Tietoisku Sami Inkisestä ja Virta Healthistä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Tietoisku Sami Inkisestä ja Virta Healthistä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 10 Maalis 2018 12:38

Kauppalehti 10.3.2018 10:52 | Päivitetty 10.3.2018 10:55 DigitalousTerveys

Virta Healthin toimitusjohtaja Sami Inkinen: ”Pystymme parantamaan kakkostyypin diabeteksen nopeasti ja pysyvästi”

- Piilaaksossa vaikuttavan Sami Inkisen yritykselle lupaavia tuloksia. Piilaaksossa toimivan Sami Inkisen Virta Health sai hoidon toimivuutta vahvistavia uusia tutkimustuloksia. ”Saimme aikaiseksi keskimäärin 10 000 dollaria säästöjä potilasta kohti ensimmäisen vuoden aikana”, Virta Healthin toimitusjohtaja Sami Inkinen kertoo.
Kakkostyypin diabetesta hoitava, Kaliforniassa toimiva Virta Healthin neljäs toimintavuosi oli lupaava. Hoito on osoittautunut toimivaksi ja taloudellisesti tehokkaaksi. Helmikuussa yritys sai uusia lupaavia tutkimustuloksia.

Vuoden pituisen kliinisen tutkimuksen tulokset julkaistiin vertaisarvioiduissa vaikutusvaltaisessa Diabetes Therapy Journalissa.
”Pystyimme osoittamaan, että kakkostyypin diabeteksen eteneminen on mahdollista pysäyttää nopeasti ja tulokset toimivat myös pidemmällä aikavälillä”, Inkinen iloitsee.

Tutkimukseen osallistui 349 henkilöä. He laihtuivat keskimäärin 12 prosenttia ja pitkäaikaista verensokeritasoa kuvaava HbA1c laski 7,6 prosentista 6,3:een. Kakkostyypin diabeteksen kehitys kääntyi lähes kaikilla parempaan, eikä 60 prosentilla enää ole diabetesta. Tutkimukseen osallistuneista insuliinihoitoa käytti 30 prosenttia, jonka pystyi lopettamaan kokonaan tai vähentämään näistä 94 prosenttia.

Virta Healthin hoito paransi muitakin terveysparametreja, kuten korkeaa verenpainetta, veren rasva-arvoja, tulehdusarvoja sekä maksa-arvoja.

Virta Health on verkossa toimiva lääkäriasema, jonka tavoite on parantaa kakkostyypin diabetes siirtämällä painopiste sairauden hallinnasta yksilölliseen teknologia-avusteiseen etähoitoon. Yrityksen hoitamien potilaiden määrä on kasvanut Inkisen mukaan jo useisiin tuhansiin. Henkilöstöä on 75 ja parhaillaan rekrytoidaan niin ohjelmistokehittäjiä kuin datatieteilijöitä. Hoidon ravitsemuksellinen lähestyminen perustuu vähähiilihydraattiseen, runsaasti rasvaa sisältävään ruokavalioon, jonka avulla verensokeri pidetään matalalla ja diabetekseen liittyvää insuliiniresistenssiä parannetaan.

”Seuraamme kymmeniä datapisteitä veriarvoista, painoon, verenpaineeseen ja lääkityksen sivuvaikutuksiin. Tämän perusteella hoitoa hienosäädetään päivittäin ja diabeteslääkitystä voidaan nopeasti vähentää”, Inkinen selittää.

Digitaaliseen potilastietoon ajetaan datamallit useita kertoja päivässä. ”Koneoppimisen avulla pystytään rakentamaan malleja, jotka ennakoivat potilaskohtaisia haasteita ja varoittavat esimerkiksi ohjelman keskeyttämisriskistä.”

Kakkostyypin diabeteksen edistymisen hidastajana on pidetty riskialtista laihdutusleikkausta tai elämäntaparemonttia, jossa sairautta on pyritty hallitsemaan ruokavalion ja liikunnan yhdistelmällä, jonka tukena on ollut lääkitys sivuvaikutuksineen.

Diabetes ei Inkisen mukaan kuitenkaan parane terveitä elämäntapoja noudattamalla, ruokavaliolla tai liikunnalla.
”Hoito pitää kohdistaa yksilöllisesti ja saada nopeita tuloksia, jotta potilaat pysyvät motivoituneina. Sairastuneet eivät välitä uusien digitaalisten palveluiden käyttöliittymistä tai niiden lähettämien tekstiviestien määrästä. Ainoa kysymys on, pystyttekö parantamaan minut?”
Virta ei tee perustavaa laatua olevia muutoksia ihmisten elämäntapaan tai identiteettiin.

”Emme käske kasvissyöjiä nauttimaan pekonia ja kananmunia aamiaiseksi tai pihvien ystävää syömään pinaatinlehtiä. Sen sijaan räätälöimme kunkin mieltymyksiä kunnioittavan hoidon. Silloin kaikki on helpompaa.” Muut parannuskeinot ovat Inkisen mukaan puiden raivaamista väärässä metsässä.
”Terveydenhoito on tällä hetkellä liian keskittynyt toiminnallisuuksiin tulosten sijaan. Ihmisille myydään turhia askelmittareiden tapaisia laitteita, jotka ovat täydellistä rahan ja ajan hukkaa. Ne kiinnittävät huomion vääriin asioihin.”

Virran hoito maksaa ensimmäisen vuoden ajan 400 dollaria kuukaudessa eli noin 4500 euroa vuodessa. Rahat luvataan palauttaa kokonaisuudessaan, mikäli potilaan tila ei ole vuoden aikana kääntynyt paremmaksi.
Kakkostyypin diabetes on yksi maailman vaikeimmista terveysongelmista, jota sairastaa noin 415 miljoonaa ihmistä. Amerikassa kyseessä on seitsemänneksi yleisin kuolinsyy, jonka hoitokustannukset ovat vuosittain 300 miljardin dollarin luokkaa.
Yli puoli miljoonaa suomalaista sairastaa kakkostyypin diabetestä. Sairauden hoitokustannusten osuus Suomen terveydenhuollon kokonaismenoista on noin 15 prosenttia.

Virta Healthin tavoitteena on parantaa sata miljoonaa diabetes-potilasta vuoteen 2025 mennessä.

Virta Health:
Tekee: Verkossa toimiva lääkäriasema, jonka tavoite on parantaa kakkostyypin diabetes siirtämällä painopiste sairauden hallinnasta yksilölliseen teknologia-avusteiseen etähoitoon.
Perustettu: 2014
Kotipaikka: San Francisco
Toimitusjohtaja: Sami Inkinen
Henkilöstö: 75
Sijoitukset: Yhteensä 37 miljoonaa dollaria.
Omistus: Avainhenkilöt, tärkeimmät sijoittajat Venrock, Allen&Co, Creandum, Obvious, Redmile Group, Max Levchin

Sami Inkinen
Tunnetaan teräsmiesten maailmanmestaruuskisojen voittajana ja ikäluokkansa maailman parhaana amatööritriatlonistina.
Inkinen on hiihtänyt Venäjältä Ruotsiin napapiiriä pitkin, kiivennyt Himalajan huippuja ja soutanut Kaliforniasta Havaijille seitsemänmetrisessä soutuveneessä.
Virta Health -palvelu syntyi omakohtaisista kokemuksista, kun Inkisellä todettiin diabeteksen esiaste vuonna 2012, vaikka hän harrasti aktiivisesti liikuntaa ja noudatti ruokailusuosituksia, eikä hänellä ollut ylipainoa.
Inkinen on Ruokolahdelta kotoisin. Hän valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisen korkeakoulun teknillisen fysiikan osastolta ja jatkoi Stanfordin bisneskouluun Kaliforniaan.
Inkisen edellinen yritys, vuonna 2005 perustettu kiinteistövälityspalvelu Trulia myytiin 3,5 miljardin dollarin hintaan vuonna 2014. Inkinen on kautta aikojen toinen suomalainen, joka on vienyt yrityksen pörssiin Yhdysvalloissa. Hänellä on kaksi tytärtä vaimonsa Meredithin kanssa.

Kommentti: Paljon onnea ja menestystä Samille sekä Virta Healthille!
Mahtaako Sami olla sukua Ruokolahden leijonalle?
"Virta Healthin tavoitteena on parantaa sata miljoonaa diabetes-potilasta vuoteen 2025 mennessä." Onkohan Suomessa parantunut( saanut remissioon) diabeteksesta kukaan virallisilla ohjeilla? Saattaapi tavoite olla niinkin hurja kuin 5 potilasta Samin asettamaan tavoitteeseen. Ehkä tuli turhan korkea arvio?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 20 vierailijaa

cron