Mitäpä me kuolemaantuomitut?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5262
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Mitäpä me kuolemaantuomitut?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 07 Loka 2018 22:16

HS: Kotimaa 07.10.2018 Päivi Repo/HS

Synkkä tutkimustulos: Joka toinen nainen ja joka kolmas mies on vaarassa saada muistisairauden, aivohalvauksen tai Parkinsonin taudin – neljä tekijää selittää vaaraa

Vaaratekijät verenpaine, kolesteroli ja diabetes ovat yleisiä Suomessa.
Suurella osalla suomalaisista on kohonnut verenpaine. Se lisää vaaraa sairastua muistisairauteen ja aivoverenkierron häiriöihin.

JOKA toinen nainen ja joka kolmas mies on vaarassa sairastua ikääntyessään muistisairauteen, aivoverenkierron häiriöön tai Parkinsonin tautiin. Näin synkkä tulos saatiin Hollannin Rotterdamissa tehdyssä tutkimuksessa, jossa seurattiin yli 12 000:ta ihmistä 26 vuoden ajan. Tulokset ilmestyivät Britannian lääkärilehdessä BMJ:ssä. Tutkijat arvioivat, että tuloksia voi yleistää eurooppalaisiin, joiden odotettavissa oleva elinikä on melko pitkä.

TUTKIMUKSEN tavoite oli selvittää, miten yleisiä tavalliset neurologiset sairaudet ovat ikääntyvien joukossa ja arvioida, voitaisiinko niitä mahdollisesti välttää. Kaikki tutkittavat olivat terveitä tutkimuksen alkaessa. Ikää heillä oli vähintään 45 vuotta. Pitkän seurannan aikana sairaudet alkoivat yleistyä. Joka neljäs tutkittava sai ainakin yhden kolmesta sairaudesta, ja joka seitsemännelle tuli sairauksia enemmän kuin yksi.

JOS löydetty vaara toteutuu Suomessa, terveydenhuolto on vaikeuksissa. Yli 45-vuotiaita on Suomessa noin 2,5 miljoonaa.
Muistisairaus on nyt noin 200 000 ihmisellä ja suuri joukko on sairauteen johtavalla tiellä. Aivoverenkierron häiriön saa vuosittain noin 25 000 ihmistä. Parkinsonin tautia sairastaa noin 14 000 suomalaista.

Kaikkien näiden vaaraa lisää tutkimuksen mukaan neljä tekijää eli korkea verenpaine, sydämen rytmihäiriö, korkea kolesteroli ja kakkostyypin diabetes. Suurin osa on Suomessa kovin yleisiä: Joka toisen miehen ja joka kolmannen naisen verenpaine on kohonnut. Suomalaisten keskimääräinen kolesteroli laski pitkään mutta on alkanut taas nousta. Syynä pidetään voin ja muiden kovien eläinrasvojen suosion kasvua. Kakkostyypin diabetes on jo puolella miljoonalla suomalaisella. Sairaus yleistyy etenkin lihomisen ja liikunnan vähenemisen myötä.

OMAAN vaaraansa sairastua voi tutkimuksen mukaan vaikuttaa merkittävästi, jos onnistuu lykkäämään tautien alkamista edes muutamia vuosia. 45-vuotiaan vaara vähenee 15 prosenttia ja 85-vuotiaana jo 30 prosenttia. Tutkijat toivovatkin, että heidän tuloksensa lisäävät intoa ehkäistä näistä sairauksia. Siihen pyrkii esimerkiksi kaksi viikkoa sitten julkistettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FinGer-toimintamalli, jolla voi haarukoida omaa vaaraansa saada muistisairaus.
Sitä arvioidaan seitsemän tekijän perusteella. Ne ovat ikä, sukupuoli, koulutuksen pituus, verenpaine, kokonaiskolesteroli ja liikunta. Vastauksista saadut pisteet kertovat vaaran sairastua seuraavien 20 vuoden kuluessa.

Kommentti: Hieno tutkimus, jos hienoutena pidetään eläinrasvojen syyllistämistä. Kannattaisi muistaa, että viherpiiperöllä elämä tuntuu pitkältä, kun jokainen päivä on kärsimystä. Talvella kuovittava paksun lumen alta jäkälät ja mustuneet voikukan lehdet. Ja sitten se jatkuva v...s eli harmitus.

Kun kerran sairauksia on noinkin yleisesti, niin eikö voisi olettaa, että terveydenhuolto on epäonnistunut melko pahasti. Samaten ruokintapuolen expertit ovat jossain pöpelikössä omine mieltymyksineen. En voi kuvitella kenenkään tolkun ihmisen alkavan syömään kasviksia kuin lisukkeena. Sisiliskot , pskakärpäset ja etanat jättäisin näiden ruokintaexperttien omaksi iloksi.

Onhan elämä silloin normaalilla ihmisellä mallillaan, kun grillaa oikeaa makkaraa ja ryyppää kylmää olutta kyytipojaksi. Tilaisuudessa on vain varottava noita vegaaniveljiä, jotka kärpäslätkillä hyttysiä pyydystävät. Taannoiset kissamargariinipaketit olisivat tuolta porukalta jääneet kiinniottamatta, kun niilläkin oli vauhti melkoinen, vaikka olivatkin vainajista koostetut. Kun puhutaan aivojen pysähtymisestä, niin veikkaan jonkun muun syyn olevan taustalla kuin maksan valmistaman glukoosin neogeneesin kautta. Syyllinen vaan täytyy löytää jostain muualta kuin omasta ruokapöydästä. Semmoinen on ihminen ja vegaanikin. Erikoisuuden tavoittelu tekee meistä kaiketi niitä yksilöitä, joita kansansairauskonttori vihaa ihan väestötason takia. Toinen käsi hellalla ja toinen pakastimessa, niin eikö keskimäärin ole aika sopiva lämpötila?

Katsotaanpa 20 vuoden kuluttua, miten on käynyt vapaa-aikasuuntautuneelle nuorisollemme. Tupakka , "urheilupiristeet", jopa huumeet vaikuttavat varmuudella elon pituuteen. Ehkäpä tuolloin tappava eläinrasva nousee uuteen katsantoon, kun kelvottomia kaatuu kuin heinää. Ei tarvita tsunameita eikä paljon muutakaan, kun pieni tuulenvire kaataa nuo hoippuvat lonttoposket pitkin ojanvarsia. Huxleyn "Uusi Uljas Maailma" tulee todeksi.
Kalakukko

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3264
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: Mitäpä me kuolemaantuomitut?

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 12 Loka 2018 22:20

Niin. Neljä päivää sitten tuli 10 vuotta siitä, kun aloitin ns. karppaamisen. Siihen aikaan Puska, Uusitupa ja kumppanit manasivat kuolemaa 3 vuodessa karppaajille.
Miten minä edelleen pyörin täällä? Kummittelenko?
Sillaksi ylläolevaan juttuun kerrottakoon, että kaikki neljä riskitekijää löytyvät. Kolme niistä oli olemassa jo ennen karppausta, ja se neljäskin, diabetes, oli jo tulossa.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa