Legionellabakteeri keuhkokuumeen aiheuttajana, nyt Mallorca focuksessa

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Legionellabakteeri keuhkokuumeen aiheuttajana, nyt Mallorca focuksessa

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 25 Loka 2017 10:47

Turun Sanomat: KOTIMAA STT 24.10.2017 22:40 0 Timo Harju

THL: Mallorcan Palmanovassa matkailleilla legioonalaistautia

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL varoittaa suomalaisia Mallorcan Palmanovassa matkailleita legioonalaistaudista. Euroopassa on 11.syyskuuta ja 23. lokakuuta välisenä aikana todettu 21 legionellabakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetapausta Palmanovan alueella matkustaneilla henkilöillä, kertoo THL. Lisäksi yksi paikallinen, hotellissa työskentelevä henkilö on sairastunut. Tapauksia on raportoitu viidestä Euroopan maasta. Tartunnan saaneet ovat majoittuneet tai työskennelleet seitsemässä eri hotellissa Palmanovan alueella.

THL:n mukaan suomalaisia matkustajia, jotka ovat olleet Mallorcan Palmanovassa 10. lokakuuta jälkeen ja ovat saaneet kuumetta ja hengitysoireita kahden viikon sisällä, kehotetaan käymään tutkimuksissa. Oireita ovat esimerkiksi yskä ja hengenahdistus.

Legionellabakteeri aiheuttaa keuhkokuumeen, jota hoidetaan antibiooteilla. Tartunnanlähteenä on tavallisimmin legionellabakteereilla saastunut vesi- tai ilmastointijärjestelmä. Tartunta saadaan hengitysteitse. Legionellabakteeri ei tartu ihmisestä toiseen.
Yli 50-vuotiaat, tupakoivat ja henkilöt, joilla on perussairauksia, ovat suurimmassa vaarassa sairastua ja saada vakavan taudin.

THL kehottaa myös matkanjärjestäjiä ottamaan yhteyttä matkailijoihin, jotka ovat oleskelleet Palmanovan alueella 10. lokakuuta jälkeen ja tiedottamaan legionella-altistumisen mahdollisuudesta ja hoitoon hakeutumisesta oireiden ilmaantuessa. Ilta-Sanomien mukaan ainakaan suomalaisten matkoja alueelle järjestävillä Tjäreborgilla ja TUI:lla ei ole tiedossa, että heidän asiakkaansa olisivat sairastuneet tautiin.

Kommentti: Suomalaisten tulisi tutustua WHO:n maailmanlaajuisen tautiesiintyvyyden tilastoja ennen matkaa. Joiden tautien rokotukset saattavat kestää useita viikkoja (keltakuume) johtuen toistuvista rokotyksista.
Ja palatessa matkalta takaisin, kannattaa kertoa lääkärille, missä on lähiaikoina lomaillut.

Sekin kannattaa muistaa, että Suomessa ei kovin hyvin olla selvillä tropiikin taudeista. Itse olin 3 kk sairaalassa salaperäisen hiekkakirpun puremasta saadun malariatyyppisen kuumeen seurauksena. Hiekkakirppu on hyvinkin tappava heikentyneessä immuunivasteessa, esiintyy mm. Syyriassa.
Eksoottisia tauteja saattaa tulla Suomeen myös työvoimapulan poistajien mukana, joiden henkilöllisyys ja jopa lähtömaakin on epäselvä. Tuberkuloosiakin on saapunut entisestä emämaasta ja HIViä.

Suomalaiset ovat todellakin innokkaita matkaamaan lääketieteen testauksen innoittamana. Jopa 800 pskamatkaajaa matkusti ilmaiselle ripulilomalle Togoon vai oliko se Ghanaan. Ja tulosta syntyi. Miten lie pitkähkö paluulento sujunut, kun koneellinen matkustajia seisoi käytävällä vessavuoroa odotellessa? Niin, ja miten parfyymien ja makeisten myynti on onnistunut käytävällä seisovien tukkijoiden takia? Parfyymeillä olisi varmaan ollut kysyntää. Ja miten lie ollut statiinien vaikuttavuus ankarassa ripulissa? Pitäisikö antaa suorastaan pistoksina?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron