Rasvamaksa ja NAFLD esillä jälleen kerran

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5825
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Rasvamaksa ja NAFLD esillä jälleen kerran

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Heinä 2016 17:01

HELSINGIN SANOMAT PÄIVÄN LEHTI TIEDE 25.7.2016 15:15 Johanna Junttila

Rasvamaksa voi saada alkunsa jo lapsuuden elintavoista. Valtaosa sairastumisista johtuu ylipainosta, eritoten keskivartalolihavuudesta.
GUANG NIU / REUTERS
Lapsuuden ylipaino, veren korkea insuliinipitoisuus lapsuudessa ja alhainen syntymäpaino lisäsivät riskiä maksan rasvoittumiseen aikuisena. RASVAMAKSA tunnetaan runsaasti alkoholia käyttävien sairautena, mutta sen kehittyminen voi alkaa jo lapsuudessa, kertoo suomalainen väestötutkimus. Lapsuuden ylipaino, veren korkea insuliinipitoisuus lapsuudessa ja alhainen syntymäpaino lisäsivät riskiä maksan rasvoittumiseen aikuisena.

”Riski on toki suurempi, jos ylipainoa on vielä aikuisenakin tai se on ehtinyt jatkua pitkään”, kertoo tohtorikoulutettava Emmi Suomela.

Tämä selvisi seurantatutkimuksessa, johon osallistui runsaat 2 000 suomalaista. Tutkimuksen alkaessa vuonna 1980 he olivat 3–18-vuotiaita. Heidän maksansa tarkastettiin ultraäänellä 34–49 vuoden iässä. Tutkittavista lähes joka viidennellä havaittiin rasvamaksan oireita. Maksa on rasvoittunut, kun yli viisi prosenttia sen kudoksesta koostuu rasvapisaroista.

VYÖTÄRÖLLE kertyneen rasvakudoksen lisäksi maksaa rasvoittaa runsas alkoholin käyttö. Arviolta seitsemän prosenttia 45–74-vuotiaista suomalaisista kärsii alkoholiperäisestä rasvamaksasta. Alkoholista riippumattomaan rasvamaksaan sairastuu Suomessa 20–30 prosenttia aikuisista, yleensä vasta yli 40-vuotiaana. Nuorten ja lasten rasvamaksat ovat kuitenkin yleistyneet ylipainon myötä.

Turun yliopiston tutkijat tunnistivat kaksi geeniä, jotka ennustavat rasvamaksan kehittymistä. Kyseessä oli yhden nukleotidin muutokset geeneissä tm6sf2 ja pnpla3.

”Tutkimus antaa keinoja tunnistaa varhaisessa vaiheessa lapset ja nuoret, joilla on korkea riski saada tulevaisuudessa rasvamaksa. Rasvamaksan ennaltaehkäisy jo lapsuudesta lähtien on tärkeää, koska edenneeseen maksan rasvoittumiseen ei ole parantavaa hoitoa”, kertoo yliopiston tiedotteessa akatemiaprofessori Olli Raitakari.

RASVAMAKSAA voi ehkäistä pitämällä painon normaalina. Liikunnan harrastaminen vähentää sairastumisen riskiä, vaikka paino ei laskisikaan. Alkoholista johtuvaa tautimuotoa voi luonnollisesti ehkäistä välttämällä liiallista alkoholinkäyttöä.
Hoitamattomana rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen tai maksakirroosin.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Hepatology.

Kommentti: Taas tutkimus, joka toteaa sairauden, mutta eipä vahingossakaan kerro syytä alkoholista riippumattomaan rasvamaksaan eli hiilihydraattien liikasaantiin.
Pistää vihaksi tuommoinen pallottelu, sillä ihmiset eivät ole niin tyhmiä, että jatkaisivat Diabetesliiton ruokintaohjeita , vaikka heillä ei olisikaan diabetesta. "ainahan sitä joskus jne...! Voihan Vi...ttitossu!

Säälittävää julistamista sekin, että rasvamaksa korjautuisi pelkällä liikunnalla. Käämini ovat lujilla.
Kalakukko

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1855
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Rasvamaksa ja NAFLD esillä jälleen kerran

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 25 Heinä 2016 20:20

Vallan on unohtunut listoista fruktoosi (hedelmäsokeri) ja sen maksahaitallisuus.
Näyttää myös olevan Raitakarin idea, että tulisi syödä hiilihydraatteja ainakin se 100 g/vrk (Diabetesliiton kirja "Diabetes"), jota diabeteshoitajat toistavat: "ettei aivot vaurioidu".
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.

Kalakukko
Viestit: 5825
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Rasvamaksa ja NAFLD esillä jälleen kerran

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 27 Heinä 2016 11:16

Uusi Suomi: Potilaan Lääkärilehti Luotu: 26.7.2016 16:00 TERVEYS

Geenitieto ennustaa rasvamaksan riskiä

Lapsuuden elintavat ja geneettiset riskitekijät ennustavat rasvamaksan kehittymistä riippumatta alkoholinkäytöstä. Geneettinen alttius näyttää olevan itsenäinen riskitekijä rasvamaksan kehittymiselle. Erityisen suuressa riskissä ovat ne riskigeenin kantajat, jotka olivat lapsena ylipainoisia tai lihavia.
Tämä ilmenee Journal of Hepatology -lehdessä julkaistusta tuoreesta artikkelista, joka on tehty osana Turun yliopiston Sydäntutkimuskeskuksen koordinoimaa, valtakunnallista Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -tutkimusta (Young Finns Study, YFS).

– Lapsuuden riskitekijöitä ovat pieni syntymäpaino, ylipaino ja korkea insuliinitaso, kertoo tohtorikoulutettava Emmi Suomela. Artikkeli on osa Suomelan väitöstutkimusta. Tutkimuksessa löydettiin geenimarkkereita, jotka liittyvät suurempaan rasvamaksariskiin. Näyttää siltä, että geenitutkimuksen avulla voidaan ennustaa selvästi tarkemmin, kenelle rasvamaksa kehittyy.

Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät (LASERI) -tutkimus alkoi vuonna 1980, jolloin yli 3 500 lasta ja nuorta tutkittiin ensimmäisen kerran. Sen jälkeen tutkimushenkilöitä on seurattu useita kertoja, viimeksi vuonna 2012. Tuolloin heille tehtiin muun muassa maksan ultraäänikuvaus.
– Rasvamaksa on uusi terveysuhka. Halusimme selvittää sen yleisyyttä suomalaisessa väestössä ja sitä, mihin se liittyy, kertoo akatemiaprofessori Olli Raitakari.

Rasvamaksan esiintyvyys aikuisväestössä on 20-30 prosenttia. Se on osa tautikokonaisuutta, johon liittyvät ylipaino, kohonnut verenpaine, kohonneet veren rasva-arvot ja tyypin 2 diabetes.

Tutkimuksessa haluttiin oppia tunnistamaan nuoria henkilöitä, joilla on kohonnut riski kehittää rasvamaksa. Tätä varten tarkasteltiin muun muassa lapsuudenaikaisia riskitekijöitä. Alkoholin suurkuluttajat suljettiin tutkimuksesta pois.

Puuttua voi ilman geenitestiäkin

Aiemmin Lasten sepelvaltimotaudin riskitekijät -tutkimuksessa on selvitetty esimerkiksi verenpainetautiin ja tyypin 2 diabetekseen liittyviä lapsuuden elintapoja ja geneettisiä riskitekijöitä.

– Tulokset ovat lupaavia. Oli esimerkkinä mikä tahansa aikuisuuden sairaus, geneettinen tieto näyttää lisäävän ennusteen tarkkuutta, Raitakari toteaa.
– On vielä epäselvää, onko geneettisistä mittauksista kliinistä hyötyä, kun arvioidaan ketkä nuoret ihmiset ovat sairastumisriskissä. Kysymys kuuluu, olisiko hyödyllistä tehdä ylipainoisille lapsille geenitestejä, joiden avulla myöhempää sairastumisen riskiä voitaisiin arvioida, hän pohtii.
– Interventioista hyötyisivät eniten ne ihmiset, joilla on geneettinen riski sairastua.
– Käytännön potilastyöhön geenitestit eivät ole vielä tulleet. Kuitenkin lapsen korkea painoindeksi, matala syntymäpaino ja korkea insuliinitaso ovat tekijöitä, joiden avulla voi löytää ne lapset, joilla on riski kehittää rasvamaksa, Suomela sanoo.

Kirjoittaja: Anne Seppänen toimittaja
Kalakukko

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5232
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Rasvamaksa ja NAFLD esillä jälleen kerran

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Heinä 2016 11:25

Monien tutkimusten mukaan ravintolisät ehkäisevät ja hoitavat alkoholista riippumattomatonta rasvamaksaa
viewtopic.php?f=43&t=3508
Matti Tolonen
Lääkäri, eläkkeellä

http://www.tritolonen.fi/

Avatar
Matti Tolonen
Viestit: 5232
Liittynyt: 31 Loka 2010 18:08
Paikkakunta: Fuengirola

Re: Rasvamaksa ja NAFLD esillä jälleen kerran

ViestiKirjoittaja Matti Tolonen » 27 Heinä 2016 15:56

Uusi kiinalainen rottatutkimus osoittaa elegantisti, kuinka kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät maksan kokeellista sidekudoistumista (fibroosia) ja maksan rasvoittumista. Sitä aiheutettiin rotille hiilitetrakloridilla. Tulokset puoltavat runsasta rasvaisen kalan syöntiä ja/tai kalaöljyn käyttöä ravintolisänä. Tutkimuksen voi lukea kokonaisuudessaan alla olevasta linkistä.

Zhang K, Chang Y, Shi Z, et al. ω-3 PUFAs ameliorate liver fibrosis and inhibit hepatic stellate cells proliferation and activation by promoting YAP/TAZ degradation. Scientific Reports. 2016 Jul 20;6:30029. doi: 10.1038/srep30029.
Matti Tolonen

Lääkäri, eläkkeellähttp://www.tritolonen.fi/


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa