Hesarikin heräsi ihmettelemään suomalaisten lihavuutta

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5992
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Hesarikin heräsi ihmettelemään suomalaisten lihavuutta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 30 Heinä 2018 7:55

HS: Ulkomaat Päivitetty: 30.7. 6:09 Petja Pelli HS https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005773657.html
Otteita artikkelista :

Suomalaiset ovat Pohjoismaiden lihavin kansa, mutta miksi?
Tukholmassa kilojen kertymistä hillitsevät mamma&pappa-treenit ja sokerikammo

Varmaa vastausta suomalaisten ja naapureiden painoeroon ei ole löydetty. Kansallisen lihavuusohjelman johtajalla on kuitenkin pari valistunutta arvausta.

RUOTSALAISET ovat keskimäärin suomalaisia laihempia. Ja niin ovat muutkin pohjoismaalaiset. Sekä Eurostatin että OECD.n kokoamissa tilastoissa lihavien osuus väestöstä on suurempi Suomessa kuin muissa Pohjoismaissa.
Tutkimusprofessori Tiina Laatikainen THL:stä muistuttaa, että tilastoja vääristää tietojen keruun tapa. Suomessa on kyse mitatuista arvoista, muissa maissa itse ilmoitetuista luvuista. ”Vanha totuus on, että kysyttäessä ihmiset sanovat painonsa alakanttiin ja pituutensa yläkanttiin.”
Lisäksi tukholmalaiset on vallannut sokerikammo. Ruotsin alkoholimonopoli Systembolagetin tiedotuksesta kerrotaan, että punaviinienkin kyltteihin on nykyään pantava sokeripitoisuudet, kun niitä niin paljon kysellään. Lähikaupasta ei tahdo löytyä normaaleja tikkujäätelöitä ollenkaan, sokerittomia proteiinijätskejä kyllä olisi laari täynnä. Tilastojen mukaan ruotsalaiset ovat ainakin ennen syöneet sokeria keskimäärin yhtä paljon kuin suomalaisetkin, noin 90 grammaa päivässä. Karkkihyllyt ovat Ruotsissakin pitkät.

Aikaisemmin naisten kuuluikin ehkä olla vähän reheviä. 1980-luvulla tuli hoikka terveysihanne”, Laatikainen sanoo.
Suomessakin vapaa-ajan liikunta lisääntyy vuosi vuodelta. Painonnousua se ei ole pysäyttänyt, kun muun liikunnan määrä laskee. ”Parin tunnin jumppa ei useinkaan vielä riitä kumoamaan sitä ylenmääräistä energiansaantia”, Laatikainen sanoo.
LIHAVUUDELLA on väliä, koska se kasvattaa riskiä moniin vakaviin sairauksiin. Laatikainen tekee listan: kakkostyypin diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, maksan rasvoittuminen, sappikivitauti, tietyt syövät kuten rintasyöpä sekä tuki- ja liikuntaelinten sairaudet kuten nivelrikko.

”Suomessa yksi selkeimmin koulutuksen ja sosioekonomisen aseman mukaan määrittyvistä terveyseroista on juuri lihavuus, toinen on tupakointi”, Laatikainen sanoo. Nämäkin erot alkavat muodostua jo varhain. Ammattikoululaiset ovat lihavampia kuin lukiolaiset.

Fakta: Näin lasketaan painoindeksi
- Ota pituutesi metreinä ja kerro luku itsellään. Jaa painosi tämän kertolaskun tuloksella.
- Esimerkiksi 170 senttiä pitkän ja 70 kiloa painavan ihmisen painoindeksiksi tulee 24,2 laskukaavalla 70 / (1,7 x 1,7).
- Ylipainoisuuden raja on 25, lihavuuden raja on 30. Isoluiset ja hyvin lihaksikkaat ihmiset voivat päätyä ylipainoluvuille ilman, että kehossa olisi paljoakaan haitallista vatsaontelon rasvaa.


Kommentti: Onko lihavuus Suomessa ihme, kun sokeat ovat taluttajina? Onko erään viisaan "asiantuntijalausunnot" vahvasti ristiriidassa vaikkapa WHO:n suosituksia vastaan? Onko yleisesti esiintyvä mantra "aivojen pysähtymisestä" ilman runsasta sokeria harhaa, arvuuttelua, luulottelua, oletusta vai pelkkää tietämättömyyttä? Pelottelulta se nyt ainakin vaikuttaa. Tuhannet tutkimukset ja kansainvälisten tiedemiesten konsensus naurattavat kuten tehokas laksatiivi. Harva aikuinenkaan joulupukkiin tosissaan uskoo. Näkymättömiin sitäkin enemmän.

Ihmettelen suuresti Hesarin kannanottoa lihavuuteen artikkelin muodossa. Mainittiin, että jopa parin tunnin liikunta ei auta. Viitattiin enennvanhanaikaiseen metsurin työhön, jossa ihminen toimi hevosena. Semmoinen seikka on kuitenkin unohtunut, että ruokintatieteen hienoimpia "tieteellisiä mittauksia" ovat olleet haastattelut: Mitä söit viime juhannuksena, mitä söit vuonna 1995, jolloin Suomi "voitti" kiekkokilpailun mestaruuden? Muisteloita kaikki tyynni kuin lapsuuden suuret lumivuoret, jossa oma pituus on unohtunut.

Uskon ennen seuraavaa vuosituhatta paljastuvan, että ruokintasuositukset ovat hanurista ainakin sairaille, vanhuksille ja lapsille. On peräti ihmeellistä, että sokeritauti helpottuisi suuren sokerimäärän ja järjettömän lääkityksen ansiosta. Eihän venäläisten autojenkaan paremmuus lisääntynyt moninkertaisen polttoainekulutuksen ansiosta , vaan siitä, että testataan tasamaalla ja hiljaisella vauhdilla. Testaajina luonnollisesti ideologisesti ja tiedollisesti oikein valittu porukka kuten meillä VRN, tai joukko avohoidossa olevia "kajahtaneita".

Suomessa on vaikeuksia kyseenalaistaa kansakunnan kaapin päällä seisovia. Kalevi Keihäsestä tehtiin suurinpiirtein hullu ja erikoisuus, kun alkoi myydä massamatkoja etelään. Pelkkä Tallinna vetää suomalaisia kuin hunaja 8-9 miljoonan matkan edestä, etelän matkat päivittäistavarakaupan veroisesti ja tavanomaisesti. Spede Pasanen oli aikaansa edellä keksinnöillään, mutta ei päässyt urheilun sikariportaaseen eikä doping-ryhmään.
Nyt pari ortopediä on asettanut käypähoidon kyseenalaiseksi tutkimalla leikkausten vaikutuksia lumehoitoon ja pelkkään fysioterapiaan. Tämä on niin väärin kuin olla ja voi. Lääke, lääke ja lääke ovat asioita, joita EI SAA KYSEENALAISTAA. Leikkauksia voivat arvostella ne, jotka eivät osaa, mutta että kirurgit itse tutkivat leikkauksia, on kertakaikkiaan niin väärin. Ammattilehdet ovat sentään valinneet linjan, että virallisia totuuden vastaisia juttuja ei julkaista (Duodecim, Lääkärilehti).
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5992
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Hesarikin heräsi ihmettelemään suomalaisten lihavuutta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 30 Heinä 2018 9:52

Saman Hesarin mielipidepalstalla

Mustajoki syyllistää lääkärit, ei ruokintasuosituksia lihavuuden syistä

Päivän lehti 30.7.2018 | Mielipide

Lääkäri tekee hoitovirheen, jos hän ei puhu lihavalle diabeetikolle painosta

Lääkäri tekee hoitovirheen, jos ei ota painoa ja laihduttamista puheeksi esimerkiksi tyypin 2 diabetesta sairastavan ylipainoisen potilaan kanssa.
HS:N mielipidesivulla on keskusteltu kehopositiivisuudesta. Kirjoittelun laukaisi liikuntalääketieteen erikoislääkärin Pippa Laukan kolumni ”Kehopositiivisuus voi sulkea lääkärin suun” (HS 26.7.).
Toivottavasti lääkäreihin kohdistunut kritiikki ei johda siihen, että lääkärit alkavat arastella ylipainon puheeksi ottamista silloinkin, kun se olisi sairauden hoidon kannalta välttämätöntä. Esimerkiksi tyypin 2 diabeteksen kohdalla ylivoimaisesti paras hoitomuoto on laihduttaminen.

Laihduttaminen auttaa myös kohonneen verenpaineen, yöllisten hengityskatkosten, eli uniapnean, ja muiden lihavuussairauksien hoidossa. On hoitovirhe, jos ylipainoisen potilaan kohdalla lääkäri ei näissä tilanteissa ota puheeksi painoa ja laihduttamista.

Entä miten lääkärin tulee toimia silloin, kun vastaanotolla on ylipainoinen potilas, jolla ei vielä ole edellä mainittuja sairauksia?

Toivottavasti hän sopivassa tilanteessa ottaa painon puheeksi varmistaakseen, että potilas on tietoinen ylipainostaan ja siihen liittyvistä sairauksista. Tällainen ennalta ehkäisevä toiminta on osa terveydenhuollon normaalia lakisääteistä työtä. Tässä mielessä ylipainon puheeksi ottaminen ei eroa tupakoinnin tai alkoholin riskikäyttöön liittyvästä keskustelusta. Loppujen lopuksi tärkeintä on, miten ylipainosta puhutaan.

Lääkärit pyrkivät toimimaan potilaan parhaaksi, mutta aina kaikki ei mene putkeen. Luulen, että suurin osa vastaanotolla tapahtuneista mielensäpahoittamisista johtuu siitä, että lääkärin puhe voi kuulostaa potilaasta töksähtävältä tai tylyltä. Sen taustalla voi olla kiire tai tilannetajun puute. Syynä voi olla myös osaamattomuus, sillä lääkäreiden koulutuksessa lihavuuden hoidosta ja ylipainoisen ihmisen kohtaamisesta puhutaan aivan liian vähän.

Olen kirjoittanut ja luennoinut lääkäreille siitä, miten ylipaino tulisi ottaa esille potilaan kanssa. Ehdotan, että lääkäri avaa keskustelun kysymällä potilaalta, mitä tämä itse ajattelee painostaan. Potilaan vastauksesta lääkäri voi päätellä, miten aiheesta voidaan jatkaa eteenpäin.

Kuulisin kuitenkin mielelläni, miten kehopositiivisuusaktivistit ja vastaanottokäynnillä pettyneet ylipainoiset toivoisivat lääkärin ottavan heidän painonsa esille.

Pertti Mustajoki lääkäri, Helsinki

Kommentti: " tyypin 2 diabeteksen kohdalla ylivoimaisesti paras hoitomuoto on laihduttaminen." Mustajoki varoo visusti mainitsemasta sanaa ravinto. Olisin kaivannut kolmea maagista sanaa: RUIS- RYPSI ja LIIKUNTA. Niihin nojaa koko suomalainen tiede ja tutkimus (haastatteluperusteiset kyselyt ja vankkumattomat arvuuttelut).

Mustajoki on oikeassa "ruokintatieteen" vähäisestä määrästä lääkärien koulutuksessa. Kukaan ei todellakaan kiellä tarttumasta alan ulkomaiseen kirjallisuuteen, kunhan tekijänä ei ole Ancel Keys.
Suomalainen lääkintäkäytäntö perustuu melkoisella vakavuudella käypähoitoryhmän ehdotukseen. Lääkärilehti julkaisee säännöllisesti katsauksia erilaisten sairauksien hoidoista ja suosituksista. Varmaa vaan on , että nimi Teppo Järvinen ei vilahda kirjoittajien joukossa. Lancet sen sijaan julkaisee hänen mielipiteitään mielellään, jotka eivät ole ruokintatieteen arvelujen, luulojen , oletuksien tai arvauksien varassa.

