Onko kiinalainen melamiinimaito tulossa Suomeen?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6149
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Onko kiinalainen melamiinimaito tulossa Suomeen?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 08 Huhti 2021 6:17

Maaseudun Tulevaisuus: Maatalous 8.4. klo 04:00 Tuure Kiviranta

Laboratoriossa valmistettava keinomaito huolestuttaa maidontuottajia

Maitotilalla aiotaan korvata määrää laadulla, kun Valion tuotantosopimus pakottaa leikkaamaan tuotantoa.
Uusilla biotekniikan menetelmillä voidaan tuottaa maitoa laboratoriossa ilman eläimiä.
Euroopan maitomarkkinoiden näkymät kohti vuotta 2030 ovat kohtuullisen valoisat.
Maitotuotteiden kysyntä maailmanlaajuisesti on hyvää ja tuotantomäärien hurjin kasvu lienee nähty.

Juuston kysyntä vetää niin Euroopassa kuin muualla maailmassa, kertoo maitomarkkinoita analysoiva Andrea Capkovicova Euroopan komission maatalousosastolta. Hän puhui maitovaltuuskunnan järjestämässä verkkoseminaarissa viime viikolla. Myös jauheiden menekki maailmalla kasvaa. Luomumaidon kysynnän arvioidaan kasvavan, minkä odotetaan lisäävän sen tuotantoa. Kasvimaitojen kulutusmäärät ovat vielä pieniä.

Uusilla biotekniikan menetelmillä voidaan tuottaa maitoa laboratoriossa ilman eläimiä. Miten se vaikuttaa maitomarkkinoihin ja millä aikavälillä? kysyi maidontuottaja Tiina Linnainmaa. Asiaa oli pohdittu maitovaltuuskunnan kokouksessa. Capkovicova totesi, että uudet menetelmät on hyvä ottaa huomioon tulevaisuutta mietittäessä, mutta niihin liittyy paljon avoimia kysymyksiä. Millä aikataululla ja kuinka laajasti "laboratoriomaito" voisi tulla markkinoille ja kuinka kuluttajat siihen suhtautuisivat? Näihin kysymyksiin ei ole vielä vastausta.

Ajantasainen kirjanpito on maatilan talouden hallinnan avain, sanoi esitelmässään maidontuottaja Vesa Lapatto.
Hän pyörittää vaimonsa ja poikansa kanssa yli 300 lypsävän tilaa. Tilalla on myös palkattua työvoimaa.
Lapatto hoitaa kirjanpidon itse ja päivittää sen sitä mukaa kuin maksut maksetaan.
Kassa on tarkassa seurannassa ja budjetoinnilla varmistetaan, että esimerkiksi viljanostoon on syksyllä rahat valmiina.
Tila on mukana kannattavuuskirjanpitotoiminnassa ja eurooppalaisessa maitotilojen talousseurannassa. Ne antavat hyvää vertailutietoa ja avaavat silmiä, Lapatto kertoi.

Jotta eläimet voivat hyvin ja tuotantomäärät ovat suuria, täytyy kaikkien asioiden olla kunnossa, totesi esityksessään maidontuottaja Mari Alanen. Se vaatii tarkan ihmisen karjaa ja tilaa hoitamaan. Ruokinnan on oltava kunnossa eli säilörehun laadun korkea. Eläinten täytyy olla stressittömiä eli niillä on oltava väljää ja hyvä kuivitus. Sorkkien hoidosta on pitänyt huolehtia. Tässä on vain joitain Alasen mainitsemia kohtia.
Alanen kertoi, että Valion tuotantosopimuksen vuoksi heidän on vähennettävä tuotantoa tänä vuonna. Määrä aiotaan korvata laadulla. Maidon pitoisuuksia pyritään parantamaan. Tila on siirtymässä luomuun.
Yhteistyötä toisten tilojen kanssa tiivistetään ja teollistenrehujen käyttö aiotaan minimoida. Alasen mukaan maitoalan tulevaisuuden avaintekijä on kuunnella kuluttajia ja vastata heidän kysyntään ja vaatimuksiin.

Kommentti: Maitojauheesta tehtävä maito on hiukan sinnepäin. Maku ei juurikaan muistuta aitoa maitoa, ehkä rasvatonta maitoa lähinnä.
Kiinalaiset koijarit ovat kehitelleet MELAMIINIMAITOA, jolla on saatu muutama ihminen hengenvaaraan ja hengettömäksi. Voipa olla, että elinkeino ei saa tämmöiseen maitoon lupaa Suomessa, vaikka olisi ehkä tuottavaa.

Maitojauhe on oiva ratkaisu erilaisiin keittoihin, joissa myös erilaisia mausteita. Suomen Afrikkaan viemä kehitysapupaketti maitojauhetta käytettiin savi-/olkimajojen valkaisuun, joka kesti seuraavaan sateeseen saakka.
Virkamiesten nerokkuutta ei voi muuta kuin ihailla. Miksi ei ruisleipää/vanikkaa viety?

Kaipa elinkeino pian keksii kalkin ja veden sekoituksen, jota kutsuttaisiin maidokkeeksi. Semmoinen saattaisi tulla tarpeeseen, jos viherpiiperöt saavat joskus neronleimauksensa aikaiseksi eli tappamalla suomalaiset lehmät. Erään kuopiolaisen ruokintaviisaan mukaan kun purkista ei saisi ottaa mitään ravintolisää/vitamiinia.

On näköjään käynnissä mieletön kehistys, jossa tuhottaisiin kaikki luonnollinen ja korvattaisiin keinoravinnolla makulisänä kaikenmaailman ötökät. Miljardikoijarit eivät näköjään tiedä mihin rahansa laittaisivat, niin tuhotaampa sitten ihmiskunta keinoravinnolla. Uusi uljas maailma on kehittymässä ihan Orwellimaisten oppien mukaisesti.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa

cron