Miksi Suomi väheksyy Puolan salmonelloja?

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Miksi Suomi väheksyy Puolan salmonelloja?

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 15 Marras 2017 19:11

HS: Talous Minna Nalbantoglu HS Julkaistu: 15.11. 11:56 , Päivitetty: 15.11. 15:51 https://www.hs.fi/talous/art-2000005449975.html

Kolme erää salmonellanugetteja sai Keskon mitan täyttymään:

Yhteistyö suosittuja pakastenugetteja valmistavan puolalaistehtaan kanssa lopetettiin
Pakastenugetteja on myyty noin 23 000 pakettia kuukaudessa. Kesko on kehottanut kaikkia nugetteja ostaneita palauttamaan ne kauppaan.
Salmonellaa ei ole todettu suomalaisessa siipikarjan lihassa. Keskon mukaan suomalaisen lihan käyttö pakastekananugeteissa olisi kuitenkin vaikeaa hintakilpailun vuoksi.

KOLME ERÄÄ salmonellaa sisältäviä Pirkka-kananugetteja muutaman kuukauden aikana sai Keskon mitan täyttymään. Puolalaisen Konspol Holding -nimisen elintarvikeyhtiön valmistamista suosituista pakastenugeteista löydettiin salmonellaa Keskon omavalvonnassa ensin elokuussa ja Puolan elintarvikeviranomaisten tarkastuksissa uudestaan marraskuussa. Kesko lopetti kokonaan yhteistyön Konspolin kanssa.
”Me saimme tarpeeksemme”, sanoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo. Kesko vetää takaisin Pirkka-merkkiset kananugetit, joista on löydetty salmonellaa. Kesko on kehottanut kaikkia nugetteja ostaneita palauttamaan tuotteen kauppaan.

HEITÄ ON PALJON, sillä kyseessä on suosittu tuote: Pirkka-pakastenugetteja on myyty Keskon mukaan noin 23 000 pakettia kuukaudessa.
”Kaikkien erien takaisinveto on ehkä ylireagointia, mutta tuoteturvallisuusasioissa on parempi yli- kuin alireagoida”, Kalervo sanoo.
Hänen mukaansa on ”kertakaikkisen poikkeuksellista”, että elintarviketurvallisuuden vaarantumisen takia tuotteiden valmistuttaminen lopetettaisiin kokonaan jossakin tietyssä tehtaassa. Salmonella tuhoutuu kuumennettaessa, joten asianmukaisesti valmistettuna ja keittiöhygeniaa noudattaen pakastenugeteista ei pitäisi salmonellaa saada.

KAIKKIAAN Kesko on tehnyt takaisinvetoja salmonellan takia tämänsyksyisten nugettien lisäksi vain kolme kymmenen viime vuoden aikana, Kalervo sanoo. Kaikki tänä vuonna takaisinvedetyt tuotteet on listattu Eviran sivuilla. Kalervon mukaan Kesko ei valmistuta muita kanatuotteita omilla K-menu- tai Pirkka-merkeillään Puolassa. Kaikkiaan Kesko valmistuttaa noin 2 900:aa Pirkka- tai K-menu-tuotetta.

KONSPOL ON nettisivujensa mukaan ”teknologisesti edistynein” kanatuotteiden valmistaja Puolassa. Pirkka-kananugetteja on valmistettu Nowy Saczin tehtaalla, jonka tuotantokapasiteetti on 4 000 tonnia kuukaudessa. Konspol vie tuotteitaan Suomen lisäksi useisiin muihin Euroopan maihin.
S-kaupoissa ei ole myynnissä Puolassa valmistettuja kanatuotteita eikä Konspol ole SOK:n mukaan mitenkään tuttu. Myös Lidlistä kerrotaan, ettei Puolasta tuoda kauppaketjulle mitään kanatuotteita.

SALMONELLAA on siipikarjassa monissa Keski-Euroopan maissa huomattavasti enemmän kuin Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.
Eviran mukaan vuoden 2004 jälkeen Suomessa ei ole todettu yhtäkään salmonellan tartuttamaa siipikarjan ruho- tai lihanäytettä. Sen sijaan monissa muissa maissa salmonella on iso kansanterveydellinen ongelma.
Ihmisillä Suomessa todetuista salmonelloositapauksista ulkomailla saatujen tartuntojen osuus on Eviran mukaan noin 80 prosenttia.

KESKON MATTI KALERVON mukaan suomalaisen lihan käyttö pakastekananugeteissa olisi vaikeaa, koska tuoteryhmässä on kova hintakilpailu ja pakastenugettien hinnat ovat sen vuoksi alhaiset. ”Pakastenugeteissa hintataso on sellainen, että suomalaisen lihan käyttö ei onnistu”, Kalervo selittää. Jos pakastenugeteissa käytettäisiin suomalaista lihaa, niistä tulisi niin kalliita, ettei kukaan niitä ostaisi. Sen sijaan K-kauppojen valmisruokahyllyissä tarjolla on Pirkka-nugetteja, jotka on valmistettu suomalaisesta lihasta. Samoin käytännössä kaikki tuoreena myyty broilerinliha on suomalaista.

SALMONELLA ON suolistobakteeri, joka säilyy hengissä myös suoliston ulkopuolella. Eviran mukaan nisäkkäät, linnut ja matelijat voivat toimia oireettomina salmonellabakteerin kantajina, ja salmonella leviää niiden ulosteista ympäristöön.
Salmonella voi tarttua ulosteilla saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä ja aiheuttaa ruokamyrkytyksen.

Fakta: Näin ehkäiset salmonellaa kotikeittiössä

- Kypsennä siipikarjanliha huolellisesti yli 75 asteeseen. Kuumentaminen tuhoaa salmonellan.
- Jäähdytä kuumat ruoat nopeasti, enintään neljässä tunnissa 6 asteen lämpötilaan tai sen alle. Tämä parantaa säilyvyyttä.
- Säilytä valmis ruoka jääkaapissa 4–6 asteessa.
- Pidä raaka liha erillään raakana syötävistä elintarvikkeista kuten salaatista. Älä käytä samoja veitsiä, astioita tai leikkuulautoja raa’an lihan ja kypsien tai raakana syötävien elintarvikkeiden käsittelyyn.
- Pese kädet huolellisesti vessassa käynnin jälkeen.
Lähde: Evira

Kommentti:"Salmonella tuhoutuu kuumennettaessa," Kyllä semmoinen 250°C tai puolen tunnin keittäminen, jota itse harrastan puolalaisissa mansikoissa, tekee salmonellalle eetvarttia, mikrouunia unohtamatta , jossa pyörivä lautanen, niin samonella ei pääse piiloon. Kannattaa kaikkien muistaa , että kotimainen ruis tulee myös Puolasta, ja mainostettua on. Ulostevedellä hölvättyä elintarviketta on ilo syödä.

-" Pese kädet huolellisesti vessassa käynnin jälkeen." Varsinkin, kun olet käsitellyt puolalaista lintua, ja ruisleipää. Pese siis kädet ennen WC-visiittiä myös, joka tärkeämpää kuin jälkikäteen.Ei ole kiva saada ja levittää tartuntaa muihin lähiasukkaisiin. Ja Eviran porukka on sitäpaitsi ulkomailla vahtaamassa hevoskuljetuksia Euroopan lentojentillä Etelä-Amerikasta Saudi-Arabiaan. Että heistäkään ei ole apua akuutissa pskahädässä.

Nyt olisi tärkeää tutkimus, jossa todettaisiin LIEJUTUKSEN YLIVOIMA salmonellaa vastaan. Ei pelkästään hyllyikä vaan salmonellabakteerin upottaminen suomalaisen liejuun. Tässä meille oiva vientituote Eviran väelle . Pöntöt vaan mukaan hevostarkastuksiin ja kauppa alkaa käymään kuin siimaa. Lieju on täsmäisku paskasormien tuotteisiin. Eikä haittaisi suomalaisen pehmopaperiteollisuuden tehoisku Puolaan ja erityisesti ruokintatehtaiden henkilökuntavessoihin. Venäläinen tikkukeksintö on jo aikansa elänyt, nyt on paperi muodissa.
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 3 vierailijaa