Voiko tuberkuloosi tarttua tyhjästä asunnosta edellisen vuokralaisen jäljiltä?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5258
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Voiko tuberkuloosi tarttua tyhjästä asunnosta edellisen vuokralaisen jäljiltä?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Maalis 2019 17:52

YLE: Tuberkuloosi 13.3.-19 15:43

Naistenklinikalla synnyttäneellä todettu tarttuva tuberkuloosi – moni helmi-maaliskuun taitteessa syntynyt saattanut altistua

Nainen on synnyttänyt Helsingin Naistenklinikalla helmi-maaliskuun vaihteessa.
Helsingin Naistenklinikalla on hiljattain synnyttänyt tuberkuloosia sairastava henkilö, tiedottaa Helsingin yliopistollinen sairaala.
Asiasta uutisoi ensin Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun), ja tiedon vahvisti myös Yle Uutisille HYKS:n naistentautien ja synnytysten hallinnollinen ylilääkäri Veli-Matti Ulander.

HUS kertoo tiedotteessa, että tartuntariski on kuitenkin arvioitu muiden synnyttäjien ja lasten osalta vähäiseksi, koska altistusaika oli jäänyt lyhyeksi.
Altistusriski koskee 27.2.–7.3. välisenä aikana Naistenklinikan synnyttäneiden osasto 61:llä ja vastasyntyneiden teho-osastolla olleita ihmisiä. HUSin mukaan perheitä on 15 ja heistä valtaosa on jo tavoitettu. Tartuntariskin rajana pidetään 40 tunnin altistusaikaa potilaan kanssa samassa huoneessa. HUS kertoo olevansa kaikkiin tällä tavalla altistuneisiin yhteydessä jatkotoimien suhteen.

Riski mahdollisesti tartunnan saaneiden osalta arvioidaan vähäiseksi. Pisimpään altistuneille annetaan varmuuden vuoksi estolääkitys.
– Riski on huomattavan pieni, mutta on toimittu varmuuden vuoksi, sillä kyse on hyvin alttiista ryhmästä eli vastasyntyneistä. Muutoin tällaisessa tilanteessa ei olisi mahdollisesti altistuneita tavoiteltu meidän ohjeistojen mukaan, sanoo ylilääkäri Asko Järvinen HUS:n Tulehduskeskuksesta.

Järvisen mukaan olennaisinta tartunnan saamiseksi on tartunta-ajan kesto ja miten paljon tuberkuloosibakteereja on ilmassa.
– Tässä tapauksessa pidän riskiä pienenä, että tartuntoja tulisi, hän toteaa. Pikkulapsilla tartuntariski on sama kuin muilla, mutta mahdollinen tartunta on oireinen ja etenee nopeammin kuin iäkkäämmillä. Lisäksi pikkulapsilla riskit ovat suuremmat, muun muassa aivokalvontulehdusvaara, siksi varotoimiin on ryhdytty, Järvinen kertoo. HUS tutkii altistuneet työntekijät työterveydessä.

Ylilääkäri Järvisen mukaan Suomessa todetaan noin pari sataa uutta tuberkuloositartuntaa vuosittain, joista noin sata on tarttuvia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että tuberkuloosi on Mycobacterium tuberculosis -bakteerin aiheuttama infektio. Se tarttuu ilman välityksellä. Tartunta edellyttää pitkäaikaista oleskelua samoissa tiloissa sairastuneen kanssa.

Tartuntariskin suuruuteen vaikuttavat useat eri asiat, joista merkittävimpiä ovat kontaktin läheisyys ja altistusaika.

Kommentti: Kirjoitin otsikon noin, koska meillä on poliittisia voimia, jotka kyseenalaistavat kaikki mahdolliset asiat. Nyt on sitten viisaampien vuoro vastata, voiko tuberkuloosi tarttua tyhjässä asunnossa edellisen vuokralaisen jäljiltä.

On muitakin pirullisia erittäin tarttuvia tauteja kuten monasti lehdissä ja mediassa kirjoitettu tuhkarokko, Euroopassa se vasta harmi onkin, kun laumasuoja ei ole läheskään niin kattava kuin Suomessa, poislukien lestadiolaisalueet Pohjanmaan rannikolla.

Kerran laivassa todettiin hepatiitti ja koko porukka sai boosterirokotteet ja sairastuneen hyttivaattet sekä omat vaatteet poltettiin. On siis hyvä katsoa vaikkapa kaverin silmiin, jos silmävalkuaiset ovat keltaiset ja yleinen olotila huono.

Suomesta saatiin tuberkuloosi kitkettyä järjestelmällisellä joukkopienoisröntgenkuvauksilla. Lähes kaikki tubitapaukset ovatkin tuontitavaraa joko itse haettuna tai henkilöiden tuomina. Lääkärintarkastus lienee rotusortoa ellei kyseessä ole huumereseptin uusiminen.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 10 vierailijaa