Johan on markkinat, ensin kananmuna tappaa, nyt suojaa aivoja

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6611
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Johan on markkinat, ensin kananmuna tappaa, nyt suojaa aivoja

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 16 Maalis 2023 18:34

HS: Päivän lehti 16.3.2023|Ravitsemus, Torstai-liite Mikko Puttonen HS

Juusto ja kananmuna voivat suojata aivoja
Juuston ja muiden hapatettujen maitotuotteiden etu saattaa olla pelkkää maitoa parempi, suolistoa hellivä mikrobikoostumus, väitöstutkimuksen tekijä pohtii.

Juustoa paljon syövät miehet sairastuvat harvemmin muistisairauksiin, huomattiin väitöstutkimuksessa. JUUSTO ja kananmuna saattavat suojata muistisairauksilta.
Tähän viittaa tohtorikoulutettava Maija Ylilauri ravitsemustieteen väitöstutkimus. Se tarkastetaan ensi viikon perjantaina Itä-Suomen yliopistossa. Tutkimuksen tiedote on tässä linkissä.

Tutkimukseen osallistui noin 2 500 itäsuomalaista miestä, jotka olivat tutkimuksen alkaessa 42–60-vuotiaita. Alkumittaukset tehtiin vuosina 1984–1989, jolloin miehet muun muassa täyttivät ruokapäiväkirjaa neljän päivän ajan.

Miehiä sitten seurattiin 22 vuotta, ja lisäksi heillä teetettiin tiedonkäsittelyä mittaavia testejä.

Juuston ja muiden hapatettujen maitotuotteiden etu saattaa olla pelkkää maitoa parempi, suolistoa hellivä mikrobikoostumus.
ERITOTEN juusto näytti olevan hyväksi aivoille. Muistisairautta näet oli vähemmän juuston ystävillä.

Muistisairauden ilmaantumisen riski oli lähes kolmanneksen pienempi juustoa eniten käyttäneillä kuin niillä, jotka eivät sitä syöneet tai söivät vain vähän.

”Tämä oli havainnoiva tutkimus, jossa tutkitaan asioiden välistä yhteyttä, ja siihen liittyy epävarmuutta. Ei pystytä varmasti sanomaan, että suurempi juuston käyttö suojaa muistisairauksilta”, Ylilauri muistuttaa.

Vaikka juuston syönti näytti torjuvan muistisairauksia, kognitiivisten testien tuloksiin sillä ei ollut yhteyttä.

Ylilaurin mukaan ei ole tarkkaa tietoa, miksi juusto näyttäisi olevan hyväksi aivojen terveydelle. Juuston ja muiden hapatettujen maitotuotteiden etu saattaa olla pelkkää maitoa parempi, suolistoa hellivä mikrobikoostumus.

”Suoliston tila voi olla yhteydessä muistisairauksiin. Hapatetut maitotuotteet ovat myös ravitsemuksellisesti parempia kuin maito, ja niiden ravintoaineet ovat paremmin hyödynnettävissä. Myös juuston K 2 -vitamiinilla ja tyramiinilla saattaa olla tämän kanssa tekemistä.”

Lue lisää: Taistelu kananmunasta

KANANMUNIEN nauttimisesta aivot näyttivät niin ikään hyötyvän. Runsaasti munia syöville miehille puhkesi vähemmän muistisairauksia kuin vähän syöville, mutta yhteys ei ollut tilastollisesti merkitsevä.

”Viitteitä on, että suurempi kananmunien käyttö saattaa olla yhteydessä pienempään muistisairauksien riskiin”, Ylilauri kertoo.

Runsaasti kananmunia syövien ryhmässä miesten keskimääräinen päiväannos oli yksi muna. Vähiten syövillä meni saman verran viikossa.

Munia paljon pistelevät menestyivät paremmin myös tiedonkäsittelyä mittavissa testeissä.

Kananmunan vaikutusta aivoihin ei tunneta tarkoin. Mahdollisesti kyse on sen sisältämistä fosfatidyylikoliinista ja muista koliiniyhdisteistä.

”Koliini saattaa liittyy muistiin ja oppimiseen liittyvien geenien ilmentymiseen. Muistisairailla saattaa myös olla puutetta fosfolipideistä, joihin fosfatidyylikoliini kuuluu.”
Koliini on lisäksi hermovälittäjäaine asetyylikoliinin esiaste, mikä sekin voi selittää suotuisia vaikutuksia aivoissa.Ylilauri suosittelee noudattamaan ravitsemussuosituksia, joita hänenkin tuloksensa tukevat.

RUNSAAN kananmunien syönnin ohella prosessoimattoman punaisen lihan ja kalan käyttö oli yhteydessä parempiin suorituksiin tiedonkäsittelyä mittavissa testeissä.
Kananmunien tavoin punainen liha sisältää runsaasti fosfatidyylikoliinia.
Miesten huonompaan testisuoriutumiseen sen sijaan oli yhteydessä tavallisen maidon ja prosessoidun lihan kuten makkaroiden ja leikkeleiden syönti.

YLILAURI suosittelee noudattamaan ravitsemussuosituksia, joita hänenkin tuloksensa tukevat. Yhden vinkin hän voi nostaa oman tutkimuksensa perusteella.”On mahdollista, että hapatetut maitotuotteet kuten viili, rahka ja jogurtti saattavat olla parempia kuin pelkän tavallisen maidon käyttö. Tällaisen valinnan voi tehdä terveellisen ruokavalion osana.”
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 14 vierailijaa

cron