Tarinaa maksasta

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5050
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Tarinaa maksasta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 16 Touko 2018 9:29

HS: Hyvinvointi Päivitetty: 16.5. 6:05 Katri Kallionpää HS

Rasvamaksasta on tulossa kansansairaus, ja se voi johtaa hengenvaaraan – tämä yhdistelmä liki kymmenkertaistaa tappavan maksakirroosin riskin
Ylipainosta johtuva rasvamaksa yleistyy nopeasti. Kysyimme asiantuntijoilta, mikä etenkin jouduttaa sairauden kehittymistä ja miten ruokavaliolla voi vaikuttaa. Vyötärölihavuus eli omenalihavuus vaikuttaa olevan maksalle vaarallisempaa kuin päärynälihavuus.

JOPA kolmasosalla aikuisista on rasvamaksa. Se tarkoittaa, että yli viisi prosenttia heidän maksasoluistaan sisältää rasvaa.
Rasvamaksa aiheuttaa maksakirroosia, johon kuolee joka vuosi yli 500 ihmistä. Se on kolme kertaa enemmän kuin 40 vuotta sitten.
RASVAMAKSA on kuitenkin sairaus, jonka kulkuun ihminen voi itse vaikuttaa. ”Omat valinnat vaikut­tavat hyvin pitkälle siihen, miten taudissa käy”, kertoo professori Martti Färkkilä. Resepti on hänen mukaansa yksinkertainen: pidä huolta painostasi, lisää liikuntaa ja vältä alkoholia. Kun alkoholinkäyttö tai ylipaino vähenee, rasvamaksa voi jopa parantua.

ALKOHOLIN vaarat maksalle ovat olleet yleisessä tiedossa pitkään. Suomessa lähes 90 prosenttia maksakirrooseista johtuu liiallisesta alkoholinkäytöstä. Viime aikoina tutkijat ovat kuitenkin löytäneet uutta tietoa myös lihavuuden, erityisesti vyötärölihavuuden yhteydestä maksasairauksiin.
KAIKKEIN ongelmallisin onkin Färkkilän mukaan alkoholinkäytön ja ylipainon yhdistelmä. ”Jos ylipainoinen henkilö käyttää liiallisesti alkoholia on hänen riskinsä sairastua maksakirroosiin yli yhdeksänkertainen verrattuna henkilöön joka ei ole ylipainoinen eikä käytä alkoholia.”
Tammikuussa julkaistu kotimainen tutkimus osoitti, että vyötärölihavuus on itsenäinen maksan rasvoittumisen riskitekijä:

HS:n viime viikolla julkaistussa jutussa käsiteltiin vatsaan kertyvää viskeraalirasvaa. Perinteisesti on ajateltu, että rasvakudos on pelkkä energiavarasto. Viime vuosina on osoitettu, että ylimääräisellä rasvalla on myös välittömiä terveysvaikutuksia, ja rasva osallistuu koko elimistön toiminnan säätelyyn.
Suoraan ihon alla, esimerkiksi takapuolessa ja reisissä oleva rasva ei suoranaisesti ole haitallista. Sen sijaan vatsaontelossa sisäelinten ympärillä lymyävä, niin sanottu viskeraalirasva, muodostaa terveysuhan. Tällä viskeraalirasvalla on myös suora yhteys rasvamaksan syntymiseen:
”Jos rasvaa kertyy vatsaonteloon, maksan rasvoittumisen vaara on suurempi, kuin jos rasva jakautuu kehoon tasaisesti”, Färkkilä kertoo.

Vyötärölihavuus eli omenalihavuus vaikuttaa olevan maksalle vaarallisempaa kuin päärynälihavuus. Omenalihavuus on miehillä yleisempää kuin naisilla, mikä Färkkilän mukaan mahdollisesti johtuu mieshormoneista. Osassa tapauksista maksaan kertyvään rasvaan liittyy myös tulehdus. Tällainen tulehduksellinen rasvamaksa voi altistaa sidekudosmuodostukselle, mikä voi kehittyä maksakirroosiksi.
”Varma tapa erottaa tavallinen rasvamaksa tulehduksellisesta rasvamaksasta on ottaa maksasta koepala”, Färkkilä sanoo.

MAKSA sijaitsee vatsan yläosassa, oikealla puolella kylkiluiden alla. Puolentoistakilon painoisen elimen tehtävänä on säädellä sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa, mahdollistaa rasvojen imeytyminen, hajottaa hormoneja ja varastoida glykogeenia. Lisäksi maksa poistaa verenkierron mukana tulevia bakteereja ja myrkkyjä, kuten nikotiinia ja etanolia. Kun maksaan kertyy vahingollisia aineita, esimerkiksi liikaa rautaa, sidekudoksen määrä maksassa lisääntyy. Tuloksena maksa arpeutuu. Veren virtaus maksan läpi vaikeutuu ja sen toiminta häiriintyy.

ALKUVAIHEESSA maksan vaurioitumista ei Färkkilän mukaan välttämättä huomaa mistään. Alkavaa ja keskivaikeaa kirroosia voi sairastaa pitkään ilman, että tietää siitä itse. Vasta kun maksakirroosi on edennyt pitkälle, se aiheuttaa oireita:
Vatsaonteloon voi kertyä nestettä, vatsa turpoaa ja ihminen muuttuu keltaiseksi, ulosteet harmaiksi ja virtsa tummaksi”, Färkkilä kertoo.

PITKÄLLE kehittynyttä maksakirroosia ei Färkkilän mukaan voida parantaa, mutta taudin etenemistä voidaan hidastaa ja sen oireita lievittää.
Hän muistuttaa, että kaikki maksasairaudet eivät kuitenkaan aiheudu elintavoista. Maksasairaus voi olla autoimmuunisairaus, jolloin ihmisen oma puolustusjärjestelmä hyökkää omia kudoksia vastaan. Maksasairaus voi olla myös perinnöllinen.

HS kysyi Munuais- ja maksaliitolta kahdeksan kysymystä, miten maksan terveyden voi ottaa huomioon omissa ruokavalinnoissaan.

1. Voiko maksaa puhdistaa luonnonlääkkeillä?
Ei voi. Ihmerohdot tai dieetit eivät puhdista maksaa.

2. Voiko maksaa puhdistaa syömällä vihreitä kasviksia?
Ei voi. Tutkimusten mukaan myöskään vihreät kasvikset eivät puhdista maksaa. Kasviksia ja hedelmiä kannattaa toki silti syödä, sillä ne ovat muutoin terveellisiä.

3. Auttaako kahvi tai tee rasvamaksaan?
Kahvin on joissakin tutkimuksissa todettu vähentävän maksasyövän ja rasvamaksan riskiä, mutta teellä ei ole todettu samanlaisia vaikutuksia.

4. Parantaako tumma suklaa maksaa?
Tumman suklaan on todettu vähentävän rasvamaksaan liittyvää tulehdusta, mutta kannattaa muistaa, että tummakin suklaa sisältää sokeria.

5.Estääkö B-vitamiini maksakirroosia?
Vesiliukoiset vitamiinit, kuten B-vitamiini, eivät varastoidu elimistöön ja niitä on hyvä saada säännöllisesti. Nykyisin B-vitamiinia saadaan yleensä riittävästi peruselintarvikkeista, kuten viljasta, kasviksista. lihasta ja maitovalmisteista. Tieteellistä näyttöä esimerkiksi B-vitamiinin suotuisesta vaikutuksesta maksalle ei kuitenkaan ole.

6. Millaista rasvaa kannattaa syödä?
Valitse tyydyttämätöntä rasvaa eli kasvirasvoja kuten öljyä ruuanlaittoon, margariinia leivälle, pähkinöitä ja siemeniä välipalana sekä kalaa useamman kerran viikossa. Hyvää pehmeää rasvaa tarvitsevat verisuonet ja se on tärkeää rasvahappojen ja rasvaliukoisten vitamiinien saamiseksi. Pitkälle edennyt maksasairaus voi aiheuttaa rasvaripulin, jolloin rasva ei imeydy.

7. Voiko lääkkeitä käyttää maksan kannalta turvallisesti?
Kipu- ja kuumelääke parasetamoli voi liian suurina annoksina vaurioittaa maksaa. Kaikkien lääkkeiden yliannostus voi aiheuttaa myrkytyksen. Sukupuoli, perintötekijät, mahdolliset maksasairaudet ja lääkkeiden yhteisvaikutus vaikuttavat siihen, miten maksa reagoi lääkkeisiin. On tärkeää noudattaa annosteluohjeita. Lääkkeillä voi olla myös haitallisia yhteisvaikutuksia luontaistuotteiden kanssa ja luontaistuote voi heikentää lääkkeen tehoa.

8. Miten tulisi suhtautua tupakkaan ja alkoholiin?
Tupakointi on pahaksi koko keholle ja sen on todettu myös lisäävän maksakirroosin riskiä. Alkoholia tulisi käyttää hyvin kohtuullisesti tai lopettaa se kokonaan.

Maksaviikkoa vietetään 14.–18. toukokuuta.

Kommentti: Ainoa maksaa pikaisesti auttava ohje kuuluu: SIIRRY VHH:lle! Jo viikossa kahdessa tapahtuu huomattavaa parantumista jättämällä hiilihydraatit minimiin. NAFLD on todettu Suomessakin 80%:sti aiheutuneen hiilihydraateista. MOT.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa