Arkkiatri Arvo Ylppö ja D-vitamiinin voittokulku

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5110
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Arkkiatri Arvo Ylppö ja D-vitamiinin voittokulku

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Heinä 2018 10:00

HS: Kuukausiliite | Yrityksiä Yhtiö vakavasti sairaana Julkaistu: 7.7. 2:00 Jaakko Lyytinen

Nuoren lääkärin Arvo Ylpön piti 1920-luvulla pelastaa paitsi Suomen lapset myös lääkeyhtiö Orion.

Ensimmäisen maailmansodan aikaan Arvo Ylppö perehtyi Saksassa mm. lasten riisitautiin.

Arvo Ylppö lähti Berliiniin yksinkertaisesta syystä. Silloin 1910-luvulla Saksan pääkaupunki oli lastentautien tutkimuksessa maailman kärjessä.
Sitten alkoi maailmansota ja Ylppö jäi Berliiniin. Keväällä 1918 saksalaiset joukot marssivat Helsinkiin ja Suomen sisällissota päättyi. Samana vuonna 31-vuotias Arvo Ylppö nimitettiin berliiniläisen Kaiserin Auguste Viktoria Hausin ylilääkäriksi.

Ylilääkäri Ylppö oli paitsi eturivin tutkija myös taitava kliinikko. Kerran Oberarzt Ylppö oli suorittamassa vastasyntyneelle lumbaalipunktiota eli ottamassa neulalla selkäydinnestettä, kun eräs hoitajatar kulki Ylpön takaa. ”Ach, du mein liebes Stachelschweichen”, hoitaja sanoi ja rapsutti tämän 154-senttisen ”rakkaan piikkisikansa” harjastukkaa.

Vuonna 1920 Ylppö palasi Suomeen – ja järkyttyi.

SUOMALAISET naiset saivat 1900-luvun alkuvuosina keskimäärin viisi lasta naista kohden. Melkein joka kymmenes lapsi kuoli ensimmäisen elinvuotensa aikana. Lapsia tappoivat esimerkiksi kurkkumätä, tulirokko, kolera, influenssat, tuhkarokko, hinkuyskä, ripuli ja keuhkokuume.

Lastenlääkäri Arvo Ylppö avasi vastaanoton Fredrikinkadulla Helsingissä. Hänen luokseen tuotiin kananrintaisia ja vääräsäärisiä lapsia Kemistä ja Paltamosta asti. Lapset kärsivät riisitaudista, luuston pehmenemistä aiheuttavasta sairaudesta. Tarmokas Ylppö löysi elämäntehtävänsä. Hän kirjoitteli lehtiin ja kiersi maata valistamassa vanhempia. Kiertueillaan Ylpöllä oli mukanaan saksalaisia vahakuvia, jotka havainnollistivat lastentautien karmeutta.

Suomessa Ylpöstä tuli tuota pikaa professori ja Helsingin yleisen sairaalan lastentautiosaston eli Lastenklinikan johtaja. Tarmoa riitti muuhunkin. Vuonna 1920 Ylppö oli perustamassa sairaanhoitaja Sophie Mannerheimin ja tämän veljen, kenraali C. G. E. Mannerheimin kanssa Kenraali Mannerheimin Lastensuojeluliittoa. Kalliossa sijainnut liiton ensimmäinen hoitokoti nimettiin Lastenlinnaksi, ja vuonna 1922 siellä avattiin Suomen ensimmäinen neuvola.

ARVO YLPPÖ ajautui myös liike-elämään. Vuonna 1922 hän osti viisi kappaletta Osakeyhtiö Orionin osakkeita. Proviisorit Onni Turpeinen, Eemil Tuurala ja Wikki Walkama olivat perustaneet Orionin syyskuussa 1917. Yhtiön lääketehdas toimi Helsingissä Mariankadulla kivitalon pihasiivessä.
Orion joutui kriisiin ja hoippui jo konkurssin partaalla 1920-luvun lopussa. Perustajista Walkama ja Turpeinen olivat kuolleet vuonna 1928. Ylppö valittiin Orionin johtokunnan puheenjohtajaksi huhtikuussa 1929, ja hänen johdollaan yhtiö ryhtyi markkinoimaan osakkeitaan maaseudun suomenmielisille lääkäreille ja apteekkareille.

Osakeanti pelasti yhtiön. Yhtiön hittituote syntyi vuonna 1934, kun Orion toi markkinoille riisitaudilta suojaavan D-vitamiinivalmisteensa Vitolin. Se oli kampelan maksasta valmistettu ihmeaine, kalanmaksaöljy. Maku oli lapsista kamala, mutta Vitolista tuli silti vuosikymmeniksi Orionin myydyin tuote. 1950-luvulla Orion toi markkinoille Vitol-pastillit ja Vitol-suklaan. Sitten Vitol-tipat keksittiin pakata liivatekuoreen. Vitol-helmet solahtivat lasten kurkusta alas, ja pahanmakuinen öljy vapautui vasta vatsalaukussa.
Lopulta neuvolat ja D-vitamiini nitistivät riisitaudin. Vuonna 1962 riisitautioireita oli Helsingissä enää seitsemällä prosentilla lapsista.


ARKKIATRI Arvo Ylppö ehti 104-vuotisen elämänsä aikana nähdä Suomen nousun kehitysmaasta hyvinvointivaltioksi. Orionin luottamustehtävissä hän oli mukana 83-vuotiaaksi. Orionin kasvu teki Ylpöstä miljonäärin, ja Ylpön jälkeläiset kuuluvat edelleen yhtiön suuromistajiin.
Vuonna 1995 Orion listautui Helsingin pörssiin. Lääkärit ovat pysyneet mukana yhtiössä. HS selvitti vuonna 2017, että Orionilla on yli kaksituhatta lääkäriomistajaa. Heidän omistuksensa arvo oli tuolloin yli 300 miljoonaa, joka on 12 prosenttia kaikkien tiedettyjen henkilöomistajien Orion-potista.

Päälähde: Antti Parpola ja Timo Joutsivuo: Hyvinvointia rakentamassa – Orionin vuosisata.

Kommentti: On huomioitava, että nykyiset ankarat D-vitamiinin vastustajat eivät olleet edes syntyneet Arvo Ylpön elinaikana. Olisipa ollut kiinnostavaa nähdä heidän argumenttinsa arvoisaa arkkiatriamme vastaan. Todellinen tiede ja pskantaputtelu lattialla eivät kohtaa missään vaiheessa kuin immunologian parantumisena, joka maataloustieteilijälle ikuinen ihme.
Tarpeeksi D-vitaminia nykyään saa, kun juottaa lapselle 100 l rasvatonta maitoa...

Onkohan olemassa jotain ravintolisää, joka vähentäisi tieteen väärennösten määrää ja sumeilemattomien kuolinennusteiden julkaisuja? Miksi media julkaisee sormeiltuja tutkimustuloksia vaatimatta alkuperäisiä tutkimuksia edes näytille liitteineen? Eikä vastakkaisia mielipiteistä/ tutkimuksista edes vihjata. On vain yhden käden sormilla laskettava määrä "asiantuntijoita", jotka eivät ole lääkäriä nähneetkään. Olemme ilmeisesti iltapäivien "tiedelehtien" ja asiantuntemattomien toimittajien vietävissä kuin sitä vanhaa pässiä narussa. Uuslukutaidottomat osaavat tavata vain lööppien suuret otsikot.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa

cron