Terveysperusteinen verotus

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5990
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Terveysperusteinen verotus

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 26 Syys 2020 8:34

HS: Mielipide|Lukijan mielipide 26.9. 2020

Terveysperusteinen vero ehkäisisi ylipainoa ja kansansairauksia
Verotus on yksi väline vaikuttaa siihen, että ruokaympäristömme tukisi nykyistä terveellisempiä valintoja.
YLIPAINO ja lihavuus sekä niihin liittyvät kansansairaudet ovat merkittävä ongelma Suomessakin. Asiaa kuvattiin osuvasti HS:n jutussa (22.9.), jossa haastateltiin lääkäri Pertti Mustajokea.

KIRJOITUKSESSA keskityttiin ennen kaikkea sokerin vaaroihin. Sokeri ei kuitenkaan ole ainoa – eikä edes suurin – pulma ruokavaliossamme. Sokerin lisäksi on huomioitava myös suola ja rasvan laatu.
Sekä lasten että aikuisten ruokavaliossa suolaa on selvästi yli suositeltavan saannin. Yhdeksän kymmenestä aikuisesta saa ruokavaliostaan liikaa suolaa, millä on lukuisia haittavaikutuksia terveydelle.

Myös rasvan laatu on suomalaisen ruokavalion haaste. Liiallinen tyydyttyneen, kovan rasvan saanti on haitallista muun muassa sydämen, aivojen ja verisuonten terveydelle. Ravitsemussuositusten mukaan kovan rasvan saannin tulisi olla alle kymmenen prosenttia päivän energiasta. Tähän pääsee vain viisi prosenttia aikuisista.
Koska lihavuuden yleistyminen on seurausta yhteiskunnallisista muutoksista, sen torjumiseksi tarvitaan yhteiskunnallisia ratkaisuja. Verotus on yksi väline vaikuttaa siihen, että ruokaympäristömme tukisi nykyistä terveellisempiä valintoja.
Pelkän sokeriveron sijaan on lähdettävä rakentamaan verotusta, joka ottaa kriittisinä ravintoaineina huomioon myös elintarvikkeiden suolan määrän ja rasvan laadun. Optimaalinen vero rakentuisi tuoteryhmille määritellyille pitoisuuksien raja-arvoille. Verorasitus kasvaisi tuotteen sokeri-, rasva- tai suolapitoisuuden lisääntyessä.

VEROMALLIN suunnittelussa voidaan hyödyntää Suomessa vuodesta 2000 lähtien käytössä ollutta Suomen sydänliiton ja Suomen diabetesliiton ylläpitämää elintarvikkeiden merkitsemisjärjestelmää, Sydänmerkkiä. Se sisältää tuoteryhmittäin rasvan määrän ja laadun sekä suolan, osin myös sokerin suhteen kriteerit terveelliselle ruokavaliolle. Kriteerejä hyödyntämällä voidaan rakentaa järjestelmä, joka asettaa rajat verotettaville tuotteille.

SYDÄNMERKIN kriteerit täyttävistä tuotteista veroa ei kannettaisi. Se vähentäisi verotuksesta aiheutuvaa hallinnollista taakkaa. Veron ulkopuolelle rajattaisiin tuotteet, joiden verottaminen ei olisi linjassa terveellisen ravitsemuksen edistämisen kanssa. Tällaisia olisivat esimerkiksi hedelmät, marjat ja kasvikset.
Laaja ja riittävän kireä terveysperusteinen valmisteverotus tuottaisi mittavia terveyshyötyjä. Kulutuskäyttäytymistä muuttamalla verotus ehkäisisi ylipainoa ja kansansairauksia. Veron tavoitteena olisi myös ohjata tuotekehitystä kohti nykyistä terveellisempiä tuotteita.

PÄÄMINISTERi Sanna Marinin (sd) hallitusohjelmassa luvataan selvittää mahdollisuus ottaa käyttöön kansanterveyttä edistävä vero. Asiassa on edettävä vielä tänä syksynä ja tehtävä päätös selvitystyöryhmän perustamisesta.

Nyt tarvitaan poliittista tahtoa suunnitella ja ottaa käyttöön toimiva terveysperusteinen vero.

Marjaana Lahti-Koski, terveysjohtaja, Suomen sydänliitto
Niina Hämäläinen, laillistettu ravitsemusterapeutti, Suomen diabetesliitto
Jussi Ahokas, pääekonomisti, Soste, Suomen sosiaali ja terveys ry

Aiheeseen liittyvää
Painonhallinta |Suomessa on jo niin paljon ylipainoisia, että normaalipainoiset ovat vähemmistössä – Nämä maailmalla kokeillut järeät toimeet tulisi ottaa heti käyttöön, sanoo lihavuuslääkäri 23.9. 7:38

Kommentti: Melkoinen vimma kehittää veroja kun sen sijaan voitaisiin antaa kenkää VRN:lle ja kansansairauskonttorille. Verotuksen intoilijat eivät näköjään näe metsää puilta eli ruokintasuositusten rajua vinoutumista hiilihydraatteja painottavaan suuntaan.
Lisäksi meillä on runsas joukko ns."asiantuntijoita", jotka korostavat rusaiden hiilihydraattien merkitystä tulostuksen runsauden muodossa. 10 ateriaa/pv ja moniaita istuntoja ovat kuulemma terveyden perusta. Ihmeellinen käsitys siitä, etteikö sontimisesta voisi tulla intohimo ja työnanatajan painajainen. Onko vaippatekniikka tulossa myös keskytymätöntä vuorotyötä tekeville?

VHH ja Ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa olevan kuin itsensä sielunvihollisen ajatuspajasta lähtenyt raivostuttava ohje. Kannattaisi varmaan näiden "asiantuntijoiden" avata silmänsä ja perehtyä esim. Virta Helthin merkittäviin tuloksiin vaikkapa vaan diabeteksen saamiseksi remissioon. Lukuisat muutkin lihavuudesta johtuvat oheisvaivat tulevat Virta Healthin ohjeilla korjatuksi. Ja huomatkaa, että Virta Helth on AMERIIKASSA, jonka maan ohjeistuksia matkimalla on muutkin ohjeet sieltä haettu. Ancel Keys on nostettu lähes Jumalan rinnalle, astetta ylemmäksi.
Eikä varmaan haittaisi lukaista tri Richard Bernsteinin opusta, joka tosin kirjoitettu "amerikan kielellä". Ehkä googlen kääntäjätoiminto autaa sen muovaamiseksi suomeksi?

Sokeriveroa toki kannatan, mutta johtavat henkilöt ovat liian herkkiä sokeriagenttien voivotuksille ja aivojen pysähtymisistä varoittelijoille. Elinkeinon (lääke- ja ruokintafirmojen) jatkuva urputus muuttaa mustankin valkoiseksi.
Uusikaa ensin ruokintasuositukset järjellisiksi ja sitten keskustelkaa veroista. Ruokintasuositusten ensimmäinen ohje tulisi kuulua: Ei koske ravinnosta sairastuneita!
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5990
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Terveysperusteinen verotus

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 27 Syys 2020 12:50

HS: Mielipide|Lukijan mielipide 27.9. klo 02:00

Liikalihavuutta ei poisteta verotuksella

Verojärjestelmää on alkoholin ja tupakan ankaraa verotusta laajemmin mahdoton muovata kansanterveyttä edistäväksi välineeksi.

TERVEYSALAN ammattilaiset ovat ryhtyneet joukolla vaatimaan uutta terveysperusteista veroa, koska ylipaino ja lihavuus sekä niihin liittyvät kansansairaudet ovat merkittävä ongelma (esimerkiksi HS Mielipide 26.9.). Ehdotuksena on, että verorasitus kasvaisi tuotteen sokeri-, suola- tai rasvapitoisuuden lisääntyessä ja että asiaa valmistelemaan perustettaisiin pikaisesti selvitystyöryhmä.

Verotuksella voi olla terveyspoliittisia tavoitteita, mikä näkyy ennen muuta alkoholin ja tupakan ankarana verotuksena. Laajemmin verojärjestelmää on mahdoton muovata kansanterveyttä edistäväksi välineeksi. Sokeri-, suola- ja rasvaverot eivät ole mahdollisia. Koska idea näistä veroista kuulostaa äkkiseltään fiksulta, asiasta on tehty runsaasti selvityksiä eri maissa. Kuitenkaan OECD-maissa ei ole tätä nykyä käytössä erillisiä sokeri-, suola- tai rasvaveroja. Tanskassa oli vuosisadan alussa jonkinlainen rasvavero, mutta siitä luovuttiin.
Suomessakin selvityksiä on tehty. Esimerkiksi valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama verotyöryhmä selvitti vuonna 2010 terveysverojen käyttöönottoa. Veropoliittista tutkimustietoa on siis olemassa ja se kertoo, että ehdotetun kaltaiseen terveysperusteiseen veroon liittyy aivan liian paljon käytännön ongelmia.

Avantgardistisia uusia veroja esitettäessä olisi syytä katsoa ensin, onko uusi vero EU-oikeudellisesti mahdollinen. Useimmiten ei ole. Esimerkiksi makeisvero, joka sisälsi terveyspoliittisen elementin, jouduttiin poistamaan vuoden 2017 alusta, koska EU:n komissio ilmoitti veron olevan valtiontukisääntöjen vastainen ja vääristävän kilpailua samankaltaisten tuotteiden välillä. Aivan selvää on, että epäterveellisestä syömisestä johtuvaa lihavuutta ei voida verottaa. Painoindeksiin perustuvaa verotusta on esitetty lähinnä hupailumielessä eikä sellaisen veron torjumiseen tarvita verojärjestelmän toiminnan erityisosaamista.

Maailmassa on paljon ikäviä asioita, joiden torjumiseen verotus ei pysty. Runsas sokerin, suolan ja rasvan syöminen kuuluu näihin ilmiöihin. Kun uusi terveysperusteinen vero ei ole mahdollinen, mitään selvitystyöryhmää ei tarvita.

Heikki Niskakangas, vero-oikeuden professori emeritus

Aiheeseen liittyvää: Lukijan mielipide|Terveysperusteinen vero ehkäisisi ylipainoa ja kansansairauksia 26.9. 2:00
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5990
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Terveysperusteinen verotus

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 30 Syys 2020 4:50

HS: Mielipide|Lukijan mielipide 30.9. klo 02:00

Terveysperusteiset verot ovat mahdollisia ja tuovat toivotun tuloksen

VERO-OIKEUDEN emeritusprofessori Heikki Niskakangas väitti (HS Mielipide 27.9.), ettei terveysperusteisia veroja voida käyttää, koska niihin liittyy liian paljon käytännön ongelmia.
Kuitenkin terveysveroja on jo toteutettu monessa maassa menestyksellisesti. Ne eivät ole Niskakankaan mainitsemia hahmottomia ”avantgardisia” sokeri-, suola- ja rasvaveroja, vaan verotus on kohdistunut tiettyihin epäterveellisiin tuotteisiin. Esimerkkejä ovat sokeripitoiset juomat, makeiset, suolaiset naposteltavat ja pikaruoat. Useissa maissa tehdyt selvitykset osoittavat, että tämän kaltaisilla veroilla on toivottu vaikutus: epäterveellisten elintarvikkeiden kulutus vähenee veron tasosta riippuen.

Niskakangas epäili, etteivät terveyttä edistävät verot ole EU-oikeudellisesti mahdollisia. Äskettäin Soste Suomen sosiaali ja terveys ry julkaisi terveysperusteisesta valmisteverosta perusteellisen selvityksen, jonka mukaan niihin ei EU:ssa ole juridisia esteitä. Ja onhan Unkarissa jo vuosien ajan toteutettu epäterveellisten ja lihottavien elintarvikkeiden verottamista.

Pertti Mustajoki, professori, lääkäri
Pekka Puska, professori, pääjohtaja emeritus (THL), Terve Paino ry:n puheenjohtajia


Aiheeseen liittyvää: Lukijan mielipide|Liikalihavuutta ei poisteta verotuksella 27.9. 2:00
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 23 vierailijaa