Mielipide, jonka on syytä näkyä/olla tavoitettavissa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5825
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Mielipide, jonka on syytä näkyä/olla tavoitettavissa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 23 Elo 2016 7:33

HS: PÄIVÄN LEHTI 18.8.2016 MIELIPIDE http://www.hs.fi/paivanlehti/18082016/a1471403233756

”Mainosoperaatio” tasapainotti keskustelua. Valio ei kuvitellut vuonna 1988 julkaisemansa kokosivun lehti-ilmoituksen lisäävän voin kulutusta.

PROFESSORI Kari Salmisen nekrologissa (HS Tänään 9.8.) Risto Ihamuotila ja Jussi Huttunen kirjoittivat muun muassa, että Salminen ja allekirjoittanut ”vuonna 1988 käynnistivät mainosoperaation voin kulutuksen lisäämiseksi” ja että ”yritys sai tiedemaailmalta tyrmäävän vastaanoton”.

Valio julkaisi tuolloin johtavissa sanomalehdissä kokosivun ilmoituksen, jossa graafisen esityksen keinoin kuvattiin tyydyttyneen rasvan kulutuksen ja sydäntautikuolleisuuden kehitys tiettynä ajanjaksona muistaakseni 10–12 maassa. Kaikissa näissä maissa rasvan kulutus oli kasvava ja sydäntautikuolleisuus laskeva. Rasvan kulutuksen käyrä perustui YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tilastoihin, sydäntautikuolleisuuden käyrä Maailman terveysjärjestö WHO:n lukuihin.

Ilmoituksessa ei yritetty neuvoa tai ohjata lukijaa millään tavalla, eikä siinä esitetty minkäänlaista Valion mielipidettä. En sanoisi tuota lehti-ilmoitusta mainosoperaatioksi, eikä Valiossa kuviteltu sen lisäävän voin kulutusta. Tarkoituksena oli tasapainottaa sitä keskustelua, jossa suuri osa tiedemaailmaa jatkuvasti toisti rasvan kulutuksen haitallisuutta, usein vain yhden maan tai alueen esimerkin perusteella.

Osa tiedemaailmasta oli kyllä eri mieltä enemmistön kanssa, mutta yleensä vaikeni. Operaatio sai, kuten Ihamuotila ja Huttunen kirjoittivat, tyrmäävän vastaanoton ja oli Valion näkökulmasta epäonnistunut yritys. Tiedemaailman tyrmäys oli niin tehokas, että muistan eräässä vilpillistä mainontaa käsitelleessä lehtijutussa kyseisen ilmoituksen tulleen mainituksi ”Valion valheellisena mainontana”.

Jos FAO:n ja WHO:n tilastot ovat valheellisia, silloin Valion ilmoituskin oli sellainen.

Iikka Haka, Valion pääjohtaja 1985–1992

Kommentit :

vanhempi insinööri 18.8. 8:37

Tiedemaailma haluaa olla se, joka päättää ihmisten asioista oman ideologiansa mukaisesti.
Hyvä esimerkki tiiedemaailaman toiminnasta on ilmastonmuutoksen selittelyt. Kun on talvi, jolloin sataa vain vähän lunta, syy on ilmastonmuutoksen. Kun sataa paljon syy on ilmastonmuutoksen. Ku sataa koko kesän, syy on ilmastonmuutoksen ja kun ei sada, silloin syy on ilmasonmuutoksen.

Zogg 18.8. 11:45

"vanhempi insinööri: Tiedemaailma haluaa olla se, joka päättää ihmisten asioista oman ideologiansa mukaisesti.
Hyvä esimerkki tiiedemaailaman toiminnasta on ilmastonmuutoksen selittelyt."

Höpö höpö. Konservatiivia rasittaa tieteessä, ettei se tue konservatiivien tuntemuksia siitä millainen maailma kuuluisi olla. Toiseksi yritysten ei edes tarvitse yrittää esittää todellista tietoa, joten sieltä tuleva tieto on totaalisen kyseenalaista (vaikka voi toki olla tottakin). Tieteessä asiat pitää osoittaa oikeiksi, yritysmarkkinoinnissa ei.

Tuo Valion kampanjakin perustui tilastolliseen korrelaatioon, joka ei tarkoita samaa kuin, että asioilla olisi keskinäinen suora yhteys. Vähän kuin se kuuluisa hukkumisten ja jäätelömyynnin korrelaatio. Valitettavasti tilastotieteen perusteet eivät kuulu kouluopetukseen eikä näköjään ole aiemmin kuulunut edes insinöörikoulutukseen.

Kalakukon kommentti: Mielestäni Valion lehti-ilmoitus oli absurdi. Ei otettu huomioon sitä, että SUOMI ON YHDEN TOTUUDEN MAA. Jos yrittää esittää kansansairauskonttorin vastaisia ajatuksia, niin hulluksihan siinä tulee tuomituksi, vailla asiallisen psykiatrin diagnoosia.

Alun perin virhe sisältyi jo siihen, että verrattavia maita oli 10-12 , kun taas puolestaan maailman vankkumattomimmassa erityisellä tarkkuudella valikoitujen maiden määrä oli 7 (Ancel Keys). Jumalan (Keys) sanaan verrattava määrä oli 50-80% luokkaa suurempi. Taloustieteilija , merkonomi Keys sai siis esittää teoriansa aivan rauhassa ja lääkärit ihmettelivät antamansa lääkkeen ja paranoidisen lausunnon tehoa. Merkonomi päätti ruokintasuosituksesta ja Keysiä onkin pidettävä maailman ensimmäisenä ruokintatalibaanina, joka väitteet eivät perustu tutkimukseen vaan arveluun sorkitusta aineistosta.

Ihmettelen yhä sitä, kuinka kauan korttitalo kestää pystyssä siivouskomeromiehen poistuttua estraadilta. Taitaa olla samanlainen kuin Veli Pontevan tiilimökki, jota Iso Paha Susikaan ei saanut nurin puhaltamalla. Onneksi on netti, joka on avoin tietoa janoaville ihmisille. Emme elä Pohjois-Koreassa, jonne suhteet ovat kiinteät ja lämpimät juuri PK-projektikirjan käännöksen ansiosta. Ja vegaanit painostavat ruohonsyöntiin kuten kiihkoilijat. Koulujen vihannespäivä lisää karkin myyntiä...

On hienoa, että professori Kari Salmisen elämäntyön kunnioitus nousee esiin vaikka postuumisti. Tiedemies on tiedemies kuoltuaankin. Toista ovat nuo p..keleen poliittisin nimityksin valitut ns. "professorit", joiden turpa jauhaa täyttä pskaa kuin hevon takamus. Olisiko ns. professoreille aika laatia jonkunlainen "todistus" arvosanoilla 0:sta-10:een, jotta saisimme jotain tolkkua siitä, kenen juttuja kannattaa ylipäätään lukaista. Uskomustieteiden tuolien hallitsijat joutavat sinne , mistä ovat tulleetkin, apukoulun erityisluokalle, jossa muutkin häiriköt istuvat.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa