Onko hävyttömämpää kuultu: sairaalasta puuttuvat televisiot

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6152
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Onko hävyttömämpää kuultu: sairaalasta puuttuvat televisiot

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 06 Maalis 2021 17:55

YLE: Sairaalat ja terveyskeskukset 6.3. klo 14:37 Sanna Savela

Puoli miljardia maksaneesta sairaalasta puuttuivat televisiot, seurauksena palautevyöry
– "Olimme edellä aikaamme", sanoo sairaanhoitajapiirin johtaja
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri pyörsi päätöksensä ja ostaa telkkareita – mutta odottaa ensin lahjoituksia.

Heljo Hakulinen lukee tablettia sairaala Novan potilashuoneessa.
– Hyvin täällä muuten menee, mutta kaveri tuosta seinältä puuttuu, sanoo äänekoskelainen Heljo Hakulinen.
Valtaosa uuden sairaalan huoneista on tarkoitettu yhdelle hengelle ja sellaiseen Hakulinenkin on majoitettu. Television puuttuminen harmittaa erityisesti siksi, ettei huonekaveria ole.
Keski-Suomen keskussairaala Nova otettiin käyttöön tammikuussa, ja sen tilaratkaisuista ja puuveistoksista on jaettu ahkerasti kuvia somessa. Yli 550 miljoonaa maksaneen sairaalan potilashuoneista puuttuvista televisioista syntynyt julkinen keskustelu sekä potilailta ja omaisilta tullut paine pääsivät kuitenkin yllättämään sairaanhoitopiirin.

Ajatus oli, ettei televisioita enää tarvita. Sairaanhoitopiirin johtaja Juha Kinnunen sanoo, että televisiot jätettiin pois tarkoituksella. Kun sadat potilaat ja sairaalan työntekijät testasivat rakentamisaikana mallihuoneita, televisioita ei kaivattu. Huoneiden varustus valittiin testien perusteella. Televisioiden sijaan sairaanhoitopiiri suunnittele, että potilashuoneissa käytettäisiin läppäreitä tai tabletteja. Kinnunen sanoo, että käsitys pari vuotta sitten oli, että laitteet yleistyisivät niin kovaa vauhtia, että suurimmalla osalla ne olisivat omasta takaa mukana. Niille, joilla omaa ruutua ei mukana olisi, lainattaisiin sellainen talon puolesta.


Yhden hengen potilashuoneiden varustus testattiin ennen valintaa.– Me olimme näkemyksessämme edellä aikaamme eli ratkaisu, jonka teimme ei ole riittävä. Sairaalan käyttöönotto on osoittanut, että huoneissa kaivataan perinteistä televisiota. Sairaala Novan rakentaminen ylitti budjetin yli 50 miljoonalla eurolla. Kinnunen kiistää, että televisiot olisi jätetty pois säästösyistä. – Investoinnin näkökulmasta televisioiden ostaminen ei ole niin merkittävä, että hankinnasta olisi siksi luovuttu. Kustannusvaikutus on samaa luokkaa kuin muiden vaihtoehtojen, joita tilalle mietittiin.

Vielä alkuviikosta sairaanhoitopiirin kiinteistöpäällikkö Jari Ilves kertoi Ylelle, etteivät televisiohankinnat mahdu sairaalan budjettiin. Sairaanhoitopiiriä johtava Kinnunen kuitenkin sanoo, että televisiot hankitaan ja rahat saadaan myymällä vanhan sairaalan lääkintälaitteita ja muuta kalustoa. – Katsotaan nyt ensin kansalaisten aktiivisuus ja minkälaisen saldon se tuo, mutta kyllä me siitä lähdemme, että televisiot hankitaan.

Kymmeniä telkkareita jo lahjoitettu
Sairaalan televisioiden puuttuminen on saanut hyväntekijät liikkeelle. Esimerkiksi Keski-Suomen keskussairaalan lastenosaston tuki eli Lastu ry lahjoittaa 25 televisiota lastenosastolle, Lions Clubilta on tulossa yli 10 televisiota sekä Keski-Suomen Aluetaksilta ja Gigantin Jyväskylän myymälältä molemmilta yksi. Hyväntekeväisyys on leijonien ydintoimintaa ja siksi LC Jyväskylä Cygnaeuksen presidentti Matti Berg piti itsestään selvänä, että leijonat auttavat.
Berg toivoo, että Keski-Suomen klubit saisivat kerättyä 50 televisiota.
– Korona on hankaloittanut meidän toimintaamme ja vasta opettelemme etäkokousten pitämistä, joten televisioiden lopullinen määrä on selvillä vasta pääsiäisen, sanoo Berg.

Markkinointipäällikkö Severi Allonen Jytaksin lahjoittaman television äärellä sairaala Novan vuodeosastolla.
Keski-Suomen Aluetaksi halusi muistaa tärkeitä asiakkaitaan, sanoo markkinointipäällikkö Severi Allonen.
Korona on koetellut myös taksiyrittäjiä, mutta siitä huolimatta Keski-Suomen Aluetaksi Oy halusi markkinointipäällikkö Severi Allosen mukaan osallistua hyväntekeväisyyteen. Syynsä oli myös sillä, että lahjoitus menee suoraan heidän tärkeälle asiakasryhmälleen.
– Keskussairaala on tärkeä osa meidän päivittäistä toimintaamme ja varmasti jokaiselle kuljettajalle tuttu paikka.

Televisioiden asentamisessa haasteita
Sairaalaan tarvittavat televisiot käyttävät IPTV-verkkoa eli ne ovat samantyyppisiä kuin hotelleissa.
– Kaikki tarvittava tekniikka kulkee katoissa, joten esimerkiksi uusien pistorasioiden tekeminen ei ole ongelma, mutta kaikkiin huoneisiin ruutua ei välttämättä voida asentaa kiinteästi, sanoo osastonhoitaja Katja Vänni.
Osassa huoneista esimerkiksi ainoa tyhjä tila seinässä on sängyn pääpuolen kohdalla. Jalkopäässä tilaa on kaapiston, pesualtaan ja kylpyhuoneen liukuoven vuoksi niin vähän, ettei siihen mahdu riittävän isoa laitetta.

Osastonhoitaja Katja Vänni kertoo, että potilaat ovat ihmetelleet televisioiden puuttumista lähes päivittäin.
Vänni uskoo, että joissakin huoneissa tv sijoitetaan siirrettävään kärryyn. Palvelujohtaja Anne Pihlin mukaan tavoitteena on, että jatkossa televisio toimisi myös potilaan omana infotauluna ja siten hoidon apuvälineenä.
– Pystymme television kautta antamaan potilaalle hänen hoitoonsa liittyvää tietoa. Hän voi tarkastaa sieltä vaikkapa oman päiväohjelmansa tai sairaalan ruokalistan, hän sanoo.

Ihan vielä se ei ole mahdollista: ensin pitää saada lisää televisioita. Sairaalassa on 263 potilaspaikkaa, suurin osa niistä yhden hengen huoneissa. – Niin sanotun kuuman sairaalan eli akuuttisairaalan puolella on myös kahden ja neljän hengen huoneita. Tarkkaa lukua ei vielä ole laskettu, mutta arvelisin televisioita tarvittavan noin 200.
Heljo Hakulinen olisi ottanut sairaalan mukaan oman tablettinsa päivän lehden takia siinäkin tapauksessa, että potilashuoneessa olisi ollut televisio. Hänen mielestään on silti erittäin tärkeää, että televisiot saadaan.
– Sitä on ihmisiä 1960-luvun alusta opetettu katsomaan, niin kyllä se on kuin yksi perheenjäsen ja erityisen tärkeä silloin, kun makaa sairaalasängyssä.

Kommentti: Voiko kuolemaa kamalampaa vielä olla? Kyllä! TV kuuluu kansalaisoikeusvalikoimaan siinä missä sähköpotkulauta ja tupakantumppien heittely minne sattuu.
Nyt on ollut hiihto- ja mäkikilpailujen aikaa. Kuinka voi seurata kuolasuiden haastatteluja, suorituksia ja arvoituksellisia sairauksia, jos menestys on ollut heikko. Potilaan kiusaaminen on näköjään otettu ihan tosissaan.

Miten voi kuolemaa tekevä potilas saada tietoa nerokkaasta maahanmuuttopolitiikasta, hallituksen monimutkaisista ohjeiluista, kansansairauskonttorin ja sos.terv. ministeriön kissanhännän vedosta ilman telkkaria.
Entäpä tulevat olympialaiset? Jos Suomen mainiot (maailman parhaat) kepinheittäjät ja kävelijät tekevät tulosta ja kuulet niistä vasta omissa hautajaisissasi, niin peli on jo menetetty.

Kuinka ihmiset pääsevät riehumaan sairaalan käytävillä, polttamaan roskakoreja ja hyppimällä parvekeilta riemun/surun osoituksena, jos tuo näköradio puuttuu? Urheilun ensimmäinen elementti on riehunta. Ottakaamme esimerkkiä Englannista, jossa potkupallohuliganismi on saanut kansallisosaurheilun maineen ja työllistävän vaikutuksen poliisivoimissa.

Nyt kun vaalit ovat tulossa, niin TV-puolue on pelastettava. Eihän ihminen voi parantua ilman urheilutvtä. Aamun uutislähetysten puolen tunnin välein tuleva urheiluosuus on kaksinkertaistettava; täytyyhän meidän tietää Amerikassa tapahtuneet kiekkolyönnit ja potkupallon maailmanlaajuiset maalit ja ennenkaikkea kuka oli syöttäjä ja kelloaika.
Itseäni harmittavat suuresti hevospoolon ja kriketin tulosten piilottelu ja kurlingin vähäinen näyttö, jos ollenkaan.
Vormuloitten ja prostituution yhteys on vihdoin selitettävä urheilukansalle. Unkaroringin pahvilaatikkohausseihin on saatava ajanmukainen muotoilu ja se on suomalaisen arkkitehtuurin tehtävä.

Uskon eduskunnan oikeusasiamiehen puuttuvan tähän törkeään (TVeettömyyteen) epäkohtaan lujalla kädellä. Voidaanhan ihminen tuomita useiksi vuosiksi vankilaaan omenavarkaudesta tai ivallisista ilmeistä, kuten diktatuureissa on tapana, mutta jättää ihminen kokonaan ilman TV:tä on raukkamaista kidutusta. Mitä helvettiä presidentillä on virkaa, ellei se pelaa jääkiekkoa tai potkupalloa?

Ruokintakatastrofikin peittyy erinomaisten TV-ohjelmien alle. Ihminen syö vaikka pieniä kiviä, jos suomalainen mainos-TV saa näyttää koko upean ohjelmistonsa valmiiksi naurettuna.

Suomi on urheilijoitten maa ja sen kansalaisten on saatava seurata urheilua yön päivän!
Kuinka voi tietää lähtölaskentansa onnistuneen, ellei itse näe ruudun pimenemistä?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Kalakukko ja 11 vierailijaa