Syö salaattia, pian olet salaatti itsekin, tai peräti koiranputki

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5611
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Syö salaattia, pian olet salaatti itsekin, tai peräti koiranputki

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Tammi 2016 17:56

Ilta-Sanomat TERVEYS Julkaistu: 19.1. 10:01

Puolet sairastaa salakavalaa silmätautia tietämättään – voi johtaa merkittävään näön menetykseen

Alkuvaiheessa oireeton tauti voi johtaa merkittävään näön menetykseen.
Glaukooma on hitaasti etenevä näkövammaisuutta aiheuttava silmäsairaus, joka hoitamattomana voi johtaa merkittävään näkökyvyn menetykseen.

Se yleistyy iän myötä ja valtaosa hoidettavista potilaista on yli 65-vuotiaita. Vuosittain 40–49-vuotiaista yksi kahdestatuhannesta sairastuu glaukoomaan, mutta 60–69-vuotiaista kuusi kahdestatuhannesta. Silmänpaineen alentaminen on ainoa tunnettu hoito glaukoomaan.

Suomessa glaukoomaa sairastaa noin 80 000 ihmistä. On arvioitu, että länsimaissa vain puolet glaukoomaa sairastavista potilaista tietää sairastavansa sitä. Vuosittain glaukooma todetaan Suomessa noin 2 500:lla ihmisellä.

Glaukooma on usein alkuvaiheessa oireeton, eivätkä potilaat useimmiten tiedä oma-aloitteisesti hakeutua hoitoon riittävän ajoissa. Glaukooman riittävän varhaisen toteamisen kannalta olisikin tärkeää käydä silmälääkärin tarkistuksessa 40 vuotta täytettyään sekä tämän jälkeen riskitekijöiden mukaan säännöllisin väliajoin.

Salaatti saattaa ehkäistä

Uuden tutkimuksen mukaan salaattia, pinaattia ja muita vihreitä, runsaasti nitraattia sisältäviä lehtivihanneksia syömällä voi mahdollisesti pienentää riskiään sairastua glaukooma-silmäsairauteen. Yhteys koskee avokulmaglaukoomaa, joka on glaukooman tavallisin muoto.

Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan paljon nitraattia ruoastaan saavat sairastuvat avokulmaglaukoomaan 20–30 prosenttia epätodennäköisemmin kuin samanikäiset, joiden saanti jää vähäiseksi. Yhteys oli vielä voimakkaampi potilailla, joiden glaukoomaan kuului varhaisia parasentraalisen näkökentän vaurioita.

Näin salaatti toimii

Nitraatti muuntuu elimistössä typpioksidiksi, jolla on suotuisia vaikutuksia verisuonistoon. Tämä viittaisi siihen, että nitraatin glaukoomariskiä pienentävä vaikutus johtuu verisuonten toiminnan parantumisesta. On kuitenkin mahdollista, että yhteyteen vaikuttaa moni muukin ruokavalioon ja elämäntapoihin liittyvä tekijä.

Tutkimus perustui kahden suuren tutkimuksen aineistoihin, jotka koostuivat 64 000 naisen ja 41 000 miehen terveystiedoista. Yli 20 vuotta kestäneiden seurantojen aikana 1 500 osallistujaa sairastui avokulmaglaukoomaan. Sairastuneet olivat keskimäärin 67-vuotiaita diagnoosin saadessaan.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Jama Ophthalmology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim

Kommentti: Nyt saivat rastatukkaviherpiiperöt vauhtia mennä juoksemalla salaattikauppaan. Namnam kun on hyvvee. Tulevaisuudenkuva selkeni ja ajatukset liikkuvatkin uuden elämän alussa: kauniina kasvina hiekkakummulla. Ei tarvitse nahkatakkia, ei yksittäiskappaleina tehtyjä nahkakenkiä, papiljotitkin voi unohtaa. Heinien polttaminen on kuitenkin ongelma kun happi on ransuunilla.

En oikein jaksa tajuta toimittajien ajatuskulkua. Onkohan lehtien toimitusten porukka jakaantunut joukkueisiin, joista osa kuuluu lihan vihaajiin ja osa syö kaiketi lähes normaalisti. Ainakin artikkelit ovat laidasta laitaan kun ruokavaliosta on kyse. Haastateltavat asiantuntijat ovat olleet tähän asti 3-4 nimen varassa ja viestikapulassa ei ole muutosta.

Oli muutes ihan pieni ihme ettei artikkelissa mainitu glaukooman tulevan punaisesta lihasta , eläinrasvasta ja liikunnan puutteesta. Eivät vissiin Amerikassa lueskele Kuopion julkaisuja? Ai niin, nehän ovat suomeksi ja julkaistaan kaiketikin Maaseudun Tulevaisuudessa satonäkymien ja kekritapahtumien jälkeen.

Glaukooma on hiipivä kuten sokeritautikin. Hiljaa hivuttamalla ja oloihin totuttatumalla se hivuttautuu sisään kunnes maailma hämärtyy.
Kalakukko

sienestäjä
Viestit: 433
Liittynyt: 13 Marras 2010 17:10
Paikkakunta: Lahti

Re: Syö salaattia, pian olet salaatti itsekin, tai peräti koiranputki

ViestiKirjoittaja sienestäjä » 19 Tammi 2016 21:03

Taikka sitten ei. Kokemustietäjä voi kertoa, että kun paine nousee riittävästi, tuntuu kuin silmä räjähtäisi kallosta ulos. Silmälääkäriasemalla eivät siinä enää varaile aikoja, vaan sieppaavat sen lääkärin, joka ensimmäisenä vapautuu - seuraavat potilaat saavat odotella! Siis suoraan asemalle aikoja varailematta! Loppuelämä menee tipotellessa, mutta helpotus on nopea. Vertaa hammassärky - hermo puristuksissa, kun nestettä kertyy vähänkin liikaa

Kalakukko
Viestit: 5611
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Syö salaattia, pian olet salaatti itsekin, tai peräti koiranputki

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 19 Tammi 2016 21:08

Mulla kokemuksena ollut pari kertaa iriitti eli värikalvon tulehdus. Nopea pääsy keskussairaalan silmäpolille/päivystykseen alle 5 minuutin. Ihailtavaa nopeutta.
Kun saa asiallisen tipan, niin kipu pois välittömästi.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Google [Bot] ja 10 vierailijaa