Nyt ollan huolestuneita esidiabeteksen hurjasta määrästä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5647
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Nyt ollan huolestuneita esidiabeteksen hurjasta määrästä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Huhti 2018 8:58

Karjalainen: KOTIMAA 24.4.2018 12:15 Jaana Kainulainen

Testaa nopeasti, onko sinulla diabetes - suomalaisen nettitestin tehneistä yli puolella esidiabetes

Parissa minuutissa tehtävä nettitesti varoittaa tehokkaasti diabetesriskistä. Riskitestissä kohonneet pisteet saaneista kuudella prosentilla havaittiin tyypin 2 diabetes, jota henkilö on sairastanut tietämättään. Lisäksi yli puolella oli häiriintynyt sokeriaineenvaihdunta eli diabeteksen esiaste. Tulokset perustuvat yli kolmentuhannen StopDia-tutkimukseen jo osallistuvan henkilön laboratoriotuloksiin.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Itä-Suomen yliopisto verkkosivuillaan 11.4.2018. Stopdia.fi-sivulta löytyvä tyypin 2 diabeteksen riskitesti avattiin verkossa vuosi sitten. Suomessa kehitetty riskitesti on laajasti käytössä myös maailmalla. Jo aiemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että testi antaa melko luotettavan ennusteen siitä, miten todennäköistä on sairastua tyypin 2 diabetekseen seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Testin voi tehdä täällä: http://www.stopdia.fi

StopDia-tutkimus raportoi nyt ensimmäistä kertaa tarkkoja tuloksia siitä, kuinka tehokkaasti verkkotesti tunnistaa riskissä olevat. Tulokset osoittavat, että testi on nopea ja kustannusvaikuttava tapa selvittää oma riski jo ennen laboratoriotutkimuksia.
- Riskitesti on otettu todella hyvin vastaan. Erityisesti se on tavoittanut niitä, joita toivoimmekin, eli henkilöitä, joiden olisi hyvä havahtua riskiinsä, toteaa yliopiston haastattelema tutkimuspäällikkö Jaana Lindström Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

- Kaikkien aikuisten kannattaa tehdä testi ja selvittää oma riskinsä sairastua. Hoitamattomana tyypin 2 diabetes on vakava sairaus. Elintapoja muuttamalla voitaisiin tyypin 2 diabetekseen sairastuminen useimmiten välttää, kertoo tutkimuksen koordinaattori, terveystieteiden tohtori Tanja Tilles-Tirkkonen Itä-Suomen yliopistosta.

Suomessa tyypin 2 diabeteksen hoito maksaa keskimäärin 2 178 euroa vuodessa diabeetikkoa kohti. StopDia-tutkimus selvittää, miten tyypin 2 diabetesta voi ehkäistä kustannusvaikuttavasti. Tutkimukseen etsitään yhä osallistujia Etelä-Karjalan, Pohjois-Savon ja Päijät-Hämeen alueelta. Tutkimukseen ilmoittaudutaan StopDia-sivuilta löytyvän testin kautta. Testi kertoo, soveltuuko mukaan tutkimukseen ja antaa ohjeet ilmoittautumiseen. Tutkimukseen osallistuvat saavat tietoa terveydestään ja tukea elintapojensa muuttamiseen.

Tutkimus on Suomen Akatemian yhteydessä toimivan Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama. Tutkimusta johtaa Itä-Suomen yliopisto ja toteuttamassa mukana ovat THL ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. Tutkimushankkeen toteutuksessa on lisäksi mukana noin kaksikymmentä yhteistyökumppania, kuten Sydänliitto ja Diabetesliitto.

Kommentti: Olisiko Virta-Health antanut jotain pakotteita lähteä kehittämään uusia menetelmiä. Tähän asti ylivoimainen tutkimus on perustunut 2 viikon kurssin suorittaneisiin sairaanhoitajien vankkumattomaan ammattiryhmään.
Jonkinlaisia paineita on ilmeisesti tullut ylemmältä taholta, koska jopa apteekissa on minulle huomautettu , että minulla on lähete labraan. Aiemmin vaikka rukoili, niin lähetettä ei saanut. Labratulosten tulkinta on vielä "ammattilaisten " käsissä eikä niitä anneta potilaalle vaikka oma puoliso on vain erikoilääkäri.

Toivottavasti tuo VIRTA-HEALTH luo paineita myös Suomeen muutenkin kuin labratulosten pohjalta. Nyt ainakin jatkuvan verensokerin mittalaite on saanut lääkärien hyväksynnän. Se ei kuitenkaan kerro tulostuksen kuituosuutta, joka on tieteellisesti kaikkein tärkein ihmisen terveyden mittari ruokintatalibaanien käsityksen mukaan.
Ehkä olemme löytämässä uuden polun alkuun?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa