Business, teollisuus ja ravinto

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5409
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Business, teollisuus ja ravinto

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Marras 2010 10:40

Minulle on syntynyt jokseenkin varma k?sitys siit?, ett? kun raha ottaa haltuun ihmisten ruokinnan, niin kaikki muuttuu. Kuningas Midaksen sormi on muuttamassa erinomaisen raaka-aineen ruoansulatuksen j?lkeiseksi m?ss?ksi.
Ajatelkaapa isolle joukolle tehty? lihakeittoa. Jos tuntuu sakealta, siihen on helppo lis?t? 2-3 litraa vett? ja maku ei paljoa muutu, jos suolasuhde on kohdallaan. Ja kuvitelkaapa sitten 500-1000 litran annosta teollisuuden tuotannossa. Aineita laitetaan sinne siten, ett? se suurin piirtein vastaa makuhermojen tuntemuksia. Makuhermoja on tavattoman helppo huijata erilaisilla esansseilla ja muilla sotkuilla. Luuletteko makean tulevan sokerista? Ent? kielon tuoksuisen tuoksun tulevan pikkutytt?jen ker??mist? kev?tkieloista?
Tavalliset huushollit eiv?t k?yt? luontaisen kaltaisia aromeja, eiv?t transrasvoja kaapeissaan piilottele, valmistavat ruokansa tuoreista aineista, mik?li sattuvat niit? jostain saamaan. Nyky??n yh? vaikeampaa saada esimerkiksi lihaa, joka olisi tiskiss? ilman liejua, kaasua, tamponeita. Jauhelihan jauhaminen tuoreesta lihasta on vallan eri planeetalta kuin pakattu , koska hapetusprosessi ei ole ehtinut aiheutaa makuh?iri?it?, jotka mausteella peitet??n.

Oletteko muutes koskaan n?hneet yht??n kokkiohjelmaa, jossa olisi valmiita teollisuuseineksi? raaka-aineina. Kuinka moni ostaa perkaamattoman silakan? Kun ennen vanhaan silakka paistettiin, niin siin? oli sy?t?v?? kaikki, pyrst?? my?ten. Kalan ruodosta saatiin arvokasta kalkkia. Ravintolis?t tulivat ilman apteekkia suoraan pannulta. Paistaminen suoritetaan luonnontuote voissa, ei kemianteollisuuden innovaatiossa margariinissa.
Kalakukkokin muistelee vanhempiensa kertoneen, ett? aineksina oli puhtaat ruisjauhot, pienet ahvenet, siasaret tehtiin muikuista ja runsaasta silavasta. Kaikki me s?ilymme melko pitk??n eli olemme kalakukkojen sukuun kuuluvaa pitk?ik?ist? sorttia. Aito savolainen s?ilyke, joka oli aikanaan mets?t?iss? mit? oivallisin ravintol?hde.

Kun nyky??n perustellaan teollisuuseinesten k?ytt?? kiireell?, niin sopinee kysy?, ett? mik? kiireen aiheuttaa? Salkkarit, h?mpp?sarjat tv:ss?, jotka tuntuvat koukuttavan ihmisi? leiv?n lailla vai olisiko kiireen synonyymin? LAISKUUS tai per?ti OSAAMATTOMUUS? K?si syd?melle ?idit, is?t: miten te valmennatte lapsenne el?m??n? Arveletteko pizzataxin numeron riitt?v?n vaiko "m?kk?rin" englannikielisen listan lukemisen olevan koulutuksen huipputulos?

Luonnollisen ruoan alkeet l?htev?t teollisuuden k?ytt?mist? E-kirjaimista. Lis?aineitten saanti on keskim??rin 20gr/pv ja vuodessa noin 7000gr.
Kuluttajan tietoinen valinta ohjaa my?s kaupan tarjontaa. Teid?n on turha kuvitella p??sev?nne TV-ohjelmaan l?mmitt?m??n maksalaatikkoa mikrossa, jonka p?sil?itten raati arvostelisi. Ehk? sekin viel? n?hd??n jos emme reagoi.
Jotta jorina ei menisi vallan hukkaan, niin suosittelen Michael Pollanin kirjaa:" Hyv?n Ruoan Puolesta." Kirja, jos ei muuten vaikuta, niin suomuja se ainakin silmist? pudottaa ja siten n?kee asiat kirkkaammin.
Oivalluksen kolahduksia herk?ll? korvalla kuunnellen.
Kalakukko

Avatar
Anja
Viestit: 1735
Liittynyt: 17 Elo 2006 22:05
Paikkakunta: Espoo
Viesti:

Re: Business, teollisuus ja ravinto

ViestiKirjoittaja Anja » 15 Marras 2010 13:38

Kalakukko kirjoitti:Kun nyky??n perustellaan teollisuuseinesten k?ytt?? kiireell?, niin sopinee kysy?, ett? mik? kiireen aiheuttaa? Salkkarit, h?mpp?sarjat tv:ss?, jotka tuntuvat koukuttavan ihmisi? leiv?n lailla vai olisiko kiireen synonyymin? LAISKUUS tai per?ti OSAAMATTOMUUS? K?si syd?melle ?idit, is?t: miten te valmennatte lapsenne el?m??n? Arveletteko pizzataxin numeron riitt?v?n vaiko "m?kk?rin" englannikielisen listan lukemisen olevan koulutuksen huipputulos?

Luonnollisen ruoan alkeet l?htev?t teollisuuden k?ytt?mist? E-kirjaimista. Lis?aineitten saanti on keskim??rin 20gr/pv ja vuodessa noin 7000gr.
Kuluttajan tietoinen valinta ohjaa my?s kaupan tarjontaa. Teid?n on turha kuvitella p??sev?nne TV-ohjelmaan l?mmitt?m??n maksalaatikkoa mikrossa, jonka p?sil?itten raati arvostelisi. Ehk? sekin viel? n?hd??n jos emme reagoi.


Kiitos Kalakukko t?st?. Mik? hirve? meteli lis?aineista pidet??n, vaikka niit? on varsin helppo v?ltt??, kun hiukankin viitsitt?isiin vaivautua. Edes v?h?n. Jos tuote ei mene kaupaksi, se hyvin ?kki? katoaa hyllylt?. Kuinka ollakaan, valmisruoan menekki vaan kasvaa.

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

ViestiKirjoittaja MahaTar » 15 Marras 2010 13:55

Valmiseineksi? puolustellaan kiireell?. Tosin sill? l?mmitysajalla, jonka n?m? valmisruoat vaativat, voisi jo tehd? maistuvaa kotiruokaakin. Yksinkertaista ja helppoa.
Mutta kun perheen ruoanlaittajat kuvittelevat, ett? ruoka pit?? ensin kasvattaa. Kaupoista l?ytyy perusaineita kohtuuhinnalla. Stressin saa v?hemm?ll?kin. Nyt einesaikana ei tarvitse kuin potea syyllisyytt? loppuik?ns? ja kuolla johonkin stressiper?iseen. :?
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 15 Marras 2010 15:48

Kuulin elokuun lopussa er??lt? suurtalouskokilta (ty?skentelee koulun keitti?ss?), ett? heille tuli lihapullia raakapakasteena, jotka he paisoivat koulussa. Maultaan kuulemma aivan jotain muuta kuin eineslihapullat. T?m? keitti? siis ruokkii nelj?n hengen voimin tuhannen muksua, eli heill? ei ole ev?it? tehd? mit??n itse.

Lihapullien kanssa k?vi kuitenkin niin, ett? koska raakapakasteet paistettuna eiv?t ole tasaisen ruskeita v?rilt??n, niin lapsille n?m? eiv?t kelvanneet. Ja kun tuli viel? huomautuksia "huonoista lihapullista" jopa vanhempien taholta, niin koulu siirtyi selv?sti terveellisemmist? raakapakasteista eineslihapulliin.

Eli mik? se kodin vaikutus onkaan n?iss? asioissa? Ollaan valmiita vaatimaan jos ja vaikka mit? samaan aikaan, kun oma p??, eli koti ja kodin esimerkki, falskaa toden teolla.
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Kalakukko
Viestit: 5409
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Marras 2010 17:11

Raha ratkaisee, veron hinta puhuttaa

Xantippa on aivan oikeassa. Ihmiset puhuvat toista, tekev?t vallan muuta, eik? t?ss? tarvitse menn? uskonnon alueelle.

Lasten kouluruokaan tulisi vallan eri komento, jos siin? olisi selke?t laatukriteerit ja lasku l?hetett?isiin vanhemmille kuukausittain lasten lukum??r?n mukaan. Sossuhan se k?yhien ruoat tietty maksaisi. Kunnollisella ruoalla koulurauha palautuisi eik? pennut hiilarihumalassa hilluisi. Samaten kaikkinainen limsa- ja kolmioleip?automatiikka pois lasten saatavilta. Nyt k?yt?nt? lienee se, ett? oppilaskunta saa osan tuotosta ja lapset ymm?rt?v?t ker??v?ns? itse itselleen luokkaretkirahaa.

Aikanaan olin itsekin koulun 6. luokan opettaja. Oli penskoista varsin urheutta ja uskallusta her?tt?v?? kun er?s poika j?rest??n otti vain yhden herneen lautaselleen ja s?i siit? puolet. Kingiksi tullaan monia polkuja. Puolikas herne ja v?kivalta niist? typerimpi
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5409
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 28 Joulu 2010 16:25

Luetun ymm?rt?minen on vaikeaa...

?S? blir ?ldersdiabetiker friska utan medicinering?

Publicerad 2010-12-27 00:50 Dagens Nyheter

?tta forskare: En diet med f? kolhydrater och mycket fett ? s? kallad LCHF-kost ? normaliserar blodsockret och insulinhalten p? n?gra veckor. Att det skulle vara den feta maten som ligger bakom den orov?ckande ?kningen av typ 2-diabetes ? s? kallad ?ldersdiabetes ? st?mmer inte. Den f?rklaringen ?r i sj?lva verket ett av den moderna medicinens allvarligaste misstag. Tv?rtom ?r det mycket som tyder p? att de som har anlag f?r ?ldersdiabetes ?ter f?r mycket kolhydratrika f?do?mnen. Som tur ?r har talrika diabetiker sj?lva uppt?ckt att de blir friska utan medicin om de minskar radikalt p? br?d, ris, pasta, potatis, s?tsaker med mera och i st?llet ?ter sig m?tta p? k?tt, fisk, ?gg och hederliga mejeriprodukter, skriver de ?tta forskarna.



Kolhydrater

Kolhydrater ?r det gemensamma namnet f?r st?rkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater ?r v?r viktigaste energik?lla och kommer i stort sett bara fr?n v?xtriket. Men det finns enstaka kolhydrater ?ven fr?n djurriket, till exempel mj?lksocker, allts? laktos. Kolhydrater fr?n livsmedel som inneh?ller mycket socker, till exempel s?ta drycker, godis och bakverk, ?r inte nyttiga.

K?lla: Livsmedelsverket
Annons:

Diabetessjukdomarna ?kar orov?ckande ?verallt i v?rlden och det ?r den feta matens fel. Det kunde man l?sa i m?nga tidningar p? internationella diabetesdagen den 14 november.

Det ?r sant att typ 2-diabetes har blivit ett av de st?rsta problemen inom sjukv?rden. I Sverige finns det minst 300.000 diabetiker och ?nnu fler i dess f?r?stadium, det metabola syndromet. Inte nog med att livet f?rkortas; de sista ?ren i livet f?rpestas av infektioner, kallbrand, andra k?rlsjukdomar, blindhet eller dialyskr?vande njursvikt. Att den feta maten ?r boven ?r emellertid ett av de allvarligaste misstagen inom modern medicin.
Annons:


Det finns flera slags diabetes, men symtomen ?r likartade. Blodsockret stiger till h?ga h?jder och uts?ndras i urinen n?r maten inneh?ller f?r mycket kolhydrater. Tv? typer dominerar: ungdomsdiabetes, ocks? kallad typ 1, och ?ldersdiabetes, kallad typ 2. Trots namnlikheten handlar det om tv? olika sjukdomar.

Vid typ 1 producerar bukspottk?rteln f?r lite insulin, och f?re insulinets uppt?ckt dog alla som drabbades. Att fett inte ?r orsaken visade lundaprofessorn Karl Petr?n, n?r han lyckades h?lla liv i sina patienter utan insulin genom att ta bort matens kolhydrater helt och h?llet och ers?tta dem med fett och protein.

Vid typ 2, den allra vanligaste, stiger blodsockret d?rf?r att insulinet inte fungerar optimalt. Att kalla sjukdomen f?r ?ldersdiabetes ?r emellertid vilseledande; i dag drabbar denna diabetestyp ?ven unga.

Att det ocks? ?r kolhydraterna och inte fettet som ?r boven vid typ 2-diabetes ?r solklart. Redan 1963 rapporterade l?karen George Campbell att en tredjedel av de indier som emigrerat till Sydafrika f?r att arbeta inom sockerindustrin fick typ 2-diabetes, medan frekvensen i hemlandet endast var 1 procent. Kolhydraterna ?r dock inte sj?lva orsaken; annars borde de flesta av oss drabbas. Sannolikt finns det en ?rftlig faktor. Men att sjukdomen ger sig till k?nna n?r maten inneh?ller f?r mycket socker och kolhydrater ?r gammal kunskap.

Varningarna mot det m?ttade fettet tog fart p? 80-talet n?r kolesterolkampanjen startade. Amerikanska experter besl?t d? att ?ven diabetespatienter borde undvika det och f?reslog d?rf?r en kost d?r kolhydraterna skulle t?cka det mesta av kaloribehovet. Sedan dess har kolhydratkonsumtionen ?kad kraftigt, medan konsumtionen av det m?ttade fettet har avtagit. Det ?r just under denna period vi sett den explosionsartade ?kningen av ?vervikt och typ 2-diabetes!

Hur kan man p?st? att orsaken ?r det m?ttade fettet? ?r det inte mera sannolikt att de som har anlag f?r ?ldersdiabetes ?ter f?r mycket br?d, ris, potatis, s?tsaker och andra kolhydratrika f?do?mnen? Det finns mycket som tyder p? just det.

F?rra ?ret ombads en av oss (UR) att fungera som extern granskare av ?Mat vid diabetes?, en ny rapport fr?n Statens beredning f?r medicinsk utv?rdering (SBU). Det visade sig att man i den prelimin?ra rapporten hade uteslutit n?stan ett tjugotal v?l utf?rda koststudier p? m?nniskor med ?ldersdiabetes eller dess f?rstadium, det metabola syndromet. Anledningen var att de ans?gs vara f?r korta eller haft f?r f? f?rs?kspersoner.

I dessa experiment har man j?mf?rt en kolhydratfattig, fettrik diet, ocks? kallad LCHF (LowCarb/HighFat) med den g?ngse kolhydratrika. I stort sett alla experiment visade att samtliga riskfaktorer f?r typ 2-diabetes hade f?rb?ttrats med LCHF-kosten, och m?nga av patienterna kunde l?gga diabetesmedicinen p? hyllan.

De st?rre experimenten visade d?remot ingen v?sentlig skillnad mellan en kolhydratfattig och en kolhydratrik kost. F?rklaringen ?r att ingen har anv?nt en kost d?r mindre ?n 40 procent av kaloribehovet hade t?ckts av kolhydrater. Vad de sm? studierna visar ?r n?mligen att nyttan endast blir tydlig under denna gr?ns. Ju f?rre kolhydrater, desto b?ttre effekt.

I den externa granskningsrapporten (www.ravnskov.nu/SBU) p?pekas att det inte fanns sk?l att varna f?r det m?ttade fettet. ?tta vetenskapliga ?versiktsartiklar har visat att m?ttat fett ?r ofarligt, vilket ocks? framg?r av WHO:s och FAO:s senaste rapport ?Fats and Fatty Acids in Human Nutrition?

Ingen av dessa synpunkter togs med i den f?rdiga rapporten. Inte heller n?mndes de fina resultaten fr?n de sm? studierna. SBU menar att ingen av de studerade kosttyperna kan f?rebygga diabetes, och att det saknas ett s?kert samband mellan fettintag och kransk?rlsjukdom. Men, till?gger de, det vetenskapliga underlaget f?r att l?gfettkost minskar risken f?r hj?rtk?rlsjukdom hos andra anses vara tillr?ckligt f?r att ocks? rekommendera den vid typ 2-diabetes. D?rf?r f?ljer svensk diabetesv?rd riktlinjerna fr?n den europeiska Diabetes and Nutrition Study Group.

Huvudinv?ndningen mot LCHF-kosten ?r att det saknas l?ngtidsstudier. Det ?r emellertid f?ga sannolikt att en diet som redan efter n?gra veckor kan normalisera blodsockret och blodets insulinhalt, s?nka blodtrycket, ?ka insulink?nsligheten och minska kroppsvikten utan negativa effekter p? blodets kolesterol, inte skulle vara gynnsam p? l?ngre sikt.

Det b?r ocks? n?mnas att det inte finns n?got kostexperiment som visat att de nuvarande kostr?den g?r nytta, vare sig p? kort eller l?ngt sikt. R?den bygger p? spekulationer; ingen har testat om de fungerar.

En korrektion: Det har publicerats tv? korta, positiva studier finansierade av sockerindustrin, men ingen har kunnat bekr?fta deras resultat.

Ett annat SBU-argument ?r att m?nga patienter har sv?rt att acceptera LCHF-kosten. Att somliga inte tycker om den ?r emellertid en utmaning f?r v?ra kockar och dietister och inget sk?l att avvisa den. Med samma argument borde vi ?ven sluta anv?nda penicillin, d?rf?r att vissa inte t?l det eller tycker att det smakar illa.

Nyligen togs ?mnet upp i L?kartidningen. Inte ett ord n?mndes om de m?nga positiva resultaten fr?n LCHF-experimenten. Flera f?rfattare, alla med ekonomiska bindningar till l?kemedelsindustrin, understr?k i st?llet vikten av att s?nka blodsockret effektivt med hj?lp av medicin. Det p?pekades dock att inga l?ngtidsstudier har lyckats minska d?dligheten med medicin; i den senaste ?kade den till och med. Att insulinbehandling ?kar vikten och risken f?r allvarliga komplikationer n?mndes ocks?, men det ans?gs inte vara n?got hinder.

Som tur ?r har talrika diabetiker sj?lva uppt?ckt att de blir friska utan medicin om de minskar radikalt p? br?d, ris, pasta, potatis, s?tsaker och sockerdrycker och i st?llet ?ter sig m?tta p? k?tt, fisk, ?gg och hederliga mejeriprodukter.

Uffe Ravnskov
med dr, docent, oberoende forskare, Lund
Karl E Arfors
professor emeritus, tidigare explorativ forskningschef Pharmacia AB
Christer Enkvist
f d landstings?verl?kare, tidigare medlem av SBU
Bj?rn Hammarskj?ld
?verl?kare
Tore Persson
l?kare
Tore Scherst?n
professor emeritus, tidigare huvudsekreterare i Statens medicinska forskningsr?d
Ralf Sundberg
docent
J?rgen Vesti Nielsen
?verl?kare

Dagens Nyheter 28.12.2010:

Ne joilla on vaikeuksia lukea toista kotimaista, niin k?ytt?k?? Googlen k??nn?skonetta.

Kun luette tekstin, niin huomaatte Ruotsissa olevan n. 300.000 2-tyypin diabeetikkoa. Tulee muistaa, ett? Ruotsissa on l?hes kaksinkertainen v?kim??r? ja v?est??n suhteutettuna piskuinen Suomi johtaa t?ss? asiassa merkitt?v?sti. Toinen juttu, mik? tulee muistaa, niin meill? on riehunut 40 vuotta rasvakammoisten porukka, jolla ei ole hitustakaan tajua luetun ymm?rt?misest?. Ovat ns. vanhan koulukunnan ylioppilaita. On v?h?n makaaberia suorastaan sanoa, ett? HYV? SUOMI!
Vain t?ydellinen nuija ei seuraa tieteen viimoisia tutkimuksia omalta alaltaan. Ihmettelen suuresti kaikenmaailman l??ketieteellisten kyl?koulujen johtoporrasta. On ilmeisesti t?rke?mp?? n?ytt?yty? rotareitten ja rappareitten jengiss?, kuin saada omassa koulussaan opiskelijoiden aitoa keskustelua ja kriittist? tutkimusn?k?kulmaa.

Olen miettinyt virallista ravintosuositustamme. Se on saattanut kansamme metabolisten sairauksien kiroukseen. On siis sallittua ihan virallisesti pahoinpidell? kansaa vailla vastuuta, jos se tapahtuu virallisen maatalouspolitiikan keinoin.
Onko mahdollista hakeutua Ruotsiin ravintopakolaiseksi?

Olen aina pit?nyt ruotsalaisia keskustelevana kansana, joskus raivoon asti. Valistunut itsevaltius vaikuttaa hienolta ajatukselta. Sen sijaan valistumaton idiotia ei ole tuonut kansallemme mink??nlaista siunausta. Voimme pahoin, sy?mme rekkatolkulla l??kkeit?, kuolemme metabolian p??tetapahtumiin, mykkyytt?mme ihmetell??n kaikkialla maailmassa. Jossain l?mp?isemm?ss? paikassa valtio olisi kaadettu jo moneen kertaan, vaan ei meill?. Hengen pikkuj?ttil?isten ryhm? on kahminut kaikki johtopaikat poliitikoitten avustuksella. Elinkeino voi hyvin ja urputusta ei kuulu. Kun viel? on neropattien luoma k?yp?hoito-kilpi suojana, niin syytteeseenk??n ei noita ketkuja saa.
Olisiko se vanha slogan kohdallaan:" k?rsi, k?rsi, k?rsi Suomen kansa, kirkkaaman kruunun saat"! Kyll? julkinen pahoinpitely on verrattavissa avioliitossa tapahtuvaan v?kivaltaan.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa

cron