Nuo kirotut vitamiinit, ravintolisät ja hunaja koronan torjunnassa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6110
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Nuo kirotut vitamiinit, ravintolisät ja hunaja koronan torjunnassa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Helmi 2021 10:14

YLE: Hunaja ja ravintolisät 19.2. klo 07:45

Koronan pelko sai suomalaiset ahmimaan hunajaa ja ravintolisiä
– myynti kasvoi 10 prosenttia ja vitamiinien vielä enemmän


Suomalainen syö keskimäärin hieman alle kilon hunajaa vuodessa. Kuluttajat arvostavat kauniita ja värikkäitä hunajapakkauksia, kun tekevät ostopäätöksiään. Hunajan myynti kiihtyi viime vuoden maaliskuussa rajusti. Esimerkiksi Kesko kertoo myynnin kasvaneen 30 prosenttia edellisvuodesta maalis-huhtikuussa.Alkurynnistys selittynee sillä, että hunajan tiedetään säilyvän pitkään ja koronaepidemian alussa moni pelkäsi, että kaupat suljetaan.

Lue lisää: Ensin Suomi hamstrasi vessapaperia ja säilykkeitä, nyt maistuu olut, suklaa ja jäätelö– grafiikat kertovat, mitä nyt ostamme
– Kokonaisuudessaan hunajan myynti kasvoi vuonna 2020 yli 10 prosentin vauhdilla, Aki Erkkilä jatkaa.
Akaassa K-kauppias innostui hunajasta niin, että asetti mehiläispesiä markettinsa katolle. Niissä ahkeroivat paikallisen tarhaajan mehiläiset. Nyt kattohunajaksi nimetty hunaja on kaupan hyllyllä. – Miten mahtavaa että hunaja on valmistettu vain muutaman metrin päässä tuossa ylhäällä, K-kauppias Satu Kettunen iloitsee. K-supermarket Akaan kauppias, Satu Kettunen, ihailee lähihunajaa, jonka mehiläiset valmistivat viime kesänä kaupan katolla
Kettunen on vannoutunut lähihunajan kannattaja. Hän on havainnut että korona-aika on muuttanut asiakkaiden ostotottumuksia muissakin tuoteryhmissä.
– Ilahduttavinta on se, että on alettu ajatella enemmän kotimaisuutta ja lähituotteita.

S-ryhmässä hunajan myynti kasvoi viime vuonna euroilla mitattuna 10 prosenttia ja kiloina laskettuna 11 prosenttia. Juokseva hunaja meni parhaiten kaupaksi. Sitä myytiin lähes neljänneksen enemmän kuin edellisenä vuonna. Kiteisen hunajan menekki kiihtyi vähiten. –Myyntidatan valossa on vaikea arvioida, onko korona lisännyt erityisesti hunajan myyntiä. Samanlaista myynnin kasvua tapahtui maalis-huhtikuussa 2020 kaikissa muissakin säilyvissä elintarvikkeissa, Nina Paavilainen SOK:n Marketkaupan ketjuohjauksesta kertoo.

Eli hunajan myynnin kasvu saattaa mennä yleisen myynnin kasvun piikkiin. Kova hunaja ei käy tamperelaisille
Suomalainen syö keskimäärin hieman alle kilon hunajaa vuodessa. Suomen Mehiläishoitajain liiton tuoreimmat tilastot ovat vuodelta 2019. Silloin Suomessa kulutettiin hunajaa 785 grammaa henkilöä kohden. Suomen Mehiläishoitajain Liitto teetti Tampereella syyskuussa 2020 kuluttajatestin. Se paljasti, että raatilaiset pitivät pehmeää, hienokiteistä hunajaa hieman houkuttelevampana kuin juoksevaa hunajaa.
Akaalaisen marketin katolle sijoitettu mehiläistarha viettää talvea pesän sisällä toinen toistaan pallomuodostelmassa lämmitellen. Myös kirkas ulkonäkö lisäsi luottamusta. Karkeakiteinen hunaja tuotti sen sijaan makunystyröille mielipidehajontaa. Hännänhuipuksi jäi kova hunaja. Foodwestin toteuttamassa tutkimuksessa(siirryt toiseen palveluun) 55 tamperelaista arvioi neljää rakenteeltaan erilaista hunajaa ja yhdeksää hunajapakkausta. Kaupan hyllyllä hunajaa valitessa ostaja pitää kaikkein tärkeimpänä kuitenkin pakkauksen kätevyyttä.

Tuotemerkintöihin vilkaisu auttaa
Hiljattain vuoden mehiläistarhaajaksi valittu Risto Niilimäki toivoo, että kuluttajat kiinnittäisivät nykyistä enemmän huomiota hunajan alkuperään. – Kannattaisi tarkkailla, löytyykö tuotteesta Suomen lippu- merkki tai Hyvää ruokaa kotimaasta - merkki. Kolmas uusi tuotemerkintä on tulossa. Näiden kolmen avulla pystyy kyllä haarukoimaan, onko se kotimaista, Risto Niilimäki kertoo. Suomen Mehiläishoitajain liitto kantaa huolta siitä, että maailmalla yleistynyt hunajahuijaus kantautuu Suomeen. Niilimäki tuo esiin myös toisen näkökulman. Mitä vähemmän suomalaisella hunajalla on menekkiä, sitä vähemmän mehiläistarhaajat pitävät mehiläisiä. Mitä enemmän Suomessa on mehiläisyhdyskuntia, sitä enemmän on luonnossa pölyttäjiä. – Mehiläisten päätyöhän on pölyttäminen, Niilimäki muistuttaa.

Tamperelaisessa makuraadissa ja akaalaisessa K-Supermarketissa on huomattu, että kuningatar-etiketillä varustettu pakkaus koetaan edelleen turvallisimmaksi. Purkki vakuuttaa, koska se on pysynyt samannäköisenä kymmeniä vuosia. Purkkimallia käyttävät lukuisat suomalaiset mehiläistarhaajat ja hunajan pakkaajat. Markkinointiväki on tiedostanut purkin vetovoiman ja sen mielikuvalla kaupataan myös tuontihunajaa.
–Joskus pakkaus voi erehdyttävästi olla kotimaisen hunajan näköinen, K-kauppias Satu Kettunen toteaa.

Vitamiinimässäily otti kirin
Koronan levittyä Suomeen myös ravintolisien myynti lähti lentoon. Vitamiinikauppa kasvoi hunajaakin hurjemmin. Keskolla varsinkin D-vitamiinin myynti ryöpsähti. – [D-vitamiinin] myynti on viime vuoden osalta lisääntynyt noin 60 prosenttia edellisestä vuodesta, myyntipäällikkö Aki Erkkilä Keskosta kertoo.
S-ryhmässä nähtiin sama ilmiö. Myyntipäällikkö Juhani Haaran mukaan ravintolisien myynti kasvanut viime vuonna 15 prosenttia ja vitamiinien myynti peräti yli 30 prosenttia.
–Erityisesti C- ja D-vitamiinien kysyntä ovat kasvanut koronatilanteen vaikutuksesta, kertoo myyntipäällikkö Juhani Haara SOK:n Marketkaupan ketjuohjauksesta.

Kommentti: Jaahas, mitä tuumaa ravintolisä- ja vitamiinivastustajien ykkösnimi Ursula Kuopiosta? Kuulemma kalaa pitäisi syödä 3 kertaa viikossa, niin että keuhkojen korvaajaksi kasvaa kidukset. Miten sitten käy kala-allergikoille?
Tiedän erään kala-allerigisen kaverin, joka ei uskaltaudu edes Hampurin tyttökadulle, Herbert Strasselle.
Olisiko allergisten ihmisten siedätyshoito julistettava pakolliseksi ettei menetä kansalaisuuttaan ja Suomen passiaan?
Ruisleivän siedätyshoidoista saatu kokemuksia , jotka ilahduttavat erityisesti Leipätiedotuskeskusta ja ruokintaviisaita.
Ainakin tuo vesipulla tulisi olla päivittäinen kahvihetkien tunnelman tuoja, vaikka anafylaktinen shokki väijyykin oven takana. Onko työpaikoilla elvytysvalmius? Voiko "hautajaispullaa" tarjota pähkinäallergikolle manteleiden takia. Entä terveelliset sukaatit, rusinat, raesokeri, kaneli, jossa tappavaa kumariinia? Kyllä tulisi laittaa kestovaroitus lehtiin ja sähköiseen mediaan korvapuustien suosion laskemiseksi.

Vitamiinien huikea vihaaminen on kaiketi Ursulan yksinoikeus, ainakin Ursulan mielestä. Kala on kaiken ratkaisu. Punainen liha NOU! Vesimaito, joka sekin uhataan riistää pikkulapsilta, on terveysteko, kuulemma. Kukahan keksii ensimmäisenä misseille uuden sloganin "maailmanrauhan" sijaan: Läski se miehiä ilahduttaa!
Paras vitamiinimainos ( ylimääräinen voiannos) lienee ollut tarkka-ampuja Simo Häyhä talvisodan aikana. Kannattaa siis suojella silmiään, vaikka pakkanen kyyneleitä vuodattaakin silmistä. Valkoinen sähköpotkulauta auttaa siinä missä valkoinen kiväärikin vihollista (polttomoottoriautoilijaa) näkemästä nurkan takaa lähestyvää idioottia.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6110
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Nuo kirotut vitamiinit, ravintolisät ja hunaja koronan torjunnassa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 21 Helmi 2021 12:57

Uutissuomalainen/ESS: 21.2. klo 05:00

Frankfurter Allgemeine Zeitung -artikkeli: Auttaako D-vitamiini todella koronavirusta vastaan? Osa tutkijoista kampanjoi jo nyt voimakkaasti vitamiinilisän puolesta, toiset epäilevät sen hyötyjä
Yhä useammat tutkimukset viittaavat siihen, että D-vitamiinilla olisi ennaltaehkäiseviä vaikutuksia koronavirusta vastaan. Aiheeseen liittyvät lääketieteelliset todisteet ovat kuitenkin vähäisiä. Mitä tästä tulisi ajatella?

Hildegard Kaulen
Asiantuntijat ovat jo kuukausien ajan kiistelleet siitä, voisiko suuri D-vitamiinin saanti auttaa koronaviruspandemian hallinnassa. Painetta on lisännyt hiljattain 112 tutkijan tekemä aloite, joka kehottaa eri maiden hallituksia ja terveydenhoitoalan vastuuhenkilöitä kampanjoimaan suuren D-vitamiinin saannin puolesta.
Loppu maksumuurin takana.


Kommentti: Onneksi tuo ei koskene meitä, maailman erilaisimpia ihmisiä. Suomalaiset tutkijat perustavat käsityksensä nimim. Outsiderin kirjoihin Pekka Lipposesta, joka oli mm. KUUN VARAKUNINGAS. Eihän kuuhunkaan nyt ketä vaan oteta, ellei ole kelpo ainesta, siis suomalainen ja Savosta, Kärsämäen Saparomäestä.

Ulkomaanpellejen tutkimukset Suomessa tyrmätään huu-haana, epäpätevinä tai vieraskielisyytensä takia vaikeasti tulkittavina. Eivät ulkomaanpellet edes tiedä, että RUISLEIPÄ, idioottijuoksentelu ja äärimmäisen runsas kalansyönti hylkeen lailla pitää niin koronatkin kuin muutkin aineenvaihduntaan liittyvät sairaudet poissa. Ja senhän tietää kulkutautien ja yleisten töiden ministeriökin, joka saa tietonsa suoraan tuoreeltaan viherpiiperöitten puoluetoimistosta.

Muistakaa siis suosia mahdollisimman kaukaa, lentokoneella tuotuja vihanneksia ja eksoottisia hedelmiä jo pelkästään "terveellisen" fruktoosin takia. Näillä konsteilla lähestymme Linkolan oppeja siitä, että ihmiskunta on turhin universumin olio. Olkoon maapallo rottien ja torakoiden...
Kalakukko

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5319
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Nuo kirotut vitamiinit, ravintolisät ja hunaja koronan torjunnassa

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 21 Helmi 2021 14:22

Tutkimukset, joissa on annettu pieniä (homeopaattisia, viranomaissuositusten mukaisia) D-vitamiiniannoksia, ovat tuottaneet ei-postiivisia tuloksia. Niitä sitten tulkitaan, ettei D:stä ole hyötyä esim. koronassa.

Isommilla annoksilla, kuten Córdobassa ja Barcelonassa koronapotilaille annettiin D-vitamiinia annettiin sairaalaantulopäivänä 532 µg ja sen jälkeen 266 µg päivinä 3, 7, 15 ja 30, D-hoito vähensi tehohoidon tarvetta 80 % ja samalla kuolemat vähenivät merkitsevästi.

Lisää tutkittua tietoa on tulossa: Clinical Trialsiin on rekisteröity 71 uutta tutkimusta koronan hoitamisesta suurilla D-vitamiiniannoksella. Annokset ovat satoja, jopa tuhansia mikrogrammoja päivässä. Esim. tässä tutkimuksessa annettiiin alkuannoksena keuhkokuumetta sairastaville alle 6 kk-ikäisille lapsille 500 µg, 6-12 kk ikäisille lapsille 1250 µg ja 13-59 kk ikäisille lapsille 250 µg ja sen jälkeen 200 µg seuraavien 4 päivän aikana. Tauti lieveni ja parani nopeammin D-hoidon ansiosta.

Muiden ravintolisien tutkimuksia koronan hoidossa on rekisteröity jo lähes 500. Tulokset mullistanevat kielteisiä ennakkokäsityksiä, jotka perustuvat tietämättömyyteen.

Sitäpaitsi, ketä se haittaa, että ihmiset ostavat vitamiineja omilla rahoillaan. Mitään haittavaikutuksia ei ole todettu (vaikka Ylen valeuutisissa niin väitetäänkin).
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron