vihdoin eroon sokerimollaamisesta, lihavuusgeeni löytyi

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

vihdoin eroon sokerimollaamisesta, lihavuusgeeni löytyi

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Marras 2017 6:09

Päivän lehti 15.11.2017 Niko Kettunen https://www.hs.fi/paivanlehti/15112017/ ... 47656.html

Tutkijat löysivät lihavuusgeenin – muutos yhden ainoan geenin toiminnassa sai hiiret lihomaan, vaikka ne liikkuivat yhtä paljon kuin lajitoverinsa
Ankyrin b -nimisen geenin mutaatiot nopeuttavat rasvan kertymistä elimistöön. Tiettyjä geenivariantteja kantavat ihmiset voivat myös lihoa paljon muita helpommin.

VAIKKA varmin tapa lihoa on syödä liikaa ja liikkua liian vähän, voi lihavuus olla osittain myös perinnöllistä. Hiirillä Yhdysvalloissa tehty tutkimus antaa nyt osviittaa, että mutaatiot eräässä geenissä voivat vaikuttaa huomattavan paljon siihen, miten rasvaa kertyy kehoon.
Kyseisen geenin ja sen tuottaman proteiinin nimi on ankyrin-b. Hiiret, joilla oli poikkeava muoto tästä geenistä tai joilta tutkijat olivat poistaneet kyseisen geenin kokonaan, lihoivat huomattavasti enemmän kuin lajitoverinsa.

Muutos geenin toiminnassa sai rasvasolut imemään itseensä glukoosia paljon nopeammin kuin tavallisesti.

Kun tähän yhdistetään ikääntymisen mukanaan tuoma aineenvaihdunnan hidastuminen ja ylensyönti, on lihavuus käytännössä varmaa.
”Uskomme, että tämä geeni on auttanut esi-isiämme varastoimaan energiaa laihoina aikoina. Kuitenkin nykymaailmassa, jossa ruoasta ei ole pulaa, se voi ruokkia ylilihavuusepidemiaa”, kertoo biokemian professori Vann Bennett pohjois-carolinalaisesta Duken yliopistosta tiedotteessa.

Bennett löysi ankyrin-b -proteiinin yli kolmekymmentä vuotta sitten. Sitä on kehossamme jokaisessa kudoksessa ja sillä on tärkeä tehtävä erilaisten proteiinien ankkuroimisessa solukalvoon.

Ankyrin-b:n häiriöt on yhdistetty useissa tutkimuksissa eri sairauksiin, muun muassa lihasten surkastumiseen, diabetekseen ja rytmihäiriöihin.

Bennettin laboratorion tohtoriopiskelija Jane Healey huomasi muutama vuosi sitten, että hiiret, joilla oli ankyrin b -geenin mutaatioista johtuvia rytmihäiriöitä, olivat muita hiiriä lihavampia. Tutkijat peukaloivat hiirten perimään ihmiselle tyypillisiä ankyrin b -geenin variantteja. Tulokset olivat tuhteja. Nämä hiiret varastoivat suurimman osan ravintonsa energiasta rasvaksi.
Havainnosta julkaistiin tutkimus vuonna 2015. Nyt tutkijat selvittivät mekanismia vielä tarkemmin.

Geenimutaatioiden tutkimisen sijasta hiiriltä poistettiin ankyrin b -geeni kokonaan. Vaikka hiiret liikkuivat yhtä paljon kuin tavalliset lajitoverinsa, niiden rasvasolut pullistuivat kaksinkertaisiksi, kun ne varastoivat energiaa ravinnosta.
Painonnousu vain kiihtyi hiirten ikääntyessä ja kun niille syötettiin rasvaista ruokaa. Rasvaa ei kertynyt vain rasvasoluihin vaan sitä tihkui myös maksaan ja lihaksiin. Siitä aiheutui tulehdusta ja insuliinivasteen häiriöitä, mikä taas on kakkostyypin diabeteksessa tyypillistä.

NÄYTTÄÄ siltä, että muutokset ankyrin b -geenissä tai sen puuttuminen kokonaan saa rasvasolujen portinvartijana toimivan Glut4 -proteiinin häiriintymään. Glukoosi pääsee virtaamaan rasvasoluun huomattavasti nopeammin kuin tavallisesti.
Tutkimuksen päätekijä, solubiologian ja fysiologian apulaisprofessori Damaris Lorenzo havaitsi saman myös rasvasoluilla soluviljelmässä. Solut, joissa oli joillekin ihmisille tyypillisiä mutaatioita ankyrin b -geenin toiminnassa, imivät itseensä enemmän rasvaa.

Tällaisia geenivariantteja kantaa Yhdysvalloissa arviolta 1,3 prosenttia valkoisesta väestöstä ja 8,4 prosenttia afrikkalaistaustaisesta väestöstä.

Tulokset täytyy vielä vahvistaa ihmisillä. Pitää tarkastella tilastollisesti, ketkä kantavat kutakin geenivarianttia ja millainen heidän sokeriaineenvaihduntansa, perhetaustansa ja strategiset mittansa ovat.

Näin saadaan selville, mikä ankyrin b -geenin rooli todella on ihmisten lihomiseen, vaikka hiirillä mekanismi onkin nyt osoitettu. Tutkimuksen julkaisi Yhdysvaltain tiedeakatemian julkaisu PNAS.

Kommentti: " geenivariantteja kantaa Yhdysvalloissa arviolta 1,3 prosenttia valkoisesta väestöstä ja 8,4 prosenttia afrikkalaistaustaisesta väestöstä."
Kuinka on selitettävissä se, että 60% väestöstä on joko lihavia tai ylilihavia?

Nyt taisi tutkimuksen julkaisu antaa agronomeille aseet käteen: Eihän sokeri voi lihottaa eikä koukuttaa. Juokaa rauhassa vaan energiajuomaa ja Cokista. Ette te mitään mahda geeneillenne!

Suomessakin on tehty urakalla töitä lihavuuden ja siitä johtuvien sairauksien selittelyssä. Kaikkea on yritetty keksiä ja kuuma puuro onkin ollut hiilihydraatti. Siihen ei saa koskea. Ruokintatalibaanit johtajiensa johdolla huutavat kuin pistetyt siat, jos joku uskaltaa arvostella liiallista hiilihygraattia. Eräskin "terveysnero" huomauttaa , että kaivoveteen tehty pulla on hyvää.
Sotkamossa voinappi ja ykkösmaito sai Helsingin herrat vallan hurmokseen suosituksen puolesta, vaikka se ei ole laki vaan hurmahenkien kumarrus elinkeinolle.

Kun lapsi haisee, on vaippa vaihdettava ja pylly pestävä. Ruokintaideologiassa ilmeisintä syytä ei saa arvostella eikä siitä voi tehdä tutkimusta. On kehitetty orwellimaisia mantroja, että joku ruoka-aine tappaa, vaikka sellaisesta ei näyttöä ole. Ideologinen viha rasvaa kohtaan saa järjen jäämään naulakkoon kun mennään toreille saarnaamaan.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 7 vierailijaa

cron