Sikiöajasta periytyvät terveysongelmat myöhemmässä iässä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5163
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Sikiöajasta periytyvät terveysongelmat myöhemmässä iässä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 08 Marras 2018 4:28

HS: Päivän lehti 8.11.2018 Anna Takala/HS

Monet terveysongelmat juontavat juurensa sikiöajasta

– Syy saattaa olla äidin liian kovassa stressissä, ja vaikutukset voivat näkyä vielä aikuisenakin
Synnytyksen jälkeinen masennus tunnistetaan jo hyvin, mutta neuvoloissa pitäisi pystyä tunnistamaan masennusoireet myös raskauden aikana. Näin voitaisiin edistää lapsen terveyttä. Lähes joka viides raskaana oleva suomalaisnainen kokee oireita, jotka liittyvät masennukseen.

ÄIDIN raskausajan masennuksella ja ylipainolla on yhteys moniin lapsen terveysongelmiin. Raskausajan masennus ja ylipaino ovat yhteydessä muun muassa lapsen psyykkiseen oireiluun, ylipainoon, astmaan ja allergioihin sekä riskiin sairastua sydän- ja verisuonitauteihin tai diabetekseen.
”Nämä yhteydet on havaittu sekä suomalaisissa että monissa kansainvälisissä tutkimuksissa”, sanoo professori Katri Räikkönen Helsingin yliopistosta. Hän tutkii sikiöaikaisen kasvuympäristön merkitystä ihmisen myöhemmässä elämässä.
Räikkösen käyttämä tutkimusaineisto koostuu useista laajoista tutkimuksista, joissa on seurattu äitejä raskausajan alusta alkaen ja sen jälkeen lapsia. Pisimmillään ihmisiä on seurattu 80 vuoden ajan. Näin on päästy kiinni myös sellaisiin sikiöajasta juurensa juontaviin terveysongelmiin, jotka ilmenevät vasta myöhemmällä iällä. Tällaisia ovat esimerkiksi ikääntymiseen liittyvät sairaudet, kuten sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes.

EI OLE tiedossa, miksi raskausajan masennuksella ja ylipainolla on yhteys tiettyihin lapsen terveysongelmiin.
”Biologisia mekanismeja ei tunneta tarkkaan. Oletetaan, että jokin ylipainossa ja masennuksessa muuntaa lapsen sikiöaikaista ympäristöä epäsuotuisaksi, mikä vaikuttaa sikiön kehitykseen”, Räikkönen sanoo.

Hän muistuttaa, että sikiöaika on hyvin poikkeuksellinen kehitysvaihe. Tuolloin pienetkin vaihdokset ympäristössä voivat aiheuttaa muutoksia, jotka heijastuvat lapsen kehitykseen. ”Äidin vointi saattaa muuttaa syntymättömän lapsen kehitystä sellaiseen suuntaan, joka on joko syntymän jälkeiseen ympäristöön sopeutuva tai herkemmin haavoittuva.”

Räikkönen on tutkinut muun muassa raskausaikana koettua stressiä ja psyykkistä kuormitusta sekä niiden yhteyttä sikiön hyvinvointiin. Stressaantuneen äidin elimistössä on enemmän stressihormoneja, jotka välittyvät istukasta syntymättömään lapseen.
”On viitteitä siitä, että äidin stressihormonit saattavat olla epäedullisia lapselle. Kun niitä on liian suurina määrinä äidin elimistössä, ne siirtyvät tarpeettoman suurina annoksina myös sikiön puolelle ja vaikuttavat sikiön kehitykseen.”

YKSI tapa edistää lasten hyvinvointia olisi raskauden aikaisen masennuksen tunnistaminen ajoissa, Räikkönen sanoo.
Lähes joka viides raskaana oleva suomalaisnainen kokee oireita, jotka liittyvät masennukseen. Silti julkinen keskustelu pyörii hyvin voimakkaasti raskauden jälkeisen masennuksen ympärillä. Räikkönen pitää tätä harmillisena.

”Tunnemme hyvin sen tosiasian, että moni äiti kärsii synnytyksen jälkeisestä masennuksesta. Sitä ei tunneta, että lähes puolet näistä äideistä on kokenut masennuksen oireita jo varhaisraskaudessa. Näitä äitejä me emme saa kiinni, vaikka juuri raskauden aikaiseen masennukseen puuttumalla voitaisiin edistää lapsen suotuisaa kehitystä.”

RÄIKKÖNEN uskoo, että neuvolassa olisi erinomainen mahdollisuus tunnistaa äitien masennusoireita. Niihin olisi hänen mukaansa mahdollista päästä kiinni yksinkertaisilla seulontamenetelmillä, kuten kyselyillä. ”Meillä on paljon masennusoireiden kartoittamiseen tarkoitettuja hyviä menetelmiä, joita on tutkittu pitkään ja joiden tiedetään toimivan. Ne pitäisi ottaa neuvoloissa rutiinikäyttöön samalla tavoin kuin äitien ja sikiön fyysisen hyvinvoinnin seuranta.” Lisäksi masennusoireista kärsiville odottaville äideille pitäisi olla tarjolla helposti lähestyttäviä mielenterveyspalveluita, Räikkönen sanoo. Tällaisia matalan kynnyksen palveluita voisivat olla esimerkiksi netissä toimivat psykoterapiapalvelut.
”Nainen on raskaana aika lyhyen ajan. Ei siinä voi jäädä odottamaan, saako lähetteen tai pääseekö psykoterapeutille. Menetelmien pitäisi olla ketteriä ja tarjota apua nopeasti.”

Fakta:
- Raskausaika heijastuu lapseen
- Äidin raskausajan voinnilla on yhteys lapsen hyvinvointiin. Tätä yhteyttä kutsutaan sikiöaikaiseksi ohjelmoitumiseksi.
- Sikiöaikaisen ohjelmoitumisen biologisia mekanismeja ei tunneta tarkasti. Tutkimuksissa on kuitenkin havaittu, että muutokset äidin hyvinvoinnissa heijastuvat myös lapsen hyvinvointiin.
- Esimerkiksi raskauden aikainen masennus ja ylipaino lisäävät keskosuuden vaaraa sekä lapsen alttiutta kehitysviivästymille, masennukselle, ylipainolle ja sydänsairauksille.


Kommentti: Syitä tunnutaan haettavan vaikka mistä, mutta ruokintaan emme saa koskea. Raskausajan diabets tunnetaan hyvin, mutta tuo vihonviimeinen haitallinen ruokintasuositus se vaan on voimissaan. Se on se VÄESTÖTASO, joka jyllää kaikissa laitoksissa , sairaaloissa, armeijassa, vankiloissa, kouluissa ja ihan missä vaan, jossa VRN pääsee päsmäröimään.

Väliin on geenit tarkastelun kohteena. Sukurasitusta selvitetään. Tuntuu siltä, että syytä haetaan mahdollisimman kaukaa, jotta kukaan ei pahoittaisi mieltään. Mitä sitä kukaan geeneilleen voi...

Turun STRIP-ryhmä ei ole saanut asiallista raporttia rypsikokeilustaan julkaistuksi. heille on riittänyt, että tutkittavat kävelevät omin jaloin ja tarkkikselta on selvitty ilman murhia.
Evoluution rukkaaminen on tuntunut melko huimalta kokeilulta. Olisivat uittaneet koehenkilöitä Aurajoessa, niin tuloksetkin olisi ollut luettavissa alta viikon. Toisaalta mitäpä ei tehtäisi rypsiöljyn markkinoimiseksi. Olihan se nykyinen armosenaattorikin margariinimainospellenä pienen palkan jatkoksi.
Ja terveellisiä olivat transrasvat. Nyt "viisaat" ovat keksineet, että voissakin olevan transrasvoja, jotka kuitenkin eri asia kuin armeijan käyttämä kitinävoide.

On tärkeää syyllistää ihmistä, sillä teollisessa tuotannossa ei voi mitenkään olla vikaa. Olemme avaruusihmisiä ja sillä sipuli!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron