Puolalaisessa rukiissa glykofosfaattia (Round Upia)

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Puolalaisessa rukiissa glykofosfaattia (Round Upia)

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 26 Maalis 2016 17:24

http://www.mtv.fi/lifestyle/makuja/arti ... ta/5809914

Lukaiskaapa Maikkarin artikkeli Vaasan Ruispaloista, jonka raaka-aineena on huipputuote eli puolalainen ruis.

Suomalaisten tulee olla ylpeitä Round Upista, sillä suomalaiset ovat taistelleet Puolan maaperällä 30-vuotisen sodan aikana. Nyt siis "Hakkapeliittoja" viedään kuin Nokian renkaita eli testierät eri valmistuksessa ja syötettävät ruispalat sitten polakkirukiista, siis liki kotimaista.

Hyi noita elintarviketuottajia, jotka ovat tietysti tarkoittaneet vain hyvää kuluttajille. Monsanto vakuuttaa Round Upin olevan haitallinen vain rikkakasveille. Ihmisten geneettinen muokkaus lienee aloitettuko?
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Puolalaisessa rukiissa glykofosfaattia (Round Upia)

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 27 Maalis 2016 10:23

MTV / LIFESTYLE > MAKUJA JULKAISTU 26.03.2016 15:52

Vaasan Oy vastaa väitteisiin kasvinsuojeluaineesta: "Tuotteemme ovat kuluttajalle täysin turvallisia"

MTV kirjoitti tänään nettisivusto Safkatutkan väitteestä, jonka mukaan Vaasan Oy:n suosituissa Vaasan Ruispaloissa saattaa olla kasvinsuojeluaine glyfosaattia. Vaasan Oy:n toimitusjohtaja haluaa rauhoitella asiakkaitaan aineen vaikutuksista.
– Tuotteemme ovat kuluttajalle täysin turvallisia, ja niiden mahdolliset hyvin vähäiset kasvinsuojeluaineiden tai torjunta-aineiden määrät ovat aina sekä lainsäädännön että sitä tiukempien omien laatuvaatimustemme mukaisia, kertoo Thomas Isaksson, Vaasan Oy:n toimitusjohtaja.

Isaksson kertoo, ettei hän tunne täysin Safkatutka-sivuston taustoja ja tarkoitusta.
– Jos olen asian ymmärtänyt oikein, niin sivusto kantaa muun muassa huolta elintarvikkeiden turvallisuuteen liittyvistä asioista. Tällainen tarkoitusperä on tietenkin pelkästään positiivinen ja kuluttajien etuja ajava asia, sanoo Isaksson jatkaa.
– Tuoteturvallisuus ja -vastuu ovat myös Vaasan Oy:lle kaiken toiminnan tärkein alue ja sen varmistamiseksi ohjeistuksemme ja tekemisemme pohjautuvat lainsäädännön ohella ravitsemustieteelliseen tutkimukseen. Noudatamme kaikessa toiminnassamme sekä paikallista että EU:n elintarvikelainsäädäntöä.

"Suomen viime kesän hyvä sato näkyy"
Keskustelun aiheena on ollut kasvinsuoja-aine glyfosaatti, joka on aiheuttanut huolta kommentoijissa.
EU-alueella saa käyttää vain sellaisia kasvinsuojeluaineita, joiden tehoaineet EU on hyväksynyt. Aineiden hyväksyttävyys arvioidaan kymmenen vuoden välein. Viimeksi glyfosaatin turvallisuutta arvioitiin vuoden 2015 loppupuolella, ja sillä on hyväksyntä.

– Myös suomalaisilla pelloilla rikkaruohojen torjuntaan käytettävää glyfosaattia saattaa esiintyä pieniä määriä kaikissa viljoissa, joiden kasvualueella glyfosaattia on käytetty. Vaikka myllyiltä ostamamme viljan joukossa olisikin glyfosaattia sisältäviä viljaeriä, tavarantoimittajamme tutkivat viljaerät ja varmistavat, että glyfosaattimäärät eivät ylitä lainsäädännön määräämiä rajoja, Isaksson kuvaa.
– Varmistamme tuoteturvallisuuden myös sopimuksillamme ja säännöllisin auditoinnein. Lisäksi Evira valvoo elintarviketurvallisuutta Suomessa. Tuotteemme ovat kuluttajalle täysin turvallisia, ja niiden mahdolliset hyvin vähäiset kasvinsuojeluaineiden tai torjunta-aineiden määrät ovat aina sekä lainsäädännön että sitä tiukempien omien laatuvaatimustemme mukaisia.

Keskustelussa kommentoitiin myös viljan kotimaisuusastetta. Moni kommentoija oli yllättynyt siitä, ettei kaikki Vaasan-leivissä käytetty vilja ole kotimaista.
– Käytämme tuotteissamme erilaisia ruiseriä ja usein on se tilanne, ettei kaikkia tuotteisiimme tarvittavia ominaisuuksiltaan sopivia rukiita ikävä kyllä ole saatavissa Suomesta. Tämän takia hankimme leivontaamme ominaisuuksiltaan soveltuvaa, korkealaatuista ruista myös muualta Euroopasta, kuten Baltiasta ja Puolasta, Isaksson sanoo.

Viime kesänä Suomessa oli kuitenkin hyvä ruissato, ja kotimaisen rukiin saatavuus on ollut korkea viime kuukausina.
– Hyvä sato näkyy kotimaisen rukiin määrän lisääntymisenä tuotteissamme nyt, kun ruis on sopivasti ikääntynyt muun muassa Ruispalojen taikinaa varten. Sitä ei siis ole ollut mahdollista käyttää aiemmin ilman, että tuotteen laatu ja maku kärsisivät. Pyrimme luonnollisesti käyttämään mahdollisimman paljon kotimaista ruista ja siksi ostamme jauhomme paikallisilta myllyiltä. Ruispalat leivotaan aina kotimaisissa leipomoissamme ja olemmekin merkittävä työllistäjä täällä Suomessa.

Sakoluku, Yksi tärkeimmistä leipäviljan laatutekijöistä

Sakoluku mittaa viljan itämisastetta
Itäneillä jyvillä entsyymiaktiivisuus on korkea. Jauhojen entsyymiaktiivisuudella on merkitystä paiston aikana: jos sakoluku on matala, leivän sisus ei kypsy, vaan paiston seurauksena on taikinamainen ja kostea sisus.
Leipäviljan laatuhinnoittelussa perushintaisen vehnän sakoluvun on oltava vähintään 180.
Rukiin sakoluvun tulee olla yli 90, jotta sen leivontakelpoisuus olisi hyvä. Vehnärouheella sakoluvun optimi on 190–220.
Lähde: Evira
"On hyvä asia, että ruoan alkuperään ja terveellisyyteen kiinnitetään huomiota"

Sille, miksi viljaa hankitaan tietyistä maista on oma syynsä.
– Optimaalisen tuotelaadun varmistamiseksi tarvitsemme huomattavia määriä sakoluvultaan alle 180 sekuntia olevaa, "alhaisen sakoluvun" ruista, jossa ei kuitenkaan saa olla esimerkiksi hometoksiineja tai raja-arvot ylittäviä määriä torajyvää. (Eviran mukaan) kotimaisen sadon keskiarvot ovat olleet sakoluvun osalta 216 s vuonna 2015, ja 271 s vuonna 2014, Isaksson kertoo.

Sopivaa ruisraaka-ainetta ei Isakssonin mukaan ole ollut riittävästi tarjolla kotimaassa.
– Sakolukuun vaikuttaa muun muassa viljellyn rukiin tyyppi, siis se, onko kyseessä perinteinen populaatioruis vai uudempi hybridiruis. Toinen erittäin merkittävä tekijä on kasvukauden ja etenkin sadonkorjuuajan säätila, johon emme luonnollisesti pysty vaikuttamaan.

Isaksson haluaa muistuttaa, että Suomessa on hyvä elintarvikevalvonta ja ajantasainen elintarvikelainsäädäntö, joka myös kehittyy jatkuvan tieteellisen tutkimuksen myötä.
– On hyvä asia, että ruoan alkuperään ja terveellisyyteen kiinnitetään huomiota myös kuluttajien keskuudessa. Vaasanilla tämä tarkoittaa vankkaa panostamista tuotekehitykseen, tuoteturvallisuuteen ja yleisesti ottaen vastuulliseen toimintaan.

Safkatutka: Vaasan Ruispaloissa saattaa olla kasvinsuojeluainetta la 26.3.

MARIA AARNIO maria.aarnio(at)mtv.fi
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5860
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Puolalaisessa rukiissa glykofosfaattia (Round Upia)

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 02 Huhti 2016 5:47

Kotimaa | Turun Sanomat | 4:50 Anne Savolainen http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/858283 ... syopariski

EU sallii, WHO:lle syöpäriski

EU suunnittelee 15 vuoden jatkoaikaa torjunta-aineelle, jonka maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut syöpäriskiksi.
Glyfosaattia myydään maatalouden lisäksi myös kotipuutarhoihin muun muassa kauppanimillä Roundup, Rambo, Keeper, Glypper ja Bronco. Kaikkiaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) rekisterissä on yli 40 glyfosaattia sisältävää rikkakasvien torjunta-ainetta.

Glyfosaatti-niminen myrkky tunnetaan parhaiten kauppanimellä Roundup. Sitä myydään Suomessakin yli 40 valmisteena yhteensä yli 700 tonnia vuodessa. Suomalaisasiantuntijoiden käsitykset asiasta menevät ristiin. Suomea Brysselissäkin edustava Turvallisuus- ja kemikaalivirasto pitää jatkoaikaa perusteltuna.

Luonnonvarakeskuksen kasvinsuojelun professori Kari Saikkonen katsoo, että glyfosaatista on liian vähän tutkimustietoa ja suuri osa siitäkin alan teollisuuden tuottamaa. – Kun tutkimustieto on ristiriitaista, pitäisi tutkia, miten todellisia ja suuria riskit oikeasti ovat. Emme tiedä juuri mitään esimerkiksi glyfosaatin epäsuorista vaikutuksista, hän huomauttaa.

Erityisen nurinkurisena Saikkonen pitää sitä, että aineen sallitut enimmäisrajat vaihtelevat eri elintarvikkeissa. Viljassa sitä saa olla huomattavasti enemmän kuin monissa muissa ruoka-aineissa. – Miksi glyfosaatille altistuminen olisi turvallisempaa ruisleipää kuin perunaa syömällä, kysyy Saikkonen. Soijassa glyfosaattia sallitaan moneen muuhun verrattuna 200-kertainen määrä.

Glyfosaatin nykyinen käyttölupa umpeutuu kesäkuun lopussa. Uudesta päättää toukokuussa EU:n pysyvä eläin-, kasvi- ja elintarvikekomitea PAFF.
Hyväksyminen vaatii määräenemmistön. Suomi on jatkoajan kannalla. Europarlamentissa ympäristöasioita seuraava parlamentaarikko Nils Torvalds (r) katsoo, että aine on Suomenkin maataloudelle tarpeen, mutta vain ammattikäytössä. – Kotipuutarhoissa sen käyttöä tulisi säädellä, Torvalds sanoo.

Lue koko juttu lauantain Turun Sanomista tai näköislehdestä

Kommentti: Miksi meidän pitää kuunnella WHO:n pelottelua, kun meillä on "viisaat" agronomit, jotka osaavat ja tietävät kaiken. Suomi on sentään ainoa maa, joka halusi sallia neonikotiidien käytön maamme tärkeimmän elinkeinon, rypsiviljelyn tuholaistorjunnassa. Ötökät kuolee, linnut kuolee, mistä italialaiset saavat pikkulintuja lautaselleen, jos linnut kuolevat? Onko heidänkin pakko syödä sitten pitsaa kuten suomalaisten?

Ja sitten tuo WHO esittää myöskin, että sokerin saanti pitäisi rajoittaa alle 5%:n. Kyllä siinä sitten kansa on jo hallitustasolla, ellei ihan eduskunnan tasolla, kun aivot pysähtelevät. Kyllä sokeriasiassakin kannattaa luottaa Mikaeliin, joka on sentään agronomi ja kertoo, että sokeri ei voi koukuttaa.Diabetesliittokin on runsaan sokerikulutuksen kannalla, koska on sitä varten insuliinipiikkejä, jotka KELA korvaa. Ja ambutaatiot, sokeutumiset ja dialyysit ovat kaukainen juttu. Jokuhan voi jäädä ennen päätetapahtumia auton alle ja kuolla . Turha olla huolissaan...

Suomi on erilainen maailman kaikista muista valtioista ja kansoista. Kestämme enemmän myrkkyjä kuin muut, syömme ruisleipää ja tuotamme ilstokaasuja paremmin kuin muut, sokeri ei meitä koukuta, olemme kepinheittäjä ja autonkuljettajakansaa, olemme maailman valioyksilöitä väestötasolla.
Kalakukko

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Puolalaisessa rukiissa Rounduppia...

ViestiKirjoittaja San Martino » 29 Kesä 2018 9:59

IL kirjoitti:
Mies haastoi Monsanton oikeuteen Yhdysvalloissa - väittää saaneensa syövän altistuttuaan Roundupille


https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/20180 ... 4_ul.shtmlKalakukko kirjoitti:Kotimaa | Turun Sanomat | 4:50 Anne Savolainen http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/858283 ... syopariski

EU sallii, WHO:lle syöpäriski

EU suunnittelee 15 vuoden jatkoaikaa torjunta-aineelle, jonka maailman terveysjärjestö WHO on luokitellut syöpäriskiksi.
Glyfosaattia myydään maatalouden lisäksi myös kotipuutarhoihin muun muassa kauppanimillä Roundup, Rambo, Keeper, Glypper ja Bronco. Kaikkiaan Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) rekisterissä on yli 40 glyfosaattia sisältävää rikkakasvien torjunta-ainetta.

Glyfosaatti-niminen myrkky tunnetaan parhaiten kauppanimellä Roundup. Sitä myydään Suomessakin yli 40 valmisteena yhteensä yli 700 tonnia vuodessa. Suomalaisasiantuntijoiden käsitykset asiasta menevät ristiin. Suomea Brysselissäkin edustava Turvallisuus- ja kemikaalivirasto pitää jatkoaikaa perusteltuna.

Luonnonvarakeskuksen kasvinsuojelun professori Kari Saikkonen katsoo, että glyfosaatista on liian vähän tutkimustietoa ja suuri osa siitäkin alan teollisuuden tuottamaa. – Kun tutkimustieto on ristiriitaista, pitäisi tutkia, miten todellisia ja suuria riskit oikeasti ovat. Emme tiedä juuri mitään esimerkiksi glyfosaatin epäsuorista vaikutuksista, hän huomauttaa.

Erityisen nurinkurisena Saikkonen pitää sitä, että aineen sallitut enimmäisrajat vaihtelevat eri elintarvikkeissa. Viljassa sitä saa olla huomattavasti enemmän kuin monissa muissa ruoka-aineissa. – Miksi glyfosaatille altistuminen olisi turvallisempaa ruisleipää kuin perunaa syömällä, kysyy Saikkonen. Soijassa glyfosaattia sallitaan moneen muuhun verrattuna 200-kertainen määrä.

Glyfosaatin nykyinen käyttölupa umpeutuu kesäkuun lopussa. Uudesta päättää toukokuussa EU:n pysyvä eläin-, kasvi- ja elintarvikekomitea PAFF.
Hyväksyminen vaatii määräenemmistön. Suomi on jatkoajan kannalla. Europarlamentissa ympäristöasioita seuraava parlamentaarikko Nils Torvalds (r) katsoo, että aine on Suomenkin maataloudelle tarpeen, mutta vain ammattikäytössä. – Kotipuutarhoissa sen käyttöä tulisi säädellä, Torvalds sanoo.

Lue koko juttu lauantain Turun Sanomista tai näköislehdestä

Kommentti: Miksi meidän pitää kuunnella WHO:n pelottelua, kun meillä on "viisaat" agronomit, jotka osaavat ja tietävät kaiken. Suomi on sentään ainoa maa, joka halusi sallia neonikotiidien käytön maamme tärkeimmän elinkeinon, rypsiviljelyn tuholaistorjunnassa. Ötökät kuolee, linnut kuolee, mistä italialaiset saavat pikkulintuja lautaselleen, jos linnut kuolevat? Onko heidänkin pakko syödä sitten pitsaa kuten suomalaisten?

Ja sitten tuo WHO esittää myöskin, että sokerin saanti pitäisi rajoittaa alle 5%:n. Kyllä siinä sitten kansa on jo hallitustasolla, ellei ihan eduskunnan tasolla, kun aivot pysähtelevät. Kyllä sokeriasiassakin kannattaa luottaa Mikaeliin, joka on sentään agronomi ja kertoo, että sokeri ei voi koukuttaa.Diabetesliittokin on runsaan sokerikulutuksen kannalla, koska on sitä varten insuliinipiikkejä, jotka KELA korvaa. Ja ambutaatiot, sokeutumiset ja dialyysit ovat kaukainen juttu. Jokuhan voi jäädä ennen päätetapahtumia auton alle ja kuolla . Turha olla huolissaan...

Suomi on erilainen maailman kaikista muista valtioista ja kansoista. Kestämme enemmän myrkkyjä kuin muut, syömme ruisleipää ja tuotamme ilstokaasuja paremmin kuin muut, sokeri ei meitä koukuta, olemme kepinheittäjä ja autonkuljettajakansaa, olemme maailman valioyksilöitä väestötasolla.

San Martino
Viestit: 5558
Liittynyt: 10 Huhti 2008 16:25

Re: Puolalaisessa rukiissa glykofosfaattia (Round Upia)

ViestiKirjoittaja San Martino » 15 Touko 2019 9:50

IL kirjoitti:
Amerikkalaispari väittää saaneensa syövän rikkaruohomyrkystä - valmistaja joutuu maksamaan 2 miljardin dollarin korvaukset


https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/3b2 ... 4c0192825d

Myrkyttävät meitit....


Kalakukko kirjoitti:
Lukaiskaapa Maikkarin artikkeli Vaasan Ruispaloista, jonka raaka-aineena on huipputuote eli puolalainen ruis.

Suomalaisten tulee olla ylpeitä Round Upista, sillä suomalaiset ovat taistelleet Puolan maaperällä 30-vuotisen sodan aikana. Nyt siis "Hakkapeliittoja" viedään kuin Nokian renkaita eli testierät eri valmistuksessa ja syötettävät ruispalat sitten polakkirukiista, siis liki kotimaista.

Hyi noita elintarviketuottajia, jotka ovat tietysti tarkoittaneet vain hyvää kuluttajille. Monsanto vakuuttaa Round Upin olevan haitallinen vain rikkakasveille. Ihmisten geneettinen muokkaus lienee aloitettuko?Vaasan Oy vastaa väitteisiin kasvinsuojeluaineesta: "Tuotteemme ovat kuluttajalle täysin turvallisia"

viewtopic.php?f=36&t=6570&p=49898#p44421


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa