Nyt järjen ääni: SUOLAVERO/TERVEYSVERO

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6323
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Nyt järjen ääni: SUOLAVERO/TERVEYSVERO

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 12 Syys 2021 7:37

HS: Päivän lehti 12.9.2021|Lukijan mielipide

Toivottavasti seuraavaksi on suolaveron vuoro
On toivottavaa, että valtionvarainministeriön jatkovalmistelussa terveysperusteinen ravintovero saadaan riittävästi kansanterveyttä hyödyttävään muotoon.

HYVIN monet tahot ovat vaatineet terveysperusteista ravintoveroa hyödyttämään kansanterveyttä ja vähentämään sote-palvelujen tarvetta. Tässä mielessä on myönteistä, että äskeisessä budjettiriihessä päätettiin toimenpiteistä tähän suuntaan. Budjettiriihen tiedotteessa sanotaan, että ensi vaiheessa (vuonna 2023) muutetaan virvoitusjuomaveroa terveysperusteiseen suuntaan ja toisessa vaiheessa valmistellaan veropohjan laajentamista muihin tehtäviin.

Nämä kirjaukset ovat, ehkä tarkoituksellisesti, jonkin verran epäselvät. Terveyspuolen tavoitteena on ensi vaiheessa laajentaa nykyistä virvoitusjuomaveroa yleiseen sokeriveroon, jossa verotetaan enemmän sokeria sisältäviä tuotteita sokeripitoisuuden mukaan. Ei ole mitään syytä, etteikö vero koskisi kaikkia runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita, kuten makeisia. Tämä vähentäisi yleistä sokerin kulutusta ja kannustaisi teollisuutta kehittämään vähemmän sokeria sisältäviä tuotteita. Tämän jälkeen tiedotteessa sanottu laajentaminen muihin tuotteisiin on myös ehkä tarkoituksellisesti jätetty epäselväksi – ja on jatkoselvityksen asia.

Terveyspuolella on yleisesti toivottu, että runsaasti suolaa sisältävien tuotteiden terveysperusteinen vero olisi seuraava. Kun sokerin verotus auttaa erityisesti nuoremman väestön lihavuuden torjunnassa, suolan saannin väheneminen auttaa väestön verenpaineen alentamisessa ja sitä kautta erityisesti aivohalvausten ja dementian vähentämisessä.
On toivottavaa, että valtionvarainministeriön jatkovalmistelussa nyt avattu terveysperusteinen ravintovero saadaan sisällön suhteen riittävästi kansanterveyttä hyödyttävään muotoon. Veropohjan laajentaminen yleisemmin epäterveellisiin tuotteisiin tuo valtiolle myös sen kaipaamia lisätuloja.

Pertti Mustajoki, professori, Terve Paino ry:n puheenjohtaja
Pekka Puska, professori, Terve Paino ry:n varapuheenjohtaja


Kommentti: Vero on tarpeen, sillä onhan kulunut jo muutama vuosisata siitä, kun suolaa verotettiin. Olihan suola luksustuote kaukaa ulkomailta.
Itse kiinnittäisi huomion elukoiden nuolukiviin. Onhan tuo vallan mahdotonta, että esim. hirvet saisivat niille tarkoitetuilla nuolukivillä verotonta etua. Ja tappavaakin on tuo suola.

Uskon vahvasti allekirjoittaneiden "tiedemiesten " näkemysten mukaan siihen, että juuri suola on verollepantava.
Ensinnäkin leivän suolapitoisuuteen on puututtava pontevasti. Suolaton leipä on makuelämyksenä samaa tasoa kuin kirkon öylätti: kitalakeen tarttuva mössö, joka lähtee viinillä huuhdeltuna.
Toinen suositeltava artikkeli olisi suolaton vesipulla, jota toinen kirjoittajista suosittelee.

Molemmat kirjoittajista ovat merkittäviä kansansairauksien panostajia. Uran viimeisillä metreillä heitä kannattaa seurata, jos haluaa viettää loppuelämänsä laitoshoidossa.

Kummallista suolan demonisoimisessa on, että suolaa tarvitaan toisin kuin sokeria. Säilyvyys, maku ja välttämättömien hivenaineitten saanti suolasta on tärkeää. Ilmeisesti nykyjuppien suosima SORMISUOLA on tarkoitettu omien sormien nuolemiseen ja sitä kautta saatavien terveelisyyttä edistävien bakteerien ja virusten tasapainotukseen. Kiellettävä olisi myös suomalaisten suosima suolainen rasvasilli kera voi-perunan. Suolakurkkua emme tarvitse, sillä sen korvaa mainiosti Kiinasta tuodut goji-marjat. Samalla saamme unohtaa stroganoffin, jonka eräs ainesosa on suolakurkku. Ja onhan stroganoffin perusosa tappava punainen liha ja kastikkeen valmistuksessa käytetty niinikään tappava voi.

Suomessa tunnutaan hyväksyttävän George Orwellin kirjasta (1984) tutut VIHAVIIKOT, jossa milloin mitäkin ravintoainetta vihataan ja demonisoidaan. Sokerista ei kuitenkaan saa pahaa sanoa. Eikä elintarvike/lääketeollisuuden tuotteissa olevista haittavaikutuksista. Tokihan määrä tekee myrkyn-viisaus on totuus, mutta sokerin mällääminen kaikkiin elintarvikkeisiin on älytöntä. Ja miten käy sipsien, naksujen ja muiden turhakkeiden? Voiko enää katsella TV:tä tai mennä elokuviin ilman niitä? Miten turvataan lasten ravinnon saanti, jos sipsit ja naksut vedetään pois markkinoilta mauttomina? Entä baarien suolapähkinät? Kuinka autetaan juopottelua ja juomakulttuuria yleensäkin?

Soisin mielelläni sen, että Suomessa annettaisiin tasapuolisesti TERVEYSVALISTUSTA sokerin ja suolan haitoista. Suolaahan ei määräänsä enempää juurikaan voi käyttää toisin kuin sokeria= hiilihydraattia. Antakaamme mahdollisuus yksilölle terveen järjen käyttöön ilman huu-haa-professoreiden uskomuksia ja epätieteellisiä neuvoja.
Suolaveron säätämisen yhteydessä voitaisiin säätää toinen tärkeä vero: TULITIKKUVERO! Toisaalta tulitikut ehkäisevät muovisten sytkäreiden käyttöä ja vaarallista mikromuovilevitystä ja totuushan on, että jos ei saa tulta tuulessa, niin ei saa pimeässäkään jotain muuta. Suolaverolla rahoitamme helposti tulevat taistelukoneet ja tulliin saamme lisää virkoja suolatullin valvomiseksi. Nouskaamme barrikaadeille hallituksen viisauksien kannatukseksi!
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6323
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Nyt järjen ääni: SUOLAVERO

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Syys 2021 9:52

Päivän lehti 15.9.2021|Lukijan mielipide

Terveysverosta jäisi jäljelle pelkkä hallinnollinen taakka
Jos eri ravintoaineille aletaan asettaa veroja, kyseessä on yleinen ruokavero. Se nostaisi kuluttajan ruokakorin hintaa.

PERTTI MUSTAJOKI ja Pekka Puska ehdottivat mielipidekirjoituksessaan (HS 12.9.) suolaveroa. Liika suolan saanti on kiistatta pahasta terveydelle. Juuri siksi suomalainen elintarviketeollisuus on jo vuosikymmeniä tehnyt tunnustetusti vaikuttavaa työtä elintarvikkeiden suolapitoisuuksien pienentämiseksi. Tuotteiden suola- ja sokeripitoisuutta on vähennetty ja vähennetään yhä, vapaaehtoisesti. Yritysten tavoitteena on hyvinvoiva kuluttaja. Elintarviketeollisuuden innovaatioilla on saavutettu merkittäviä läpimurtoja terveyden edistämiseksi. Uudenlaisten tuotteiden menekki on lisääntynyt mahdollisuuksien – ei rankaisutoimenpiteiden – kautta.

Terveydenhuollon ammattilaiset Mustajoki ja Puska ovat usein ehdottaneet terveysveroa ottamatta lainkaan huomioon veron vaikutuksia yrityksiin. Verokiihkossa onkin syytä tarkastella asioita hyvin laajapohjaisesti kutsuen mukaan niin juridiikan, yritystalouden kuin hallinnonkin ammattilaisten asiantuntemus.
Ravitsemusvastuullinen työ elintarvikeyrityksissä jatkuu. Siihen ei tarvita hallinnollisesti raskaita veroja, joiden vaikuttavuudesta ei edes ole näyttöä. On olemassa tehokkaampia keinoja, joilla voidaan vaikuttaa ruokaympäristöön ja kannustaa kuluttajia syömään terveellisesti.

Jos eri ravintoaineille aletaan asettaa veroja, kyseessä on yleinen ruokavero. Se nostaisi kuluttajan ruokakorin hintaa. Ruokavero osuisi voimakkaimmin pienituloisiin, söisi kuluttajien ostovoimaa ja heikentäisi suomalaisen ruoantuotannon kilpailukykyä. Mustajoki ja Puska toivovat verosta apuja myös valtion kassan täyttöön. Veroidea on kuitenkin nurinkurinen: verolla oletetaan vähennettävän ruoan sokeri- ja suolapitoisuutta, mutta sitä mukaa vähenisivät myös valtion saamat tulot. Jäljelle jäisi pelkkä hallinnollinen taakka.

Marleena Tanhuanpää, johtaja, Elintarviketeollisuusliitto

Kommentti: Elintarviketeollisuus on vahva lobbaaja kaikkiin tuottamiinsa tuotteisiin. Valtion veroviranomaiset vaikeroivat minkä tahansa verotusehdotuksen kanssa sanoen niiden olevan erityisen vaikeaa valvonnan ja tuoton saamiseksi. Normaaliin työhön kuuluva työ on usein vaikeaa... Esimerkkinä oli karamellivero , joka kohdistui myös limonaateihin, mukaanluettuna kivennäisvedet, joissa ei ollut sokeria lainkaan. Oli kuulemma vaikeaa erottaa makea limsa ja kivennäisvesi, koska pullot olivat samannäköisiä. Sama koski täytekeksejä, joita oli vaikea erottaa karamelleistä.

Kummallista kyllä, jotkut elintarvikkeet ovat eri ALV-luokassa. Ei siis mahdotonta, kunhan verosäätäjä haluaa homman toimivan.
Tupakan ja viinan verotus hoituu mutkattomasti budjettineuvotteluissa. EU säätelee ALV:n tasoja. Saapa nähdä, miten kumulatiivista velkaamme aletaan hoidella ilman ALV:n korotusta ja palkkaverotuksen pitämistä ennallaan. Hallitus on keksimässä hienoa Perpetum Mobilea rikkaille maastapoistumisveron muodossa. Taitaa olla samaa luokkaa kuin muinainen MATKUSTAJAVERO, 5mk/kerta, joka kohdistettiin myös merimiehiin, lentäjiin ja rekkakuskeihin, jotka eduskunnan erään edustajan mukaan joutivatkin maksaa, koska näkivät niin paljon maailmaa. Ilmeisesti lemmenlaiva-sarjat olivat tehneet tehtävänsä tuon menopaussin sivuuttaneen naikkosen nupissa, joka palkittiin viisaudestaan suurlähettilään vakanssilla.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6323
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Nyt järjen ääni: SUOLAVERO/TERVEYSVERO

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Syys 2021 9:19

HS: Päivän lehti 19.9.2021|Lukijan mielipide

Terveysvero kannattaa kohdistaa kovaan rasvaan
Kova rasva on riskitekijä esimerkiksi sepelvaltimotaudin synnyssä.

HALLITUKSEN päätös aloittaa terveysperusteisen veron käyttöönottoon tähtäävä valmistelu on loistava uutinen. Pertti Mustajoki ja Pekka Puska ehdottivat mielipidekirjoituksessaan (HS 12.9.) suolaveroa.
Ihmettelen suuresti, miksi kovan rasvan verottamisesta on keskusteltu todella vähän. Duodecimin Terveyskirjaston mukaan: ”Kovalla rasvalla ei ole korvaamattomia tehtäviä elimistössä, sillä sitä käytetään vain energiaksi.” Toisin sanoen ihminen ei nykyään tarvitse kovaa rasvaa yhtään mihinkään.

Sen sijaan terveyshaittoja kova rasva aiheuttaa todella paljon. Finterveys 2017 -tutkimuksen mukaan kova rasva nostaa LDL-kolesterolia. Samassa tutkimuksessa kerrotaan näin: ”Sepelvaltimotaudin synnyssä LDL-kolesterolilla on tärkeä osuus. Kolesteroli kertyy verisuonen seinämän sisään vuosikymmenien aikana. Kertymäkohta paksuuntuu suonen sisälle ja vähitellen tukkii suonen.” Vuoden 2017 tilastojen perusteella lähes 60 prosentilla 30 vuotta täyttäneistä on kohonnut veren kolesterolipitoisuus. Tilanne on fataalinen.

Väitän, että kovan rasvan verottaminen on yksi tehokkaimmista ja helpoimmista tavoista lisätä ihmisten terveitä elinvuosia. Veroa ei tarvitsisi rajata yksittäisiin tuoteryhmiin vaan se voitaisiin toteuttaa kaikille elintarvikkeille niiden sisältämän kovan rasvan perusteella. Elintarvikkeissa tulee ilmoittaa jo nyt rasvakoostumus, joten tarvittava tieto on olemassa. Pitkällä aikavälillä toimenpide vähentäisi merkittävästi myös terveydenhuollon menoja.

Pekka Nuutinen, toimitusjohtaja, KomeroFood oy

Kommentti: Suomessa on pidetty tärkeänä asioista keskustelun ja ilmaisun vapautta. Jos ollaan jostain asiasta eri mieltä, emme ole silloinkaan "ulkomaisia agentteja", emmekä niin ollen suljettavissa vankilaan mielivaltaisen sätkynukke-oikeuden päätöksellä. En myöskään ole huomannut kenenkään alushousuihin pistetyn salaperäistä myrkkyä hengen riistämiseksi uhrin ajatusten torjumiseksi.

Kirjoittajan viittaaminen Finterveystutkimukseen tai Duodecimiin ei suinkaan anna oikeaa kuvaa tappavasta kovasta rasvasta. Molemmat julkaisijat poimivat ns. kirsikat kakusta ja julkaisevat ihan mitä haluavat. Muistona eräs Finterveystutkimus, jossa pienen aineiston( N: n. 3000 hlöä) perusteella silloinen Kansansairauskonttorin ylipäällikkö antoi kyytiä kansalaisille jonkun promillen osasen noususta LDL:ssä vai oliko se kokonaiskolesterorin noususta. Tutkittavien valinta on aina tutkijan hanskassa. Alle vuoden ikäisistä lapsista saa helposti tuloksen, että vaippateollisuutta on tuettava. Geenimanipuloitujen jyrsijöiden käyttäminen suoraan verrokkina ihmiseen tai niille syötetyn erikoisravinnon oikeellisuus ihmisravintoon on irvokasta. Ihmisen geeniperintö on vaihtelevaa. Sukurutsausta pidetään jopa Raamatussa virheenä, jyrsijöistä ei löydy mainintaa.

Suomessa on erityisen vaikeaa julkaista tutkimusta, jossa eläinrasva olisi terveellistä. Samaan aikaan vegaanit saavat vaikka mitä olettamuksiaan julkaistuksi mediassa vailla tieteen häivääkään. Miksi turhan sokerin (hiilihydraatin) vaarallisuutta ei tunnusteta. Toisin kuin eläinrasva, lisätty sokeri on todella turhuuksien turhuus. Sokeri on vain raaka-aineista mielettömän halpaa ja helppo pahan maun poistaja sekä mainio koukuttaja. Sokeri on myös säilöntäaine, jonka avulla tuote kestää ilman pakastusta tai vakuumia vaikka ajasta iäisyyteen.
Diabetes ja lihavuus epidemian tapaisena kansamme ruoskana on melkoisella varmuudella sokerin, ei eläinrasvan syytä. Sokerin haittavaikutustutkimusta ei kukaan uskalla tehdä. Asia on samankaltainen kuin prof. Huupposen statiinien vaikuttavuustutkimus, jonka tuloksia ei uskalleta julkaista.

Kirjoittajan väite rasvaveron helppoudesta on sikäli kummallinen, että se on helppo verotettava. Lisätyn sokerin verotusta ei voi kirjoittajan ohjeiden mukaan toteuttaa, vaikka makroravinteiden ilmoitus etiketeissä löytyykin. Kannattaa muistaa Sipilän hallituksen yritys sokeri/makeisveron epäonnistumisesta. Myös pullotetut raakavedet tulivat veron piiriin, mutta täytekeksit eivät. Virkamiesten voivottelu sai megalomaaniset mittasuhteet työn vaikeudesta.
Suojelkaamme virkamiehiämme ja -henkilöitä tästä kauheasta kohtalosta. Jo nytkin on vaikeaa saada asiantuntevia virkahenkilöitä palkatuksi. Onneksi hallitus on aina poliittisen ohjauksen mestari. Koronapandemian hallitseminen on siitä huima esimerkki.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa