Uusi näkökulma lihavuuden ongelmasta

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5862
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Uusi näkökulma lihavuuden ongelmasta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 05 Heinä 2018 5:48

HS: Päivän lehti 5.7.2018 | Maija Aalto HS Kolumni

Olemme jo liian lihavia poltto­uuneihinkin – mutta keho­positiivisuuden syytä se ei ole

Kehopositiivisuutta paheksutaan ikään kuin se olisi syypää lihavuuden aiheuttamiin kansanterveydellisiin ongelmiin. Itsensä hyväksyminen saattaa kuitenkin olla ainoa toimiva ratkaisu, miettii kolumnissaan toimittaja Maija Aalto.

HYVIN moni on nykyisin liian lihava ambulanssiin. Ensihoitajat joutuvat hälyttämään palomiehiä kantoavuksi ja järjestämään käyttöön poikkeuskalustoa, jotta he saisivat raskaimmat potilaat kuljetettua sairaalaan (HS 26.6.)
Krematorioissa uuneja on jouduttu suurentamaan, kun muuten ruumiit eivät sovi sisälle (Helsingin Uutiset 3.7.).


Syön tässä vaahtokarkkeja ja yritän olla tukehtumatta syyllisyyteeni. Olen tarpeeksi solakka polttouuniin ja paareille, vielä. Olen painanut enemmänkin joskus, silloin kun en ollut vielä lopettanut laihduttamista. Mutta en ole tarpeeksi solakka. Miksi minä, miksi me kansakuntana edelleen painamme liikaa? Otan lohduksi toisen karkin vai oliko se kuudes. En edes erityisesti pidä vaahtokarkeista.

UUTISET aiheesta ovat tarpeen, ne kertovat paitsi tuoretta tutkimustietoa myös jotain olennaista yhteiskunnasta. Mutta en millään jaksaisi tätä keskustelua, joka niistä joka kerta seuraa. Se menee näin: osa meistä ei muka tiedä, että ylipaino on terveydelle vaarallista. Viime vuosina nousussa oleva kehopositiivisuus (kolmannella kotimaisella body positivity) on vastuutonta ja väärin. Uutiset ovat todiste tästä.
Eivät muuten ole. Ei kehopositiivisuuden ydintä ole väittää, että lihavuus ei olisi kuolemaksi.
Ei. Enemmän siinä on kyse siitä, että on aika tulla pois sieltä koulunpihan laidalta ringistä lällättelemästä. Tai peilin edestä listaamasta itsestä vikoja. Että kaiken kokoiset ja näköiset ihmiset voivat kantaa itsensä kauniisti.

Ei ylipaino ole osoitus tietämättömyydestä.

Se on lukuisia pieniä huonoja valintoja, vääristynyttä suhdetta ruokaan ja omaan kehoon, itseinhoa tai naurettavan kunnianhimoisia dieettiyrityksiä. Se on myös markkinataloutta, politiikkaa, kulttuuria ja eettisiä valintoja. Se on luopumista vaahtokarkeista kokonaan ja retkahtamista, harvemmin järkevää päätöstä syödä tänään edes yksi vaahtokarkki vähemmän. Sitä ei lopeteta sanomalla, että katso itseäsi ja häpeä.
Sitä ei vähennetä myöskään sanomalla, että sinä kelpaat. Mutta sen sanominen on ainoa järkevä tapa aloittaa.

Kommentti: Olisiko ihmisen syytä vaaituksen ohella mittauttaa ulkoinen ulottuvuutensa, jotta tietäisi, mihin loppusijoituspaikkaan olisi oikeutettu?
Amerikasta saaduissa kauhufilmeissä on nähty, kuinka ylilihavaa ihmistä nosturilla roudataan ulos ikkunan kautta sairaalahoitoon Ovista kun ei mahdu ja kantajat ovat liian hentoisia käsittelemään satojen kilojen ruhoja. Suomessa kolmikerroksisen talon hissittömyys on kauhu pelastuslaitoksille.

Näemme kaduilla ja marketeissa ihmisiä, jotka herättävät hämmästystä juuri kokonsa puolesta, siis tilavuus on poikkeuksellisen suuri pituuteen nähden. Ihmettelemme ensin vaikkapa seksiä, ihmettelemme fyysisiä vaivoja, kummastelemme sitä, miksi virallinen ruis-rypsi-liikunta ei ole purrut juuri tuohon ihmiseen. Ilmeisen selvää on, että virallinen ruokintaohjeistus ei tavoita kaikkia tai sitten ohjeet ovat niin hanurista kuin olla ja voi.

