Järjen ääni vs elinkeinon mielipide verhottuna ns tieteeseen

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5544
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Järjen ääni vs elinkeinon mielipide verhottuna ns tieteeseen

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Tammi 2014 11:14

HS / MIELIPIDE LAUANTAINA 25.1.2014

Dementialla ja rasvan vähentämisellä on yhteys

KARI SALMINEN
Pro­fes­so­ri Ti­mo Strand­ber­gin kir­joi­tus de­men­tias­ta (HS Mie­li­pi­de 6. 1.) an­sait­see pa­ri kom­ment­tia. Toi­sin kuin hän esit­tää, kan­san­sai­rauk­sik­si ke­hit­ty­nei­den li­ha­vuu­den, kak­kos­tyy­pin dia­be­tek­sen ja de­men­tian voi­ma­kas li­sään­ty­mi­nen on ta­pah­tu­nut ai­ka­na, jol­loin vi­ral­li­set ra­vit­se­mus­suo­si­tuk­sem­me ovat pai­not­ta­neet ras­van ja eri­tyi­ses­ti tyy­dyt­ty­neen ras­van vä­hen­tä­mis­tä ja hii­li­hyd­raat­tien kri­tii­ki­tön­tä li­sää­mis­tä ra­vin­nos­sa.
On­nek­si juu­ri jul­kis­tet­tu suo­ma­lai­nen ra­vit­se­mus­suo­si­tus (HS 24. 1.) on osit­tain kor­jan­nut tä­män pa­has­ti har­haan joh­ta­neen vir­heen. Ras­vaa sal­li­taan nyt ai­kai­sem­paa mer­kit­tä­väs­ti enem­män ja hel­pos­ti su­la­vien hii­li­hyd­raat­tien saan­tia suo­si­tel­laan mer­kit­tä­väs­ti vä­hen­net­tä­väk­si. Sen si­jaan en vie­lä­kään kä­si­tä, mik­si ke­mial­li­ses­ti ko­ve­te­tut mar­ga­rii­nit ase­te­taan luon­tais­ta voi­ta si­säl­tä­vien tuot­tei­den edel­le.
Strand­ber­gin esiin nos­ta­mia ti­las­to­yh­teyk­siä nou­dat­taen voi­si myös ha­vai­ta, et­tä väes­tön ko­les­te­ro­li­pi­toi­suu­den pie­nen­tyes­sä de­men­tia on sa­man­ai­kai­ses­ti li­sään­ty­nyt. Ko­les­te­ro­li on ai­vo­toi­min­nal­le ja elä­mäl­le yleen­sä­kin ai­van vält­tä­mä­tön.
Ko­ko­naan toi­nen asia on, ker­to­vat­ko ti­las­tol­li­set mer­kin­nät mi­tään syy-seu­rau­syh­tey­des­tä. Pe­rus­tee­ton on myös Strand­ber­gin väi­te, et­tei "ruoan koos­tu­mus ole it­se pää­tet­tä­vis­sä". Kos­kaan ai­kai­sem­min his­to­riam­me ai­ka­na elin­tar­vik­kei­den run­saus ja va­lin­nan­va­ra ei­vät ole ol­leet yh­tä mit­ta­via kuin ny­kyään. Kau­pan hyl­lyt not­ku­vat vaih­toeh­to­ja. Kyl­lä sii­tä ku­kin voi ke­rä­tä ha­lua­man­sa ruoan koos­tu­muk­sen, jol­lei­vät vir­heel­li­set suo­si­tuk­set si­tä py­ri es­tä­mään.
Strand­berg to­te­si: "Lie­nee sil­ti pa­rem­pi kuol­la 80-vuo­tiaa­na de­men­tiaan kuin 50-vuo­tiaa­na sy­dä­nin­fark­tiin." To­tea­mus on har­haan­joh­ta­va. Hän it­se­kin to­teaa kir­joi­tuk­ses­saan, et­tä sy­dän­in­fark­tit ovat vä­hen­ty­neet ja siir­ty­neet van­hem­piin ikä­luok­kiin. Pi­kem­min­kin tu­li­si siis poh­tia, ha­luaa­ko kuol­la 80-vuo­tiaa­na de­men­tiaan vai sy­dä­nin­fark­tiin.
Ka­ri Sal­mi­nen
pro­fes­so­ri, Hel­sin­ki

Kommentti: Oikea professori Kari Salminen ja oikea professori Ilari Paakkari, siinä 2 miestä, jotka ansaitsevat kansamme kunnioituksen. Salminen puhuu luonnollisten elintarvikkeiden puolesta ja Paakkari ihmettelee julkisesti ruokintaneuvojien intoa väheksyä ravintolisiä, erityisesti D-vitamiineja.

Molempien herrojen tieteellinen tausta on aivan toiselta planeetalta verrattuna julkisten ruokintaneuvojien ja kansansairauskonttorin nököhampaitten käsityksiin ravintolisistä ja hiilihydraateista. Nämä herrat ovat eläkkeellä eikä heidän mielipidettään heilauta elintarvike- tai lääkintäteollisuuden masinoimat kampanjat. Myöskään kynä/kaulahuiviesittelijät eivät tarjoile pullakahveja iltapäivisin.

Salminen aikoinaan puristi MOT-ohjelmassa suurena tietäjänä itseään pitävältä Pskalta tunnustuksen, että VOIN HAITTAVAIKUTUKSISTA EI OLE TUTKIMUKSIA. Pskan puudeli Fogeli räkytti vieressä, että kyllä Raisio tietää ja siksi margariini on parempaa. Teollinen rasva vastaan luonnollinen voi! Voiko asetelma enää absurdimmaksi muodostua? Sairaus vastaan terveys tahi kuolema vastaan elämä!

Suomessa on vaiettu teollisuuden käyttämistä trans-rasvoista esim. leipomo- ja sipsiteollisuudessa. Jos ulkomaanpellet myyvät Suomeen aasinlihaa nautana, niin mikseivät sitten käyttäisi trans-rasvoja kekseihinsä ja muihinkin elintarvikkeisiin. Maissifruktoosisiirappi on myös suosittua.

KOLTTA naapuripalstalla ihmetteli juuri julkistetun ruokintapyramidin kuvaa, jossa oli mukana ns. sattumia korkeimmalla kohdalla. Miksi leivokset, karkit ja muut äkkimakeat ovat suositeltuja "ravintoja"? Jos kerran kauppa ja eines/makeisteollisuus saa osallistua pyramiidin rakentamiseen, niin miksi ei lääketeollisuus saisi mainostaa Allia tai seisontalääkettä samassa jutussa?
Nomenklatuuramme ei todellakaan tajua, kuinka johdateltuja he ovat. Heitä viedään kuin pässiä narussa. Säälimätön teuraspenkki odottaa kun he ovat tulleet hyödyttömiksi. Onko kansamme johdattelu sairauksiin niin kunnioitettavaa, että kannattaa myydä sielunsa Pirulle kuten Mefisto? Muistona saattaa olla kenties lantakasa pronssilla päällystettynä, jos sitäkään. Kansan inho seuraa teitä haudan taaksekin.
Kalakukko

Avatar
MahaTar
Piällysmiesj
Viestit: 1410
Liittynyt: 17 Helmi 2009 13:10
Paikkakunta: Pieni voittamaton kylä Blogistanissa
Viesti:

Re: Järjen ääni vs elinkeinon mielipide verhottuna ns tietee

ViestiKirjoittaja MahaTar » 25 Tammi 2014 14:59

Me olemme aivan liian hyväosaisia, kun aikaa ja energiaa voi tupata kinaamiseen siitä,
mitä tänään syötäisiin. Ja heitellä toisella kädellä syötävää tavaraa joko roskiin
tai einesteollisuuteen. Huomasiko kukaan, ettei Yrsylä Shväääb sanallakaan maininnut
einesteollisuutta suolan lähteenä!! Leipomoteollisuuden sai kyllä varpailleen ja puimaan
nyrkkiä. Ja mikä graavikala on sellainen, jossa on yhtä paljon suolaa kuin leivässä, noin
karkeasti ottaen? Leivässä 1,6% ja graavikalassa 1,7%? Ilmankos saadaan perkele
ruokamyrkytyksiä kalatuotteista!! Kun niissä ei ole suolaa. Ne ovat herkkuja, eivät
pääruokaa.

Ky nimppal kärssi saa...
Voi voi, voi voi voi, voi!

http://mahatar.blogspot.com/

höpönassu
Viestit: 126
Liittynyt: 20 Heinä 2009 11:30

Re: Järjen ääni vs elinkeinon mielipide verhottuna ns tietee

ViestiKirjoittaja höpönassu » 25 Tammi 2014 17:21

"Lie­nee sil­ti pa­rem­pi kuol­la 80-vuo­tiaa­na de­men­tiaan kuin 50-vuo­tiaa­na sy­dä­nin­fark­tiin"

Jos käy niin, että dementoituminen alkaa jo 50:sellä kuten joskus harvoin voi käydä, niin ehkä sitten siinä tapauksessa ottaisin tuon sydäninfarktin ja menisin ns.saappaat jalassa kuin että eläisin mahdollisesti 30 v. mistään mitään tietämättömänä (tai ehkä ei ihan alkuvaiheen dementiassa vielä mutta jonkun vuoden päästä tuo muisti alkaa menemään kuitenkin kun dementiaan sairastuu) ja muutenkin ottaisin infarktin kuin dementian, jos vaan valita saisin, mutta joillekin tulee kummatkin...seitsenkymmpisenä.
Tai voihan sitä jäädä auton allekin nelikymppisenä. Eihän näitä tiedä kukaan, koska ja miten loppu tulee kullekin. Ja mitä väliä lopputuloksen kannalta on silllä, mihin ihminen kuolee? Tää kuolemalla pelottelu alkaa mennä kyllä vähän yli...itse yritän hoidella asioitani niin, että kuolemista ei tarvii pelätä ja yläkerran kanssa olis asiat kondiksessa.

Pitäis alkaa elään tässä ja nyt ja tässä päivässä ja nauttia siitä mitä on, on se sitten vaikka grillipihvi voinapilla ja salaatilla. Joillekin toisille nautinnot on jotain muuta, mutta että kenenkään elämäntapaan tai toimimiseen ei pitäisi puuttua sillä, että pelotellaan, että sä kuolet jos et elä noin tai näin. Varsinkin jos ne perusteet (esim.että voi on haitallista) on jotenkin epävarmalla pohjalla, tai jopa väärin. Sairastumisiin kun vaikuttaa niin moni muuttuja, että loppupeleissä voin syöminen on yks kärpäsen kakka kun kokonaisuutta ja eri palasia määritellään.

Kalakukko
Viestit: 5544
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Järjen ääni vs elinkeinon mielipide verhottuna ns tietee

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 28 Tammi 2014 11:00

TEEMAT RUOKA KOLUMNI 27.1.2014 15:59 36 Joonas Konstig

Kolme syytä kyräillä uusia ravitsemussuosituksia

Suomen uudet viralliset ravitsemussuositukset on julkaistu. Nyt niitä sitten parjataan. Tulee melkein virkamiehiä sääli, mutta Kurt Vonnegutia lainatakseni, niin se käy.

Ympäristönäkökulmat on nyt tuotu suosituksiin mukaan. Julkistamistilaisuudessa Mikael Fogelholm kertoi, että suositukset pyrkivät vähentämään ruoan tuottamia kasvihuonepäästöjä. Mikäs siinä, mutta Fogelholm, joka on ollut vihreiden eduskuntavaaliehdokkaana, esitti myös, että "ei onneksi ole mitään ristiriitaa terveyden ja kestävän kehityksen välillä".

Kuinka onnekkaita oikein olemmekaan? Mikä on todennäköisyys, että terveyden ja ympäristön intressit osuisivat täysin yksiin? Käytännössä olematon.

Joten jossain on väistämättä tingitty, suosituksissa, joiden on tarkoitus edistää nimenomaan terveyttä. Jos nyt ajetaan kahta jänistä samaan aikaan, pitäisi tämän rehellisyyden vuoksi näkyä suositusten nimessäkin. Kävisikö "kansalliset ravitsemus- ja ilmastonmuutostorjuntasuositukset"? Kasvisruokatalkoosuositukset?

Ravitsemussuositukset ovat pragmatiikkaa, mutta tässä ne kohtaavat idealismin.

Toinen asia, joka uusista suosituksista tuli mieleen, oli se vanha vitsi Neuvostoliiton johtajista junassa. Juna aina pysähtyy, Stalin käskee ampumaan kuljettajan ja niin edelleen, mutta omalla vuorollaan Breznev ratkaisee ongelman: käskee ihmisiä sulkemaan verhot ja leikkimään, että matka jatkuu.

Samaan tapaan ravitsemussuositukset tuntuvat elävän jossain suljettujen verhojen takana. Luulisi, että ensiksi tartutaan siihen ongelmaan, että suomalaiset lihovat lihomistaan. Silti keskitytään suolaan. Ei suola meitä lihottanut. Johtuuko lihominen siitä, että syödään vääränlaista rasvaa, siis ei rypsiöljyä? Tuskinpa. Johtuuko lihominen siitä, ettei syödä tarpeeksi kasviksia? Ennen olimme laihempia, vaikka kasviksia syötiin vähän, jos ollenkaan.

Kuitenkin nämä ovat kolme ehkä tärkeintä avainkohtaa, johon Fogelholmin ja Ursula Schwabin mielestä on nyt keskityttävä. Oma ehdokkaani pääsyylliseksi, sokeri, jäi niiden jalkoihin taas kahdeksaksi vuodeksi ennen seuraavia suosituksia.

Lopuksi voi tietysti kysyä, mitä merkitystä virallisilla suosituksilla edes on. Ne ovat vain matemaattisia laskelmia väestötason keskiarvoista. Yksittäisen ihmisen ruokavalion ongelmat ovat yleensä toiset kuin väestötason. Lisäksi Fogelholmkin painotti, että on monta erilaista tapaa syödä terveellisesti.

Suositukset kuitenkin ohjaavat vahvasti etenkin kaikkia valtion kustantamia aterioita: koulut ja päiväkodit esimerkkinä. Tämä tuleekin pitää mielessä. Suositusten tehtävä on pitää kansalaisia elossa. Ne ovat tekijöidensä mielestä riskittömin tapa tarjota suurimmalle osalle väestöä vähin mahdollinen elämiseen tarvittava. Niillä pärjää. Kaikki enempi on yksilön omalla vastuulla.

Mikä kansallisissa ruokaloissamme nyt sitten muuttuu? Ruoasta ehkä vähennetään suolaa ja lihaa, mikä tekee siitä mauttomampaa ja ajaa ikävä kyllä väkeä välitunnilla Mäkkäriin. Salaattipöytään tulee yksi raastelaari lisää sekä kippo, jossa on siemeniä. Näilläkö se maailma pelastuu ja lihominen pysähtyy?

Kirjoittaja on espoolainen kirjailija.

Kommentti: Kirjoitaja kyselee, mitä oikeastaan tarkoitetaan ruokintasuosituksilla? No minäpä vastaan:
1) Vanhuksien eutanasia, kuten muidenkin, on kielletty. Näännytys tapahtuu esanssikiisslelin ja nokkamukin avulla. Kipuja ei lievitetä , koska parin päivän kuluttua odotettavasta exituksesta saattaa silti kehittyä vakava huumeriippuvuus. Ja siitä krematorioporukka on huolissaan, räjähtääkö uuni.

2) On selvää, että ruokintasuosituksien varjossa saadaan julkiset laitokset minimoimaan ravintokustannukset: rasvaton maito, kengänpohjajuusto, nahistuneet vihannekset, esanssikiisseli, peruna, makaroni, kastikekuvitelma jne. Näin saadaan ruoka-annoksen hinnaksi se huima 60 senttiä eikä poliitikkojen tarvitse vastata äänestäjilleen lasten eikä muidenkaan näännyttämisestä. Virallinen ruokintasuositus hoitaa nitistämisen. Paljon hiilareita ja vähän ravinteita.

3) On sääli, että tulevaisuudessa kaikki punainen liha joudutaan hautaamaan maahan, kun syödäkään ei voi. Vegaaneille kelpaavat nahkakengät ja-takit. Osa erityisistä kulkee jopa nahkahousuissa, kiiltävissä. Vain vapaasti metsässä kasvanut kana kelpaa. Pussikala on hienoa.
Munien syönti on jo eliminoitu tehokkaasti niiden sisältämän kolesterolin vuoksi. Monsanto-soija korvaa lähes kaiken. Elämä tulee olemaan lonttoposkien hurmaa. Miten lie sitten perimän käy ja lisääntyminen on muutaman maahanmuuttajan varassa, kun eivät osaa maan kieltä eikä siten noudata ruokinnan suuria ohjeita.

4) Kukaan ei julkisesti halua tunnustaa olevansa elinkeinon hihnassa. Hihnan kiinnityspaikka vaihtelee, mutta jokaisessa kohdassa se kiristää. Kravatti tai kaulaliina voi ollakin kiristysside, me muut ei sitä vaan huomata. Sääli yksisilmäisiä. Merirosvoiksikaan heistä ei ole, kun asetta ei jaksa kannatella. Hyvä kun jaksavat haaveilla sähkötehtaista ja lajityypillisestä joutenolosta.Onneksi kanabis vapautetaan pikkuhiljaa, niin ei tartte komerossa kasvatella. Kyllä tulevaisuus on ihanaa kun voi vaan pössäytellä ja sossu käy perkaamassa viljelmät ja tuo sadon kotiin.Mikään ei ole ihanampaa kuin kova hörhösavu ja 150 dB:n voimalla raikuva sointuva "musiikki".

5) Herra Orwellin mukaan sanat työ ja ruoka eliminoidaan. Tilalle tulevat joutenolo ja kanabisidut. Koulu lakkautetaan tarpeettomana, koska nykyisinkin idiootit hallitsevat vailla tietoa.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 6 vierailijaa