Mieleeni tulee eräs pohjoinen kansa...

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5714
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Mieleeni tulee eräs pohjoinen kansa...

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 11 Huhti 2015 14:06

YLE / UUTISET Näkökulmat 11.4.2015 klo 13:00 | päivitetty 11.4.2015 klo 13:00

Näkökulma: Brittinuoret sikailevat Espanjan Saloussa

Tuhannet nuoret brittiopiskelijat ovat taas suunnanneet Saloun pikkukaupunkiin – jokavuotiseen Saloufestiin. Espanjassa juhlaa arvostellaan sivistymättömäksi juopotteluksi, kirjoittaa Jyrki Palo Madridista.

Joka vuosi näin huhtikuun alkupuolella brittiläisten opiskelijanuorten laumat valtaavat pienen Saloun kaupungin Espanjan koillisrannikolla.
Englantilainen matkanjärjestäjä kuljettaa tuhansittain nuoria bussikaravaaneilla Ranskan läpi Saloufest-nimiseen juhlaan, joka teoriassa on opiskelijoiden urheilullinen vapaa-ajan tapahtuma.

Espanjan media kuitenkin kertoo, että todellisuudessa nuoret juopottelevat Saloussa rajusti yötä päivää. He mölyävät kaduilla puolialastomina, virtsaavat ja oksentavat sinne tänne – ja rikkovat paikkoja.

Ensiapuryhmät hoitavat alkoholimyrkytyksen saaneita – ja toisinaan joku syöksyy alas hotellin parvekkeelta. Tänä vuonna putosi 21-vuotias tyttö, joka vammautui pahasti.

Rakastamme viinaa, seksiä – ja Espanjaa!
Monet Saloun asukkaat sanovat saaneensa tarpeekseen brittien "sivistymättömästä juopottelusta". Brittiopiskelijoita tulee juhlimaan kolmen viikon aikana noin 10 000. Salou on alle 30 000 asukkaan kaupunki.

Nuorten asenne sinänsä on iloinen ja ystävällinen. Espanjalaisille tv-kameroille he huutavat: "Rakastamme alkoholia, seksiä – ja Espanjaa!" Mutta espanjalaiset tv-katsojat ovat humalaisesta kohelluksesta pöyristyneitä, vuosi toisensa jälkeen.
Saloufestiä arvostellaan yhä useammin häpeälliseksi. Sen katsotaan välittävän kuvaa Espanjasta turistimaana, jossa aivan kaikenlainen käytös on sallittua.

Internetin yleisöpalstoilla muistutetaan, että kun espanjalaiset matkustavat Britanniaan, heitä kiinnostavat kulttuuri ja nähtävyydet, ja että pubeissakin on käyttäydyttävä ympäristöään arvostavasti.

Saloufest on viiden miljoonan euron bisnes
Eteläeurooppalaiselle tosiaan on täysin vieras ajatus lähteä ulkomaanmatkalle ryyppäämään.
Mutta totta kai isossa turistimaassa tiedetään, että pohjoiseurooppalaisia vetää puoleensa paitsi aurinko, myös halpa alkoholi.
Saloufest on viiden miljoonan euron bisnes, vastaa Saloun kaupunginjohto arvostelijoille. Ilman sitä hotellit olisivat puolityhjiä huhtikuun alkupuolella.

Brittinuoret maksavat jokainen matkastaan vain vajaat 300 euroa – mutta kuluttavat saman mokoman kaupungissa. Heille varataan alkoholijuomia marketteihin, baareihin ja diskoihin niin että hyllyt notkuvat.
Voisi melkein sanoa, että sitä saa mitä tilaa – ja tässä tapauksessa myös Saloun kaupunginjohto. Kritiikki voimistuu.

Hotellit majoittavat nuoria paljon yli sallitun kapasiteetin
Saloufestin vastustajat syyttävät, että juopottelu pilaa kaupungin maineen perhelomakohteena, joka se muina aikoina vuodesta on. Kaupunginjohto onkin nyt päättänyt vaatia, että matkanjärjestäjien on lakattava käyttämästä Saloun nimeä juhlan markkinoinnissa.

Mutta lisäksi äskettäin tuli julki myös poliisiraportti, jonka mukaan hotellit majoittavat nuoria paljon yli sallitun kapasiteetin. Parvekkeilta putoamiset voivat poikia vielä kalliita oikeudenkäyntejä.
Saloufestin jatkuminen nykyisenlaisena alkaa näyttää kyseenalaiselta.

Saloun päättäjien on ilmeisen vaikea kieltäytyä siitä, että kaupungissa riehuvat viikinkien jälkeläiset tuovat kolmessa viikossa viisi miljoonaa euroa – paljolti alkoholin voimalla.

Toisaalta heidän olisi keksittävä, miten saada 10 000 brittiopiskelijaa kuluttamaan kaikki heille myytävät alkoholijuomat sivistyneesti.

Jyrki Palo Yle Uutiset Madrid

Kommentti: Täällä Suomi-nimisessä valtakunnassa päättäjät eivät oikein ymmärrä, miten kanavoida juopottelu ja halpa viina liikunnaksi. Ennen oli pakollinen leipä joka 3 kaljan jälkeen ja sama leipä kiersi ravintolaa täynnä tulitikkuja. Erityisen hyvä bisnes ravintolalle sillä raaka-ainekulut olivat minimaaliset ja herran sana tuli täytetyksi, farisealaisittain.

Ministereillä ovat olleet silmät sidottuina ja Helsingissä ei ole aikaa käydä katsomassa edes terminaalin ikkunasta, miten katajainen kansa rahtaa pallettitolkulla "omaan käyttöön" juomia. Varustamot muistavat kertoa ennen suuria pyhiä ja lakkiaisia, kuinka edukasta on viinaksien osto tax freessä, ja autoon tuotuna. Jos britit kokoontuvat "urheilun ympärille" muodostuneessa juhlassa, niin suomalaisilla ei luulisi olevan mitään sanottavaa. Alkoholimainonta ja -tarjoilu on ylevää, jos joku potkii palloa tai luistelee kaatumatta aidatulla alueella. Kirkkoviinistä vielä käytetään sanaa VIINI, mutta sopivampaa olisi sanoa esim. kotimainen mustikkamehu. Tekopyhyys on voimallista Suomessa ja uskovaiset johtavat sanoilla kikkailua, urheiluväki hyvänä kakkosena "terveyden puolestapuhujana".

Erinomaisena kuvaajana on suomalainen laulunikkarointi kuvannut maanmiehiämme mm. laulussa "Suomalaiset Seiväsmatkat". Omat koneet tunnistetaan ja suomalaisuus muutenkin on kunniassaan. Kyllä Kanarialla voi kesähelteelläkin susiturkissa tallustella ja kansallisuudesta ei jää epäselvyyttä.
Pisa-kansa osaa sormilaskennan paremmin kuin muut, mutta supermarkettien kassoilla turvaudutaan laskimeen, kun eteen tulee 50% alennus. Peruskouludemokratia edellyttää lahjakkaiden oleskelua samassa luokassa idioottien kanssa. "Meidän Pekka" se opiskeli samalla luokalla kuin tohtori Kiminkisen poika. Ollaan joukossa viisaita vaikka kansan suussa käsitys on toinen.
Kalakukko

catharsis
Viestit: 67
Liittynyt: 27 Heinä 2011 12:38
Paikkakunta: Kotka

Re: Mieleeni tulee eräs pohjoinen kansa...

ViestiKirjoittaja catharsis » 11 Huhti 2015 20:49

Poikkeaako tuo nyt paljon Kotkan meripäivistä? Kun laitat brittinuorien tilalle pääkaupunkiseudun vastaavat, niin saman tyyppisestä sikailusta on kysymys.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 20 vierailijaa