Kaasupurkauksia, tarkoitus onkin tunnelman vapauttaminen

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5051
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kaasupurkauksia, tarkoitus onkin tunnelman vapauttaminen

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Tammi 2018 7:19

HS: Päivän lehti 12.1.2018 Päivi Repo HS https://www.hs.fi/paivanlehti/12012018/ ... 21180.html

Vatsan turpoaminen on tavallista, mutta usein sitä ei aiheuta laktoosi, niin kuin kuvitellaan – syy voi olla ruuan tai purukumin hiilihydraatti

Monissa perinteisissä suomalaisissa ruuissa on turvotusta aiheuttavia kaasuja tuottavia hiilihydraatteja. Luumuleipä sisältää turvottavia aineksia, kuten luumusosetta sekä vehnä- ja ruisjauhoja. JOKA kuudes ihminen kokee vatsan turvotusta. Aamulla olo on normaali, mutta turvotus lisääntyy iltaa kohti. Vatsa pullistuu ja vatsalla tuntuu painon tunnetta, kuvaili erikoislääkäri Markku Hillilä Lääkäripäivillä torstaina Helsingissä. Hillilä työskentelee Husin Vatsakeskuksessa.

TURVOTUKSESTA epäillään herkästi laktoosia. Syy voikin olla hiilihydraatissa:
Moni suomalaisen ruokavalion hiilihydraatti kuuluu niin sanottuihin fodmap-hiilihydraatteihin eli fermentoituviin hiilihydraatteihin. Fodmap on lyhenne sanoista fermentoituvat oligosakkaridit, disakkaridit, monosakkaridit ja polyolit. Fodmap-hiilihydraatit imeytyvät huonosti ohutsuolessa, josta suurin osa ruuasta imeytyy. Siirryttyään paksusuoleen ne fermentoituvat eli käyvät. Käyminen on luonnollinen prosessi, joka lisää muun muassa kylläisyyden tunnetta. Herkkävatsaiselle se voi kuitenkin olla yksi turvotuksen aiheuttaja.

FODMAP-hiilihydraatteja ovat esimerkiksi maito, kotimaiset vehnä, ruis ja ohra, omenat ja päärynät, aprikoosit ja luumut, kaali, palkokasvit, sipuli ja sienet sekä hedelmäsokeri ja hunaja.
Listaan kuuluvat myös monet keinotekoiset makeuttajat sekä purukumin ja makeisten makeutusaineet kuten ksylitoli ja sorbitoli. Fodmap-hiilihydraatteja on myös jogurteissa, joihin on lisätty kuitua.

”Kaasua tulee jokaiselle, joka syö näitä”, Hillilä sanoi. ”Vanha kansa on tiennyt, että hernekeitto ja ruisleipä tuovat kaasua.”
TURVOTUSTA ja kaasunmuodostusta voi hillitä valitsemalla muita ruokia. Kaalisalaatti, pasta, ruisleipä ja omena jälkiruuaksi on täysipainoinen lounas, mutta voi tuottaa kaasua iltapäivään. Lounaspöydästä voisi kerätä sellaisenkin aterian, joka on myös täysipainoinen mutta ei tuota kaasua: Kaalisalaatin sijaan vihreää salaattia, tomaattia ja kurkkua, pastan sijaan keitettyä perunaa tai riisiä, ruisleivän sijaan kauraleipää ja omenan sijaan mandariini, Hillilä neuvoo. Kaasua eivät tuota myöskään maissi, sokeri, sitrushedelmät, porkkana, liha ja kala sekä laktoosittomat ja vähärasvaiset maitotuotteet.

TUORE meta-analyysi totesi, että fodmap-ruokavalio vähensi selvästi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsivien vatsaoireita. Ruokavalio onkin taudin ensi linjan hoitoa. Tiukkaa ruokavaliota noudatetaan muutama viikko, ja sen jälkeen seurataan, miten oireet palaavat. Menetelmää voi kokeilla itseensä, jos kokee vatsan turvotusta aterian jälkeen. Suuri osa ihmisistä havaitsee kyllä, mikä ruoka aiheuttaa oireita, Hillilä sanoo.
”Turvotusta voi helpottaa jo se, että jättää ksylitolipurukumin pois tai vaihtaa kaalisalaatin vihreään salaattiin.”
Jos taas oireita on paljon ja ne ovat hankalia, kannattaa lähteä lääkäriin. Hän varmistaa, että kyse ei ole laktoosi-intoleranssista, joka on 17 prosentilla suomalaisista, keliakiasta (kahdella prosentillaa) tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta.

Fakta: Turvotukseen voi olla useita syitä. Vatsan turvotusta ja painon tunnetta voi aiheuttaa usea syy. Elimellisiä syitä ovat esimerkiksi suolitukos, kasvain tai keliakia. Toiminnallisiin syihin taas kuuluu esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä.
Turvotus voi syntyä eri mekanismeilla. Kaasua voi esimerkiksi syntyä liikaa, tai sen kuljetus suolessa voi olla hidastunut.


Kommentti: On ollut lukuisia artikkeleita , joissa on kysytty, miksi peitto ei heilu? Siis kyse on syntyvyyden rajusta vähenemisestä. Runsas kaasunpurkaus vuoteessa vie taatusti halut läheisyyteen, mutta täyttää viralliset suositukset ravinnon suhteen loistavasti. Aktin aikanakin rajut purkausäänet tuhoavat tunnelman vuorenvarmasti. Sanoja SIKA tai LEHMÄ saatetaan kuulla yön pimeydessä, siis vertauksia tappavaan punaiseen lihaan, kun kiroileminen on sivistyksen ja sanavaraston puutetta.

Missikisoissa ei jännitetäkään sitä, kuka voittaa, vaan sitä, kuka päräyttää ensin ja näyttävimmin. Suomalaisen kauppadelegaation kiemustelu neuvotteluissa ei johdukaan kielitaidottomuudesta tai asian hallinnasta vaan kaasunpurkauksista. On vaikea kertoa isännille, että ihan virallisella suosituksella tässä liikutaan.

Toimitus on silkkaa ilkeyttään laittanut eniten kaasunpurkauksia olevat ruoka-aineet samalle listalle: "FODMAP-hiilihydraatteja ovat esimerkiksi maito, kotimaiset vehnä, ruis ja ohra, omenat ja päärynät, aprikoosit ja luumut, kaali, palkokasvit, sipuli ja sienet sekä hedelmäsokeri ja hunaja.
TURVOTUSTA ja kaasunmuodostusta voi hillitä valitsemalla muita ruokia."

Miten ihminen voi valita muka muita ruokia, kun suosituksen kärki sisältää juuri tarvittavat, ihmiseloa ylläpitävät voima-aineet? Eihän sokeritaudistakaan parane ilman runsasta sokeria, sanovat Diabetesliitto ja ruokintatalibaanit. Ja hedelmäsokeri on kaikkein tärkein ihmisravinto, koska sen tuottaminen on niin halpaa, siis sivutuote.

"Ruokavalio onkin taudin ensi linjan hoitoa." Johan vitsin murjasivat. Kyllä se on lääke ja sivuvaikutuksiin sitten toinen tai kolmas lääke! Jos on mitä tahansa vaivaa, niin lääkitys on aina ensisijainen ratkaisu. Toisena tulee päätön juoksentelu. Viralliseen ruokavalioon ei tule puuttua, sillä sen on vankkumattomin tutkimuksin tehnyt elinkeino VRN:n myötävaikutuksella. Esim. VRN:n logistiikkajäsenet tietävät, kuinka tärkeää yksinäisellä kuskilla on päästellä kaasuja, liikenteen sujuvuuden mukaan.

Muistakaa siis, että pieniä purkauksia ei ole syytä hävetä. Ihmisten naureskelu lisää keskinäistä luottamusta ja antaa aiheen muistaa vaikkapa kokous, konserttiyilanne, hautajaiset ja ylioppilasjuhlat hymyssä suin. Auttaa jo sekin, että pitää esim. T-paitaa , jossa on texti nykykielellä: I am an old FART!
Ja kaasuongelmiinhan on olemassa aina lääkitys. Älä vain sorru punaiseen lihaan, sillä vilja ja fruktoosi (hedelmät ) takaavat sinun esilläolon, hymyssä suin.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa