Päiväkodeissa vegaaniruoka maksaa jopa 5€ enemmän. Maito ransuunilla

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Päiväkodeissa vegaaniruoka maksaa jopa 5€ enemmän. Maito ransuunilla

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 31 Loka 2017 21:16

HS: Kaupunki Julkaistu: 31.10. 16:40 Maija Aalto HS https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000005430851.html

Helsinki alkaa tarjota vegaaniruokaa kaikissa päiväkodeissa tammikuusta lähtien – kokeilussa vegaaniruoka maksoi yli viisi euroa muuta ruokaa enemmän
Helsinki kokeili vegaaniruokavaliota muutamassa päiväkodissa ja laski, että se tulee aiemmin arvioitua halvemmaksi.

Helsingin kaikkiin päiväkoteihin saadaan pian vegaaniruoka yhdeksi vaihtoehdoksi.
KAIKISSA Helsingin kaupungin päiväkodeissa tarjotaan vuoden 2018 alusta vegaaniruokaa myös kotonaan vegaanista ruokavaliota noudattaville lapsille.
Valtuusto päätti reilu vuosi sitten aloittaa 20 päiväkodissa kokeilun, jonka avulla tutkitaan miten kalliiksi vegaaniruoka todellisuudessa tulisi. Kokeilu päättyi syyslomaa ennen. Tulos on, että vegaaniannoksen hinta jääkin aiemmin arvioitua pienemmäksi.

Päiväkodin ateriat eli aamupala, lounas ja välipala maksavat lasta kohden 7,26 euroa päivässä. Kokeilun aikana vegaanilapsen ruoka maksoi 5,49 euroa tätä enemmän.


Palveluntuottaja laskee kuitenkin, että jos vegaaniruokaa tarjottaisiin enemmän, kustannuksia tulisi vain noin 2,10 euroa enemmän. Tähän päästäisiin miettimällä ruokalistaa ja raaka-aineita tarkemmin, mutta myös, koska suuremmalle lapsijoukolle tarjottu ruokamäärä aiheuttaisi vähemmän hävikkiä esimerkiksi pakkauskokojen vuoksi. Kyselyn perusteella kaupunki arvioi, että vegaanilapsia on yhteensä Helsingin päiväkodeissa alle 50.

KOKEILUSSA oli mukana tavallisia päiväkoteja, sitä varten ei siis etsitty erikseen vegaanilapsia. Kahdestakymmenestä päiväkodista yhdessätoista jokin perhe valitsi vegaaniruuan päiväkodissa. Monessa kokeilupäiväkodissa vegaanilapsia oli siten vain yksi.
Kokeilun yhteydessä Helsingin yliopisto on samalla selvittänyt vegaaniruuan terveellisyyttä lapsille. 31 vegaanista ruokaa päiväkodissa syöneen lisäksi tutkimuksessa on mukana 34 sekaruokavaliota noudattavaa lasta samoista päiväkodeista.

Tutkimus jatkuu edelleen, mutta jotain tiedetään jo kokeiluun osallistuneista vegaaniperheistä. Yleisimmät syyt ruokavaliolle liittyivät ruokavalion ympäristövaikutuksiin ja eläinten oikeuksiin. Terveysvaikutuksia mainitsi huomattavasti harvempi vanhempi.

Kommentti: Suomessa kun lapset ovat VHH:lla, niin huostaanotolla uhkaillaan ( U.Schwab). Kun jokunen harva lapsi syö vanhempien painostuksesta vegaanisti, niin siihen uhrataan vaikka miten paljon rahaa, huostaanotosta ei mainintaa, vaikka lapsi lonttoposkinen ja kylkiluut paistavat talvihaalarin läpi.

Mikä perkele ajaa ihmisiä järjettömyyksiin? Kaiketi sekasyöjä saa syödä lajinsa mukaisesti eli kaikkea. Toisaalta päiväkotien ja tarhojen ötökkäongelmat ovat nyt sitten ratkaistu: kärpäset, luteet ja ampiaiset pataan vaan ja lonttoposkille lounaaksi. Muurahaisetkin ovat mukava suolapala, mutta siinä loukataan muurahaiskarhun oikeuksia ja lujasti.

On se mukava aate tuo viherpiiperöinti: sähkötehtaita, sähköpyöriä liikuntaan niinku, voikukkia ja nokkosia evääksi niinku ja maapallon toiselta puolen tuotettuja KALLIITA hedelmiä herkuksi, sillai niinku. Toista on köyhän elo: kassleria, kinkkua, suolakurkkua, olutta ja kotimaisia itsepoimittuja marjoja. Eroa on, täytyy myöntää ja itseni hyväksi.

Voisiko VHH-porukka anoa itselleen uskonnon kaltaista statusta tai eettistä statusta esim. inuiittiuskonnon perusteella tai aboriginaalien tapaan? Miksi joku porukka voi kieltäytyä sian lihasta ja toiset pakotetaan syömään leppäkerttuja ja muita skorpioneja?
Tarvitsemme oman lipun ( musta, luukuviolla, häränhäntä?) kuten sateenkaariporukka ja marssimme pitkin Aleksanterinkatua ribsejä pureskellen ja kyytipojaksi kekrisahtia nautiskellen. Kyllä lonttoposkia harmittaisi...
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Päiväkodeissa vegaaniruoka maksaa jopa 5€ enemmän. Maito ransuunilla

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 28 Heinä 2018 10:33

San ihmetteli artikkelia. Nostetaan se sitten ihan päivänvaloon!
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Päiväkodeissa vegaaniruoka maksaa jopa 5€ enemmän. Maito ransuunilla

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 28 Heinä 2018 10:55

Tuli tässä mieleen tuosta taannoisesta artikkelista seuraava havainto, jota ei ole ajateltu edes puolustusvoimissa:

Jos piltille kehittyy vegaanikallo eli posket toisiaan hyväilee ja silmät tapaavat takaraivoa, niin miten ihmeessä armeijan lusikka-haarukkayhdistelmä mahtuu suuhun? Ja pitääkö kiikarit kehitellä uusiksi havaintojen tekemistä varten, kun silmät niin kaukana normi-ihmisen mallista?

Ratkaisuna on luonnollisesti pillimehu-smoothie tai suppilolla anettava nestemäinen ravinto suppuun suuhun.
Kiikariongelmaan löytynee ratkaisu ihan tuolta lordi Nelsonin ajoilta: kaukoputki. Lintujen tiirailijoilla on mukavannäköisiä vempaimia , ihan vegaaneillekin sopivia, jotka seisovat statiiveilla tukevasti. Eihän vegaani nyt sentään painavaa kaukoputkea jaksa kannatellla, saati pysty havaintoja tekemään.

Eräs kolmas ongelma syntyy silmien takaraivon sijainnista johtuen: Näkökentän kapeus. Ei tule tulenjohtajaa vegaanista, ei sitten millään, vaikka näkö on syvyydessä, niin syvyysnäkö puuttuu. Armeijassa testattiin syvyysnäköä ottamalla kaksi mallia: apina ja hevonen. Apinat diskattiin heti ja hevosen silmillä varustetut palkattiin kapiukoiksi heti varusmiespalvelun jälkeen.

Auta Armias, meitä vegaanien kynsiin joutumasta! Ravintoaineitten niukkuus suonee jonkin järjenvalon syttymisen pieneksi aikaa, kuten paastolla, mutta yli viikon kestävää vihannespaastoa arvellaan, luullaan, uskotaan ja ajatellaan olevan haittaa. Noin ruokintatieteelisin termein ilmaistuna. On virallinen pelko ketoosiin joutumisesta ja sen kerrotaan olevan pahaksi karamelliteollisuudelle.

Niukkaravinteisesta ruokavaliosta on kokemusta Venäjällä yli 20 miljoonan edestä, Saksassa yli 6 miljoonan verran ja Suomessakin muutamassa leirissä sata vuotta sitten. Viha kumpuaa kärsineitten omaisten taholta vieläkin. Ei siinä muistomerkit paljon lohduta. Virallinen taho on niukaravinteisista leireistä kovin hiljaa.
Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Re: Päiväkodeissa vegaaniruoka maksaa jopa 5€ enemmän. Maito ransuunilla

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 29 Heinä 2018 10:41

Yhden miehen komitean löytö:

http://karppaus.info/forum/viewtopic.ph ... 9&start=60

San Martinon linkittämänä. Katsokaapa Suomen osuus vegaaneista. On luvut huimia muissakin maissa.
Siispä hyvä muistaa vanha sanonta: TYHJÄT TYNNYRIT KOLISEVAT ENITEN.

Tää on just sitä, kun joku vähemmistö yrittää taivuttaa enemmistön ajatustensa ja tapojensa taakse. Jotkut jopa järjestävät kulkueita.
Häviävän pieni vegaanivähemmistö pakottaa lapset syömään 20% kouluruoasta vegaanisena. Eihän siitä kukaan kuole, mutta kai tässä olisi syytä kunnioittaa myös niitä sekasyöjiä, joita on linkin listan mukaan melkoisen paljon, enemmistä aika selvälukuisesti.
Kalakukko


Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa