Verinen juttu

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5520
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Verinen juttu

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 18 Joulu 2010 10:37

K?vin t?ss? vastik??n hakemassa Ruotsista ison muovikassillisen VERIPALTTUA. L?hes kaikki meniv?t tilausten perusteella kavereilleni, el?kkeell? oleville merimiehille. H?mm?stytt?v?? ruotsalaisessa veripaltussa on valmistaja: Atria Sverige. Suomalaisillehan ei sovi myyd? herkkua, jota Ruotsin kuningaskunta nauttii. Surstr?mmingin saavat omasta puolestani pit??kin lahden tuolla puolen. Tokihan Suomessa on myynniss? verilettuja, kuivia k?pp?n?it? siin? pinaattilettujen seurana hyllyss?.

Kun puhuu jollekin veriletuista tai veripaltusta, niin aika moni n?ytt?? inhonsa. Varsinkin jos kertomukseen liitt?? tarinan siit?, miten ennen kotioloissa verilettuja tehtiin: sika ammuttiin, kurkku aukaistiin ja veri laskettiin isoon kattilaan, ankaraa vispausta hyytym?aineitten poistamiseksi ja siit? sitten pannulle ruisjauhoihin sekoitettuna runsaassa voissa paistettuna. Puolukkahillo kyytipoikana ja kylm? maito (punainen) teki nautinnosta ikimuistoisen.

FINELI.FI-taulukosta saadaan makroaineitten ja kaikkien vitamiinien+hivenaineitten koostumus. Rasvaa on 7%, proteiineja 92% ja hiilareita 1%. Tuo hivenaineitten lajikokoelma on hyvin suuri etten niit? luettele.

Se, mik? itse asiassa huolestuttaa, on tuo ruokavaliomme kaventuminen kaikilta osin. Sis?elimien, kielen, h?r?nh?nn?n, veren k?ytt? on laskenut minimiins?. Kukaan ei en?? tee aladoobia. Kukaan ei keittele siansorkkia.
Kotitarvemaatalouden ts. kotihy?tyel?inten pito on hallinnollisilla ja mukavuussyist? eliminoitu. Lapsia vied??n kotiel?inpuistoihin katsomaan lampaita ja kanoja kuin Jurassic Parkiin konsanaan. Autoja pys?k?id??n avoimien peltojen ??relle ja katsellaan ammuja, noita mainioita maitotehtaita. Harvapa kuitenkaan saa maistaa tuotetta eli luonnollista maitoa. Rasvaton maito kaikkine lis?aineineen on yht? kaukana normaalista kuin kuu maasta.

Jos ihmettelette t?m?n kirjoituksen asiaa, niin se olkoon h?t?huuto monipuolisen ruoan puolesta. Jos makkaraksi hyv?ksyt??n p?tkyl?, jossa on 17% lihaa (kaikki teurasj?tteet, kamarat, korvat , saparot sun muut), niin ihmettelen suuresti. On todella pakko menn? Suomenlahden etel?puolelle ja siit? viel? edemm?s saadakseen maistaa oikeaa makkaraa. Puola, Saksa, Ranska tunnustettuja ruokamaita. Suomalaisten ainoa kosketus Keski-Eurooppaan oli 30-vuotinen sota 1600-luvulla. Sielt? sotasaaliina saatiin peruna.

Olemme takapajula ruokakulttuurissa t?n? atomiajan kautena.
Kalakukko

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 20 Joulu 2010 15:12

Sen verran haluaisin tarkentaa, ett? olemme muuttuneet takapajulaksi, emme me sit? aina ole olleet. Mutta miksi ja miten n?in on p??ssyt k?ym??n, on jo pitk? ja monimutkainen juttu. Vaikka olen yh? sit? mielt?, ett? kun kovalla ??nell? vaatii kaupassa tiettyj? tuotteita hyllyyn, niin kyll? se onnistuu. Ja ainahan voi ??nest?? jaloillaan. Mutta niin kauan kuin kuluttajat nurisematta lappaavat ostosk?rryihin elintarviketeollisuuden kummallisia tuottteita, niin eik? siin? p?de sanonta: sit? saa mit? tilaa.

Aito veripalttu on hyv? tuote, kunhan se on tuoretta. T?ss? olisi vinkki? jollekin luomutilalliselle tuotteiden jatkojalostusta varten.
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Avatar
Varpu
Viestit: 3113
Liittynyt: 18 Elo 2006 6:22
Paikkakunta: Saksa
Viesti:

ViestiKirjoittaja Varpu » 20 Joulu 2010 15:26

Muistan oikein hyvin ajan, jolloin verta myytiin tavallisessa l?hikaupassa. Ostin sit? usein ja tein sek? palttua ett? lettuja. Herkkuruokiani molemmat! Mutta aikaa siit? on jo yli 30 vuotta...

K?velin taas eilen keskieurooppalaisella torilla, t?ll? kertaa Belgian Liegess?. P?iv? oli kylm?, joten ei tarvinnut edes puutteellista torihygieniaa mietti? ;). Tarjolla oli sataa sorttia haisujuustoja, itsetehtyj? lihamakkaroita, merenel?vi? joka l?ht??n, tuoreliha ei lillunut marinadilimassa, vaan oli tuoretta. Tarjolla oli my?s sis?elimi?, ainakin kivipiiraa ja syd?mi?.

Kaikkein tuorein liha oli muuten myynniss? el?v?n?! Siell? oli kukkoja ja hanhia myynniss?. Ei kun niskasta kiinni ja asiakkaan koriin 8) ...

Leip?kin oli oikeaa maalaisleip??, ei mit??n pikkukikkareesta ilmalla t?ytetty? leiv?kett? (luit ihan oikein, juuri noin tehd??n massatuotantona ns. leiv?t; el?k??n molekyylibiologia :shock: )

Sarianni
Viestit: 10
Liittynyt: 29 Syys 2009 11:06

ViestiKirjoittaja Sarianni » 20 Joulu 2010 16:10

Jos noin huonosti on asiat, niin terveluloa Vihtiin tai liittyk?? luomutuotteiden ruokarinkiin.

Muutin t?nne 2.5 vuotta sitten ja nyt nautin vain luomulihaa suoraan tilalta. Saan viel? ylim??r?isen? tilalta "j?tteet" jotka muille ei kelpaa. Siin? on possun h?nt??, sorkaa, korvaa, syd?nt?, maksaa ym ym. Jos itse en sy?, niin sitten koirat sy?.

Nytkin odottaa 6kg luomukinkku uuniin p??sy?. Valmiiksi suolattuna tietty, entinen kaupunkilainen kun olen.
Aitoa maitoa kun olen saanut, niin ei en?? mene kaupan maito alas.

Googlettakaa onko teid?n l?hell? mahdollisesti luomutiloja, josta saa ehtaa tavaraa eik? kaupassa myyt?v?? teollisuuden-riemuvoitto tuotteita.

Ongelma, josta olen kuullut puhuttavan on teurastamoiden v?hyys. Esim. jos l?hialueella hevonen kaatuu ja satuttaa itsens? parantumattomaan kuntoon, niin lihat p??tyv?t j?tteisiin! Ei en?? ole teurastomoita, jonne vied?. On s??li, ett? t?h?n on p??dytty. En tied? onko teurastamon yll?pito nykyisin liian byrokraattista vai eik? se kannata :shock:

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 21 Joulu 2010 11:36

^T?ss? on nyt juuri sit?, mit? per??nkuulutan. Kun otetaan vastuu itse siit?, mit? suuhunsa laittaa. Kukin tehk??n sen tavallaan, kunhan tekee. Eik? kaikkea tarvitse tehd? v?ltt?m?tt? kerralla. Muutos se on pienikin muutos.
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung

Sarianni
Viestit: 10
Liittynyt: 29 Syys 2009 11:06

ViestiKirjoittaja Sarianni » 21 Joulu 2010 14:24

Sellainen kommentti viel?, ett? kaupan lihatiskill? myyj? mainosti kovasti luomujauhelihaa. Sanoin ett? se on todella hyv?? ja n?ytt?? tuo hinta teill? vain olevan yli kolminkertainen kuin mit? saan suoraan tilalta.

Eli kuten Ksantippa sanoi, otetaan vastuu itse.

Jos joku haluaa tukea kauppaa, jakeluliikett? & optioita, niin toki se liha kannataa kaupan tiskilt? ostaa. Ja lihaa saa viel? kaupasta my?s hiivalla h?ystettyn? ett? se klippi voidaan myyd? lihana halvemmalla.

Ksantippa
Viestit: 1753
Liittynyt: 18 Elo 2006 12:02
Paikkakunta: Lieto

ViestiKirjoittaja Ksantippa » 21 Joulu 2010 21:27

Meid?n "luomu"lihamme on lammasta, ne nyt ovat vapaasti laiduntavia el?imi?. Ja niiden kasvattajakin on tuttu. T?n? syksyn? tuli 1,5 lammasta pakkaseen, kun olivat v?h?n normaalista pienempi
"We cannot change anything, unless we accept it." Carl Jung


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa