Tämä seuraa kun potilaat saavat voita ja lihaa...

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5646
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Tämä seuraa kun potilaat saavat voita ja lihaa...

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 28 Huhti 2017 23:14

YLE: Tanssi28.4.2017 klo 20:00 Johanna Manu

Sairaalatanssit sytyttivät potilaisiin elämäniloa Tanssi28.4.2017 klo 20:00 Johanna Manu

Sairaalatanssit veivät potilaat valssin ja muistojen pyörteisiin Turussa.
kaksi naista tanssivat: Paula Kautto hymyili onnellisena joka kerta, kun pääsi tanssimaan. Johanna Manu / Yle

Onnellisuus ja ilo olivat vahvasti läsnä, kun Turussa Kaskenlinnan sairaalan salissa tanssittiin sairaalatanssit. Perinteinen kevättapahtuma puhuttaa asukkaita vielä pitkään viimeisten valssien jo vaiettua salissa. Aila Kantonen, 93, istuu tukevasti tuolilla, mutta se ei haittaa menoa. Kädet ja jalat heiluvat musiikin tahdissa. Kantoselle tanssikerta on elämänsä ensimmäinen.
– En ole koskaan tanssinut. Sellainen aukko on sivistyksessä, Kantonen naurahtaa.

Aila Kantonen ja Leila Thuren seurasivat tanssilattian menoa lähihoitajaopiskelijan kanssa. Johanna Manu / Yle
Kuusi viikkoa sairaalassa ollut Kantonen nauttii tansseista silmin nähden. Päivät sairaalassa ovat pitkiä, ja tavallisesta päiväohjelmasta poikkeava ohjelma on aina piristävää. – Yöt ne vasta pitkiä ovatkin, Kantonen vielä huokaa.

No se, kun ne huomaa hiljalleen, että ihminen elää. Kalevi Nordlin, 84, harmittelee, miten vuodet ovat hidastaneet menoa. Aiemmin paljon tanssinut Nordlin lipuu edelleen varmoin askelin parketilla, vaikka onkin nykyään liukkaampi jutuistaan kuin liikkeistään.
– Kun rytmit ovat hyvät, niin niistä nauttii suunnattomasti. Saa kuvitella kaikkea hienoa, kun lähtee tanssimaan kauniin leidin kanssa, Nordlin kiusoittelee.

Kalevi Nordlin innostui twistaamaan kameralle. Johanna Manu / Yle
Lempitanssit Kalevi Nordlinille ovat tango, valssi ja foxtrot. Nuorena niitä veivattiin ahkerasti Turun tanssipaikoissa. Varsinkin vanhat tanssikappaleet ovat edelleen ne kaikkein mieluisimmat. Kappaleet vievät menneiden vuosien muistoihin. Näyttää siltä kuin koko mies nuortuisi hiukan tanssin pyörteissä. Yritän saada takaisin sen vanhan menon. KALEVI NORDLIN
Neljän sairaalaviikon jälkeen sitä jo kaipasikin kunnon elämää. Nordlinin mukaan elääkseen kaipaa kaikenlaista pientä tilpehööriä ympärille. Onneksi välillä järjestetään mukavaa aktiviteettia.

Nuorempana Nordlin pyysi ahkerasti päästä saatille. Hän kokeilee onneaan myös toimittajaan.
– Yritän saada takaisin sen vanhan menon, Nordlin toteaa poikamaisesti hymyillen. Ajatukset pois sairaudesta
Kaskenlinnan sairaalatanssit on järjestetty jo useana vuonna. Tällä kertaa tanssit olivat osana Suomi 100 -juhlavuotta ja Koko Suomi tanssii -haastetta.
Yhteistansseissa mukana avustamassa olivat Turun ammatti-instituutin lähihoitajaopiskelijat ja Tanssiseura Sekahaku. Musiikista vastasi Amapola-yhtye.

Tarvitaan jotain viihdykettä ja rentoutumista, muuta ajateltavaa kuin se sairaus. MINNA NURMI
Askarteluohjaajana sairaalassa toimiva Minna Nurmi on ollut mukana järjestelyissä. Hän tietää miten paljon tansseista nautitaan.
– Tästä on monen vuoden kokemus. Potilaat käyvät läpi tätä melkein viikon verran. He muistelevat tätä tapahtumaa sanoen, että musiikki oli aivan ihanaa ja oli ihanaa tanssia.

naiset tanssittavat pyörätuolipotilaita Ammatti-instituutin lähihoitajaopiskelijat ja Tanssiseura Sekahaku avustivat tanssittamisessa. Johanna Manu / Yle Sairaalassa järjestetään erilaisia ryhmätoimintoja, kuten maalausta ja runopiiriä. Tanssi kuitenkin tuntuu olevan se, joka kunnolla herättää elämänilon pitkäänkin sairaalassa oleviin potilaisiin. – Tarvitaan jotain viihdykettä ja rentoutumista, muuta ajateltavaa kuin sairaus.
Kaskenlinnan sairaalassa on geriatrian ja neurologian kuntoutusosastot, kotihoitoa tukeva kuntoutusosasto, palliatiivinen osasto, saattohoito- ja hengityshalvausyksikkö.

Lähihoitajaopiskelija Sanni Laine veti tanssikengät jalkaan luokkakavereidensa kanssa. Tanssin lomassa Sanni kuuli monet muistot nuoruuden tansseista. Moni jopa liikuttui musiikin tuomista muistoista. Kokemus teki opiskelijaan vaikutuksen.
– Tosi hieno kokemus. Näkee, miten toiset tulevat iloisiksi ja vanhat muistot heräävät, Sanni Nurmi kertoo. "Tämä oli hieno elämys"

Amapola-yhtyeen soittimet ovat hiljenneet, ja tämänvuotiset tanssit ovat ohi. Veijo Vilola viipyilee vielä hetken salissa. Pyörätuoli ei hidastanut hänenkään menoaan. Vilola selostaa hymyillen, miten kädet ja jalat heiluivat pyörätuolitanssissa. Tango oli elämys. nainen ja mies tanssivat
Lähihoitajaopiskelija valssin pyörteissä Veijo Vilolan kanssa. Vilola ei ollut tanssinut 30 vuoteen. Johanna Manu / Yle
Viime kerrasta tanssilattialla on ehtinyt kulua jo 30 vuotta. Puoliso menehtyi lähes 20 vuotta sitten, ja tanssit ovat jääneet.
– Laivalla käytiin välillä ja tanssittiin siellä vähän.

Tanssikipinä on selvästi syttynyt, ja Vilola lähtisi mielellään pian jo uudelleen tansseihin. – Tämä oli hieno elämys. Onnistui näinkin.

Kommentti: Näin siinä käy kun annetaan tappavaa ruokaa, alkaa tanssit!
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa

cron