Mustajoen ikiaikaisina teeseinä ovat olleet KALORI ON KALORI ja KAVION KOPSE ON HEVOSEN MERKKI . Kuunnelkaapa vaikka "AASI-SERENADIA" Modern Fox-orkesterin esityksenä (https://www.youtube.com/watch?v=u9RlOzfv2Rs). Ei tule mieleen hevonen vaan seepra tai sitten aasi, instrumentaalisena esityksenä, tekijänoidellisena kokeiluna.
Kenties johonkin kaupallisuuteen liittyvät ajatukset sotkevat lukeneen lääkärin, saati ruokintatalibaanin ajatukset ja idioomat (idiotiat) saavat inkarnaation MF:n tai US:n muodossa, jotka molemmat puhtaan järjen inkarnaatioita A.Hitlerin tapaan.
Asiallisia havaintoja ja tutkimuksia voi lukaista ns. tietoviisaatkin tästä VHH-Ravintotietoiset tai Karppaus-Infon palstoilta. Malttia vaan ymmärryksen tulemiseen. PK-projektinkin väitökset olivat jo totuutta muualla Suomessa ennen maailmaa mullistavien "tutkimustulosten" julkaisua. Pirukin osaa kuulemma lukea Raamattua...tilastothan ovat itsensä pirun keksintöjä tai ainakin niiden tulkinta.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5992
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Hesarikin heräsi ihmettelemään suomalaisten lihavuutta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 01 Elo 2018 5:10

HS: Päivän lehti 1.8.2018 | Mielipide

Olen lihava ja haluan laihtua, mutta en ole saanut ammattilaisilta mitään apua

En hyödy vähääkään ylimalkaisesta laihdutuslässytyksestä, vaan tarvitsisin konkreettista apua epäterveellisten elintapojen muuttamiseen.

OLEN samaa mieltä lääkäri Pertti Mustajoen (HS Mielipide 30.7.) kanssa siitä, että ylipainoisten potilaiden painoasioista olisi hyvä keskustella lääkärin vastaanotolla silloinkin, kun se ei ole sairauden hoidon kannalta välttämätöntä.
Kokemukseni hoitohenkilökunnan halukkuudesta auttaa ylipainoista potilasta painonhallinta-asioissa ovat kuitenkin masentavia, enkä koe saaneeni ammattilaisilta paino-ongelmiini mitään apua. Tuntuu, ettei ­lihavuutta ja sen syitä edes haluta hoitaa, kun siihen liittyviä sairauksia ei potilaalla ole.

Olen korkeasti koulutettu, omasta terveydestäni kiinnos­tunut 36-vuotias nainen. Olen ollut ylipainoinen tai lihava liki koko elämäni. Lihavuudestani huolimatta olen täysin terve, verenpaineeni on optimaalisella tasolla, harrastan erilaisia liikuntalajeja ja syön vihanneksia ja hedelmiä yli suositusten joka päivä. Olen onnistunut laihduttamaan eri dieeteillä useita kertoja, mutta kuuriluonteisen vaiheen jälkeen paino on aina tullut takaisin korkojen kera.

Lihavuuden mahdollisesti ­aiheuttamat terveysongelmat huolettavat. Olen yrittänyt useita kertoja hakea oma-aloitteisesti apua painonhallintaan niin YTHS:n kuin julkisen puolen terveydenhuollonkin kautta, mutta kummastakaan en ole saanut apua. Kertaakaan minulta ei ole edes kysytty, millaisten seikkojen arvelen olevan ylimääräisten kilojeni taustalla. Hoidoksi on rutiininomaisesti tuputettu kuvia terveellisistä ja epäterveellisistä aterioista ja välipaloista sekä tietoa arkiaktiivisuuden tärkeydestä, vaikka kaikki tämä on jo tuttua.

En hyödy vähääkään ylimalkaisesta laihdutuslässytyksestä, vaan tarvitsisin konkreettista apua epäterveellisten elintapojen muuttamiseen, riittävään nukkumiseen ja yleiseen stressinhallintaan, jotta voimaa ja jaksamista olisi varsinaiseen painonhallintaan.
Olen pettynyt siihen, että elämäntapojaan muuttamaan halukas lihava jätetään yksin paino-ongelmiensa kanssa silloinkin, kun hän hakee niihin oma-aloitteisesti apua ja tukea. Kukahan oikeasti olisi kykenevä auttamaan lihavaa?

Toistaiseksi terve lihava

Kommentti: Kirjoitus on vähintäinkin keretismiä , ainakin asteikolla 5-6:een. Kyllä virallinen toitotus lihavuuden torjumisesta pitäisi mennä perille helpostikin 3:n R:n metodilla: RUIS-RYPSI-RÄÄKKI. Se on todettu Suomessa tuhansin tutkimuksin, joita ei ole esitetty vielä yhtäkään ja niiden nojalla on kansainvälinen tiedemiesyhteisö antanut konsensuslausuman, joka toteaa metodin olevan paras mahdollinen maapallolla noudatettavaksi.

Sokerin syöntiä on turhaan demonisoitu. Onhan keksitty lääke, joka estää virtsassa olevan paluun verenkiertoon munuaisten kehräristä. Sillä lääkkeellä saavutetaan jopa 70-80 gramman poistuminen virtsan mukana. Kyllä virallinen suositus noin 500 gramman hiilihydraattiannoksesta vuorokaudessa on sentään tae aivojen käynnissäpysymisestä. Sokeri on siis ainoa kunnon tehokas menetelmä diabeteksen hoidossa runsaan lääkityksen ohella, sanovat Diabetesliitto ja ruokintasuosittelijat.
Cokiksen edustaja Suomessa on vankkumattomasti sitä mieltä, että sokeri ei voi koukuttaa. Sokeri on auringon hanurista ja se ei voi mitenkään olla vaarallista. Tuhannet tutkimukset todistavat...

Kannatan suuresti sokerijuurikkaiden viljelyä ja niiden kitkemiseen tuotavaa ulkomaista työvoimaa. Osan vuodesta seisovien sokeritehtaiden tuotantokapasiteettia voisi hyödyntää viinan valmistukseen vaikkapa ylijäämäperunoista ja rehuviljasta. Jätteistä saisi pellettejä koirille ja kissoille. Näin Suomi kansainvälistyy ja suomalainen matkailu kehittyy, kun kohdemaassa osa kansasta puhuu suomea Suomessa olleen oleskelun myötä. Sitäpaitsi peräkammarin pojat voivat ostaa kohdemaasta vaimon, jota voi kurmottaa mielin määrin...
Se, mitä tuohon aivojen käyntiin liittyvä tutkimus on, ei saada vastausta, ennenkuin nykyviisaat ovat nenä turpeessa , jos sittenkään, sillä elinkeinon edut ovat maamme tärkein turvattava asia kansanedustajien epämääräisten kulukorvausten ohella. Saunavuokrat ovat kansamme pitkän tähtäimen etu.

Joku pöljä saattaisi kysyä viisauden syntyjä ja siihen johtavaa koulutusta. Suomi on johtava ruokinta-asiantuntijoiden maa ja jo pelkästään sen asettaminen kyseenalaiseksi on synneistä rankimpia. Onko missään maailmassa (kehitysmaissa) yhtä hulppeaa ruokintaosaamista ja laboratoriotoimintaa kuin Kuopion kampuksella? Lajityypillinen ruokavalio on vanhanaikaista ja vääristynyttä tietoa. Sokeri on nykyaikaa. Ihmisen homma on elää symbioosissa elinkeinon kanssa . Kysymys siitä, kuka on parasiitti, on jo keretismiä.
Vankkumaton elinkeinon prosyyrien osaaminen on huipputiedettä. Jos ihmiset keskittyisivät hoitamaan oman osuutensa virallisten ohjeiden noudattamisesta, niin oltaisiin jo pitkällä arvelee Hautausurakoitsijoiden liiton Kalmanveikko. Nykyinen lihavuusbuumi aiheuttaa turhia krematorioiden luukkujen suurentamisia, kun homma voitaisiin ratkaista osapolttotekniikalla eli sirkkelöinnillä. Onhan puulämmitteisissä uuneissakin puut ensin pilkottava.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 30 vierailijaa

cron