Aesculapius: Rasvamaksasta , erityisesti NAFLD:sta

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6241
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Aesculapius: Rasvamaksasta , erityisesti NAFLD:sta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 17 Maalis 2018 16:55

Lääkärilehti Nro 11, Orion Pharman lehti lääkäreille, liite ; AESCULAPIUS, Suvi Huttunen

Muista rasvamaksan mahdollisuus

Muuhun kuin alkoholinkäyttöön liittyvä rasvamaksa yleistyy etenkin ylipainoisilla ja kakkostyypin diabetesta sairastavilla

Rasvamaksa eli rasvan runsas kertyminen maksasoluihin yleistyy jatkuvasti ylipainon ja kakkostyypin diabeteksen lisääntyessä. Rasvamaksa on jo yksi merkittävimmistä maksasairauksista ja yleinen syy maksansiirtoon.

"Nykyään tiedostetaan aiempaa selvemmin, ettei kaikki rasvamaksa ole viatonta. Osalla potilaista on rasvamaksaan liittyvää tulehdusta, joka ", on vakavampaa dosentti, gastrologian erikoislääkäri Perttu Arkkila muistuttaa.

Alkoholin käyttöön liittymätöntä rasvamaksaa esiintyy arviolta 30 prosentilla 45-70-vuotiaista aikuisista ja näistä noin 5%:lla rasvan lisäksi todetaan tulehdusta maksassa. Heillä katsotaan olevan erityisen suuri riski etenevään maksasairauteen.

Ylipainoisten diabeetikkojen kohdalla hälytyskellojen pitäisi soida
Jos lääkärin vastaanotolle tulee potilas, jolla on selvästi ylipainoa, etenkin vyötärölihavuutta, ja aikuistyypin diabetes, pitäisi Arkkilan mukaan aina selvittää myös, onko potilaalla rasvamaksa. Jos maksa-arvot ovat koholla ja alkoholin käyttö vähäistä, on muistettava myös alkoholin käyttöön liittymätön rasvamaksan mahdollisuus (NAFLD).
"Lääkärin kannattaa käyttää apuna riskipistelaskureita ja arvioida niiden perusteella, onko potilaalla riski edenneeseen maksasairauteen!, Arkkila sanoo.

Rasvamaksasta johtuva vaikean maksasairauden tutkiminen on onneksi nykyään helppoa, sillä koepalaa ei välttämättä tarvita, vaan ultraääni riittää. Ultraäänilaitteella voidaan tutkia maksan kimmoisuutta, mistä saadaan viitteet maksan sidekudosksen määrästä. Sidekudoksen määrä on oleellinen maksasairauden ennusteen kannalta. Ultraäänen avulla voidaan myös sulkea pois muita mahdollisia maksasairauksia. Se kannattaa siis tehdä aina kun maksa-arvot ovat koholla ja epäilee rasvamaksaa.

Elintapojen muutos auttaa maksaakin
Rasvamaksan hoidossa tärkeimmät keinot ovat laihduttaminen ja elintapojen muutos.Painonpudotuksen pitäisi olla maltillista, noin 10% vuodessa. Eläinrasvoja ja hedelmäsokeria on syytä välttää. Hiilihydraattien käyttöä kannattaa vähentää ja lisätä ruokavalioon enemmän omega-3-rasvahappoja. Kahvia kannattaa juoda 1-2 kuppia päivässä.

Myös liikunta on oleellinen osa rasvamaksan hoitoa. Vähintään 4 kertaa viikossa 30 min kerrallaan vaihdellen sekä aerobista että lihaskuntoa kehittävää liikuntaa edistää rasvan vähenemistä maksasta. Laihduttamisella ja liikunnalla saadaan useinmiten paras tulos.

"Rasvamaksan hoitoon on kehitteillä myös uusia lääkkeitä, jotka ovat parhaillaan faasi III-vaiheessa.Näitä lääkkeitä tutkitaan Suomessakin kansainvälisissä tutklmuksissa",
Arkkila kertoo.

Kommentti: Uskomaton vaikutus ruokintatalibaaneilla ja PK-projektilla ohjeistuksiin. Ei sentään sanottu ruisleivästä mitään eikä rypsiöljyä kehuttu. Joistain lähteistä saamani tiedon mukaan rasvamaksa johtuu ravinnosta 80%:sti ja erityisesti hiilihydraateista, joista fruktoosi pahin kaikista.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 15 vierailijaa