukaan riittävästi RUISLEIPÄÄ. Ruisleivässä kun on usein käytetyistä viljoista puolet vehnää.

Suomalaista ja puolalaista maataloutta on tuettava vaikka henki menisi. Tämä on sitä oikeaa isänmaallisuutta?
Punaisen lihan vihaaminen kuuluu näköjään asiaan. Punaiseksi lihaksi on laskettava kaikki paitsi punainen kassilohi. Rasvaa vihataan vaikka ihmisen aivot ovat pelkästään rasvaa. Punaista lihaa kammoksutaan vaikka ihminen on punaista lihaa täynnä ja viskeraalista rasvaa myös.

Korttipelissä on usein tärkeää , että on "samaa maata" eli samanvärisiä kortteja. Syömisessä tuntuu olevan mantrana tuo kasvisjuttu. Juontaneeko se vanhasta sanonnasta, että kuoltuaan ihminen kasvaa koiranputkea? Entäpä ihmisen sienitaudit? Onko pakko syödä sieniä, jos varpaanvälit aukeavat sienitauti tinea pediksen (jalkasieni) ansiosta?

Milloinkahan nimenomaan lääketiede tulee ulos kaapistaan ja kertoo viljojen haitallisuudesta. Ruokintatalibaanit eivät moista elinkeinon vastaista tietoa tule koskaan jakamaan. Eduskunnan uusin tulokas odottaa tilaisuutta ja onkin näyttänyt kynsiään keppanan puolesta ja rajoitusten autuutta kehuen. Alkoholin himo taittuu kuulemman kunnon maratonilla. Saunakaljaa ei tarvitse kovin monen suomalaisen edes juoda kun ei ole sitä saunaa. Eduskunta (jeesustelijat) kannustaa virtuaaliolueeseen ja runsaaseen liikuntaan sekä kasvisruokaan. Kusta päässä kullakin tarpeellinen määrä.

Työntäköön hanuriinsa koiranputket ja muut kortteet! Meikä syö läskiä tasan niin paljon kuin haluaa. Savukylki ihan pakollista ja sen myötä EU:n direktiivit savustetusta ravinnosta saa ivanaurun taholtani. Ilmakuivattuun kinkkuun eivät sentään uskalla puuttua. Eivätkä ranskalaisten etanoihin, jotka säätieteilijöistä luotetuimpia. Rosvopaisti kuulemma rikollisten ihannointia ja siksipä "Lampaansyöjät-filmi" on joutumassa kiellettyjen filmien listalle sensuurin toimesta. Turha lienee toivoa, että "senaattorit valvoisivat" ainakaan Suomessa.
Kalakukko

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Suolistosairaudet yleistyvät

ViestiKirjoittaja San Martino » 08 Marras 2017 12:52

Iltasanomat Terveys Katarina Pimiä Julkaistu: 18.3. 9:11

Uusi kansantauti? ”Sairastuneita on Suomessa nyt noin 44 000, ja joka vuosi reilut 2000 sairastuu”
HS kirjoitti:
Professori: Rypsiöljyn sisältämä linolihappo voi altistaa suolistotaudille

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005440958.html

Jopas jotakin, että Hesari uskaltaa kirjoittaa negatiivisesti rypsiöljystä....

Odottelemme vastareaktiota Laatikaisen suunnalta?

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

R-terapeutin totuus ja....

ViestiKirjoittaja San Martino » 14 Marras 2017 11:42

Iltalehti kirjoitti:
Rypsiöljy ei lisää tulehdustiloja - suomalaiset eivät saa liikaa linolihappoa

Linolihappotutkimuksiin perehtynyt ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen käsittelee linolihappoa tuoreessa blogissaan.
Laatikaisen mukaan Suomessa on vallalla väärinkäsitys, että olemme jotenkin rypsiöljyn intoilussa menneet liian pitkälle ja saamme sen vuoksi hurjan paljon linolihappoa.

Jos linolihappo pahentaisi tulehdusta tulehduksellisissa suolistosairauksissa, tämän pitäisi näyttäytyä huonona jo tautiin sairastuneilla.

http://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/ ... 6_we.shtml

Miksi vastine ei tullut Hesariin? Hesari ei halua jatkaa kiistelyä oikean lääkärin ja r-terapeutin välillä?


HS kirjoitti:
Professori: Rypsiöljyn sisältämä linolihappo voi altistaa suolistotaudille

https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005440958.html


Jopas jotakin, että Hesari uskaltaa kirjoittaa negatiivisesti rypsiöljystä....

Odottelemme vastareaktiota Laatikaisen suunnalta?

viewtopic.php?f=36&t=7154&p=47488#p47465

Lisää täällä...

Tätä on valkopyykkäri Laatikaisenkin vaikea kääntää parhain päin rypsiöljyn kannalta. Tässä asiassa saattaa epidemiologisiin tutkimuksiin tavallisesti niin vahvasti uskova Fogelholm tivata RCT-tutkimuksia!

Virallisten suosittelijoiden wannabe pääpropagandisti Laatikainen tietenkin kiiruhti Färkkilän HS-haastattelun seurauksena blogissaan virallisten suosittelijoiden avuksi. Näin Laatikainen yrittää valkopestä virallisten suosittelijoiden ylistämää rypsiöljyä

viewtopic.php?f=81&t=6692&start=75#p47469

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: R-terapeutin totuus ja....

ViestiKirjoittaja San Martino » 14 Marras 2017 22:57

Iltalehti kirjoitti:
Rypsiöljy ei lisää tulehdustiloja - suomalaiset eivät saa liikaa linolihappoa

Laatikaisen mukaan Suomessa on vallalla väärinkäsitys, että olemme jotenkin rypsiöljyn intoilussa menneet liian pitkälle ja saamme sen vuoksi hurjan paljon linolihappoa.

viewtopic.php?f=36&t=7154#p47488

Ylläoleva viittaa Itä-Suomen Yliopiston tutkimukseen. Kaivoin sen esiin. Tulokset(näytteet) ovat vuosilta 1984-1989

EJCN kirjoitti:
The study included 1287 generally healthy men aged 42–60 years from the population-based Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study, examined in 1984–1989.

https://www.nature.com/articles/s41430- ... ign=buffer

Ensimmäiset suomalaiset ravitsemussuositukset julkaistiin vuonna 1987 eli samoihin aikoihin. Olisiko sillä jotain merkitystä näihin "hyviin" tuloksiin? Paljonko rypsiöljyä käytettiin tuohon aikaan?


Vuonna 1987 ruokaympyrän pienin siivu jäi ravintorasvoille. Sopivana määränä pidettiin 40 grammaa päivässä. Vaikka rasvan kokonaiskulutuksen vähentämiseen kehotettiin, öljymäisen rasvan osuutta voitiin lisätä. Pöytärasvan ja ruoanvalmistusrasvan käytön vähentämistä pidettiin tehokkaana. Varsinkaan leikkeleitä käytettäessä rasvan lisäämistä leivän päälle ei nähty tarpeellisena.

1987: Rasvan määrän tulisi olla noin 30 prosenttia kokonaisenergian määrästä. Monityydyttämättömien rasvahappojen osuus tästä on noin seitsemän prosenttia. Rasvan ja erityisesti tyydyttyneitä rasvahappoja sisältävän kiinteän eläinrasvan määrän vähentämistä kokonaisenergiasta korostetaan.

Lähde: MTV3


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 13 vierailijaa