Kuolemaakin pahempi puutos: keliaakikko ei voi syödä ruista

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Kuolemaakin pahempi puutos: keliaakikko ei voi syödä ruista

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 02 Marras 2017 12:46

HS: Päivän lehti 2.11.2017 Katri Kallionpää HS https://www.hs.fi/paivanlehti/02112017/ ... 30498.html

Keliakiaan sairastuneiden määrä kääntyi yllättäen laskuun – eniten vähenivät yli 35-vuotiaiden naisten diagnoosit

”Osalla sairastuneista oireet ovat niin lieviä, että he eivät hakeudu koskaan tutkimuksiin”, kertoo dosentti Kaija-Leena Kolho.
KELIAKIAAN sairastuneiden määrä on yllättäen kääntynyt Suomessa laskuun. Tähän tulokseen tuli HUS:n tuore selvitys, joka laadittiin yhteistyössä Kelan sekä Helsingin ja Turun yliopistojen kanssa. Uusia keliakiatapauksia diagnosoidaan sen mukaan joka vuosi yli kolme prosenttia edellistä vuotta vähemmän. Eniten on vähentynyt yli 35-vuotiaiden naisten keliakiadiagnoosien määrä.

TÄLLAISTA tulosta eivät tutkijat osanneet odottaa. Keliakiaa sairastavien määrä on kasvanut jyrkästi 1990-luvulta lähtien. Viime vuosina lääkärit ovat kuitenkin panneet merkille, että keliakiadiagnoosien määrä ei enää kasva.
”Se, että selvitys osoitti uusien diagnoosien määrän jopa laskeneen, oli yllätys”, sanoo gastroenterologian dosentti Kaija-Leena Kolho.
Keliakian esiintyvyys on Suomessa korkeimpia maailmassa. Sitä sairastaa noin kaksi prosenttia väestöstä, eli 100 000 henkilöä. Kolhon mukaan keliakian yleisyys Suomessa johtuu todennäköisesti siitä, että keliakia tunnetaan ja tapaukset löydetään paremmin kuin muualla.

KELIAKIALIITON mukaan tautitapauksista on kuitenkin löydetty vasta noin kolmannes. Miksi sitten keliakiadiagnoosien määrä laskee, vaikka kaksi kolmasosaa keliakiaa sairastavista on vielä löytymättä? Selitys on Kolhon mukaan se, että osalla keliaakikoista oireet ovat niin lieviä, että he eivät hakeudu koskaan tutkimuksiin. Siksi uusien, löydettyjen tautitapausten määrä ei vastaa koskaan niitä lukuja, jotka perustuvat oireettomien henkilöiden seulonnalla saatuihin arvioihin sairastavien määrästä.

HUS laati selvityksen yhteistyössä Kelan, Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston kanssa. Aineistona oli Kelan rekisteri, joka kattoi kaikki 20-79-vuotiailla diagnosoidut keliakiatapaukset vuosina 2005–2014.

KELIAKIA on elinikäinen suoliston tulehdussairaus. Siinä rukiin, vehnän ja ohran valkuaisaine gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehduksen, joka vaurioittaa suolinukkaa ja häiritsee ravintoaineiden imeytymistä. Sairaus voidaan todeta helposti veritestillä.
Keliakia voi alkaa jo pikkulapsella, mutta yleensä se havaitaan vasta aikuisena. HUS:n alueella tehdään Kolhon mukaan alle 16-vuotiaille 60–70 keliakiadiagnoosia vuodessa.

TAUDIN tavallisimpia oireita ovat Kolhon mukaan väsymys ja erilaiset vatsanväänteet ja ruokahaluttomuus. Pahimmassa tapauksessa keliakiaan liittyy vitamiininpuutoksia ja anemiaa sekä erilaisia keskushermosto- ja niveloireita. Joskus sairauteen liittyy mielialaoireita ja häiriöitä kuukautiskierrossa.

Keliakialla on epäilty olevan yhteys myös hedelmättömyyteen, mutta asiantuntijat ovat asiasta eri mieltä.

KELIAKIAAN LIITTYVÄ suolivaurio paranee, kun gluteeni karsitaan pois ruokavaliosta. Potilas ei siis syö lainkaan ruista, vehnää eikä ohraa. ”Dieetin tulee olla elinikäinen”, Kolho muistuttaa. Keliakian perimmäistä syytä ei Kolhon mukaan tiedetä. Jos lähisuvussa esiintyy keliakiaa, riski sairastua on isompi.

Yhden teorian mukaan keliakiaan johtavan reaktion voisi laukaista virusinfektio. On myös epäilty, että keliakian puhkeaminen olisi yhteydessä D-vitamiinin saantiin. Keliakia onkin hyvin yleinen Pohjois-Suomessa, jossa auringonvaloa on talvisaikaan vähän.
Kolho ei kuitenkaan usko, että D-vitamiini on keliakian ainoa syy, joskin se voi olla mukana myötävaikuttamassa taudin puhkeamiseen.

Kommentti: Voi, voi, voi! Kannattaako keliaakikon edes yrittää osallistua LEIPÄVIIKON tilaisuuksiin? Entäs leipämarssit liput liehuen Aleksanterinkadulla? Jos ruisleipää ei pysty syömään, onko silloin asiaa matkustaa Puolaan, josta kotimainen ruis tuodaan? Entäs passimuodollisuudet? Tuleeko matkustusasiakirjoihin merkintä ruisleivän syömättömyydestä? Saako viisumin Venäjälle?

Virallisen ruokintahysterian mukaan suomalaisuus määritellään siitä, kuinka monen hehtaarin ruiskiintiö tulee vuodessa syödyksi. Pitäisikö ruista syömättömien hakea kansalaisuutta erivapaudella ja kertoa keliakiastaan? Kyllä RASVATON maito, RUISLEIPÄ, RYPSIÖLJY ja runsas himoliikunta eli päätön JUOKSENTELU ovat suomalaisuuden ensimerkkejä. Jopa Turun STRIP-ryhmä on ansiokkaasti torjunut lapsien imettämistä ja tilalle on ehdotettu "tieteellisesti" kunnon kulaus rypsiöljyä ja ainakin ruokalusikallista margariinia. Sipaisu ei riitä, koska vanikkaa ei voi syödä hampaattomuuden takia. Nämä "tiedemiehet ovat ymmärtäneet, että hampaattomaan suuhun ei vielä NÄKKILEIPÄ oikein osu. Tosin ei kaikille varusmiehillekään, joille annetaan PEHMEÄN LEIVÄN KORTTI.

Vankkumattomia suosituksia tulee seurata kansalaisuuden menettämisen uhallakin. Meidän huippuviisaat agronomimme eivät ole suotta käyneet yliopistossa ja Kuopion työväenopistossa perinpohjaista sikaruokinnan ja talikonkäytön kurssia. On kiireesti aloitettava ihmisjalostus imettävien äitien rasvaprosentin pienentämiseksi. Ruislientä tulee syöttää pikkuvaavalle jo synnytyslaitokselta alkaen. Siinä lapsi kasvaa kohisten rasvattoman maidon ja ruisliemen voimalla. Ja omaa hauskuutta riittää alusta alkaen soinnillisin menoin. Kolmen kuukauden koliikkia ei pidä sekoittaa rukiin hyvyyteen. Syynä voikin olla juuri tappava äidinmaito.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 4 vierailijaa