Saattohoidossa unohdettu riittävä liikunta, ruis ja rypsi

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5361
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Saattohoidossa unohdettu riittävä liikunta, ruis ja rypsi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 11 Tammi 2019 8:15

HS: Päivän lehti 11.1.2019 Päivi Repo HS

Kuolemaa lähestyvien ihmisten hoitoa on edelleen huonosti tarjolla, kertoo lääkäreille tehty kysely – kuntien välillä suuria eroja
Saattohoidon perustasoa on saatavilla lähes joka kunnassa, mutta vaativampaa hoitoa vain joka toisessa.

SAATTOHOITOA on edelleen huonosti tarjolla ja hoito vaihtelee suuresti eri puolilla maata. Tämän osoittaa Lääkäriliiton saattohoitotutkimus, jossa tiedusteltiin saattohoidon eri palvelujen saatavuutta terveyskeskusten johtavilta lääkäreiltä loka–marraskuussa.
Saattohoito jaetaan kolmeen tasoon. Perustaso tarkoittaa lähellä kotia annettavaa hoitoa, esimerkiksi kotihoitoa, terveyskeskusta tai palveluasumista. Erityistasoa ovat saattohoito-osastot ja -kodit, vaativaa erityistasoa taas yliopistosairaaloiden palliatiiviset keskukset. Palliatiivinen hoito on kuolemaa lähestyvän oireiden hyvää hoitamista sitten, kun parantavaa hoitoa ei enää ole.

PERUSTASON hoitoa on johtavien lääkärien mukaan saatavissa valtaosassa terveyskeskuksia. Vain kolmessa prosentissa terveyskeskuksia hoitoa ei ole.
Myös kotiin tuotu saattohoito onnistuu useimmissa terveyskeskuksissa. Sen ohella terveyskeskuksilla on erillisiä saattohoitopaikkoja, ja hoitoa annetaan myös ympärivuorokautisessa palveluasumisessa, joka tuli entisten vanhainkotien tilalle. Tätä vaativampaa hoitoa on saatavissa vähemmän. Joka viides terveyskeskus ei tarjoa lainkaan erityistason hoitoa tai se ei riitä kysyntään. Näiden terveyskeskusten alueella asuu 400 000 ihmistä.

ALUEELLISET erot ovat suuria. Parhaiten saattohoitoa on saatavilla Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä sekä Tampereen yliopistollisen sairaalan alueella. Sen sijaan esimerkiksi Oulun yliopistollisen sairaalan alueella 97 prosenttia johtavista lääkäreistä sanoi, että saattohoitokodin palveluja ei ole saatavissa, ja Kuopion yliopistollisen sairaalankin alueella 82 prosenttia. Puutetta on myös saattohoito-osastoista ja palliatiivisesta poliklinikasta, joka tukee potilaita hoitavia lääkäreitä. Erityistason ja vaativan erityistason hoitoa on kyselyn mukaan saatavilla vain runsaassa puolessa terveyskeskuksia.
Vastaajat toivovat lisää etenkin kotiin tuotavaa saattohoitoa.

Fakta
- Elämän loppuvaiheen hoitoa selvitetään
- Elämän loppuvaiheen hyvää hoitoa selvittää sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä, jolla on toimiaikaa kesäkuun loppuun 2021. Se käsittelee muun muassa saattohoitoa.
- Työryhmä asetettiin viime toukokuussa sen jälkeen, kun eduskunta oli hylännyt eutanasiaa vaativan kansalaisaloitteen.
- Lausumassaan eduskunta edellytti, että työryhmä selvittää elämän loppuvaiheiden hyvään hoitoon liittyviä sääntelytarpeita ja antaa niistä eduskunnalle selvityksen.

Kommentti: Kumma, että agronomiliitto ei ole päässyt sorkkimaan Lääkäriliiton tutkimuksia. Olennaistahan on tuo 6-10 aterian päivävauhti, esanssikiisseli, jonka voimauttavasta vaikutuksesta on eräs limonaatiagentti vankkumattomasti puolesta.
Onhan se väärin, että viimeisiään vetelevä potilas ei saa tarpeeksi sokeria. Sokeri kun on "puhdasta ravintoa suoraan auringosta".
Toivon, että seuraavaan kokoukseen otetaan Suomen tietävimmät henkilöt mukaan eli VRN:n edustus tulee turvata kaikissa komiteoissa, tilaisuuksissa ja kissanristiäisissä. Onhan kuljetuksen ja varastoinnin osuus merkittävä kuoleman sattuessa ja niiden asiantuntemus on juuri VRN:n perusagendoja.

Mitä tulee vanhaan uuteen Finriski-tutkimukseen, niin sillä voi vain pyyhkiä. Miehet muka syövät epäterveellisesti. Tuommoinen 1600 henkilön otos on kuin hyttysen äänipäästö autiomaassa eikä kerro kuin viitteellisesti jotain. Tutkikaa leipäjonojen syöntitilastoa! Sieltä löytyy riittävä hiilihydraattipainottuneisuus. Tutkikaa EU:n hätäruokapaketteja, niin ilmiö vain vahvistuu. Milloinkahan media havahtuu siihen, että agronomiporukka vetää mediaa kuin tukkeja rännissä. Ei oikeaa tietoa, ei vastakkaista näkökohtaa, ei edes faktatietoa, vaan selvää kieroilua, limonaatimainontaa ja älytöntä propagandaa aivojen pysähtymisestä.

Saattohoitokin kuntoon, kun annetaan lähtijälle vapaus valita ruokansa ja juomansa. Eräskin ilmavoimien majuri sai kivan nousukiidon litralla viskiä ja lentokorkeus pysyi hyvänä pitkälle iltapäivään. Parin viikon kuluttua saattohoito päättyi hautaustoimiston hangaariin ja seuraaviin toimiin. Olipahan mukava vetää viimeiset immelmannit ja ylittää agronomien niittokoneiden nopeus äänirajan ylityksellä. Se oli elämää ennen kuolemaa!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa