Kelleköhän tässä pitkää nenää kuuluisi näyttää?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6621
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kelleköhän tässä pitkää nenää kuuluisi näyttää?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 22 Touko 2023 19:45

YLE .fi Roosa Tuovinen

Tutkimus: Päivittäinen D-vitamiinilisän käyttö voi vähentää syöpäkuolleisuutta
Syöpäkuolemat vähenivät 12 prosenttia tutkimuksissa, joissa käytettiin päivittäin D-vitamiinilisää.
D-vitamiinin puutos on yleinen ympäri maailmaa. Erityisen tavallinen se on syöpäpotilailla.

Saksan syöpätutkimuskeskus DKFZ on tehnyt kirjallisuuskatsauksen, jonka tarkoituksena oli käydä läpi tähän astinen tutkimusnäyttö D-vitaminilisän käytön yhteydestä syöpäkuolleisuuteen.

D-vitamiinilisän vaikutuksia muun muassa syöpäriskiin tai syövän ennusteeseen on tutkittu paljon. D-vitamiinilisän käyttö ei näytä suojaavan syöpään sairastumiselta, mutta se saattaa vähentää todennäköisyyttä kuolla syöpään. Eri tutkimuksissa on kuitenkin saatu aiheesta vaihtelevia tutkimustuloksia.
Mukana DKFZ:n katsauksessa oli 14 kokeellista tutkimusta, joissa oli yhteensä lähes 105 000 osallistujaa.
Tutkimusten joukossa oli myös Itä-Suomen yliopiston FIND (Finnish Vitamin D Trial) -tutkimus. Kaikissa tutkimuksessa osallistujat oli satunnaistettu käyttämään joko D-vitamiinilisää tai lumevalmistetta.

Vielä ei tiedetä, millainen päiväannos olisi tehokkain
Tutkimukset yhdistämällä ei havaittu tilastollisesti merkittävää yhteyttä syöpäkuolleisuuteen.
Tuloksissa havaittiin kuitenkin suuri ero sen perusteella, käytettiinkö D-vitamiinilisää päivittäin 10–100 mikrogrammaa, vai kuukausittain tai harvemmin suurina, 1500–3000 mikrogramman kerta-annoksina.
Neljässä tutkimuksessa harvoin käytetyillä suurilla annoksilla ei havaittu vaikutusta syöpäkuolleisuuteen. Kymmenen tutkimuksen kohdalla päivittäisen D-vitamiinilisän käytön todettiin kuitenkin olevan tilastollisesti yhteydessä 12 prosenttia pienempään syöpäkuolleisuuteen.

Tutkijoiden mukaan päivittäisen käytön etuna voi olla se, että elimistössä on jatkuvasti D-vitamiinin aktiivista muotoa, jonka oletetaan voivan estää syövän kasvua. Läpikäydyissä tutkimuksissa D-vitamiinilisää käytettiin riippumatta siitä, oliko osallistujilla D-vitamiinin puutosta vai ei. Itä-Suomen yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että suurempi vaikutus syöpäkuolleisuuteen voitaisiin luultavasti nähdä, jos tarkasteltaisiin vain D-vitamiinin puutteesta kärsineitä.
– Vielä ei tiedetä, millaisilla D-vitamiinin päiväannoksilla syöpäkuolleisuutta voitaisiin tehokkaimmin vähentää, Itä-Suomen yliopiston FIND-tutkimuksen yksi vastaava tutkija, apulaisprofessori Jyrki Virtanen muistuttaa.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 6621
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Kelleköhän tässä pitkää nenää kuuluisi näyttää?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 24 Touko 2023 11:30

Aamulehti: 24.05. 2023 Terveys Taru Horsma-aho
Suomalainen tutkimus: Suurempi D3-vitamiini­annos varhaislapsuudessa saattaa vähentää psyykkistä oireilua kouluiässä
Tutkimuksessa havaittiin, että suurempi annostus D3-vitamiinilisää varhaislapsuudessa pienensi sisäänpäin suuntautuneen psyykkisen oireilun riskiä kouluikäisenä. Auringon UV-säteily saa ihon tuottamaan D-vitamiinia. Ihmisiä oli Sorsapuistossa nauttimassa auringosta vuonna 2015.