Milloinkahan ihminen otetaan huomioon YKSILÖNÄ, eikä kansansairauskonttorin mantran mukaan VÄESTÖTASONA. Voisiko joku elinsiirtokirurgi pitää joskus luennon VRN:lle ja kansansairauskonttorin toimistoviisaille, että ihmiset ovat erilaisia ja kaikkien varaosat sekä veret eivät kelpaa kaikille? Jopa vaateteollisuus on huomioinut ihmisten erilaisuuden vaatetuksien mitoissa. Ruokinnan tulee olla vaan aina samanlaista ja kasvisvaihtoehtoa halutaan tukea maatalouden ehdoilla, ravintoarvoista piittaamatta.
Mihin katoaa lääketieteellinen tietämys, kun agronomi-/merkonomineuvosto laatii ruokintaohjeita. Luulisi ainakin yhden kliinisen lääketieteen osaajan , vaikkapa jo eläköityneen, löytävän pallinsa turhien toimikunnassa ja antamalla viisautensa yhteiseen käyttöön. Ehkä kuvaavaa onkin seuran puheenjohtaja: eläinlääkäri, joka erikoistunut sikojen teuraspainon kasvattamiseen ja keinorehuruokintaan.

Ihminen, jos joudut lähtölaskenta-osastolle, niin mittauta itsesi ulkomitat ja anna ohjeet tulevaisuudesta. Lihavakin yksilö mahtuu toki pieneen ruukkuun, mutta uunin oviaukko voi olla "kamelille" neulansilmää pienempi, kuten Raamattu asian ilmaisee. Teknisten apuvälineitten käyttö lienee epäeettistä, ainakin omaisten mielestä. Suurennetaan siis luukun/hautakaivannon dimensioita, koska emme sittenkään ole samanlaisia, VRN:n oivallusten mukaisia.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5862
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Uusi näkökulma lihavuuden ongelmasta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 06 Heinä 2018 7:10

Hesarin pääkirjoitus ottaa kantaa lihavuusongelmaan

HS: Päivän lehti 6.7.2018 | Pääkirjoitus

Lihavuus on kääntynyt taas kasvuun – Kansallinen lihavuusohjelma ei ole ainakaan vielä toiminut toivotulla tavalla
Joka neljäs aikuinen on lihava.

VIELÄ joitakin vuosikymmeniä sitten suomalaisilla oli tapana kauhistella, kuinka lihavia amerikkalaiset ovat. Suomessa jopa tunnettiin ylpeyttä terveistä ruokatavoista. Ylemmyyden tunteeseen ei ole enää mitään syytä.

Uusimman Finnterveys 2017 -tutkimuksen mukaan joka neljäs suomalainen aikuinen on lihava.

Ruoka on liian kaloripitoista suhteessa liikunnan määrään. Arkiliikuntaa kartetaan. Myös lasten lihavuus lisääntyy huolestuttavasti, kun heidän ajastaan koko ajan suurempi aika kuluu sohvalla kännykkä kädessä.
Lihavuudesta on tullut yksi suurimmista kansanterveyden ongelmista. Ihmisten paino nousee jokseenkin kaikkialla kehittyneissä maissa.

Tunnetusti on helpompi lihoa kuin laihtua. Tämän takia etenkin lapsia ja nuoria pitäisi entistä enemmän valistaa, kuinka kavala yhdistelmä liikkumattomuus sekä sokeri- ja rasvaravinto on.
Suomessa on ollut meneillään kansallinen laaja lihavuusohjelma vuosina 2012–2018. Se ei ole selvästikään toiminut toivotulla tavalla ainakaan vielä.

Suomi oli vielä 2000-luvun alkupuolella harvoja maita, jossa oli saatu lihavuuden kasvu tasaantumaan. Ei ole enää.

Kommentti:"VIELÄ joitakin vuosikymmeniä sitten suomalaisilla oli tapana kauhistella, kuinka lihavia amerikkalaiset ovat. Suomessa jopa tunnettiin ylpeyttä terveistä ruokatavoista. Ylemmyyden tunteeseen ei ole enää mitään syytä." Pekka Puskan opit purevat yhä paremmin ja seuraajat ovat sisäistäneet PK-projektin ennennäkemättömällä tavalla. Sinänsä merkillistä ruokintaneuvojien kannalta on, että hiilihydraatti lihottaa. Vanhan ajan ruokavalio läskisooseineen ja perunoineen on vieläkin kamaluus, josta tulee päästä eroon. Nyt läski on suurin synti , murhan jälkeen... Eläinrasva on uhka vain ruokintatalibaanien sairaissa, aivopestyissä mielissä. Ja sen julkaiseminen on sitteen niin epäeettistä kuin olla voi. Huomattavasti suositumpaa onkin sarjamurhaajien haastattelut , jotka saavat palstatilaa järjettömästi, kuten Turun terroristipuukotukset.

"kavala yhdistelmä liikkumattomuus sekä sokeri- ja rasvaravinto on". Tässä huomaa, miten kolmen komponentin asiat halutaan yhdistää, vaikka kahdella ei ole lihavuuden kanssa mitään tekemistä, vain sokeri (= hiilihydraatit) on se vahvin vipuvarsi. Ruokintasuositukseen ei kukaan uskalla puuttua vaikka karppauspalstat kuitenkin asiat tuntevat perusteellisesti. Ihmisten omat kokemukset ja havainnot pyyhkäistään pesuveden mukana tunkiolle. Karpaajat ovatkin saaneet aseman yhteiskunnassa sylkykuppeina ja hylkiöinä, joiden tulokset nihiloidaan tehokkaasti niin median kuin erilaisten "asiantuntijoiden" taholta ja juuri molempien vankkumattomalla yhteistyöllä.
Media on yksipuolinen antaessaan tilaa vain toiselle mielipiteelle, jonka perustaa totuus ei liippaa edes läheltä. Maailmankaikkeuden "ravintoasteroideja" ammutaan atomiaseilla riippumatta sen vaaratekijästä ihmiskunnalle. "Asiantuntijoiden" kertomasta vihapuheesta on kuitenkin turhautuneisuus vallitseviin ohjeisiin olennaisin osa. Turun puukotustragedia tai jonkun yhdysvaltalaisen murhaajan teloitus kyllä saa ansaitsemattoman huomion. Teot toki yksilötasolla, mutta väestötasoon kohdistuva ruokintavalistus ei kritiikkiä saa, kiitos elinkeinon valtavan painostuksen.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5862
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Uusi näkökulma lihavuuden ongelmasta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 06 Heinä 2018 9:05

Tuuppausta lisää Hesarin pääkirjoitussivulla, nyt vieraskynästä

HS: Päivän lehti 6.7.2018 | Vieraskynä

Terveellisten valintojen tekoa voidaan helpottaa

Tyypin 2 diabeteksen torjuntaan kannattaa ottaa avuksi niin sanotut terveystönäisyt: terveelliset tuotteet voi esimerkiksi asettaa helpoiten saataville.

ELINTAPOJEN merkitys ja yksilön vastuu tyypin 2 diabeteksen torjunnassa herättävät keskustelua. Sairastumisen taustalla on aina myös geneettinen taipumus. Suomalai­silla taipumus on yleinen: arviolta jopa puolet meistä sairastuu, jos elintavat altistavat siihen vahvasti.
Kansainvälisesti tunnetussa suomalaisessa DPS-tutkimuksessa (Diabetes Prevention Study) osoitettiin vuonna 2001, että ruokavalion laadun parantaminen, liikunnan lisääminen ja painon alentaminen voivat estää diabeteksen silloinkin, kun verensokeri on jo kohonnut. Elintapojen muuttaminen on tutkitusti lääkehoitoa parempi ja halvempi tapa ehkäistä diabetesta riskiryhmissä.

KESKUSTELUSSA ovat usein vastakkain ne, jotka korostavat yksilön vastuuta elintavoistaan, ja ne, jotka pitävät tätä terveysmoralismina ja ­yksilön syyllistämisenä. Ihmisillä on erilaiset edellytykset elää terveellisesti. Pohja ruokailuun ja liikkumiseen luodaan lapsuudessa. Haastavat elämäntilanteet, liiallinen työ ja työttömyys ­voivat vaikeuttaa mahdollisuuksia syödä terveellisesti ja liikkua. Myös oma tai läheisen sairaus, kuten ­masennus, vie voimavaroja oman hyvinvoinnin ylläpitämisestä. Nämä rajoitteet ovat harvoin ihmisen oma valinta.
Terveyden edistäminen jää helposti sairauksien hoidon jalkoihin, vaikka varhaisen vaiheen toimet vaikuttaisivat kustannuksiin merkittävästi. Hyödyt muodostuvat hitaasti. Mitä myöhemmin reagoidaan, ­sitä enemmän on panostettava hoitoihin.

Terveydenhuollolla on tärkeä rooli sairastumisvaarassa olevien tunnistamisessa ja elintapamuutoksen tukemisessa. Henkilökohtainen ja ryhmässä saatu ohjaus on todistetusti tehokas keino tukea elintapojen muutosta. Etenkään henkilökohtaiseen tukeen terveydenhuollon resurssit eivät kuitenkaan nykyisin riitä. Digitaaliset apuvälineet voivat tarjota uudenlaista yksilöllistä ja omia hyviä valintoja vahvistavaa tukea. Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama StopDia-konsortio tuottaa parhaillaan tietoa näiden keinojen kustannusvaikuttavuudesta tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä.

STOPDIA-TUTKIMUS tuottaa myös tietoa siitä, miten ympäristö vaikuttaa ihmisen valintoihin. On arvioitu, että ihminen kohtaa päivittäin jopa kymmenentuhatta valinta­tilannetta. Valinnoista suuri osa tehdään ”automaattiohjauksella” ympäristön ärsykkeiden ohjaamana niin, ettei toiminnan seurauksia harkita tietoisesti. Tiedostamaton päätöksenteko on nopeaa ja jatkuvaa, kun taas tietoinen päätöksen­teko on hidasta ja tarkoituksellista. Valitsemme vaihtoehdoista tiedostamattomasti helpoimman ja sen, jota muut suosivat. Elämme ympäristössä, joka houkuttelee syömään yli tarpeen ja antaa mahdollisuuden fyysiseen passiivisuuteen.

VUODEN 2017 taloustieteen nobelisti Richard Thaler toi yhdessä ­oikeustieteilijä Cass Sunsteinin kanssa kymmenen vuotta sitten pohdittavaksi käyttäytymistaloustieteen tuuppaus-käsitteen (nudge). Tuuppauksilla tarkoitetaan ympäristöön tehtäviä muutoksia, jotka muuttavat käyttäytymistä vähentämättä juuri vaihtoehtoja tai taloudellisia kannustimia. Valinnanvapautta ei siis rajoiteta, vaan tuuppauksen tavoitteena on houkutella ihminen kohti toivottuja valintoja.

Kiinnostus käyttäytymistaloustieteen hyödyntämiseen yhteiskunnallisten ongelmien ratkomisessa kasvaa useissa maissa. Pienten ”terveystönäisyjen” avulla voitaisiin muuttaa kokonaisten yhteisöjen toimintakulttuuria. Tuuppaustoimia voivat olla vaikkapa tuotteiden ­sijoittelu siten, että terveelliset valinnat ovat helpoimmin saatavissa, ja taukoliikunnan saatavuuden parantaminen. Alkoholittomien juomien nauttimisesta voidaan tehdä houkuttelevampaa.

Tuuppausta kannattaisi hyödyntää laajasti, sillä se on tasa-arvoista: sen vaikutukset ulottuvat myös niihin, joilla ei ole edellytyksiä muuttaa tietoisesti elintapojaan. Yksilöllä säilyy vapaus tehdä halutessaan myös toisin. Samalla voisi toteutua ­yksi YK:n kestävän kehityksen agendan (Agenda 2030) tavoite: taata terveellinen elämä ja hyvinvointi kaikenikäisille.

Kaisa Poutanen ( Poutanen on tutkimusprofessori Teknologian tutkimuskeskuksessa (VTT), ja Jussi Pihlajamäki
Pihlajamäki on professori Itä-Suomen yliopistossa ja StopDia-tutkimuksen päätutkija.

Kommentti: Kiitos johtavien viranomaisten: "Digitaaliset apuvälineet voivat tarjota uudenlaista yksilöllistä ja omia hyviä valintoja vahvistavaa tukea", näiden digisovellusten käyttö on estetty tehokkaasti. Jatkuva verensokerin mittausmenetelmä on lähes pannassa muilta kuin insuliinipumpulla varustetuilla lapsilla. Onhan se vaarallista, jos ihminen huomaisi virallisen mantran sivusta, että verensokeria nostaa nimenomaan sokeri (hiilihydraatti), johon kuuluu leipä olennaisena osana ja perunakin sekä kaikkien hämmästykseksi karamellit.

On aivan viranomaisten mielivallan alaisena Suomessa ihmisten hoito. Vihataan vitamiineja, ravintolisiä, annetaan ihmisille ohjeistus, että aivot pysähtyvät ilman runsasta sokeria, mieluiten päätetapahtunmat kuin asiallinen hoito. Ihmettelen yhteiskunnan kustannuksia amputaation, sokeuden ja dialyysihoidon kautta. Halpaa on kun vähätietoiset ohjaavat ihmisiä. Toisaalta onhan Suomi "rikas" ja sairastelu lisää bruttokansantuotetta.

Voisiko terveystönäisyn astetta parantaa lisäämällä voi ja punaisen lihan tiski kassojen läheisyyteen ja varustaa isolla tekstillä: "OLIVATKO NÄMÄ TUOTTEET UNOHTUA? Terveytesi on kyllä omalla vastuullasi.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron