Lihavuuden paheksumisen ja käytännön erilainen toteutus

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6550
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Lihavuuden paheksumisen ja käytännön erilainen toteutus

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 22 Syys 2022 8:50

Päivän lehti 22.9.2022|Lääketiede Tanja Vasama HS

Lihavalla on huomattavasti suuremmat terveydenhuollon menot
– Terve lihavuus on harvinaista Lihavan aikuisen terveydenhuollon kustannukset ovat Suomessa vuosittain keskimäärin 866 euroa isommat kuin normaalipainoisen tai lievästi ylipainoisen. Lihavista aiheutuu terveydenhuollolle mittavat menot.

LIHAVUUS aiheuttaa Suomessa huomattavia lisämenoja, tuore tutkimus kertoo. Suorat vuosittaiset terveydenhuollon kustannukset ovat lihavalla aikuisella keskimäärin 2 665 euroa, kun normaalipainoisella tai ylipainoisella ne ovat 1 799 euroa. Ero on 866 euroa.
Ero kapenee 626 euroon, kun esimerkiksi viisikymppisiä lihavia verrataan samanikäisiin normaali- ja ylipainoisiin. Lihavat olivat keskimäärin vanhempia kuin normaali- ja ylipainoiset.
”Ikä ja sukupuoli huomioon ottaen lihavan aikuisen terveydenhuollon kustannukset ovat noin 40 prosenttia suuremmat kuin normaalipainoisen tai ylipainoisen ihmisen”, sanoo tutkimuksen ensimmäinen kirjoittaja Aino Vesikansa. Hän työskentelee lääkealan asiantuntijapalveluja tarjoavassa Medengine-yrityksessä.

LUKU on suuri, sanoo kliinisen metabolian professori Kirsi Pietiläinen Helsingin yliopistosta.
”Jos Suomessa on noin 1,1 miljoona työikäistä lihavaa, se kertaantuu aika isoiksi luvuiksi”, tutkimuksen tehnyttä ryhmää johtava Pietiläinen sanoo.Lihavuus lisää monien sairauksien riskiä, ja kustannuksia aiheutuu ennen kaikkea erilaisten lihavuuteen kytkeytyvien sairauksien kautta.
Niin sanottu terve lihavuus on harvinaista, sillä vain joka kymmenes lihava luokiteltiin tutkimuksen perusteella aineenvaihdunnaltaan terveeksi.Joka neljäs suomalainen aikuinen on lihava. Kaikkiaan Suomessa on noin 2,5 miljoonaa ylipainoista aikuista.
Ihminen on ylipainoinen, jos hänen painoindeksinsä on vähintään 25. Lihavan ihmisen painoindeksi on 30 tai enemmän.

KYSEESSÄ on yksi ensimmäisistä maailmassa tehdyistä tutkimuksista, joka arvioi lihavuuden kustannuksia kansallisesti edustavalla väestöotoksella.
Tutkimukseen osallistui 5 587 satunnaisesti valittua ihmistä, jotka olivat mukana Finterveys 2017 -tutkimuksessa. Heidän painoindeksinsä mitattiin terveystarkastuksessa.
Tiedot yhdistettiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja Kansaneläkelaitoksen ylläpitämiin rekistereihin, jotka tilastoivat suomalaisten terveydenhuollon käynnit ja reseptilääkkeiden ostot. Tutkimuksen julkaisi The European Journal of Health Economics -tiedelehti.

KUSTANNUKSIIN laskettiin potilaskäynnit ja sairaalakäynnit perusterveydenhuollossa ja erikoissairaanhoidossa sekä lääkekustannukset.Mukana ei ole sairauspoissaoloja tai ennenaikaisia eläkkeelle jäämisiä. Pietiläinen toivoo, että niitä pystytään analysoimaan myöhemmin.
Työkyvyttömyydestä aiheutuu merkittäviä kustannuksia sekä yksittäisille ihmisille että kansantaloudelle. Lihavuus heikentää työkykyä, Vesikansan ja Pietiläisen ryhmä totesi tutkimuksessaan Lääkärilehdessä pari vuotta sitten. Kun osallistujilta kysyttiin sairauspoissaolopäivistä, lihavat raportoivat olleensa poissa töistä enemmän kuin muut suomalaiset. He myös kokivat fyysisen ja psyykkisen työkykynsä normaali- ja ylipainoisia heikommaksi.

LIHAVUUS lisää yli 30 taudin tai häiriön todennäköisyyttä, professori ja sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki on laskenut. Lihavalla on kymmenkertainen riski sairastua kakkostyypin diabetekseen ja viisinkertainen rasvamaksan sekä uniapnean riski. Esimerkiksi keuhkoveritulppia ja virtsankarkailua on puolestaan 3,5-kertaisesti normaalipainoisiin verrattuna.
Terveydenhuollon kustannuksia tarkasteltiin tuoreessa tutkimuksessa myös sairausryhmittäin. Suurimman menoerän aiheuttivat niin lihavilla kuin muillakin ihmisillä mielenterveyden ongelmat. Tämän jälkeen tulivat tuki- ja liikuntaelinsairaudet, syövät ja sydän- ja verisuonisairaudet.

VIIME vuosina on keskusteltu paljon niin sanotusta terveestä lihavuudesta. Vaikka lihavuus lisää sairauksien todennäköisyyttä, joillakin lihavilla ei havaita perinteisissä mittauksissa aineenvaihdunnan häiriötiloja.
Terve lihavuus on tutkimusten mukaan kuitenkin harvinaista. Tuoreessa tutkimuksessa lihavista 90 prosentilla oli jokin aineenvaihduntahäiriö, kuten diabetes, verenpainetauti tai kolesteroli.
Ihminen oli aineenvaihdunnaltaan terve, jos hänellä ei mitattu mitään seuraavista häiriöistä:
veren hdl- eli hyvän kolesterolin määrä pienentynyt alle 1,0 millimooliin litrassa miehellä ja alle 1,3 mmol/l naisella. verenpaine koholla 130/85 mmHg tai enemmän
veressä kiertävien rasvojen eli triglyseridien määrä suurentunut (yli 1,7 mmol/l), paastonjälkeinen verensokeri ylärajoilla tai kohonnut (plasman glukoosipitoisuus 5,6 mmol/l tai enemmän).

OSA ihmisistä arvioi itsensä terveeksi, vaikka heillä olisikin jokin edellä mainituista häiriöistä.
”Verenpaineen, sokereiden tai kolesterolin kohdalla asiaa ei voi tietää ennen kuin sen on mitannut. Esimerkiksi verensokeri menee vuosien kuluessa pikkuhiljaa esidiabeteksen kautta diabetekseksi, eikä se alkuvaiheessa tunnu miltään. On varmasti tosi paljon ihmisiä, jotka eivät tiedä tilastaan”, Pietiläinen sanoo. Sairastavuus vaihtelee kuitenkin suuresti.
”Se on hyvin yksilöllinen asia. Sekin on yksilöllistä, miten monta sairauksista tulee. Toiselle tulee kolesteroli, toiselle verenpaine tai diabetes, ja jollekin tulevat ne kaikki.”
Metabolisesti terveeksi laskettavat lihavat ovat tyypillisesti melko nuoria. Terve lihavuus voikin olla ohimenevä tila, ja ajan kuluessa ihmiselle kehittyy yksi tai useampi aineenvaihduntahäiriö, aiemmat tutkimukset ovat esittäneet.

TARKOITUKSENA ei missään nimessä ole syyllistää lihavia, Pietiläinen sanoo.
Kustannuslaskelmia on hänen mielestään syytä esittää siksi, että lihavuuden hoitoon on osoitettu liian vähän resursseja. Laskelmat on tarkoitettu päättäjille päätöksenteon pohjaksi.
”Kukaan ei kyseenalaista sitä, etteikö diabetesta, kolesterolia, sydäntauteja tai masennusta pitäisi hoitaa. Mutta aina kysytään, että miksi lihavuutta pitäisi hoitaa, miksi ihmiset eivät vain ryhdistäydy ja syö vähemmän”, Pietiläinen kuvaa.
Luvut puhuvat hänen mielestään sen puolesta, että lihavilla pitäisi olla oikeus saada terveydenhuollossa painonhallintaan kunnolla apua.

SUOMESSA ei puhuta siitä, miten merkittävästä kansantaloudellisesta asiasta on kyse, Pietiläinen sanoo. Lihavuus kasvattaa terveydenhuollon kustannuksia ja laskee elinajanodotetta, tuottavuutta ja bruttokansantuotetta, teollisuusmaiden talousjärjestö OECD on listannut.

Lue lisää: Ylipaino on suomalaisten yhteinen asia

Kommentti: Kun puhutaan Fortumin ulkomaiden seikkailuista, niin miljardit senkun vilisevät silmissä/korvissa. Eniten askarruttaa suomalaisia johtajien bonusten vaarantuminen. Hyvä yritysjohto on syytä palkita avokätisesti, sillä "parhaiden " johtajien pitäminen talossa on kansakunnan "etu".

Diabeteksesta koituu Suomessa reilusti yli 2 mrd:n kestokulu vuosittain ja valtiovalta/ruokintatalibaanit/terveydenhuolto ovat hipihiljaa. Elämän loppumisen sijaan puhutaan hiilihydraattien tarpeellisuudesta, vaikka on pitävästi todistettu niiden olevan bagatellejä ihmisen ravintoketjussa. Elinkeinolla tuntuu olevan sorkkansa vahvasti tässä sopassa.

Kuka uskaltaa avata ihmisten silmiä nykyisestä vallitsevasta uskomuksesta hiilihydraattien tarpeellisuudesta E% ollessa n. 60% virallisessa suosituksessa?
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6550
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Lihavuuden paheksun ja käytännön erilainen toteutus

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 22 Syys 2022 9:25

HS: Päivän lehti, Torstai-liite 22.9.2022|Terveys Kaarina Malmberg HS

Alavatsan rasva ei johdu kohdusta – tästä syystä rasva kerääntyy naisilla navan alle
Sosiaalisessa mediassa kiertävä teoria kohtua suojaavasta rasvasta ei asiantuntijan mukaan pidä paikkaansa. Navan alle kertyvällä rasvalla voi kuitenkin olla vaikutusta hedelmällisyyteen.
Naisilla rasva kertyy miehiä herkemmin navan alapuolelle. Naisen keho tarvitsee riittävän määrän rasvaa, jotta estrogeenituotanto lähtee murrosiässä käyntiin.

ALAVATSAN pieni kumpu tuntuu olevan tiukassa, vaikka olisi kuinka urheilullinen. Navan alta rasva ei lähde millään. Sosiaalisessa mediassa saattaakin törmätä väitteeseen siitä, että naisilla alavatsan kumpu johtuisi tavalla tai toisilla kohdusta. Rasvakerroksen väitetään esimerkiksi suojaavan kohtua. Englanniksi ilmiötä kutsutaan myös nimellä ”uterus bump”. Kohdulla ja alavatsan pyöreällä kummulla väitetään siis olevan tavalla tai toisella yhteys. ”Kuulostaa erikoiselta”, sanoo professori Kirsi Pietiläinen, joka johtaa Helsingin yliopiston lihavuustutkimusyksikköä.

Pietiläisen mukaan rasva kertyy ihmisillä geneettisesti vähän eri paikkoihin, sillä vartalot ovat niin naisilla kuin miehillä keskenään tyypillisesti eri mallisia. Siinä missä miehille kertyy painonnousun myötä usein pallomainen vatsa, naisilla rasva kertyy herkemmin lantion ympäristöön. ”Kyllä kohtu on suojassa hyvin laihoillakin naisilla, joten sillä ei ole mitään tekemistä alavatsan pyöreiden muotojen kanssa.” Naisilla tyypillisiä paikkoja rasvan kertymiselle on navan alapuolinen alue, eli reidet, lantio ja alavatsan seutu.

NAISISILLA RASVA kehossa kertyy tyypillisesti navan alapuolelle. Pieni naisellinen pyöreys alavatsalla ja lantiossa on Pietiläisen mukaan normaalia. Vasta kun rasvaa kertyy vatsaonteloon ja sisäelimiin, alkaa yleensä olla kyse haitallisesta rasvasta. Naisilla tyypillisiä paikkoja rasvan kertymiselle on navan alapuolinen alue, eli reidet, lantio ja alavatsan seutu.
Pietiläisen mukaan naisen keho tarvitsee riittävän määrän rasvaa hormonitoiminnan ylläpitämiseen, muun muassa siihen, että kuukautiset alkavat, kun munasarjat alkavat tuottaa munasoluja. Jos esimerkiksi teinityttö on liian laiha pitkälle murrosikään, kuukautisten alkaminen viivästyy. ”Jos kehossa ei ole riittävästi rasvaa, estrogeenituotanto ei pääse käyntiin”, Pietiläinen sanoo.

Myös kylläisyyshormoni leptiini erittyy vereen rasvakudoksesta. Leptiinin vähentyessä elimistössä ruokahalu lisääntyy. Biologia tavallaan siis huolehtii riittävästä ruokailusta herättämällä näläntunteen. Vaikka alavatsan rasvakerros ei siis suojaakaan kohtua, se on kuitenkin hedelmällisyyden kannalta tärkeää. Lue lisää: Naiset alkoivat suorittaa elämää niin kovaa, että hedelmällisyys laski - nyt ilmiö näkyy lapsettomuusklinikoilla

”RIITTÄVÄLLÄ RASVALLA on elimistössä monenlaisia tehtäviä”, Pietiläinen sanoo.
Tämä näkyy esimerkiksi erilaisissa fitness-lajeissa kilpailevien keskuudessa tehdyissä tutkimuksissa. Pietiläisen mukaan kova lihastreeni, jonka tavoitteena on erittäin alhainen rasvaprosentti vaikuttaa naisilla kuukautiskiertoon ja hormonitoimintaan.
Ylipäätään naisen hormonaalinen säätelyjärjestelmä voi häiriintyä vaikkapa tiukan ruokavalion tai kovan treenaamisen seurauksena. "Yleensä hormonitoiminta myös palautuu kohtuullisen helposti, jos kova treenaaminen on vain väliaikaista”, Pietiläinen sanoo.

Siinä on tietysti yksilöllistä vaihtelua.
”Fyysisestihän rankka urheilu voi pienentää vaikkapa sydän- ja verisuonitaudin sekä diabeteksen riskiä, mutta samalla aiheuttaa hormonitasapainon muutoksia”, Pietiläinen sanoo.
Pelkästään sixpackin metsästykseen tähtäävä treeni ei ole välttämättä kovin terveellistä.
Fitness-urheilu, jossa keho pääsee myös palautumaan, ei siis tavallisesti aiheuta pysyvää haittaa. Suurempi ongelma on Pietiläisen mukaan, jos ylenmääräinen treenaaminen ja ulkonäköön liittyvä stressi ovat jatkuvia. Kaikki kehot eivät litteään vatsaan taivu, Pietiläinen muistuttaa. ”Jos tarve muokata kehoa on liian voimakasta, niin myöskään psyyke ei välttämättä kestä sitä. Silloin se saattaa mennä syömishäiriön puolelle”, Pietiläinen sanoo.

Ulkonäköä muokkaavissa lajeissa riskinä on, että oma kehonkuva alkaa muokata myös itsearvostusta. Lisäksi lajit, joissa urheilija välillä laihduttaa rankasti, voivat saada kehon myöhemmin keräämään helpommin rasvaa, kun kova treenaaminen loppuu. Silloin keho Pietiläisen mukaan todennäköisesti tulkitsee laihtumisen nälkätilaksi, jolloin se yrittää kerryttää rasvaa takaisin mahdollisimman nopeasti.

TÄSTÄ SYYSTÄ myöskään jojo-laihduttaminen ei yleensä ole tehokasta, sillä tiukan dieetin jälkeen keho kerää ylipainoa herkemmin kuin tavallisesti. Vaikka alavatsan rasva ei suojaakaan kohtua, navan alapuolella oleva rasva ei ole terveyden kannalta yhtä haitallista kuin vyötärölihavuus. ”Sama rasvamäärä vatsaontelossa tai lihasten sisällä aiheuttaa elimistössä herkemmin tulehdustilan ja maksan rasvoittumisen kuin jos se sijaitsee lantion ympärillä”, Pietiläinen sanoo. Pieni alavatsalla sijaitseva pömppö naisella on siis naisella normaali ilmiö. Pelkkään vatsarasvaan ylipäätään voi vaikuttaa vain vähän, mutta jonkin verran viitteitä on, että tehokas ja nopea intervalliliikunta olisi tehokkainta sisäelinten ympärillä olevan haitalliseen vatsarasvan vähentämiseen.

”Laihtuminen ylipäätään vie rasvaa sieltä, mistä elimistö haluaa sitä antaa. Siihen ei juurikaan voi vaikuttaa”, Pietiläinen sanoo. Alavatsan pienen pömpön sijaan huomiota kannattaa Pietiläisen mielestä kiinnittää vyötärönympärykseen, joka kertoo paremmin terveydestä.

Lue lisää: Monen suomalaisen kehossa vallitsee jatkuva tulehdustila – Kolme piirrettä kielii metabolisesta oireyhtymästä
Lue lisää: Moni ajattelee olevansa hyvässä kunnossa, jos ylipainoa ei ole – Kansanterveys­tieteen dosentti neuvoo neljä vaakaa parempaa tapaa mitata kehon hyvinvointia
Lue lisää: Viisi painoindeksin mukaan ylipainoista naista kertoo, miten lukema on vaikuttanut heidän elämäänsä
Lue lisää: Laihduttajat lihovat enemmän, ja mitä enemmän painonpudotusyrityksiä, sitä enemmän ikäviä vaikutuksia

Kommentti: Olisi Kirsin suonut kertovan hiukan enemmän viskeraalisen rasvan vaarallisuudesta sen vaikutuksista hormonitoimintaan kuten raskauden vaikeutumiseen.Onneksi juttu noudatteli elinkeinon ohjeita ja hiilihydraattien vaaroista ei kerrottu!
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Bing [Bot] ja 7 vierailijaa