Tässäpä riittää ihmettelemistä, uusia antibiootteja odotellaan

Kalakukko syntyi Kuopiossa kuten muutkin kalakukot. Elämäntyönsä hän teki merillä. Tässä osiossa Kalakukko pitää lokikirjaa karppimeren myrskyissä ja tyvenissä.

Valvoja: Kalakukko

Kalakukko
Viestit: 4920
Liittynyt: 07 Loka 2010 15:13
Paikkakunta: Kotka

Tässäpä riittää ihmettelemistä, uusia antibiootteja odotellaan

ViestiKirjoittaja Kalakukko » 16 Marras 2017 0:14

HS: Kotimaa Päivi Repo HS Julkaistu: 15.11. 20:06 https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005450817.html

Antibioottien teho heikkenee Euroopassa, jo lähellä Suomea tavataan entistä vastustuskykyisempiä bakteereita
– Vaihtoehdot ovat vähenemässäVastustuskyvyn heikkenemistä yritetään torjua määräämällä antibiootteja tarkasti. Niiden kulutus vähenee Suomessa.
Bakteerien vastustuskyvyn kehittymistä on yritetty hallita hillitsemällä antibioottien käyttöä.

ANTIBIOOTTIEN teho bakteereita vastaan näyttää edelleen heikkenevän Euroopassa. Euroopan tartuntatautiviraston ECDC:n keräämät tiedot viime vuodelta osoittavat, että useille antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien osuus kasvaa.
Käytännössä vastustuskyky ilmenee niin, että lääke ei nujerrakaan tulehdusta vaan tarvitaan toinen tai kolmas lääke. Vaihtoehdot voivat kuitenkin olla vähenemässä, sillä vastustuskyky kasvaa myös viimesijaisina pidettyjä antibiootteja kohtaan.

Vaikka kehitys menee huonompaan suuntaan, tilanne ei ole täysin synkkä. Sairaalabakteerina tunnettua MRSA:ta vastaan on käyty aktiivista taistelua, ja se näyttää tuottavan tulosta. MRSA:n eli tavallisimmille antibiooteille vastustuskykyisen stafylokokin prosenttiosuus on kääntynyt laskuun Euroopassa.

SUOMEN tilanne on edelleen hyvä verrattuna eteläiseen Eurooppaan, mutta jo Baltian maissa ongelma näyttää kasvavan. Tilanne voi säteillä Suomeenkin, kun suomalainen joutuu hoitoon Baltiassa. Hän saattaa saada vastustuskykyisen bakteerin ja tuoda sen tietämättään mukanaan.
Niin voisi käydä esimerkiksi akinetobakteereiden kohdalla. Yli puolet akinetobakteereista ei nujerru kolmella antibiootilla Latviassa, Liettuassa ja Puolassa. Yksi näistä antibiooteista on viimesijaisena pidetty karbapeneemi.


Tilanne on samanlainen eteläisessä ja itäisessä Euroopassa. Vain Espanjassa ja Portugalissa on menty parempaan suuntaan: yli puolet akinetobakteereista oli vastustuskykyisiä näille lääkkeille vuonna 2013, nyt alle puolet. Akinetobakteerit aiheuttavat tulehduksia etenkin sairaaloissa. Ne voivat olla syynä, kun sairaalahoidossa ollut saa keuhkokuumeen tai vakavan yleistulehduksen (sepsis), jota ennen kutsuttiin verenmyrkytykseksi.
Yksi akinetobakteeri aiheutti Suomessa sairaalaepidemian viime vuosikymmenellä. ECDC muistuttaa, että bakteeria on vaikea häätää sairaalasta sen jälkeen, kun se on päässyt asettumaan sinne.

TAVALLISIA virtsatietulehduksia usein aiheuttava suolistobakteeri E. coli on paljon vastustuskykyisempi monille antibiooteille kuin vielä muutama vuosi sitten. Jo 10–25 prosenttia E. coleista ei nujerru kolmannen polven kefalosporiineilla Latviassa, Liettuassa ja monissa Euroopan maissa. Italiassa, Romaniassa ja Tšekissä osuus oli yli 25 prosenttia, Suomessa ja Virossa vielä alle 10 prosenttia. E. coli on kehittänyt vastustuskykyä myös kahta muuta antibioottia vastaan, mutta se on vielä harvinaisempaa. Suomessa tällaisia on e. coleista alle 5 prosenttia, Italiassa yli 10 prosenttia.

MYÖS Klebsiella pneumoniae -bakteeri on yhä vastustuskykyisempi yleisille antibiooteille. Suomessa näiden osuus on vielä alle viisi prosenttia, mutta Latviassa ja Liettuassa jo yli 25 prosenttia. Tilanne on heikentynyt myös Virossa, jossa alle 10 prosenttia näistä bakteereista oli vastustuskykyisiä vuonna 2013, mutta viime vuonna jo yli 10 prosenttia. Klebsiella pneumoniae voi aiheuttaa virtsateiden ja haavojen tulehduksia. Se ja E. coli herättävät huolta myös siksi, että niillä voi olla niin sanottu ESBL-ominaisuus, joka tekee niistä vastustuskykyisiä tavallisesti hoidossa käytetyille antibiooteille.

VASTUSTUSKYVYN kehittymistä on yritetty hallita hillitsemällä antibioottien käyttöä. Tuoreet kulutusluvut kertovat, että näin onkin tapahtunut.
Eurooppa käytti antibiootteja viime vuonna vähemmän kuin edellisenä vuonna sairaaloiden ulkopuolella. Kulutus vaihtelee maasta toiseen: Suomessa antibioottien kulutus väheni samoin kuin Ruotsissa, Norjassa ja Luxemburgissa. Kreikassa kulutus taas kasvoi edelleen, vaikka se oli jo ennestään ollut noin kaksinkertaista Suomeen verrattuna. Ranskassa kulutus on suurinta eli noin kolminkertaista Suomeen verrattuna.
Suomalaiset sairaalat taas käyttävät antibiootteja Euroopan huippumääriä suhteessa väestöön. Kulutus sairaaloissakin on vähentynyt monta vuotta, mutta ero naapurimaihin on edelleen selvä: Ruotsi ja Viro selviävät noin puolella Suomen käyttämästä antibioottimäärästä.

Fakta: Ihmelääkkeen teho uhattuna
- Antibiootteja on verrattu ihmelääkkeisiin, koska ne mahdollistavat modernin lääketieteen, kuten syöpähoidot ja elinsiirrot.
- Jos antibioottien teho menetetään, tavalliset leikkaukset, synnytykset ja keuhkokuume voivat muuttua taas henkeä uhkaaviksi.
- Tehoa yritetään varjella, koska uusia antibiootteja ei ole kehitteillä.

Kommentti: Tulee vain mieleen vanha sanonta, että silleen makaa kuin on pedannut.
Ajateltavaa ainakin pienten lasten vanhemmille, jotka säntäilevät itkuisen vauvan kanssa vastaanotoilla. Onneksi meillä on statiinireseptit, joita voidaan tarjoilla huolestuneille vanhemmille ja jopa pikkulapsille. Eihän diabetes nyt ketään haittaa kunhan itku loppuu...Tiedä vaikka pentu voisi aloittaa elämänsä kunnon saikulla?
Kalakukko

Paluu

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 9 vierailijaa