Mustajoen epistola tälle päivälle

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6588
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Mustajoen epistola tälle päivälle

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 21 Tammi 2023 16:35

HS: Päivän lehti 21.1.2023|Lukijan mielipide

Lihavuuden aiheuttama lasku yhteiskunnalle on suuri Epäterveellisten elintarvikkeiden kulutusta yhteiskunta voi vähentää sokeriverolla ja kieltämällä paljousalennukset.
Yksi syy lihomiseen on epäterveellisten elintarvikkeiden lisääntynyt tarjonta.

HELSINGIN SANOMAT kertoi (14.1.) liikkumattomuuden aiheuttamasta isosta laskusta Suomelle. UKK-instituutti on päätynyt yli kolmen miljardin euron vuosittaiseen kustannukseen. Kulut johtuvat niistä sairauksista, joiden ilmaantumista liikkumattomuus lisää. Uutisen ajoitus oli osuva, sillä viime viikolla Terve Paino -yhdistys julkaisi verkkosivuillaan artikkelin lihavuuden aiheuttamien sairauksien kustannuksista.

MUUTAMASSA vuosikymmenessä aikuisten lihavuus Suomessa on kaksinkertaistunut ja huolestuttavasti lisääntynyt lapsilla vielä jyrkemmin. Maassamme on 1,2 miljoonaa kansalaista, joilla ylipainoa on enemmän kuin 15 kiloa. Tämän tason liikapaino aiheuttaa samoja sairauksia kuin liikkumattomuus, mutta niiden lisäksi monia muitakin sairauksia, muun muassa yli kymmentä syöpätyyppiä.
Lihavuuden aiheuttamista sairauksista johtuvia ylimääräisiä kustannuksia yhteiskunnalle on Suomessa selvitetty useissa tutkimuksissa. Terveydenhoidon, ikääntyneiden hoivapalvelujen sekä työn tuottavuuden heikentymisen aiheuttama lisälasku yhteiskunnalle on vuosittain yli viisi miljardia euroa.

Väestön lihomisen syihin voidaan vaikuttaa.
Ei tietenkään ole mitään järkeä lähteä kiistelemään siitä, kumpi – liikkumattomuus vai lihavuus – on pahempi haitta ihmisille ja maan taloudelle. Mutta on hyödyllistä tarkastella, millä tavoilla näitä haittoja on mahdollista vähentää.On hyvä, että yhteiskunta tukee liikuntaa 150 miljoonalla eurolla vuosittain, ja vastaava summa on varmasti tarpeen myös sponsoreilta. Mutta nämä panostukset eivät ole kyenneet lisäämään liikkumista siinä määrin, että suomalaisten lasten lihominen olisi saatu estetyksi. Yhteiskunnalla ei yksinkertaisesti ole keinoja vähentää liikkumattomuutta riittävässä määrin.

VÄESTÖN lihomisen syihin sen sijaan voidaan vaikuttaa. Taustalla on pääasiassa tiettyjen epäterveellisten elintarvikkeiden – sokerijuomat, makeiset, perunalastut, keksit, sokerimurot, pikaruuat – lisääntynyt tarjonta ja markkinointi. Näiden kulutusta yhteiskunta voi vähentää laaja-alaisella sokeriverolla sekä kieltämällä paljousalennukset ja lapsiin kohdistuva markkinointi. Lihavuuden yleistyminen on globaali ongelma, ja monissa maissa näitä keinoja on jo ryhdytty käyttämään.

Pertti Mustajoki, lääkäri, professori, puheenjohtaja, Terve Paino ry

Kommentti: Jotenkin tuntui siltä, että Mustajoelta jäi hoksaamatta pari sanaa: VHH ja KETOGEENINEN ruoka.
On hyvä, että sokeroitujen tuotteiden verotusta ja itse sokeria verotettaisiin. Hallituksen ymmärrystä vahvempi lobbausjärjestelmä on kuitenkin elinkeinolla.
Toinen vahva vaikuttaja, joka ei pahaa sanaa saa sanotuksi sokerista, on ns. ruokintaterapeutit, joilla on oikein virallistettu opinahjo mahtavine kailottajineen. Ja valtion piikkiin tietty homma hoituu.

Valtiolla on kuulemma vaikeuksia määrittää sokeriveroa. Minusta taas tuntuu, että kukaan heistä ei osaa lukea jokaisessa tuotteessa olevaa ravintosiältötekstiä eli makrojakaumaa. Laitetaan yksinkertaisesti HIILIHYDRAATTI VEROLLE ja homma on siinä. Totta hitolleen maaseudun ihmiset vinkuvat viljasta ja perunoista , jotka ovat puhdasta hiilihydraattia. Kas kun aikoinaan säädettiin MATKUSTAJAVERO, niin säätämisvaikeuksia ei ollut. Vasemmisto riemuitsi verosta ja huomoimatta silloin jäi työnsä puolesta matkustavat: merimiehet, rekkamiehet, lentohenkilöstö mm. Merimies-Unionin silloinen puheenjohtaja Niilo Wälläri pani pisteen hommalle ja vasemmiston Tyyne Leivo-Larsson sai nenilleen. Lopuksi saldona oli +-0 eli ei jäänyt käteen muuta kuin kokemusta idiotiasta ja puoluepolitikoinnista. Ei kuollut oikeistofasismi tuohonkaan veroon.

Ihailen Mustajoen ehdotusta erityisesti sokeriveron suhteen. Huomattavaa on myös hänen mainintansa yhteiskunnan panostuksesta liikuntaan 150 milj. €/v. Summan on kuitenkin vaatimaton siihen todelliseen määrään, joka tulee kaikenmaailman hallien rakentelusta, hyppyrimäistä, latujen päivittäisestä aurauksesta ja ulkoluistinratojen turhista jäädytyksistä sekä puolueuskollisen henkilökunnan palkkaamisesta.
Tuskin on "urheilijaa", joka ei olisi yhteiskunnan tukijärjestelmän piirissä, ehkä shakki poislukien.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa