Jatkuvan diabetesmittausten esteet

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 5650
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Jatkuvan diabetesmittausten esteet

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 26 Elo 2017 4:21

HS: Päivän lehti 26.8.2017 | Mielipide

Veretön mittaustapa parantaisi diabeetikon elämänlaatua

Ykköstyypin diabeetikot ovat eriarvoisessa asemassa asuinpaikan ja varallisuuden mukaan.

SUOMELLA on tyypin 1 diabeteksen esiintyvyyden maailmanennätys. Riski sairastua alle 15-vuotiaana tyypin 1 diabetekseen on Suomessa kaikkein suurin. Vastuu vaativasta hoidosta on siirtynyt diabeetikolle itselleen.
Verensokerin päivittäinen mittaus 5–10 kertaa päivässä otetaan sormenpäästä. Kehitystä mittaustekniikkaan ei ole 30 viime vuoden aikana tapahtunut.

Hoitotasapainon saavuttamiseksi on nyt saatavilla veretön glukoosin mittauslaite
– ihon alle asetetulla hiuksen­ohuella anturilla. Veren sokeripitoisuus siirtyy muutaman minuutin välein langattomasti lukijaan, joka voi olla oma insuliini­pumppu tai älypuhelin.

Tutkimusnäyttö puoltaa jatkuvan mittauksen hyödyllisyyttä hoitotasapainon saavuttamisessa ja hypoglykemioiden ehkäisyssä. Yhteiskunnalle isoimmat säästöt tulevat kuitenkin vuosien kuluttua ­mikro- ja makrovaskulaarisairauksien sekä sairauslomien ja ennenaikaisen eläkkeelle siirtymisen vähenemisen takia.
Kunnat jakavat diabeteksen hoitoon tarkoitetut välineet tarpeen mukaan. Hoitopaikkojen kriteerit jatkuvan sokeriseurannan sensorien käytölle vaihtelevat, ja osa kunnista kieltäytyy jakamasta niitä. Potilaat ovat eriarvoisessa asemassa asuinpaikan ja varallisuuden mukaan.

Miksi valtio ei varaa budjettiin kunnille määrärahoja ja ota vastuuta uuden mittaustekniikan kustannuksista – vastuuta verettömästä mittaustavasta, joka dramaattisesti parantaa tyypin 1 diabeetikkojen elämänlaatua? Toivon vastuussa olevien ministereiden pikaisesti poistavan tämän eriarvoisuuden ykköstyypin diabeetikoilta tarvikejakelussa.

Mikko O. Salonvaara Espoo

Kommentti: Jatkuva verensokerin mittaus on SUURI UHKA RUOKINTAOHJEISTUKSELLE. Jos kerran ihminen näkee hiilihydraatin vaikutuksen suoraan mittarista ja älyään sen haitallisen vaikutuksen/lääkkeen lisäyksen tarpeen, niin tuomittavaahan sellainen on, lääkemyynnin kannalta.
Säännöllisen epäsäännölliset hypot saavat ihmisen keikkumaan kuoleman varjossa jatkuvalla syötöllä. Pistä, pistä, pistä, kehottaa eräs maaseutulääkäri, jota asiantuntijana paljon käytetään ja osaapahan tuo keskivartalon ronskimmat sanat useasti lausua, kaikkine eritteineen.

Yhteiskunta ja erityisesti valtio tuntuu panostavan digitalisaatioon ja palvelujen muuntamista sähköiseen muotoon hullun apinan raivolla. Sähköreseptit, tietokoneen e-laskut, matkakortit ja rahalla maksamisen vaikeus busseissa/junissa, kauppojen vilautuslukijat korteilla, älykännyköiden sekava maailma, jne. Vanhukset tässä rytinässä on jätetty oman onnensa nojaan. Jos haluaa älykännykkään saada opastusta, on paras mennä jonkun tarhan aidan viereen ja kysyä neuvoa joltain 3 vuotiaalta ja samalla pelätä pedofiliasyytteitä. Merkilliset englanninkieliset uussanat saavat vanhuksen ymmälleen ja karttamaan uusia palveluita. Brain capacity not enough nor language knowledge!

Sellainen vankka huhu on liikkeellä, että Suomessa olisi kielletty maahantuojan myydä jatkkuvan sokerin mittareita yksityisille kansalaisille. Jos hiilihydraatin tuhoisa vaikutus valkenisi kansalle, niin silloin olisi piru merrassa, - lääketeollisuudella. Ja koko riivatun ruokintasuositus diabeetikoille ainakin joutaisi romukoppaan. Sellaista riskiä ei valtakoneisto halua ottaa eikä kasvojen menetys olisi kivaa. Kivaa sen sijaan on esiintyä asiantuntijana harhatiedoin. NUMEROLÄÄKETIDE rulettaa!

Pelkkä sensorimittaus antaisi jo viikossa selkeän ohjeen diabeetikoille, mikä vaikuttaa mihinkin. Liikunta, ruokailujen välit, ravintokoostumus, lepohetket ja yöuni, nämä kaikki ovat tuossa ulottuvilla, mutta kiellon takana.
Kysyin kerran maahantuojalta, miksi näiden sensoreitten saaminen on vaikeaa. Suomessa on satoja mittareita, mutta vain keskussairaaloissa ja suurissa terveyskeskuksissa INSULIINIPUMPUN SÄÄTELEMISTÄ VARTEN. Eli lääkkeen maksimointi ja optimitason ylläpito on tärkeää, ei hiilihydraattien kontrollointi.

Mielipidekirjoittajan kannanotto asiaan on hyvä. Hallitus puolestaan kurjistaa diabeetikkojen elämää ja taloutta sen minkä ministeri Bernerin "upeilta yksityistämishankkeilta" ehtii. Olisiko aihetta perustaa "diabetesministerin" virka, joka tutkisi myös kansansairauskonttorin hyväksymät järjettömät hoitosuositukset ja perkaisi ns. asiantuntijaorganisaation selvitykset omista syyllisyyksistä aiheutettuihin katastrofeihin. Tämä homma sopisi hienosti oikeus- ja työministerin hommaan lisänä ja vaatimustasona riittäisi vankka paperiteollisuuden/ SAK:laisen työalan lattiatason tuntemus.
Kalakukko

Avatar
Timo Kuusela
Viestit: 1834
Liittynyt: 10 Huhti 2008 13:59
Paikkakunta: Helsinki/Torremolinos

Re: Jatkuvan diabetesmittausten esteet

ViestiKirjoittaja Timo Kuusela » 26 Elo 2017 10:14

En ole toistaiseksi havainnut, että HS olisi arvioinut jatkuvaan sokerimittaukseen liittyvän ansiokkaan kansalaismielipiteen jatkokeskustelun arvoiseksi.

Lisäpohtiminen olisi pelkästään kustannusvaikuttavuuden vuoksi paikallaan. Toki inhimilliset tekijät olisivat paljon merkityksellisempi syy muuttaa autoritaarisiksi jäykistyneitä tehottomia diabetes-hoitoja ravitsemusneuvontoineen.
Jatkuva sokerimittaus sallisi potilaalle itsenäisen mittaustietoon perustuvan itsehoidon ja samalla laajenisi käsitys ja osaaminen elintapojen (ml ravitsemus) merkityksestä.
Ns näyttöön perustuva hoitoperiaate on jäykistänyt diabetesten hoidot tehottoman kaavamaisiksi, verensokerin vaarallisiin heittelyihin keskittyviksi ja erilaisiksi myöhäiskomplikaatioiden (näkö-, munuais-, sydän-, raaja- ym komplikaatioiden) hoidoiksi. Potilaan mielipide torjutaan.
Todellinen edistys on tapahtunut vain myöhäiskomplikaatioiden hoidossa ja sekin muiden osaajien kuin diabetesten / ravitsemuksen "virallisten osaajien" toimesta.
Timo Kuusela, LKT, radiologi, eläk.


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 11 vierailijaa