MTV:n kilpirauhasartikkeli

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4847
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

MTV:n kilpirauhasartikkeli

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 21 Touko 2015 6:17

KILPIRAUHANEN Kilpirauhassairaus tuskin iskee kello kaulassa – osaatko yhdistää oireet?

MTV / STUDIO55.FI > TERVEYS JULKAISTU 21.05.2015 06:06
http://www.studio55.fi/terveys/article/ ... et/5058572

Kilpirauhasongelmat alkavat usein hitaasti ja moninaisina. Väsymys on yksi tyyppioire.

Kilpirauhashormonit vaikuttavat esimerkiksi aineenvaihduntaan ja aivojen toimintaan. Jos kilpirauhasessa on ongelmia, vaikutukset alkavat usein ilmetä hitaasti ja salakavalasti. Mikäli jokin seuraavaksi lueteltavista vaivoista tuntuu itsepintaisesti jatkuvan tai itsensä tunnistaa useammasta kohdasta, saattaa olla syytä tarkistuttaa kilpirauhashormonipitoisuutensa verikokeilla.

Mahdollisesti kilpirauhasen vajaa- tai liikatoiminnasta kieliviä merkkejä valottivat Reader’s Digest-verkkosivuston haastattelemat endokrinologit Hossein Gharibi ja Ashita Gupta.

Ennen omien diagnoosien tekemistä kannattaa muistaa, että myös monet muut sairaudet voivat aiheuttaa samanlaisia oireita.

Muutokset unessa
Jos on aina ollut hyvä nukkuja ja yöt alkavat kulua sängyssä pyöriessä, syy voi olla yliaktiivisessa kilpirauhasessa, jonka liiallisesti erittämät hormonit ylistimuloivat keskushermostoa. Kyseessä on tällöin kilpirauhasen liikatoiminta. Toisaalta jos tuntee väsymystä vielä täysien yöunien jälkeen tai ylipäätään tarvetta nukkua enemmän kuin yleensä, kilpirauhanen saattaa olla aliaktiivinen. Tällöin se ei tuota tarpeeksi hormoneja, ja puhutaan kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Kuin tyhjästä tullut ahdistus
Jos ahdistuneisuus tai levottomuus alkavat jatkuvasti vaivata ennen varsin hyvinvoivaa ihmistä, yksi mahdollinen selitys on kilpirauhasen liikatoiminta. Liian suuri määrä kilpirauhashormoneja voi aiheuttaa hermostuneisuutta, ärtyneisyyttä ja ylivilkkautta ilman mitään näkyvää syytä.

Muutokset suolen toiminnassa
Toistuva ummetus voi viitata kilpirauhasen vajaatoimintaan, sillä kilpirauhashormoneilla on osansa myös ruoansulatuskanavan toiminnassa. Kun kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormoneja, suolen toiminta voi hidastua. Yliaktiivinen kilpirauhanen puolestaan saattaa johtaa tiheämpiin vessakäynteihin.

Ohenevat hiukset
Harvenevat hiukset ja kulmakarvat liitetään yleisesti kilpirauhassairauksiin, sillä yli- tai aliaktiivisen kilpirauhasen kerrotaan häiritsevän hiusten tavallista kasvusykliä. Professori Matti Välimäki on tosin huomauttanut Studio55.fin haastattelussa, että yleensä hiustenlähtö näkyy ainakin ulospäin varsin lievänä.

Selittämätön hikoilu
Ylenmääräinen hikoilu ilman kovaa rasitusta on yleinen kilpirauhasen liikatoiminnan merkki. Koska kilpirauhasella on roolinsa myös elimistön energian tuotannossa, normaalia korkeammat kilpirauhashormonitasot laittavat aineenvaihdunnan ylikierroksille. Tämä johtaa kuumuuden tunteeseen ja hikoiluun.

Puristavat vaatteet
Jos vaatteet alkavat kiristää, vaikka voi taata ruokailu- ja liikuntatottumustensa säilyneen ennallaan, syy saattaa olla kilpirauhasen vajaatoiminnassa. Hormonien vajaus hidastaa aineenvaihduntaa ja kalorien palamista, mikä voi näkyä hiljalleen selittämättömänä painonnousuna ja turvotuksena. Paino voi nousta jopa yli kymmenen kiloa lyhyessä ajassa.

Ahmiminen ilman lihomista
Jos toisaalta pystyy yllättäen sujahtamaan aiempaa pienempiin vaatteisiin elintapojaan muuttamatta, selitystä voi hakea aineenvaihduntaa kiihdyttävästä kilpirauhasen liikatoiminnasta. Liikatoiminta voi jopa kaksinkertaistaa perusaineenvaihdunnan. Ei ole epätavallista, että ruokahalu ja annokset kasvavat, mutta silti ihminen lihomisen sijaan laihtuu.

”Sumuinen” olo
Jotkut kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat kertovat kokevansa eräänlaista ”aivosumua”. Heillä on ehkä lieviä muistihäiriöitä – jokin on juuri kielen päällä, mutta siitä ei saa kiinni – tai kokonaisvaltaista uupumusta.

Liika energia
Kilpirauhashormonien liiallinen eritys ”nopeuttaa” elimistön toimintoja. Monet kertovat olonsa tuntuvan siltä kuin he olisivat juoneet liian monta kahvikupillista. Sydämentykytyksiä saattaa tulla levossakin.

Muutokset kuukautisissa
Kuukautisista voi tulla kilpirauhasongelmien takia runsaampia, pidempiä, tiheämpiä, niukempia tai harvempia kuin ennen.

Hedelmättömyys tai keskenmenot
Jos naisella on vaikeuksia raskautua tai raskaudet päättyvät alkumetreillä keskenmenoihin, voi olla syytä tutkia kilpirauhasarvot. Matalat hormonitasot vaikuttavat ovulaatioon ja altistavat hedelmättömyydelle tai keskenmenoille. Tyroksiinihoidosta voi olla lasta yrittävälle merkittävää hyötyä.

Mahdollisia muita merkkejä:

– Palelu
– Sydämen sykkeen hidastuminen
– Ihon kuivuminen
– Turvotus silmissä, kasvoissa ja säärissä
– Kuivat suun ja sukuelinten limakalvot
– Näköhäiriöt hämärässä, läheltä tai kaukaa
– Lihaskipu tai -jäykkyys
– Seksuaalinen haluttomuus
– Tärinä käsissä
– Itkuherkkyys


Lähteet: RD.com, Terveyskirjasto.fi, Kilpirauhasliitto.fi

Kilpirauhasoireiden diagnosoinnissa säästetään ja emmitään 15.9.2014
Nämä oireet voivat paljastaa kilpirauhasen sairauden 6.8.2014
Kertooko hiustenlähtö kilpirauhasen vajaatoiminnasta? Professori vastaa pe 27.3.
Raili sairastaa kilpirauhasen vajaatoimintaa – ”Palelin vuosikausia” 19.9.2014
Lääkäri kilpirauhasoireista: Turha lääkitseminen jopa vaarallista 15.9.2014
MTV LIFESTYLE
Kalakukko

Avatar
Saaristolainen
Site Admin
Viestit: 3173
Liittynyt: 24 Loka 2008 23:36
Paikkakunta: Ii
Viesti:

Re: MTV:n kilpirauhasartikkeli

ViestiKirjoittaja Saaristolainen » 21 Touko 2015 15:31

Kalakukko kirjoitti:KILPIRAUHANEN

”Sumuinen” olo
Jotkut kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavat kertovat kokevansa eräänlaista ”aivosumua”. Heillä on ehkä lieviä muistihäiriöitä – jokin on juuri kielen päällä, mutta siitä ei saa kiinni – tai kokonaisvaltaista uupumusta.


Hedelmättömyys tai keskenmenot
Jos naisella on vaikeuksia raskautua tai raskaudet päättyvät alkumetreillä keskenmenoihin, voi olla syytä tutkia kilpirauhasarvot. Matalat hormonitasot vaikuttavat ovulaatioon ja altistavat hedelmättömyydelle tai keskenmenoille. Tyroksiinihoidosta voi olla lasta yrittävälle merkittävää hyötyä.


Sumuinen olo on kuvattu varsin lieväksi. Omakohtaisen kokemukseni mukaan edes 1+1 ei sujunut pahimpina aikoina. Hyvä että muistin oman nimeni. Siinä tilassa oli pakko itse kaivaa tietoa netistä ja lukea jokainen artikkeli noin 20 kertaa ennenkuin upposi. Että lieviä muistihäiriöitä!?

Hoitamaton vajaatoiminta voi myös aiheuttaa sikiölle aivovaurion tai vauvan kuoleman synnytyksen jälkeen. Amerikkalaisen hoitosuosituksen mukaan naisilta pitää aina mitata kilpirauhasvasta-aineet jos keskenmenot toistuvat. Täällä on sanottu ettei sellaisia mitata ja piste. Endokrinologin ohje nääs. Tämä on paljon vakavampi asia kuin yo kirjoituksessa annetaan ymmärtää.

Kalakukko
Viestit: 4847
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: MTV:n kilpirauhasartikkeli

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Touko 2015 10:01

Laitanpa jatkumona Saaristolaiselle kommentoitavaksi:

Satakunnan Kansa Päivitetty 25.5.2015 06:22, julkaistu 24.5.2015 17:45

Kilpirauhaslääkitys kohdilleen jo ennen raskautta

Kilpirauhasen vajaatoimintaa sairastavan tulisi tarkastaa tilanteensa ja lääkityksensä jo raskauden suunnitteluvaiheessa yhdessä lääkärin kanssa.
– Kilpirauhasen normaali toiminta on kehittyvälle sikiölle tärkeää, koska se ehkäisee sikiön altistumista neuropsykologisille kehityksen häiriöille. Jos kilpirauhasen vajaatoiminta todetaan raskauden aikana, pitää tyroksiinilääkitys aloittaa välittömästi, tiedottaa Suomen Kilpirauhasliitto.

Suomessa noin 40 000–50 000 lisääntymisiässä olevaa naista sairastaa kilpirauhasen toimintahäiriötä. Ensisijainen vaiva on kilpirauhasen vajaatoiminta.
Tänään maanantaina vietetään maailman kilpirauhaspäivää, jolloin potilasjärjestöt eri puolilla maailmaa tekevät tunnetuksi kilpirauhassairauksia.
KalakukkoPaluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa