Alzheimerin ennakoinnista ja hoidosta

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Alzheimerin ennakoinnista ja hoidosta

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 05 Marras 2017 12:55

HS: Hyvinvointi Julkaistu: 5.11. 2:00 , Päivitetty: 5.11. 6:42 Katri Kallionpää HS https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005436979.html

Ravitsemushoito voi hidastaa alkavan Alzheimerin taudin etenemistä ja vähentää aivojen surkastumista

Merkittäviä tuloksia saatiin Itä-Suomen yliopiston johtamasta kansainvälisestä tutkimuksesta. BBC:n haastattelemat brittitutkijat suhtautuvat tuloksiin kuitenkin varauksella.

RAVINTOVALMISTEELLA voidaan hidastaa Alzheimerin taudin etenemistä silloin, kun sairaus on varhaisvaiheessa.

Näin kertoo kansainvälinen tutkimus, jota johti Itä-Suomen yliopiston professori Hilkka Soininen. ”Tutkimus osoittaa, että ravintovalmisteella voidaan suojata juuri niitä asioita, jotka aiheuttavat eniten huolta sairastuneen arjessa: muistia ja toimintakykyä”, Soininen kertoo.
”Ensimmäistä kertaa nähtiin että ravitsemuksella voidaan vähentää taudin oireiden lisäksi myös aivojen surkastumista. Mitä aikaisemmin ravitsemushoito aloitetaan, sitä enemmän potilaat hyötyvät siitä”, kertoo Saarlandin yliopiston professori Tobias Haartman.

HÄN vetää EU:n projektia, jossa Soinisen johtama tutkimus on osana. Soininen muistuttaa, että vaikka Alzheimerin tauti voidaan nykyisin todeta entistä aikaisemmin, varhaisvaiheeseen ei ole tarjolla lääkehoitoa. ”Siksi tulokset ovat erityisen arvokkaita.”

TUTKIJAT huomauttavat kuitenkin, että ravintovalmisteen vaikutusta kognitiiviseen toimintakykyyn kokonaisuutena ei voitu osoittaa. Tiedolliset toiminnot heikkenivät vertailuryhmässä odotettua vähemmän eikä ryhmien välille tältä osin syntynyt tilastollisesti merkitsevää eroa. Aiheesta tarvitaankin heidän mukaansa lisätutkimusta. Tulokset julkaistiin The Lancet Neurology -lehdessä.

BRITTILÄISEN BBC:n haastattelemat asiantuntijat suhtautuvat varauksella Itä-Suomen yliopiston tutkimukseen.
Edinburghin yliopiston professori Tara Spires-Jones sanoo BBC:lle, että osa tutkimustuloksista on lupaavia, mutta kokonaisuutena tutkimus ei kuitenkaan osoita, että ravitsemuksella olisi suurta vaikutusta Alzheimerin taudin etenemiseen edes taudin varhaisessa vaiheessa.

”Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että terveelliset elämäntavat, liikunta ja monipuolinen ruokavalio voivat vähentää riskiä sairastua muistisairauteen. Mutta siinä vaiheessa, kun aivoissa on todettu vaurio, on epätodennäköistä, että sairautta pystyttäisiin pysäyttämään ravitsemushoidolla”, Spires-Jones toteaa. Hän ja kaksi brittitutkijaa viittaavat artikkelissa Souvenaid-nimiseen valmisteeseen, jota myydään verkkokaupoissa. He tähdentävät, että valmistetta tulisi käyttää vain terveydenhuollon asiantuntijan ohjeistuksen mukaan.

SOINISEN johtamaan tutkimukseen osallistui yhteensä 311 varhaisen vaiheen Alzheimer-potilasta Suomessa, Alankomaissa, Ruotsissa ja Saksassa. Suomalaisia oli mukana sata. Tutkimuksen alkaessa osallistujilla oli jo taudin ensioireita. Heidän muistinsa oli heikentynyt ja heidän aivokuvissaan tai selkäydinnesteessään oli havaittavissa muutoksia.

TUTKIMUKSESSA käytettiin niin sanottua Fortasyn Connect -ravintoliuosta, joka on kehitetty erityisesti lievää Alzheimerin tautia sairastaville. Se sisältää omega-3-rasvahappoja, koliinia, uridiinimonofosfaattia, fosfolipidejä, antioksidantteja ja B-ryhmän vitamiineja. Valmiste ei ole lääke, mutta sitä myydään apteekeissa. Koehenkilöt jaettiin sattumanvaraisesti kahteen ryhmään. Toinen käytti päivittäin ravintovalmistejuomaa ja toinen lumejuomaa. Taudin etenemistä seurattiin muistipotilaille tarkoitetuilla testeillä.

KAHDEN vuoden kuluttua tutkijat totesivat, että ravintovalmistetta saaneiden koehenkilöiden ajattelu- ja toimintakykyä mittaavat testitulokset olivat heikentyneet 45 prosenttia vähemmän kuin niiden, jotka saivat lumevalmistetta. Myös aivojen surkastuminen oli hidastunut. Ravintoliuosta käyttäneiden hippokampuksen tilavuus pieneni 26 prosenttia vähemmän ja aivokammioiden tilavuus suureni 16 prosenttia vähemmän kuin vertailuryhmällä.

ALZHEIMERIN tautia tai muuta muistisairautta sairastaa 47 miljoonaa ihmistä ja määrän arvioidaan kaksinkertaistuvan joka 20 vuosi.
Taudin kulussa on kuitenkin Soinisen mukaan huomattavia eroja eri yksilöiden välillä, eivätkä kaikkien oireet ole samanlaisia.
Alzheimerin taudissa on tyypillisesti pitkä varhaisvaihe. Aivomuutoksia kertyy jopa parikymmentä vuotta ennen varsinaista dementiaa.

VARHAISVAIHEESSA lähimuisti heikkenee, mutta arkitoimet sujuvat. ”Tutkimuksessamme koehenkilöiden sairaus oli vielä tässä varhaisvaiheessa”, Soininen huomauttaa. KUN tauti etenee keskivaikealle tasolle, muistiongelmien lisäksi päätösten tekeminen sekä puheen tuotto ja ymmärtäminen heikentyvät. Sairas tarvitsee apua esimerkiksi raha-asioidensa hoidossa.
Vaikeassa vaiheessa sairastunut tarvitsee apua arkitoimissa, kuten ruokailussa ja henkilökohtaisessa hygieniassa. Hän saattaa hermostua ja kimpaantua, jos asiat eivät suju. Hän voi myös olla masentunut, aggressiivinen tai harhainen.

ALZHEIMERIN tautiin ei ole parantavaa hoitoa.
Taudin oireisiin voidaan kuitenkin Soinisen mukaan vaikuttaa lääkkeillä.

Kommentti: Toivottavasti lääkärihenkilöstö ottaa hoitovastuun. Asia on liian vaativa jätettäväksi sokeriteollisuuden ja virvoitusjuomateollisuuden edunvalvojien (MF) toimenkuvaksi. Ruokintatalibaanit tulisi myös sivuuttaa heidän vankkumattomasti osoittamansa tietämättömyyden takia.

Suomalaisesta mantrasta: Ruisleipä- rypsiöljy - liikunta voi ehkä olla hyödyllisin tuo liikunta. Jos tulostus on tärkeää, niin sitten pieni ruislisä viranomaiseten ja myllyteollisuuden tyytyväisenä pitämiseksi. Onhan juuri myllyteollisuus ainoa julkinen lähde, joka on tukenut mittavin palkinnoin parasta kailottajaansa (PP). Unohtaa ei toki sovi puolalaistenkaan viljelemää ruista.

Suhtaudun skeptisesti noihin ennakoiviin laboratoriokokeisiin. Kalliita ovat ja tarpeettomia, sanoo lääkäri. Jos haluatte jotain ennakoivaa tietoa, käykää yksityislabrassa, josta saa myös tulokset itselle. Tulkinta-apua saa yksityiseltä lääkäriltä, vaan ei ruokintatalibaanilta tai diabeteshoitajalta.
Muistakaa sitten myös suuren "tiedemiehen", ja Daniscon hallituksen jäsenen" matemaattisen tarkkaa sanomaa: " Kaikki on jo tutkittu, uusia tutkimuksia ei tarvita, koska kaikki on jo tiedossa"! Miksi huolestuttaisitte itsenne TURHALLA tiedolla?

Kannattaa muistaa, että Alzheimeria kutsutaan 3-tyypin diabeteksi.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa