Karjatilat/turkistarhat/kalankasvattamot ja tautien leviäminen

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6035
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Karjatilat/turkistarhat/kalankasvattamot ja tautien leviäminen

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 20 Marras 2020 9:39

Maaseudun Tulevaisuus: Maatalous 20.11. klo 04:00 Juhani Reku

FAO varoittaa: Mikrobilääkkeille vastustuskykyiset infektiot aiheuttavat seuraavan pandemian

Ainekset koronaa seuraavalle pandemialle ovat jo kasassa, YK:n alainen järjestö varoittaa. Suomessa käytetään antibiootteja neljänneksi vähiten Euroopassa.
Lääkkeille vastustuskykyiset infektiot uhkaavat aiheuttaa seuraavan pandemian, varoittaa Maailman elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO. Mikrobilääkeresistenssi eli taudinaiheuttajien vastustuskyky niitä vastaan kehitetyille lääkkeille leviää nopeammin kuin tutkijat kykenevät kehittämään uusia mikrobilääkkeitä.
Resistentit infektiot voivat FAOn mukaan olla globaalisti jopa vaarallisempi uhka ihmiskunnalle kuin nyt riehuva koronapandemia eli covid-19-viruksen aiheuttama tauti.

Resistenssin aiheuttamasta globaalista uhasta varoitti kesäkuussa myös maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio. Hän vertasi koronapandemiaa ja lääkeresistenssiä toisiinsa kuvaamalla koronapandemiaa "voimalla vyöryneeksi tsunamiksi" ja lääkeresistenssiä "hiljaiseksi tsunamiksi". (MT 2.6.)
Yksi merkittävistä resistenssin aiheuttajista on mikrobilääkkeiden runsas käyttö kotieläintuotannossa. Käytön lisääntymisen taustalla ovat muun muassa tilakoon kasvu kotieläintuotannossa, FAOn tiedotteessa todetaan.

Erot maailman maiden välillä ovat antibioottien käytössä kuitenkin valtavia. Suomessa antibioottien käyttö on vähäistä ja jokainen lääkeannos on harkittu erikseen: lääkkeitä määrätään vain todettuun tarpeeseen, ja päätöksen tekee aina eläinlääkäri. Meillä tuotantoeläimille ei anneta antibiootteja "varmuuden vuoksi" tai kasvua edistämään, kuten monessa muussa maailman maassa, toteaa myös Husu-Kallio MT:n kesäkuisessa haastattelussa.
FAOn apulaispääjohtaja Maria Helena Semedo korostaa järjestön tiedotteessa, että kyse ei ole uhasta jossain tulevaisuudessa. Jo nykyisin vähintään 700 000 ihmistä kuolee joka vuosi sellaisiin tulehdustauteihin, joihin lääkitys ei enää tehoa.

"Ympäri maailmaa ihmisiä, eläimiä ja kasveja kuolee jo infektioihin, joita ei voida hoitaa edes vahvimmilla mikrobilääkkeillämme. Jos emme torju mikrobilääkeresistenssiä, seuraava kohtaamanamme pandemia voi olla bakteeri. Se voi olla paljon tappavampi, jos sen hoitoon tarvittavat lääkkeet eivät toimi."

Mikäli pahimmat uhkakuvat toteutuvat, monien nykyisin vielä hoidettavissa olevien hengitystieinfektioiden tai sukupuoli- ja virtsatietautien hoitaminen tai parantaminen vaikeutuu oleellisesti.
FAO on listannut eri toimijaryhmille omat suosituksensa siitä, millaisilla toimilla näiden tulisi omalta osaltaan ehkäistä mikrobilääkeresistenssin leviämistä.
Neuvot viljelijöille sekä elintarviketyöntekijöille ja kuluttajille jutun lopussa.

Lue myös:
- Suomi on eläinantibioottien käytössä EU:n priimuksia, mutta maailmanlaajuista vertailua ei ole
- Jaana Husu-Kallio: Koronaan suhtaudutaan vakavasti – yhtä tärkeä "hiljainen tsunami" eli antibioottiresistenssi jää varjoon
- Toimittajan kommentti: Harva suomalainen tietää, millaisessa antibioottionnelassa elämme

FAOn neuvot viljelijöille
1. Ehkäise bakteerien leviäminen pesemällä kädet, kengät ja vaatteet huolellisesti ennen kuin olet kosketuksissa eläinten kanssa sekä aina sen jälkeen.
2. Ennaltaehkäise eläinten sairastuminen. Rokotuta eläimet tarvittaessa. Terveet eläimet tarvitsevat vähemmän mikrobilääkkeitä. Näin pystyt samalla pienentämään hoitokustannuksia.
3. Pidä eläintilat puhtaana. Huolehdi bioturvallisuudesta. Ehkäise bakteereja levittävien jyrsijöiden, lintujen, hyönteisten ja muiden haittaeläinten pääsy kosketuksiin rehujen kanssa.
4. Ehkäise eläinten stressaantumista.
5. Huolehti eläinten ravitsemuksesta ja puhtaasta juomavedestä.

FAOn neuvot elintarvikeketjun työntekijöille ja kuluttajille:
1. Pese kädet huolellisesti ennen kuin kosket ruokaan, erityisesti jos olet ollut kosketuksissa eläinten kanssa tai koskenut raakaan lihaan. Pese kädet myös aina WC-käynnin jälkeen.
2. Puhdista säännöllisesti pinnat, joita käytetään ruoan säilyttämiseen ja valmistamiseen.
3. Kypsennä ruoka hyvin vaarallisten bakteerien tappamiseksi. Älä lämmitä ruokaa uudelleen useita kertoja.
4. Pidä ruoka jäähdytettynä oikeassa lämpötilassa.
5. Säilytä ja käsittele raakaa lihaa erillään muista elintarvikkeista.
6. Noudata lääkkeiden käytössä aina lääkärin ohjeita.

Kommentti: Kannattaa muistaa, että tuotantoeläinten ketjussa on aina mukana loppukäyttäjät eli me tavalliset kuluttajat. Amerikan ihmemaassa on varsin yleistä, että lihakarjaa lääkitään 3-4 kk:n välein ja antibioottien häviäminen tuotteesta ei häviä hetkessä. Eräänä syynä elukoiden sairastumiseen on maissirehun syöttäminen, joka ei ole lajinmukaista ravintoa. Maissista poistetaan ensin fruktoosi ja jäte syötetään elukoille..

Ihmisen ahneus aiheuttaa pääosin kaikki ongelmat, koska rahan palvonta ylittää järjen rajat. Lehmien tappaminen ei aina ole se maailmaa pelastava ratkaisu eikä ihmisten sijoittaminen pelloille talviaikaan ole kovin järkevää, vaikka sähköpotkulaudoille olisikin latauspisteet.
Ehkä huolellinen harkinta voisi tuoda jokaiselle kuluttajalle parhaan ratkaisun, jota kiihkoilu ei edistä.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 17 vierailijaa

cron