UUSI suomalaistutkimus on selvittänyt, vähentääkö varhaislapsuudessa annettu nykyisiä suosituksia suurempi annos D3-vitamiinia psyykkisten oireiden riskiä kouluikäisenä. Tutkimuksessa havaittiin, että normaaliannosta suurempi päivittäinen D3-vitamiinilisä pienensi sisäänpäin suuntautuneen psyykkisen oireilun riskiä kouluikäisenä.
Tutkimuksessa lapset jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen sai päivittäin nykyisen suosituksen mukaisen 10 µg eli kymmenen mikrogramman annoksen D3-vitamiinilisää ja toisen ryhmän lapset saivat vitamiinilisää kolminkertaisen määrän eli 30 mikrogrammaa. Vitamiinilisää annettiin lapsille kahden viikon iästä siihen asti kunnes nämä täyttivät kaksi vuotta.

Tutkimuksen viimeinen seurantavaihe toteutettiin lasten ollessa 6–8 vuoden ikäisiä. Viimeisessä seurantavaiheessa 346 lapsen vanhemmat arvioivat lapsensa psykiatrisia oireita kyselylomakkeella.
Korkeamman annoksen saaneilla lapsilla oli vanhempien raportoinnin mukaan vähemmän masentunutta mielialaa, ahdistuneisuutta ja vetäytyvää käyttäytymistä kuin lapsilla, joille oli annettu suositeltu annos vitamiinilisää.

Vanhemmat havainnoivat

Tutkimustulos pohjautuu vanhempien havainnointiin ja ilmoituksiin. Tutkimustulosten mukaan kliinisesti merkittävistä sisäänpäin suuntautuneista psykiatrisista ongelmista kärsi 11,8 prosenttia lapsista, jotka olivat tutkimuksessa saaneet suositusten mukaisen 10 mikrogramman annoksen vitamiinilisää.
Lapsilla, joille vitamiinilisää oli annettu suurempi annostus, sisäänpäin vetäytyviä psykiatrisia ongelmia raportoitiin 5,6 prosentilla lapsista.
”Tuloksemme viittaavat siihen, että suurempi D3-vitamiinilisäannos ensimmäisten elinvuosien aikana saattaa vähentää sisäänpäin suuntautuvan psykiatrisen oireilun riskiä myöhäisessä esikoulu- ja varhaisessa kouluiässä”, kertoo Tampereen yliopiston tutkijatohtori Samuel Sandboge yliopiston tiedotteessa.

Tutkijat eivät havainneet ulospäinsuuntautuneessa oireilussa, kuten aggressiivisessa käytöksessä ja sääntöjen rikkomisessa eroja. Myöskään psykiatrisen oireilun kokonaismäärässä ei havaittu eroja lasten välillä.
”Tulokset ja niiden mahdolliset vaikutukset ovat mielenkiintoisia, mutta havaintojen vahvistamiseksi tarvitaan lisää tutkimusta. Tutkimustulosten tulkinnassa on huomioitava muun muassa se, että psykiatrista oireilua tarkasteltiin vain vanhempien raportoimien oireiden kautta. Tutkimustulosten yleistettävyyteen vaikuttaa myös se, että tutkimusjoukkona oli pohjoismaalaista syntyperää olevia Suomessa asuvia lapsia, joiden veren D-vitamiiniarvot olivat hyvällä tasolla”, Sanboge korostaa.

Tutkimus toteutettiin yhteistyössä Tampereen ja Helsingin yliopistojen, Helsingin yliopistollisen sairaalan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n tutkijoiden kanssa.

Kommentti: Tutkimus ei voi olla pätevä, koska maamme johtava terveysvalistuskeskus, Kuopion Ruokintatalibaanit eivät olleet mukana asiantuntijoina
Kalakukko

Tomppa
Viestit: 403
Liittynyt: 29 Tammi 2013 14:59
Paikkakunta: Helsinki

Re: Kelleköhän tässä pitkää nenää kuuluisi näyttää?

ViestiKirjoittaja Tomppa » 24 Touko 2023 15:36

:D
Kohta lähestytään vaihetta "ainahan me olemme olleet tätä mieltä".


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa