Mustajoen lihavuustorjuntaa vieraskynässä

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6108
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Mustajoen lihavuustorjuntaa vieraskynässä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Heinä 2019 3:15

Päivän lehti 13.7.2019 | Vieraskynä

Lihavuutta pitää torjua laeilla ja säädöksillä
Valistus ei ole estänyt väestöä lihomasta, joten päättäjien on ryhdyttävä ohjaamaan syömistottumuksia vähemmän lihottavaan suuntaan.

NORMAALIPAINOISET aikuiset ovat Suomessa selvästi vähemmistönä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) viime vuonna julkai­semien tulosten mukaan yli 30-vuotiaista miehistä 72 ja naisista 64 prosenttia on ylipainoisia. Näissä ikäluokissa on nyt sata­tuhatta lihavaa enemmän kuin vuonna 2011.
Lihavuuden yleistyminen merkitsee, että tulevina vuosina Suomessa esiintyy entistä enemmän diabetesta, maksasairauksia, kohonnutta verenpainetta, sydänsairauksia, aivohalvauksia, uniapneaa, syöpää, masennusta, lapsettomuutta, synnytykseen liittyviä häiriöitä ja muita sairauksia, joita ylipaino aiheuttaa.

SUOMALAISIA on vuosikymmenien ajan yritetty kannustaa terveellisempään syömiseen. Vuodesta 1985 maassa on ilmestynyt viisi ravitsemussuositusta. Niiden lisäksi on ollut monia kampanjoita terveellisen ruoan puolesta. Ylipainoisten määrän jatkuva nousu osoittaa, etteivät neuvonta ja valistus ole kyenneet estämään väestön lihomista.

Päättäjämme ovat usein reagoineet hienolla tavalla tilanteissa, joissa yhteiskunnallinen kehitys on johtanut kansalaisten hyvinvoinnin vaarantumiseen. Loistava esimerkki on 1970-luvulla alkanut kehitys, jonka ansiosta Suomen liikennekuolemat vähenivät murto-osaan aiemmasta. Silloin oivallettiin, ettei turvallisuutta voida merkittävästi parantaa opettamalla autoilijoita ajamaan paremmin. Laadittiin lakeja ja säädöksiä – nopeusrajoitukset, turvavyöpakko, promillerajat, talvirengaspakko ja niin edelleen –, joita pääasiassa saamme kiittää turvallisemmasta liikenteestämme.

Suomessa lihavuusepidemiaa on heikolla menestyksellä yritetty nujertaa opettamalla ihmisiä ”ajamaan paremmin” nykyisessä lihottavassa ruokamaailmassa. Missään muussakaan maassa väestöön suunnatut kampanjat eivät ole estäneet väestöä lihomasta. Mikseivät päättäjämme ole ryhtyneet laeilla ja säädöksillä ohjaamaan syömistottumuksia vähemmän lihottavaan suuntaan?

PASSIIVISUUDEN taustalla vaikuttavat virheelliset käsitykset lihomisen syistä. Yleisesti ajatellaan, että kaikilla on samanlaiset mahdollisuudet pysyä normaalipainossa. Tällöin ylipaino nähdään motivaatiokysymyksenä: ylipainoiset eivät vain viitsi riittävästi huolehtia painostaan. Ajatus samanlaisista mahdollisuuksista huolehtia painosta on yhtä virheellinen kuin kuvitelma, että kaikista voi tulla orkesterimuusikoita tai seiväshyppääjiä.
Perimämme vaihtelee paljon, ja lapsuuden aikana omaksutut tottumukset lisäävät erilai­suutta. Suklaan, jäätelöannoksen ja hampurilaisaterian näkeminen aiheuttaa monien aivoissa mielihalujen vilkasta vipinää, toisten kohdalla vain rauhallisia signaaleja.
Motivaation puutteesta ei voi olla kysymys, sillä suomalaiset pyrkivät tosissaan eroon liikakiloistaan. THL:n väestötutkimuksen mukaan joka vuosi kolmasosa naisista ja neljäsosa miehistä yrittää vakavissaan laihduttaa.

NYKYISET ylipainoiset ovat perimältään ja muilta ominaisuuksiltaan samanlaisia kuin suomalaiset ennen lihavuusepidemian alkua 40 vuotta sitten. Väestön lihomista ei voida selittää ihmisten henkilökohtaisilla ominaisuuksilla. Syitä pitää etsiä lihottavasta elinympäristöstä.
Ylipainon yleistyminen ei johdu moraalisesta heikkoudesta vaan valtavasti lisääntyneestä ruokatarjonnasta ja lihottavien elintarvikkeiden kulutuksen lisääntymisestä. Ruokamaailmassa pärjäävät nyt enää ne onnekkaat, jotka ovat saaneet vanhemmiltaan edulliset geenit ja lapsuuden.

LIHOTTAVIEN elintarvikkeiden kulutusta voidaan vähentää laeilla ja säädöksillä. Monissa maissa tähän on jo ryhdytty. Kohteina ovat sokeri­pitoiset virvoitusjuomat ja tarpeettomat energiatiheät elintarvikkeet, kuten makeiset ja peruna­lastut, joiden hintaa on tuntuvasti nostettu. Myös roskaruoan mainostamista lapsille on rajoitettu.

Lihavuuden torjuntaan on ryhdyttävä myös Suomessa, jotta ihmisillä olisi mahdollisuus parempaan elämään. Lihottavien elintarvikkeiden kulutuksen vähentäminen ­verotuksella ja säädöksillä ei maksa mitään. Päinvastoin, viisailla verotusratkaisuilla valtion tulot saattavat kasvaa. Ajan mittaan lihavuus­sairauksien väheneminen keventäisi terveydenhuoltomme kuluja.

Pertti Mustajoki
Kirjoittaja on hormoni- ja aineenvaihduntasairauksiin erikoistunut lääkäri, joka on perehtynyt lihavuuden syihin ja hoitoon.


Kommentti: Suomessa ruokintasuositukset ovat selkeästi maatalouden jatke. Johtaville paikoille on valittu limonaatifirmojen ja ruokintaelinkeinon lobbareita. Puhutaan tieteestä, mutta asioista puhutaan termeillä : Uskotaan. luullaan, voi olla, kyselytutkimuksia, vankkumaton kansainvälisten tiedemiesten konsensus, PK-projektin antaman tiedon nojalla jne.

Politiikkakaan ei ole poissa ruokintaproblematiikasta. Valtio tulkee Leipätiedotuskeskusta. Viherpiiperöt painavat päälle kuin ulosottomies, että siirryttäisiin kasvisruokaan. Hernekeitto, kaalikeitto, pinaattikeitto, kaalilaatikko, kesäkeitto eivät ole kasvisruokia, koska ne sisältävät joko kolesterolia sisältävän puolikkaan kananmunan tai tappavaa punaista lihaa jonkun nokareen tai valmistettu oikeaan maitoon. Vain kaukaa tuodut vihannekset ovat elituismiä kurjalle kansalle. Rahan riittävyydestä eivät ole kansan valitut huolissaan lainkaan.
Kuhafileen hinta kaupassa 36,70€/kg. Sillä rahalla saa 7 kg kassleria, että revi siitä huumoria.

Mauttomat kasvikset ovat arvioitu paremmiksi, koska kukaan niitä ei vapaaehtoisesti syö ja jos joku syökin, niin annos on minimaalinen. Kuidusta höpötetään sen kuidun takia: 10 palaa päivässä ja rypsimargariinia päälle. Pian leivän päällä oleva ylähuulikin todetaan vaaralliseksi ja suositellaan kirugista poistoa.

Pelkään kamalia tapahtuvan tämän hallituksen aikana, koska mukana on ennätysmäärä nuoria naisia , joiden elämäntavat poikkeavat suuresti valtaväestöstä ja työelämän kokemus rajoittuu opiskeluun ja istumatyöhön. Ideologiaa sentään piisaa muillekin jaettavaksi.
Nyt vihdoin julkaistu tiedote, että vanhukset ovat aliravittuja, kiitos ruokintaohjeistuksen. Vastuuseen ei saada ketään kuten kävi sikarokotteen aiheuttaman narkolepsian kanssakin. Aliravittujen päättäjien ryhti ei kestä suorana seisomista.

Hampaaton hallitus (Sipilä) ei uskalla nostaa haitallisten elintarvikkeiden verotusta , koska pelkää jonkun pahoittavan mielensä. Olemmeko valinneet eduskuntaan vätyksiä vai päättäjiä?
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6108
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Mustajoen lihavuustorjuntaa vieraskynässä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Heinä 2019 11:29

Laihtumislaki hiukan samaa sukua kuin kieltolaki aikoinaan

On varsin järisyttävää lukea viherhippien ajatuksenjuoksuja tai päättömyyksiä, kun vouhkataan ilmastosta ja tehtaiden perustamisista. Vain sähkötehtaat kelpaavat, kunhan eivät ole naapurustossa.
Pian on kohta ilmastopoliittinen konsultaatio YYA-hengessä Venäjän kanssa, josko huolisivat törkeät lainrikkojat Siperiaan uudelleenkoulutusleireille. Emämaalla kun on laaja kokemus ja verkosto "terveysleirien" ns. voimaannuttavista vaikutuksista. Kokeiluissa kuoli yli 20 miljoonaa omaa kansalaista ennekuin sopiva koulutusmuoto valkeni.

Kohtuuullinen tuomio voin ja punaisen lihan syönnistä voisi olla vaikkapa 5 vuotta ilmastoleiriä , kaukana Suomesta. Polttomoottoriautolla ajosta voisi antaa vaikkapa semmoisen 2-3 vuotta samantapaista ilmastoleiriä.
Lehmän pidosta ilman valtioneuvoston lupaa rapsahtaisi ainakin 20 vuotta, koska sen vaikutus ulottuu jopa satoihin kuluttajiin. Paras seurantamekanismi onkin tuo kauppojen korttilukutekniikka. Saadaan heti kiinni lainrikkojat. Ei auta, vaikka koiralle/kissalle sanoisi lihan menevän, sillä niillekin on kehitetty viljaraksuja. Ja jos kerran on rypsisikoja, niin miksipä ei sitten rypsikoiria/-kissoja. Onhan tunnettua rypsin huimat vaikutukset pieneliöstöön ja jopa lintujen tuhoutumiseen.

Luonnon hiljenemistä voidaan korvata pelloille asennetuista rock-kaiuttimista. Kesantopeltojen hyötykäyttö ilmansaasteiden poistajina olisi hyvä kehitellä kannabis-viljelmillä. Kannabis kun on suosittua kevytversiona tämän päiväisen Hesarin artikkelin mukaan Suomenlahden eteläpuolella.
https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000006172504.html
Nyt on syytä laittaa ns. kovat piippuun, mitä se sitten tarkoittaneekaan vihersivarien kielikuvissa. Linnaa, sakkoja, kuritushuonetta, jos käyttää lähituotteita ja erityisesti oliiviöljyä, mustaa makkaraa, voita ja punaista lihaa ja kananmunia yli yhden/kk. Vain leivonnaisissa saa luvan kanssa käyttää kananmunia, koska silloin kuluu myös viljajauhoja. Jo muinaiset kivikautiset säilöivät luoliinsa heiniä talven appeeksi. Miksi siis suolata kinkku jonkun juhlan kunniaksi? Se on osa pakanallisuutta ja paheellista elämää. Linnaan vaan! Oppiipa syömään kasvismakkaraa sähkögrillistä.

Mustajoki on oikealla asialla miettiessään väärinsyöjien tuomitsemista. Ankara rikoslaki ja sen seuraamuksena kuritushuonetta, ellei Siperia sitten pelasta vanhan YYA-sopimuksen perusteella. Siitähän sitten saavat tuta kaikki väärinsyöjät ja normielänmään uskovat.Uusi syöntilaki valistaa kansaa ja luo uskoa lain kirjaimen oikeutukseen kuten kieltolaki aikoinaan. Ilmeisesti "edustuksellinen syöminen" ohjautuu tuonne Brysseliin, joka eräs maailman parhaista ruokamekoista. Siellä keinoruoka on vastaavasti pannassa ja rypsiöljy kieltolistalla asiallisissa ravintoloissa. Sioille tarkoitettua viljaruokintaa ei harrasteta kuin salaa maatiloilla teuraspainon pikaiseen saavuttamiseen.

Ruotsalaisen Robban Brobergin levy "Du bist mein Bratwurst, Carola" on tuhottava naisen pilkasta. Tilalle joku räppi, jossa naista verrataan herneen palkoon tai lutukkaan (Capsella Bursa Pasyoris, ristikukkaisten heimosta). Liikunnan puolella joku liikuntaräppi, joka kertois sähköpotkulaudan ylivertaisuudesta myös pitkillä matkoilla, erityisesti talviolosuhteissa.

Mustajoen "uusviisauteen" kuuluu myös nuorisodiscojen muuttaminen perunakellareiksi. Onhan ihan tosi vihreätä sanoa olleensa perunakellarissa discon sijaan. Siinä älyn ylivertaisuus todistetaan ja lakeja tietysti noudatten ja vain Cokista nauttien. Fogeli saa itsetyydytysen hepulin lukiessaan Mustajokea...
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6108
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Mustajoen lihavuustorjuntaa vieraskynässä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 13 Heinä 2019 18:08

Tulin tässä aprikoineeksi, että,

Jos hallituksella ja sosiaali- ja terveysvaliokunnalla sekä perustuslakivaliokunnalla oli edellisen hallituksen aikana suuria vaikeuksia löytää perustuslakiin soveltuva sävel uudesta SOTE-laista, niin mahtaa olla "tiedemies" Mustajoen ajatuksilla vielä suurempi vaikeus saattaa syöminen/juominen lakitekstiin.

Jos Mustajoki on v..ttuuntunut siitä, että kansa lihoo hänen ohjeistaan huolimatta tai ei noudata idoottimaisia neuvoja tai sitten noudattaa liiankin tarkasti hiilihydraattoisusoitusta, niin vika ei ole kansassa vaan peilissä, jota ei viitsitä vilkaista tai tulkita siellä näkyvää pösilön naamaa.

Olen satavarma, että jos ruokintasuositus kirjataan laiksi, niin siinä viimein täytyy ottaa huomioon aineenvaihduntasairauksia kärsivät ja myöntää heille jonkunlainen "passi ja vapautuskirja " käyttämästään ruokavaliosta.
Laissa ei voi olla määräystä, että ihmiselle tulee olla se tai tämä lääkitys, koska lääkkeet kehittyvät koko ajan, yhä kalliimiksi ja suuremmalle joukolle tyrkytettäväksi. Statiinit hyvä esimerkki, jota tarjotaa jopa lapsille. Lääkityksen kehitys tulkee rahan kumulatiivista teoriaa: kellä on, sille kasataan yhä enemmän.

Lain tulee olla tasapuolinen ja yhdenvertainen kaikille kansalaisille. Vanhan kieltolain aikana maalaiset, erityisesti karjan kasvattajat, olivat toki erityisasemassa, koska he saivat pirtunsa edustuselliseen käyttöön ja siat paranivat, kun isäntä joi. Mikä on nojaillessa pahnan aitaan ja ryypätä ja samalla samaistua sikaan.

Lääkäreillä on ollut ikiaikainen oikeus kirjoittaa itselleen "Pro Auctora"-reseptejä. Nyt nämä lääkärit joutuisivat seuraamaan lakia tai tulla karkotetuksi Siperiaan, jos jäävät kiinni ketogeenisesta ruokavaliosta ja terveysmarkkereiden liian hyvästä tasosta. KELAkin poisti diabetesdiagnoosin ja lääkitysetuuden eräältä lääkäriltä, joka oli pysynyt kaidalla tiellä VHH:n ja ketogeenisen ruokavalion ansiosta jo parikymmentä vuotta. Sitä ei otettu hänenkään tapauksessa huomioon, että remissio on kurinalaisen ruokavalion ansiota, ei poistunut sairaus. Virallisella ruokintaohjeella diabetes palaa alta aikayksikön, joka ei ole itäsaksalainen "ULB "(radiossa/TV:ssä Walter Ulbrictin puhe) , ja radion sulkemiseen käytetty aika.

Mustajoen puolustukseksi annan hänelle anteeksi paljon dementian ja vanhuudenhöperyyden takia. Muistoissa elävä mies luulee osaavansa ruokinnan, mutta ei tajua olevansa elinkeinon marionetti.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6108
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Mustajoen lihavuustorjuntaa vieraskynässä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 14 Heinä 2019 9:09

HS: Päivän lehti 14.7.2019 | Lukijan mielipide

Tässä yksinkertainen ohje, jonka avulla jokainen voi laihtua pysyvästi 5–10 kiloa

Painonhallinta on taito, jonka jokainen voi oppia.

LÄÄKÄRI Pertti Mustajoki kirjoitti lihavuuden torjumisesta (HS Vieraskynä 13.7.).
Olen itse laihduttanut useita kymmeniä kiloja pysyvästi, joten voidaan sanoa, että olen painonhallinnan kokemusasiantuntija. Haluaisinkin tarjota keskusteluun käytännönläheisen näkökulman. Täytyy kuitenkin korostaa, että 5–10 prosentin pysyvä painonpudotus on terveyden kannalta riittävä ja paljon parempi saavutus kuin 30 prosentin pudotus, jonka lihoo korkoineen takaisin.

Kuten Mustajoki totesi, painonhallinnan keskeinen tekijä on motivaatio. Se ei kuitenkaan pelkästään riitä.
Kuinka sitten voisi laihtua pysyvästi esimerkiksi 5–10 kiloa? Otetaan avuksi painonhallinnan portaikko, jossa portaita lähdetään kulkemaan alhaalta ylös. Aina kun on siirtynyt portaalta toiselle, alemmat portaat pysyvät painonhallinnan perustana.

Ensimmäinen porras on motivaatio. Toinen porras on hankkia riittävästi tietoa painonhallinnan kannalta tärkeimmistä asioista.
Kolmas porras on määritellä itselleen realistiset ja konkreettiset tavoitteet.
Realistinen tavoite voi olla esimerkiksi laihtua viisi kiloa puolessa vuodessa. Tavoitteeksi voi asettaa aamupalan syömisen joka päivä tai ryhtyä kävelemään kaikki alle kilometrin matkat.
Neljäs porras on pienten pysyvien muutosten tekeminen. Kaikkia muutoksia ei kannata tehdä kerralla, vaan voi aloittaa helpoimmasta ja harjoitella sitä esimerkiksi kahden viikon ajan. Sitten voi siirtyä seuraavaan. Tärkeää on myös palkita itseään, kun jonkin muutoksen tekeminen on onnistunut.

Painonhallinnan tärkeänä tukena – ikään kuin portaiden kaiteena – on kärsivällisyys. Kenenkään kilot eivät ole tulleet parissa viikossa, ja elämäntavan muuttaminen on pitkä prosessi. Toinen portaiden kaide on tuki ja kannustus. Jos lähipiirissä ei ole ketään, joka kannustaisi painonpudotukseen, tukea voi kysyä terveydenhuollon ammattilaisilta.

Hanna-Elina Yli-Koski, Helsinki

Kommentti: Mustajoen "tieteellinen" vieraskynäkirjoitus on herättänyt melkoisesti huomiota. Näyttää kuitenkin siltä, että ihmisen on kyettävä omakohtaiseen ratkaisuun ilman virallisten viisaiden pussikeittokuureja. Pussikeittojen sisältö vastaa suuresti viherpiiperöitten kurjistumisideologiaa ja kärsimystä, jolla muka saavutetaan kirkkaampi kruunu.

Ymmärrän tavallaan sen tuskan, joka aiheutuu eläimen lihan päätymisestä lautaselle. On kuitenkin ero siinä, onko eläin "perheenjäsen" koira tai kissa kuin maatalouden tuotantokasvatti lehmä-sika tai lammas. Myös kanat ja ankat ovat kasvatteja, mutta harvoin erityisesti nimettyjä, jolloin niiden "henkilöllisyys" hämärtyy.

Viherotuksien kannattaa muistaa, että kaikilla kasveilla on omat nimensä ja heimonsa. Onko siis oikeutettua vihata tiettyä lajia (lupiini, kurttulehtiruusu) tai ihannoida joain toista (kannabis)? Ainoa neutraali lienee järvien ja merien leväpuuro, joka useinkin myrkyllistä, mutta ketsupilla lienee parannettavissa?

Ikuisesti muistan erään radiosähköttäjän vetiset kuoppasilmat ja -posket kun hän nautti kasvattamiaan ituja muiden vetäessä pihviä naamaansa. Ei ihan terveysmannekiinilta näyttänyt, mutta kyseessä lienee ollut silloin vallalla ollut "Twiggy-muoti". Ah sinä jumalainen tartar-pihvi runsainen kasvislisukkeineen raakoine kananmunan keltuaisineen ja punaviineineen! Älä milloinkaan jää pois mielestä nykyhullutusten kiimassa!
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6108
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Mustajoen lihavuustorjuntaa vieraskynässä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Heinä 2019 7:24

Lihavuutta aiheuttavien tuotteiden verottaminen liki kliimaksia. Poliitikkoja hätistellään päätöksiin.

HS: Päivän lehti 15.7.2019 Elina Pikkarainen HS

Asiantuntijat haluavat haitta­veron epäterveelliselle ruoalle:
”Pitäisi tehdä niin, että laaja­mittaisesti kaikki päätökset suosivat terveyttä”

Sokeripitoisten juomien verotus sai suomalaisetkin kuluttajat vaihtamaan juomansa sokerittomiin. Pelkkä hinta ei kuitenkaan ratkaise lihavuusongelmaa, sanovat professorit. Pelkkä hinnan sääntely ei professorien mukaan riitä. Esimerkiksi sillä, miten tuotteet saa kaupassa sijoitella, voi professori Kirsi Pietiläisen mukaan olla väliä.

SUOMALAISTEN lihomiseen pitää puuttua lainsäädännön keinoin, esitti lihavuuden hoitoon perehtynyt lääkäri Pertti Mustajoki HS:n lauantaina julkaisemassa Vieraskynä-kirjoituksessa. Poliittisen väliintulon tarvetta peräänkuuluttavat myös HS:n haastattelemat lihavuuden ehkäisyn asiantuntijat.

Lihavuuden ehkäisy on pikemminkin poliitikkojen kuin lääkäreiden työtä, toteaa Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikön professori ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) lihavuuskeskuksen ylilääkäri Kirsi Pietiläinen.
Hänen mukaansa terveydenhuollon keinoin hoidetaan lähinnä jo syntynyttä lihavuutta ja sen aiheuttamia ongelmia.

”Tässä on nyt liian pitkään minun mielestäni poliittisten päättäjien taholta vetkuteltu tällaisissa isoissa asioissa. Sokeriverostakin on ollut erilaista vääntöä ihan EU-tasollakin asti”, Pietiläinen sanoo.
”Pitäisi löytää karkeimmat haitalliset asiat ja verottaa niitä ja suosia kasviksia, hedelmiä ja tuoreita, vitamiinipitoisia ruokia.”

JOPA 2,5 miljoonaa suomalaista aikuista oli vuonna 2017 ylipainoisia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimus. Ylipainoisia eli painoindeksiltään lukeman 25 ylittäviä on yli 30-vuotiaista miehistä yli 72 prosenttia ja naisista 64 prosenttia.
Vaikuttaisiko kasvisten hinnan laskeminen ja epäterveellisten nostaminen poliittisin keinoin todella näin laajaan ilmiöön? Kyllä ja ei, vastaa tutkimusnäyttö.
Haittaveroa epäterveelliselle eli paljon esimerkiksi rasvaa, sokeria tai suolaa sisältävälle ruoalle kannattaa myös professori ja sisätautilääkäri Aila Rissanen. Hänen mukaansa esimerkiksi aikoinaan jopa maailman lihavimmaksi kansaksi kutsutussa Meksikossa verotus todella laski herkkujen myyntiä, vaikka verotusta koskevan tutkimuksen tuloksissa onkin myös vaihtelua.

SOKEROITUJEN juomien verotuksen vaikutuksesta on saatu näyttöä aivan vastikään, kertoo THL:n professori ja kansallisen lihavuusohjelman puheenjohtajana toiminut Tiina Laatikainen. Myös Laatikainen kannattaa epäterveellisiä ruokia koskevan veron harkitsemista.
”Niissä maissa, joissa on käytetty esimerkiksi verotuksellisia keinoja vaikka sokerin saannin vähentämiseen, sillä on pystytty vaikuttamaan muun muassa sokeroitujen juomien kulutukseen”, Laatikainen sanoo.

Tieteellisessä Obesity Reviews -lehdessä kesäkuun lopulla julkaistussa artikkelissa useasta maasta, myös Suomesta, kootuissa tutkimustuloksissa havaittiin, että sokeripitoisten juomien verottaminen johti myynnin ja kulutuksen vähenemiseen. Suomessa makeisveron yhteydessä havaittiin, että kun hinnat nousivat kymmenen prosenttia, kulutus aleni selvästi kuluttajien siirtyessä ostamaan halvempia sokerittomia juomia, HS kertoi maaliskuussa. Vähävaraisimpien tulot eivät välttämättä riitä ravitsemuksellisesti hyvään ruokaan.

TOISAALTA vuonna 2017 käytöstä poistettu makeisvero ei muuten vaikuttanut kysyntään. Toisaalta ainakin irtomakeisten menekki lisääntyi jo ennen kuin vero poistui käytöstä. Hinta ei siis yksistään riitä, muistuttavat myös asiantuntijat. Laatikaisen mukaan terveellinen ruoka ei tälläkään hetkellä välttämättä maksa sen enempää kuin epäterveellinenkään. Hintojen eroa on hänen mukaansa tutkittu myös tieteellisesti.

Esimerkiksi hän nostaa sen, ettei rasvaisen lihan korvaaminen vähärasvaisemmalla kanalla tule kuluttajalle sen kalliimmaksi. Myös peruselintarvikkeiden ja kasvisten sekä satokausituotteiden käyttö alentavat hintalappua.
Aiheesta on tosin käyty keskustelua jo pitkään: esimerkiksi vuonna 2017 HS kirjoitti tutkimuksesta, jonka mukaan pienituloisimmat käyttävät ruokaan vain hieman yli puolet siitä mitä suurituloisimmat, joten vähävaraisimpien tulot eivät välttämättä riitä ravitsemuksellisesti hyvään ruokaan

MYÖS Husin Pietiläinen muistuttaa, että myös esimerkiksi makutottumuksilla on väliä. Hinta ei välttämättä ole tärkein päätöksiä ohjaava tekijä. Hän kuitenkin uskoo, että hinnan laskeminen vaikuttaisi ainakin jonkin verran kasvisten myyntiin.
”Pitäisi ihan valtiovallan taholta miettiä, mikä olisi sopiva hinta niille, että kulutus kasvaisi”, Pietiläinen sanoo.
Verotuksen ohella hintapoliittisia konsteja on muitakin. THL:n Laatikainen nostaa esimerkiksi satokauteen liittyvän kampanjoinnin, jossa tietyt kasvikset sekä kyseessä olevan satokauden tuotteet ovat hinnaltaan huokeampia. Ylimääräisellä painolla on runsaasti vaikutuksia terveyteen.

YLIPAINOA näyttää karttuvan suomalaisille ikävuosien myötä. Suomalaislapsista ylipainoa on THL:n tilastojen mukaan lähes joka neljännellä, parikymppisistä nuorista taas miehistä jo lähes puolella ja naisista kolmanneksella, kertoi THL:n vuonna 2017 toteutettu FinTerveys-tutkimus.
Ylimääräisellä painolla on runsaasti vaikutuksia terveyteen. THL:n tutkimuksen mukaan esimerkiksi riski sairastua kakkostyypin diabetekseen oli ylipainoisilla lähes kolminkertainen verrattuna normaalipainoisiin.

Myös riski sairastua sepelvaltimotautiin ja astmaan oli normaalipainoisilla huomattavasti alhaisempi kuin ylipainoisilla.
Lihavuuden taustalla on monenlaisia tekijöitä, sillä pohjimmiltaan kyse on siitä, että energiansaanti syystä tai toisesta ylittää kulutuksen. Yksittäisestä sokeriveron kaltaisesta tekijästä ei vielä löydy helppoa ratkaisua ongelmaan, muistuttavat tutkijat.
Laatikaisen mukaan hintasääntelyn tueksi tarvittaisiin esimerkiksi valistusta ja liikuntaa.

Pietiläinen taas korostaa sitä, kuinka yhteiskunta ympärillä on rakennettu. Samaan tapaan kuin rakennusten suunnittelussa ihmisiä voidaan ”tuupata” valitsemaan mieluummin portaat kuin liukuportaat, kuluttajia voisi hänen mukaansa ”tönäistä” poliittisesti kohti parempia valintoja. Halvempaa hintaa voisi Pietiläisen mukaan pitää yhtenä tällaisena ohjaavana keinona. ”Pitäisi tehdä niin, että laajamittaisesti kaikki päätökset suosivat terveyttä.”

LIHAVUUDEN kitkemisen ratkaisu onkin asiantuntijoiden mukaan monen tekijän summa. Pietiläisen mukaan tulisi toimia kuten esimerkiksi Seinäjoella ja tarttua ongelmaan kokonaisvaltaisesti koko yhteisön voimin. HS kirjoitti vuonna 2016 siitä, kuinka lasten ylipaino on saatu Seinäjoella talttumaan esimerkiksi liikuntapaikkojen lisäämiseen ja kouluruokaan liittyvillä toimilla. Käännettä oli saavuttu ihmettelemään jopa Etelä-Koreasta saakka.

”Pitäisi tehdä niin, että laajamittaisesti kaikki päätökset suosivat terveyttä ja kaikissa otettaisiin terveysnäkökulma huomioon. Kun niitä tulee riittävän paljon, uskon, että vaikutus alkaa sitten näkyä”, Pietiläinen sanoo.

Kommentti: Vihervasemmiston tunkeutuminen hallitukseen aloitti vakavan ilmastovouhotuksen. Siinä lapsi lensi pesuveden mukana kauas pihalle elikkä lihavuuden oikeat syyt olivat bagatelli sähköpyörien ja puiden halaamisen rinnalla.

Lihavuuden suurin syy kuitenkin löytyy ei suinkaan verotuksessa vaan umpihullusta VRN:stä ja totuuden unohtaneista "professoreista". Mistä löytyvät ne tutkimukset, jotka yksiselitteisesti kertovat RASVAN olevan lihavuuden syy? Hiilihydraattien ja fruktoosin (hedelmien sokerin) on todettu monin tavoin haittaavan aineenvaihdunnan toimia. Ihmisten tulee toki ymmärtää esim. viljan sisältämän hiilihydraatin (sokerin) vaikutus itseensä. Tulostamisesta on tehty terveyden ylin mittari. Ja leipää tuleekin syödä yli ihmisen kestokyvyn, min. 10 palaa päivässä.

Vain diabeetikot tuntuvan tajuavan sokerin (eli hiilihydraatin) verensokeria nostattavan vaikutuksen. Silti potilasjärjestö Diabetesliitto patistaa diabeetikkoja käyttämään sokeria järjettömiä määriä ja sitten saamaan lääkkeellä sokeriarvonsa "normaaliksi". Enempää ei voisi pieleen mennä. Siksipä Diabetesliitto onkin tanakka lääketeiollisuuden etäpesäke, jota ei ainakaan kirurgisin toimenpitein voi poistaa.

"Asiantuntijoilla" tuntuu olevan vankkumaton käsitys "oikeasta ruokavaliosta": pähkinöitä, hedelmiä, salaatteja, leipää runsaasti, rypsiöljyä, ja jälkkäriksi runsaasti päätöntä juoksentelua. Nyt käydään voimakkaasti poliitikkojen kimppuun toivoen omien edunantajien huomaavan, että he edunsaajina ovat todella syyttömiä. Suo siellä, vetelä täällä.
Onneksi logistiikkapuoli ja varastointiasiantuntijat hallitsevat VRN:n päätöksenteossa ja heitä ohjaakin eläinlääkärio, joka kiinnostunut sikojen lihotusproblematiikasta. Pian otetaan esille teuraskarjan insuliinipiikittäminen kuten sota-aikana tehtiin sioille: nopeasti rintamalle raskaassa "työssä" olevien ruokkimiseksi.

Hallitus tehnee populismiin pohjautuvat päätöksensä samassa yhteydessä kun alkoholiveroakin rukataan; "terveys" keihäänkärkenä, ei suinkaan valtion pohjattoman kassan tukeminen. Ongelma on hyväpalkkaisten ideologiassa. Kuinka köyhä voi ostaa 36€/kg maksavaa kuhafilettä, kun samalla rahalla saa 7 kg kassleria perheelleen? Köyhien tulisi saada oma puolustajansa hallitukseen, sillä puunhalaajat eivät ymmärrä köyhyyttä sen oikeassa merkityksessä.
Kalakukko

San Martino
Viestit: 5514
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Mustajoen lihavuustorjuntaa vieraskynässä

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Heinä 2019 16:38

Kalakukko kirjoitti:
Kommentti: Vihervasemmiston tunkeutuminen hallitukseen aloitti vakavan ilmastovouhotuksen.

Ilmastovouhottajat varmaan kiroavat seuraavan tutkimuksen Turusta alimpaan pätsiin?

OM kirjoitti:
Tuore suomalainen tutkimus: ei todisteita ihmisen aiheuttamalle ilmaston-muutokselle

Vaikkakin tutkimuksen metodeista ja tuloksista voidaan väitellä, tämä on jälleen yksi osoitus siitä, ettei ole olemassa mitään "laajaa yksimielisyyttä" ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, kuten jatkuvasti tiedotusvälineissä väitetään.

https://www.oikeamedia.com/o1-114409

Fake News...

Kalakukko
Viestit: 6108
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Mustajoen/Uusituvan lihavuustorjuntaa vieraskynässä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 18 Heinä 2019 8:42

HS: Päivän lehti 18.7.2019 | Lukijan mielipide

On aika siirtää painopiste lihavuuden hoidosta sen ehkäisyyn
Terveydenhuollon rahoituksen tulisi kannustaa terveyden edistämiseen, ja alueita tulisi palkita onnistumisista.

HELSINGIN SANOMISSA on viime päivinä käsitelty lihavuuden merkitystä sairauksien riskitekijänä ja mahdollisuutta hoitaa lihavuutta. Ongelma on laaja, ja pääkaupunkiseudulla lihavuuden hoitoa vaivaa myös resurssipula. Ylipaino ja lihavuus tuovat mukanaan monia terveysongelmia. Niitä ovat suurentunut riski sairastua sydän- ja verisuonitauteihin, tyypin 2 diabetes, uniapnea, nivelrikko ja tietyt syöpäsairaudet. Lihavuus ennakoi myös ennen aikaista eläköitymistä.

Väestön lihominen ja sen tuomat ongelmat havaittiin jo yli neljännesvuosisata sitten. Asian hoitamiseksi on käynnistetty julkisen rahoituksen tuella useita hankkeita, joissa on haettu keinoja lihomisen ja siihen liittyvien sairauksien ehkäisemiseksi perusterveydenhuollossa.
Näistä hankkeista ehkä suurin on ollut viidessä sairaanhoitopiirissä vuosina 2002–2008 toteutettu diabeteksen ehkäisyn ja hoidon kehittämisohjelma (Dehko), jota rahoitti sosiaali- ja terveysministeriö ja viisi sairaanhoitopiiriä. Muitakin hankkeita on ollut ja on meneillään.

Myös moderneja etähoitoja on kokeiltu esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Stop-Dia-hankkeessa kolmessa sairaanhoitopiirissä. Ongelma ei ole tiedon puutteessa vaan siinä, ettei terveydenhuoltojärjestelmämme ole ottanut ongelmaa hoitaakseen.
Hyvätkään kokemukset eivät ole saaneet aikaan pysyviä muutoksia työterveys- tai perusterveydenhuollossamme. Työterveyden ensisijainen tehtävä on työperäisten sairauksien ehkäisy ja työntekijöiden terveyden edistäminen. Tässä ei ole onnistuttu, kun työikäinen väestö lihoo edelleen. Esimerkiksi Dehko-hankkeeseen oli 2000-luvun alkuvuosina vaikea rekrytoida yksityistä työterveyshuoltoa mukaan.

Esitin 2000-luvun alkuvuosina sairaanhoitopiirien ylimmälle johdolle 0,5 prosentin rahoitusta ennalta ehkäiseviin toimenpiteisiin. Ainoastaan muutamat sairaanhoitopiirit ovat olleet kiinnostuneita osallistumaan sairauksien ehkäisyyn liittyviin ohjelmiin.
Tulevaisuudessa terveydenhuollon rahoituksen tulisi kannustaa terveyden edistämiseen ja alueita tulisi palkita onnistumisista. Lapset ja nuoret ovat työikäisten ohella ensisijainen kohderyhmä lihavuuden ehkäisyssä.

Matti Uusitupa, lääketieteen tohtori, professori emeritus, Helsinki

Kommentti: Prof. Uusitupa toistaa ja ihmettelee suomalaisten kruununjalokivien toimimattomuutta. Joku DEHKÖ oli floppi kehutun maailmanvalloituksen asemasta. Kun Suomessa tehdään joku haastattelututkimus, niin aina lopputulemana on, että tulostaminen saa hymyn huuleen, järjetön juoksentelu on vuodepotilaallekin elinehto, ruisleipä ja rypsiöljy teknotransseineen elämää ylläpitävä voima.

Prof. Uusitupa aikoinaan tyrmäsi jyrkästi VHH:n epäeettisenä. Epilepsiapotilaiden hoitokin VHH:lla on hänestä puoskarointia, jos se tehdään viimeisenä temppuna lääkkeiden toimimattomuuden paljastuessa puoskaroinniksi. Joutaa kuolla, jos ei jaksa juoksennella ja istua riittävästi pytyllä.
"Kaikki on tutkittu ja mitään uusia tutkimuksia ei tarvita. Osaamme jo kaiken tarvittavan!" Enempää harhassa ei ukkoraasu olisi voinut olla.

On kaiketi turha toivoa, että lääketeollisuuden etäpesäke Diabetesliitto muuttaisi suopeuttaan hiilihydraatteihin. Sen oma elinehto on saada maksimaalinen tulos lääkeyhtiöiden kautta ja säilyttää suojatyöpaikat. Miten lie käynee Aitolahden diabeteskeskuksen myynnin? Ettei vain ruplamiljardöörit pistä näppejään loistavan paikan haalimisesta omaksi datsakseen?

Milloin Herra armahtaa Suomen kansaa ja vapauttaa meidät "viisaiden " ikeestä. Entinen vaikuttaminen ja julkisuus on kivaa vielä eläkkeelläkin. Jauhetaan samaa sontaa ja ihmetellään sen toimimattomuutta muualla kuin sikojen ruokinnassa. Saman virheen toistaminen ei tuo edistystä muille kuin lääketeollisuudelle ja ruokintateollisuudelle. Kuvaavaa on, että VRN:n pomona on eläinlääkäri eikä ihmisruokintaan erikoistunut LÄÄKÄRI, joka ymmärtäisi sokerin olevan tappavan haitallinen diabeetikoille.
Änkyrät, lukekaa I-tyypin diabeetikko tri Richard K. Bernsteinin kirja ja tutustukaa jo 20 vuotta remissiossa olleen tri Timo Kuuselan kirjoituksiin VHH-terveysravinto-palstoilla ja osin myös karppaus-infon sivuilla. Kokemuksellekin tulee asettaa joku painoarvo virallisen "viisauden" sijaan.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6108
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Mustajoen lihavuustorjuntaa vieraskynässä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 26 Heinä 2019 7:00

HS: Päivän lehti Kotimaa 26.7. Päivi Repo HS
Ote tekstistä : "Lihottava ympäristö näkyy tilastoissa":

LIHOMISEN syy ei siten ole perimässä vaan ympäristössä, tutkijat päättelivät. Elinympäristömme on muuttunut.

Syömme isompia annoksia kuin taannoin ja istumme enemmän. Juomme myös enemmän alkoholia, jossa on paljon energiaa. Samalla ruumiillinen työ on vähentynyt, mutta fyysinen aktiivisuus ei ole lisääntynyt. Lisääntynyt alkoholinkäyttö on osaltaan vaikuttanut lihavuuden yleistymiseen. Myös sokerisia ja kaloripitoisia herkkuja on tarjolla moninkertaisesti verrattuna 1970-lukuun, ja niitä nautitaan enemmän. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimus totesi muutama vuosi sitten, että makeisten ja sokerilimsojen kulutus kasvoi 2010-luvulla.

Sokeristen juomien kulutukseen voi kuitenkin vaikuttaa, päätteli lääketieteen Cochrane-keskus kesäkuussa. Keskuksen työryhmä kävi läpi 58 tutkimusta, joihin oli osallistunut yli miljoona ihmistä, ja arvioi tutkimusnäytön vahvuutta.

Arvio osoitti, että sokeristen juomien kulutusta voidaan vähentää muun muassa hintoja nostamalla sekä kieltämällä juomien myynti kouluissa. Myös sokerimäärästä kertova selkeä merkintä juomapullojen etiketeissä voisi vaikuttaa kulutukseen.

Kommentti: Ihmettelen suuresti Hesarin innokkuutta käsitellä lihavuutta ja yleensäkin siitä johtuvia sairauksia. Varsinaiseen sylttytehtaaseen ja sen vaikutuksiin se ei ole vielä uskaltanut puuttua, sillä elinkeinon kellokkaat ovat vaikuttavassa asemassa ja niitä varpaita ei hevin tallota.

Aiemmin oli selkeä jako, kun syyllisiä etsittiin: Eräs P.P. tuli taikinanaamoineen TV:n primeaikaan esittämään , että kansa on täynnänsä vätyksiä, liikkumattomia jonninjoutavuuksia, jotka eivät noudata "viisauden ytimen nerokkaita suosituksia".
Kansa oli siis syyllinen. Nyt "muutoksen tuulet" puhaltavat toiselta suunnalta osoittamatta kuitenkaan todellista syyllistä: ruokintasuunnitelmia ja idioottimaista tuputusta. Runsasta hedelmänsyöntiä verrataan veganismiin, fruktoosista huolimatta.

Vuosikymmeniä sitten oli muotia tarjota LIIKUNTARESEPTIÄ, ikäänkuin idioottiliikunta parantaisi kaiken tuhon, jonka aiheuttajasta ei liene epäilystä: ruokavalio. Lääkärit heittävät pyyhkeen kehään liian helposti viittaamalla kouluksensa vajavaisuuteen ruokintaproblematiikan alalla. Edes diabetologiaan erikoistuneet endokrinologit eivät näe ristiriitaa suuren hiilihydraattikuorman ja kohonneen verensokeritason välillä. Potilasyhdistys Diabetesliitto sallii johtavan ruokintatalibaanin esittää Woo-Doo-maisia kommenttejaan tv:ssä kertoen syyn olevan liian vähäisessä lääkinnässä.
"Jos ruoka olisi lääke, niin sitähän myytäisiin apteekeissa..."

Erittäin korkeasti koulutetut lääkärit arvioivat tämän tästä lihavuuden johtuvan geeneistä. Suomalaisten on kehuttu olevan aivan poikkeuksellisia ja erikoisia muiden kansakuntien joukossa. Astmaatikkojen kinnostus urheiluun on huomattavaa. Veritankkauksia suositaan. Heikkoa menestystä perustellaan liian vähäisillä täkyrahoilla. Johtoporras on köyhyysloukussa, sillä edes 5-tähden hotellit ja I-luokan lennot eivät riitä vertailuun rikkaimpien doping-pomojen kanssa.

Kummallisinta on esim. nyt meneillään olevan Ranskan ympäriajon johtoporukan ruokavalio: VHH tai ketogeeninen ruokavalio. Triatholistit ovat VHH:lla, joka tappaa nopeasti, kivuliaasti ja suurella liekillä. Uskomusten, luulottelujen, arvelujen ja tietämättömyyden voittokulku senkun jatkuu.

Ainoa asia, mitä virallinen vouhotus on auttanut: piraatiurheiluvaatteiden myynti. Ollaan niin perhanan trendikästä läskit peittävissä verkkareissa.
Kukaan ei ole huomiovinaan ruokavaliota: jäätelöä, olutta, pikaruokaa, chipsejä, naksuja, raksuja. Perusteita riittää: Kiire, "raskas" työ, liikenneruuhkat ja autoilu, ruoan valmistuksen osaamattomuus, laiskuus jne. Nälkäisten jälkeläisten huudon tukkiminen sokerilla tai itsensä palkitseminen kaupassakaäynnistä on tätä päivää. Lohtuolut tai viinilasillinen ? Onko jotain pielessä?

Huolimatta tai ehkä siitä johtuen median palstat pullistelevat ruokareseptejä, joiden en ainakaan minä voi katsoa olevan lähelläkään VHH:ta. Sana VHH onkin muodostunut kirosanaksi, kaikenlaisen hömpötyksen vastakohdaksi. Ainakaan paljon kehuttu ja ylistetty PK-projekti ei ole saanut muutosta suomalaiseen ruokintakulttuuriin. Olisiko liian suorasuuntainen valloitusyritys kepulimaiseen hegemoniaan. Tilastojen väärinlukutaito rehottaa ja yksinäinen soturi D.I. Leino Utriainen on kuin Don Quiote tuulimyllyjen edessä Rosinante-hevosellaan.

Löytäkää vihdoin virhe ruokavaliosta: hiilihydraatit eivät ole lainkaan tarpeellisia ihmisen elämisen kannalta. Maksan arvoituksen soisi valkenevan glukoosituotannon peruasiassa myös "viisaille" jotka eivät ole lääkäreitä. Elinkeinon lobbarina toimiminen ei ole tiedon lähde vaan vääristellyn tiedon aisankannattaja.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6108
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Mustajoen lihavuustorjuntaa vieraskynässä

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 30 Heinä 2019 7:00

HS: Päivän lehti 30.7.2019 | Lukijan mielipide

Geenit vaikuttavat alttiuteen lihoa. Lihavuusongelmassa keskeisessä osassa on ympäristön lisäksi myös biologia.

PERTTI MUSTAJOKI laukaisi erinomaisella Vieraskynä-kirjoituksellaan (HS 13.7.) kilpailevien kirjoitusten ketjun ratkaisemaan alati kasvavaa lihavuusongelmaa. Kuten keskustelustakin on käynyt ilmi, yksittäistä syytä tai yksittäistä ratkaisua epidemialle emme tule löytämään.
Keskustelussa on mielestäni tärkeää ymmärtää, ettei lihavuus ole yksilön ongelma. Se on systeemiongelma, jossa keskeisessä osassa on ympäristön lisäksi myös biologia.

Tiedemaailma tuottaa yhtenään lisää tietoa siitä, mitkä tekijät vaikuttavat ruokahaluumme, aineenvaihduntaamme, rasvasolujen muodostumiseen ja niin edelleen. Koko ajan opimme myös lisää geeneistä, jotka näitä toimintoja ohjailevat.
Tätä nykyä on tunnistettu jo satoja geenejä, jotka selkeästi vaikuttavat alttiuteen lihoa. Toiset siis voivat joutua muita enemmän ponnistelemaan pysyäkseen normaalipainoisina tai pudottaakseen painoaan. Esimerkiksi väestössä poikkeuksellisen yleisen FTO-geenin kahden haitallisen kopion kantajat painavat noin kolme kilogrammaa enemmän kuin ne, joilla haitallisia muotoja ei ole.

Geenien lihottavista mekanismeista suurin osa on vielä tuntemattomia, mutta osalla näistä lihavuusgeeneistä tiedetään olevan yhteys kylläisyyden säätelyyn. FTO-geenin osalta osoitettiin äskettäin, että normaali­painoisista lapsista haitallisen muodon kantajat söivät enemmän kuin sellaiset lapset, joilla haitallista muotoa ei perimässään ollut. Kun lihavuusongelmaan haetaan ratkaisuja, biologian ymmärtäminen ja sanoittaminen on etenkin meidän tutkijoiden ja terveydenhuollon ammattilaisten velvollisuus.

Tiina Jääskeläinen, ravitsemusgenetiikan dosentti , Helsingin yliopisto

Kommentti: Kun ei voida keskustella vinoutuneesta ruokavaliosta, niin paetaan geenien taakse, joista vain harvalla on hajua. Näin eliminoidaan ns. kuluttajan ja normaalisyöjän näkemys ja siirrytään "mystisen tieteen" puolelle kuten ennenvanhaan ennen mikroskoopin keksimistä tai käsien pesun tuomaa hygieenisyyttä. Lihominen ei suinkaan ole salatiedettä vaan jatkuvan hiilihydraattituputuksen seurausta. Eläminen ilman hiilihydraatteja tai ainakin niiden minimoimista on mahdollista. Maksan merkitys glukoosin valmistajana kaikista makroravinteista tulee ymmärtää.
Kitukuurit ovat todellista puoskarointia! Armahtakaa ihmistä saamaan kylläisyyden tunne ilman riutumista. Ruokintaopin kajahtaneet muodot on saatava kuriin ennenkuin tapahtuu väistämätöntä.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 12 vierailijaa

cron