Viikon hoitotakuu ei ole harhaa, sanovat yksityisfirmojen pomot

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5455
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Viikon hoitotakuu ei ole harhaa, sanovat yksityisfirmojen pomot

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Kesä 2019 5:39

HS: Päivän lehti 15.6.2019 | Vieraskynä

Viikon hoitotakuun voisi toteuttaa jo nyt

Nopea hoitoon pääsy ei aina ole kiinni rahasta ja vakanssien määrästä.

ANTTI RINTEEN (sd) hallitus on asettanut tavoitteekseen tiukentaa hoitotakuuta siten, että kiireettömään hoitoon pääsee jatkossa viikon sisällä hoidon tarpeen arvioinnista. Hallitus arvioi, että tavoite toteutuu kehittämällä terveyskeskuksia vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin ja palkkaamalla terveyskeskuksiin tuhat yleislääkäriä. Tavoitteen toteuttamiseen on varattu alkaneella hallituskaudella lisärahoitusta noin 50 miljoonaa euroa vuodessa.

Tavoite on oikea. OECD:n tutkimuksissa Suomen terveydenhuoltojärjestelmää on jo pitkään moitittu epätasa-arvoisuudesta. Vakavimmat epäkohdat kohdistuvat perusterveydenhuoltoon eli terveyskeskuksiin ja hoitoon pääsyyn. Perusterveydenhuollon tehottomuus on käytännössä johtanut siihen, että julkisen erikoissairaanhoidon asukaskohtaiset menot ovat 2000-luvulla puolitoistakertaistuneet, kun terveyskeskustoiminnan menot ovat samalla pysyneet lähes paikoillaan, noin 1,8 miljardissa eurossa vuosittain.

YKSITYISILLÄ terveysasemilla hoidetaan nyt lääkäriä kohden jopa kaksinkertainen määrä potilaita vuorokaudessa julkisiin terveyskeskuksiin verrattuna. Jotta lääkärimäärän lisäämisestä olisi koko yhteiskunnan näkökulmasta hyötyä, julkisen sektorin terveyskeskusten tuottavuuden ja kustannustehokkuuden tulisi nousta radikaalisti.

Lääkärimäärän lisäys vaatisi myös merkittävää hoitajien määrän kasvattamista sekä lisäpanostusta diagnostiikkaan, materiaaleihin ja laitteisiin sekä toimitiloihin. Lääkäriliiton mukaan vuonna 2018 terveyskeskuksissa työskenteli 2 353 viranhaltijaa. Lisäksi ulkoistetuilla terveysasemilla, sijaisina ja vuokralääkäreinä terveyskeskuksissa työskenteli 1 318 lääkäriä. Tuhannen lääkärin palkkaaminen voisi näin tosiasiassa synnyttää jopa 300 miljoonan euron lisärahoituksen tarpeen. Tarkkaa summaa on vaikea ennakoida, mutta 50 miljoonaa euroa on arvioitu selvästi alakanttiin.

Nämä tuhat lääkäriä olisivat myös pois muusta terveydenhuollosta – erikoissairaanhoidosta, työterveyshuollosta ja yksityisistä lääkärikeskuksista. Pahimmillaan kokonaisuudessaan pystyttäisiin hoitamaan vähemmän potilaita kuin nykyään. Samalla julkisen talouden kustannukset kasvaisivat huomattavasti, koska yksityisen rahoituksen määrä järjestelmässä vähenisi nykyisestä.

TAVOITE paremmin saavutettavasta perusterveydenhuollosta on tärkeä ja yhteinen. Yksityiset palveluntuottajat vastaavat jo yli kahden miljoonan suomalaisen perusterveydenhuollosta. Tästä noin kaksi kolmasosaa hoidetaan työnantajien kustantamana työterveyshuollossa ja noin kolmasosa kuntien ostopalveluiden kautta.
Esimerkiksi Espoossa ostopalveluna toimivalle julkiselle terveysasemalle on kuluneena keväänä saanut kiireettömissä asioissa lääkäriajan keskimäärin alle neljässä päivässä – ilman lisäkustannuksia kaupungille. Tämä osoittaa, että hoitoon pääsy ei aina ole kiinni rahasta ja vakanssien määrästä. Tiedolla johtamisella, asiakaslähtöisellä toimintamallilla, digipalveluilla, tehokkaalla tilasuunnittelulla ja standardoiduilla palvelupoluilla hoitoon pääsyä kyetään nopeuttamaan ja asiakaskokemusta parantamaan huomattavasti ilman suurta lisärahoitusta.

HOITOON PÄÄSYÄ voidaan nopeuttaa jo nyt hyödyntämällä kansalaisille tuttua ja erikoissairaanhoidossa käytössä olevaa palvelusetelijärjestelmää – esimerkiksi myöntämällä palveluseteli niille asiakkaille, joiden odotusaika hoitoon ylittää seitsemän vuorokautta. Lainsäädäntö ja puitteet ovat valmiina, ja vastuu palveluiden järjestämisestä säilyy entiseen tapaan kunnilla, jatkossa mahdollisesti maakunnilla.

Suomalaiset pitävät toimintatapaa hyvänä. Esimerkiksi Taloustutkimuksen keväällä 2018 toteuttaman tutkimuksen mukaan 55 prosenttia vastaajista oli halukas käyttämään perusterveydenhuollon palveluseteliä. Halukkuus palvelusetelin käyttöön on vahvaa erityisesti vanhemman väestön keskuudessa.
Koko yhteiskunnan kannalta tärkeintä on, että terveyspalveluiden pariin pääsee nopeasti ja terveydenhuoltojärjestelmän olemassa oleva kapasiteetti hyödynnetään tehokkaasti. Lopputuloksesta hyötyvät niin hoitoa tarvitsevat ihmiset kuin palveluita järjestävät tahotkin.

Yrjö Närhinen ja Janne-Olli Järvenpää
Närhinen on Terveystalon toimitusjohtaja ja Hyvinvointiala Hali ry:n puheenjohtaja sekä Lääkäripalveluyritykset ry:n puheenjohtaja.
Järvenpää on Mehiläisen toimitusjohtaja ja Hyvinvointiala Hali ry:n varapuheenjohtaja.


Kommentti: Terveyskeskuksia syytetään tehottomuudesta. Kannattaisi ehkä tutkia potilasaineiston heterogeenisyyttä ensin, ennekuin sormella osoitellaan. Toinen seikka on kaiketi tuo paljon kirottu digitalisaatio. Nyt on semmoinenkin keksintö tehty, että jopa sairaanhoitajallekin täytyy vahtimestarin avustuksella ilmoittautua tietokoneella aulassa. Ennen riitti , kun jonottajia huudettiin sanalla seuraava. Siis vanhanaikaisessa kunnanlääkärihommassa. Ja potilasvirta oli huikea päivää kohti.

Mikä tässä on sitten muuttunut? Jo pelkästään "kynsien hoito" ja ns. demokratia on hiipinyt vaivihkaa työpaikoille. On palavereita, on kynäesittelyjä, on määrättyjä taukoja, jotka tietysti jaksamisen kannalta oleellisia. Kuten kunnallishallinnossa myös asiantuntemattomat pääsevät lausumaan mielipiteensä vaikkapa liikennekysymyksissä tai satamahallinnosta, niin terveydenhuollossa siivoojat ovat tasaveroisina työpaikan palavereissa. Ja luonnollisesti politiikka määrää, mitä mieltä asiantuntematon saa olla. Demokratia jumittaa ja perustetaan mietintöryhmiä ja istuntoja riittää. Tuloksia ei vaan tahdo syntyä. Onneksi on vielä jäljellä puhtaita lääkärimeetingejä, joissa asiantuntijat miettivät potilasasioita.

Sairaaloissa on sentään SEULA hoidettavia potilaita varten. Tosin sielläkin päivystykset ovat riistäytyneet juoppojen ja hörhöjen ansiosta melkoiseksi karuselliksi. Nykyään on lähes joka paikassa turvamiehiä ja vahtimestareita valvomassa järjestystä ja turvaamassa niin henkilökunnan kuin muidenkin oikeiden potilaiden rauhaa. Olisiko ongelmapotilaiden oikea "hoitopaikka" vaikkapa A.klinikka, josta saisi ensiapua myös pieniin nirhamiin?

Antakaa herran tähden niiden toimijoiden ratkaista omat ongelmansa, vaikkapa tietokoneiden hankinnat, jotka niitä käyttävät. Jonninjoutava demokratia yhteisön nimissä jarruttaa valistuneitten päätösten tekoa. Vanhaan aikaan diagnosoinnin ongelmat eivät olleet laboratorioista tai röntgeneistä kiinni. Kliininen osaaminen numerolääketiedettä ennen oli valtavaa. Kun potilaita kohtaa riittävässä määrin, niin osaaminenkin karttuu. Byrokraattilääketiede itse jarruttaa toimintoja nostamalla omaa häntäänsä. Kaipa perkaus tulisi aloittaa itse "pahan pesäkkeestä" eli kansansairauskonttorista, josta singahtelee mitä kummallisimpia viisauksia, ainakin "Pekan aikana". Nyt sentään nuo "kuolemanjulistukset" ovat poistuneet iltauutisten ohjelmasta. Nyt pääaiheena tuntuu olevan "puoskarihoito" ja sen kailottajien esiinmarssi. Päivätyö tuhoaa osaamisen ja pitkästyessä tulee huonojakin ohjeita ja päätöksiä. Joidenkin joutilaisuus korjaantuisi vaikkapa pienellä työnteolla ihmisten parissa. Terveisiä vaan sinne Turkuun...

Ideologinen tahtotila vaatii rahaa. "Vappusatasten" lupailu on mitä kovinta demagogiaa. Hoitoonpääsyn nopeuttaminen kuuluu samaan asiaryhmään. Kannattaisi parsia varsinaiset ongelmat ensin ja puhua vasta sen jälkeen tuhansien lääkäreitten rekrytöinneistä. Pakolaisista ei vaikuta olevan ongelman ratkaisijoiksi, kun tuo lukutaitokin on heillä monilla hakusessa. Tappaa osataan, mutta ihmishenkien pelastaminen ja hoito ovat vielä kaukana osaamisesta. Lämpöisten maiden demokratian esikuva "nyrkin puiminen suuressa joukossa" ei ratkaise suomalaisia ongelmia.

Kommentti on kalakukon oman nupin kehitelmiä.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa

cron